Tatilde Spor Yapmanın Faydaları

Tatilde Spor Yapmanın Faydaları

Paylaş
Diley Kuru  
Eklenme: 09 Mart 2018
 • Son Güncellenme: 08 Ekim 2023
Tatilde Spor Yapmanın Faydaları

Tatil deyince aklınıza bol uyku, güneşlenme, dinlenme, tabiri caizse yan gelip yatmak geliyordur kuşkusuz. Elbette bedensel olarak dinlenmek oldukça önemli. Fakat zihinsel olarak rahatlamak, bedeni dinlendirmekten çok daha fazla önemli. Zira gerçek anlamda dinlenmiş hissetmek için zihni boşaltmak gerekiyor. Bu konuyla ilgili çok sayıda araştırma ve anket mevcut.

{ad:0}

Zihni boşaltmanın yolu ise daima aktif olmaktan geçiyor. Sporun genel olarak hayatımıza olumlu etkileri olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu nedenle "tatilde spor mu yapılırmış" algısından kurtulmamızı sağlayacak birkaç faydadan bahsetmek istiyoruz sizlere.

Tatil Kilolarının Önüne Geçiyor tatilde spor yapmak

Ne demişler; "nerede hareket orada bereket". Tatilde çoğu kişinin, özellikle biz kadınların korkulu rüyasıdır kilo almak. Bunun yanı sıra kaçınılmaz bir gerçektir de. Tahmin edeceğiniz üzere, tatilde ne kadar aktif olursanız, o kadar fazla kilo almaktan kaçınırsınız. Belki kilo veremeyebilirsiniz ama kilo da almadan dönersiniz. Açık havada yürüyüş yapabilir, bol bol yüzebilir, tenis-basketbol-voleybol oynayabilirsiniz.

Aile İçi Paylaşımı Arttırıyor tatilde spor yapmak

Sadece aile olarak değil, tatile kimlerle çıktıysanız o kişileri baz alabilirsiniz. Özellikle tatilde takım kurarak yapacağınız bir spor, ailenizle ya da arkadaşlarınızla paylaşım içerisinde olmanızı sağlayacaktır. Zaten tatilin amacı bir nevi aile ile kaliteli zaman geçirmek değil mi? Böylece bu amaca da ulaşmış oluyorsunuz. Günümüzde bu konuya çok da dikkat edildiğini ne yazık ki söyleyemeyiz. Tatilde ailece aktif kalmak, birbirinizle olan paylaşımınızı aynı oranda arttıracak ve çok daha güzel anılara sahip olmanızı sağlayacak.

Tatilde Yapılan Spor Daha Sağlıklı tatilde spor yapmak

İşin bir de bu boyutu var tabi. Evet, spor yapmak zaten sağlığımızı olumlu yönde etkileyen bir yöntem. Ancak bunu bir de tertemiz havada, oksijeni bol olan bir bölgede ya da mis gibi deniz havasıyla yapmak var. Bir kere şehir hayatında açık havada spor yapmak günden güne zorlaşıyor. Hava kirliliği de cabası. Yani aslında tatile geldiğinizde temiz havada spor yapmak için bir fırsat da yakalamış oluyorsunuz. Ayrıca açık havada spor yapmak, vücudumuzun daha fazla yağ yakmasını sağlıyormuş.

Daha Enerjik Hissettirdiği Kaçınılmaz Bir Gerçek tatilde spor yapmak

Tatilde ne kadar aktif olursanız, kendinizi o kadar iyi hissedersiniz. Buna neden olan bir diğer etken de, sporun fiziksel görüntüye de olumlu katkısı olması elbette. Kendinizi fit ve güzel gördükçe, otomatik olarak kendinizi daha iyi ve enerjik hissediyorsunuz zaten. Tabi bu işin psikolojik boyutu. Aynı hissiyatı bedensel olarak da duyuyorsunuz. Emin olun, deniz kenarında tüm gün şezlong üstünde yatmaktan çok daha fazla dinlenmiş hissediyorsunuz spor yaparak.

İşin En Güzel Yanı; Tatil Sonrası Bunalımını Engelliyor tatil sonrası sendromu

Artık hayatımıza "tatil sonrası sendromu" diye bir şey eklendi. Belki de hep vardı da, yeni yeni adı konuyor da diyebiliriz. Tatilde yapılan spor ise bu sendromu bertaraf ediyormuş. Bununla birlikte iş ve aile hayatındaki ilişkilerimiz üzerinde de olumlu etkileri varmış. Bunun asıl nedeni olarak da sporun stresi büyük ölçüde azaltması gösteriliyor.

Dilerseniz, Tatil Sonrası Sendromu Atlatmanın Yolları içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

İşinize Daha Rahat ve Canlı Bir Şekilde Dönmenizi Sağlıyor tatilde spor

Aslında bunun nedeni de yukarıdaki maddeyle benzerlikler gösteriyor. Tatilde yapılan spor, stresi azaltmasının yanı sıra, bedenin de rahatlamasını sağlıyor. Rahatlamış bir beden ve zihinle birlikte enerjik olmanız da kaçınılmaz oluyor haliyle. Bunun sonucu olarak da kendinizi işinize dönmek için hazır ve motive olmuş hissediyorsunuz.

Sosyal İlişkilerinizi Güçlendiriyor tatilde spor yapmak

Bir kere eğer aile ya da arkadaşlarınızla tatile gittiyseniz, onlarla ilişkilerinizi son derece geliştirmiş ve pekiştirmiş oldunuz, bu cepte. Artı olarak enerjinizi çevrenize yansıttığınızı unutmayın. Kendinizi hem bedensel hem de zihinsel olarak mutlu ve canlı hissettiğinizde bunu çevrenizin fark etmemesi neredeyse imkansızdır. Hatta sporu hayatınıza katmayı başarabilirseniz, büyük krizlerin, gerginliklerin ve küçük tartışmaların bile önüne geçebilirsiniz farkında olmadan.