Kahvenizi Nasıl Alırdınız? Türk Kahvesi İçebileceğiniz Tarihi Kahveciler

Kahvenizi Nasıl Alırdınız? Türk Kahvesi İçebileceğiniz Tarihi Kahveciler

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 03 Aralık 2022
 • Son Güncellenme: 05 Aralık 2023
Kahvenizi Nasıl Alırdınız? Türk Kahvesi İçebileceğiniz Tarihi Kahveciler

Türk Kahvesi, hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri, hiç şüphesiz. Yorgun olduğumuzda, şöyle bir nefes almak istediğimizde, dertlendiğimizde, özel günlerimizde, en yakınlarımızla koyu sohbet ettiğimiz her anda bize eşlik eden, "Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı var" dediğimiz bir mertebeye koyduğumuz, mutlaka her evde olan, biter bitmez koşup aldığımız bir içecek, Türk Kahvesi.

{ad:0}

Yapılan araştırmalara göre ilk olarak eskiden Habeşistan, günümüzde ise Etiyopya olarak bilinen topraklardan çıkan ve önce Yemen'e giden, sonrasında ise dönemin tüccarları sayesinde tüm Ortadoğu'da yayılan Türk Kahvesi, Osmanlı İmparatorlu'ğunun da vazgeçilmez içeceklerinden biri olmuştur. Osmanlı döneminde başlayan kahvehaneler ve kıraathane kültürü zamanla güçlenmiş ve günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır.

2013 yılında Unesco tarafından 5 Aralık tarihi "Dünya Türk Kahvesi günü" olarak takvimlerde yerini aldı. Bu nedenle de bu yazımızda artık günümüzde çok fazla olmasa da Türkiye'nin dört bir yanından hem lezzeti hem de geçmişi ile hala ayakta olan tarihi kahvecilerden bahsetmek istedik. Hazırsanız bazılarının lezzeti, bazılarının atmosferi için tercih edebileceğiniz, Türkiye'nin en eski kahvecilerinden bahsetmeye başlayalım.

Türkiye'nin Tarihi Kahvecileri

Mandabatmaz, İstanbul/Beyoğlu

Kahvenizi Nasıl Alırdınız? Türk Kahvesi İçebileceğiniz Tarihi Kahveciler

İstanbul'da tarihi kahveciler denilince ilk akla gelen yerlerden biri olan Mandabatmaz, Beyoğlu'dan yıllardır aynı sokakta yer alıyor. 1967'den beri sahibinin kendi elleri ile hala eski usulle pişirdiği Türk kahvesi şimdi çocuklarının eliyle pişiyor. Salaş taburelerde oturup, soluklanacağınız ve tadını başka bir yerde bulamayacağınız Mandabatmaz Türk kahvesini mutlaka tatmanızı ve evinize de bir kaç paket almanızı tavsiye ediyoruz.

Çorlulu Ali Paşa Medresesi, İstanbul/Fatih

Kapalıçarşı'ya yolunuz düştüğünde uğrayabileceğiniz ve adeta avlusunda otururken geçmişe ışınlanacağınız bu medrese yıllardır turistler tarafından oldukça rağbet gören ve yerlilerle birlikte her daim kalabalık olan tarihi bir yapı. Nargilecileri ile meşhur olan mekanda güzel bir Türk Kahvesi içmenizi tavsiye ederiz. Adeta dönemin Osmanlı kahvecisi mekanında gibi hissedeceksiniz.

Tarihi Eminönü Kahvecisi, İstanbul/Eminönü

Eminönü meydanına çok yakın bir konumda bulunan Tarihi Eminönü Kahvecisi kumda kahve servisi yapan mekanlardan biri. Hem dışarıda hem de içeride oturma alanları olan kahvecinin ekibi de samimiyetleriyle övgü topluyor. Hem yerli hem yabancı turistler tarafından sevilen mekan özellikle Eminönü turları için güzel bir durak niteliğinde.

Pierre Loti, İstanbul/Eyüp

Kahvenizi Nasıl Alırdınız? Türk Kahvesi İçebileceğiniz Tarihi Kahveciler

Pierre Loti İstanbul'un en meşhur tepelerinden bir tanesi. Eyüp Sultan'ın üst tarafında bulunan Pierre Loti'de bir çok cafe bulunuyor. Hem Türk Kahvesi, bitki çayları, nargile servisi ve harika manzarasıyla sevilen bir turistik alan. Teleferikle çıkabileceğiniz bu tepe tarihi ile ön planda olması ve güzelim Haliç manzarasına karşı soluklanabileceğiniz tarihi ve meşhur kahveci mekanları arasında.

Tarihi Çengelköy Çınaraltı, İstanbul/Çengelköy

Sadece kahvesi ile değil bulunduğu konumuyla yıllardır yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olan Tarihi Çengelköy Çınaraltı, Çengelköy'de boğaz manzarasını izleyebileceğiz bir konumda yer alıyor. Her gün, her saat kalabalık olan bu mekana dışarıdan yiyecek getirerek, mekanın sunduğu içecekleri içebilir, Türk kahvesi eşliğinde boğazın sularına karşı İstanbul'un keyfini yaşayabilirsiniz

{search:istanbul-otelleri,İstanbul Otelleri}

Affan Kahvesi, Antakya

Kahvenizi Nasıl Alırdınız? Türk Kahvesi İçebileceğiniz Tarihi Kahveciler

İstanbul'dan ziyade Anadolu'nun bir çok şehrinde tarihi kahveciler hala yaygın olarak duruyor. 1913 yılından beri Antakya Kurtuluş Caddesi üzerinde Fransızlardan kalma tarihi bir binada hizmet veren mekan 4 kuşaktır aynı aile tarafından işletiliyor. Başta sadece kahvehane olarak hizmet veren işletme, kendi geliştirdiği ve sunduğu özel tatlı tarifiyle hem Antakya'nın gastronomik gelişmine katkıda bulunmuş hem de 80 yıldır aynı tarifi uygulayarak gelenek oluşturmuş durumda. Hizmet verdikleri tarihi bina 6 Şubat depreminde hasar gördüğü için Affan Kahvesi Harbiye yolu üzerindeki konteyner çarşıda hizmete devam ediyor. Bir yandan eski binasının güçledirme çalışması devam ediyor. Güçlendirme çalışması tamamlandıktan sonra eski yerinde hizmete devam edecekler.

{search:antakya-otelleri,Antakya Otelleri}

Tahmis Kahvesi, Gaziantep

İpek yolunun geçtiği, yıllar boyunca tüm medeniyletlerin ticaret yolu üzerinde yer alan Gaziantep, kahve kültüründen ve ticaretinden oldukça etkilenmiş. 1635 yılında kurulan ve bir kaç defa yer değiştiren Tahmis Kahvesi, günümüzde Gaziantep'in en değerli kültür noktalarından birisi. "Tahmis" kelime anlamı olarak kahvenin dövüldüğü yer anlamındadır. Gaziantep'e yolunuz düştüğünde burada mutlaka bir Menengiç kahvesi içmenizi ve mekanın otantikliğini yaşamanızı tavsiye ediyoruz.

{search:gaziantep-otelleri,Gaziantep Otelleri}

Arasta Kahvesi 1661, Safranbolu

Osmanlı'nın miraslarından biri olan Safranbolu'da geçmişten günümüze kadar gelebilen kahvehane olması hiçte şaşırtıcı değil. Eski çarşıda yer alan ve közde pişirilen kahvesi ile damak tadınızı şaşırtacak olan bu mekanı Safranbolu seyahatiniz sırasında mutlaka listenize almanızı tavsiye ediyoruz.

{search:safranbolu-otelleri,Safranbolu Otelleri}

Madamın Kahvesi, Bozcaada

Aslında tarihi bir mekan olmamasına rağmen, türk kahvesi üzerine yaptıkları araştırma ve yeni karışımları ortaya çıkarmakta oldukça başarılı olan Madamın kahvesi, tarihi ve şirin sokaklarında kaybolacağınız Bozcaada'da yer alıyor. Mekanın Ada esintisi ve damla sakızlı türlerini şiddetle tavsiye ediyoruz. Yolunuz adaya düşmezse üzülmeyin, internetten kahve karışımlarını farklı gramajlarda söyleyebilir ya da Kadıköy-Moda semtinde bulunan kafesinde Madamın kahvesinin tadına bakabilirsiniz.

{search:bocaada-otelleri,Bozcaada Otelleri}

Kahveci Ömer Usta, İzmir

Tarihi Kemeraltı çarşısında hizmet veren Kahveci Ömer Usta, dibek türündeki karışım kahvesi ile ünlü olmasının yanında Üsküp'te öğrendiği pişirme tekniğini uygulaması ile de ünlü. Fincanda pişirme yöntemi ile servis ettiği kahvenin tadını muhakkak beğeneceğinizden eminiz. Dibek kahvesi yanı aıra Damla sakızlı karışımı da mevcut.

{search:izmir-otelleri,İzmir Otelleri}

Taş Kahve, Cunda

Cumda denilince akla ilk gelen yerlerden biri olan Taş Kahve, yıllara meydan okuyan hali ile tüm ziyaretçilerini hala daha şaşırtıyor. Mis gibi yeni dövülmüş kahvenizi burada içtikten sonra kendinize ve sevdiklerinize de mutlaka paketler halinde türk kahvesi almanızı tavsiye ediyoruz.

{search:cunda-otelleri,Cunda Otelleri}

Kahveci Ali Erel, Kozahan

Geldik son önerimize. Şöyle açık havada, yemyeşil ortamda, tarihi çınarın altında bir yorgunluk kahvesi içmek kim istemez? Yolunuz Bursa'ya düştüğünde, merkezde yer alan tarihi Koza Han'ın avlusunda, birbirinden renkli ve eski fincanlarda servis edilen ve en önemlisi bakır cezvede kahve içmenin keyfini Ali Erel'de mutlaka yaşayın deriz. Fincanınızı kendiniz seçebilirsiniz, bizden söylemesi.

{search:bursa-otelleri,Bursa Otelleri}

Keşke ülkemizin tarihi kahvecileri günümüzde daha fazla olabilse, Avrupa'daki şehirlerde olduğu gibi 400 yıllık, 500 yıllık diyebilseydik. Umuyoruz elimizdeki bu değerler de yok olup gitmez ve tarihi kahvecilerimize yıllar sonra da gidip, anılarımızı yad edebiliriz.