Sonbahar'da Yürüyüşe Bahane: Mantar Toplamanın Keyifli Olduğu 7 Yer

Sonbahar'da Yürüyüşe Bahane: Mantar Toplamanın Keyifli Olduğu 7 Yer

Paylaş
Bengi Alkaya  
Eklenme: 26 Ekim 2017
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Sonbahar'da Yürüyüşe Bahane: Mantar Toplamanın Keyifli Olduğu 7 Yer
Sonbaharın tadı bir başkadır. Özellikle yılın bu zamanı parklar da, bahçeler de bir başka güzel olur. Doğanın ve renklerin sihrini keşfettiğimiz bu mevsim en çok da onu heyecanla bekleyenler için bir armağandır. Bir de öyle keyifli bir aktivitesi vardır ki sonbaharın, onu bir kez deneyimleyince artık sezonun vazgeçilmezlerinden biri haline gelir; mantar toplama. Yağmur suyuyla beslenip topraktan biran önce kendini dışarı atan mantarlar, kısa süre içerisinde büyür ve sofralarınızın en özel lezzetlerinden biri oluverir. Sizin için hazırladığımız listede ise mantar toplamak için tercih edebileceğiniz en özel duraklar yer alıyor.
Tabi her şeyden önce zehirli mantarların öldürücü etkisini göz önünde bulundurarak öncesinde bu konuda bilinçlenmeyi ya da mantar toplama turlarına katılarak bu deneyimi yaşayabileceğinizi unutmamalısınız.
1 – Polonezköy polonezköy mantar toplama

{ad:0} İstanbul’un nefes alanlarından biri olan Polonezköy, özellikle de hafta sonları metropol yaşamından bunalan ziyaretçilerin sıklıkla tercih ettiği duraklar arasında yer alıyor. Meşhur serpme köy kahvaltıcıları, meşe, gürgen, kestane ağaçlarıyla çevrili ormanları ve kuş cıvıltılarıyla bütünleşmiş bu doğa harikası yer aynı zamanda bölgenin en güzel mantar rotalarından biri. 5 km’lik yürüyüş parkuru boyunca dağ mantarı toplayabileceğiniz ormanlık alanda dilerseniz turlarla birlikte de hareket edebilirsiniz.
2 – Kaz Dağları kazdağları mantar toplama

Antik çağda İda Dağı ismiyle anılan Kaz Dağları toprak yapısı ve bitki örtüsü sayesinde bünyesinde çok çeşitli canlı türüne ev sahipliği yapıyor. Alpler’den sonra dünyanın en çok oksijen üreten dağı olma özelliği taşıyan Kaz Dağları sonbaharda ise ülkemizin en fazla mantar çeşitliliğine sahip bölgelerinden biri haline geliyor. Özellikle beyaz mantar, ayı mantarı ve melki mantarı bolluğunun yaşandığı bölgede aynı zamanda sinek mantarı gibi zehirli pek çok mantar çeşidi de bulunuyor. Bu nedenle dikkatli olmakta fayda var.
3 – Bodrum bodrum mantar toplama

Ülkemizin önemli turizm duraklarından biri olan Bodrum, yaz aylarında deniz tatilcilerinin ilk adreslerinden biri olurken, sonbaharın gelmesi üzerine artan yağmurların etkisiyle önemli mantar toplama destinasyonlarından biri oluyor. Bölge halkı ya da çevre illerde yaşayanların ilgisini çeken mantarlar, genellikle kişilerin gruplar halinde turlara katılmasıyla rehber eşliğinde toplanıyor. Körek mantarının sayısının fazla olduğu bölge, mantar toplamak için yalnızca sonbaharda değil ilkbaharda da bir hayli hareketli.
4 – Bolu abant mantar toplama

Kış aylarında Kartalkaya, bahar ve yaz aylarında Abant Gölü, termal tatil için ise Karasu’da ziyaretçilerini ağırlayan Bolu, dört mevsim farklı konseptlerde tatil olanağı sunuyor. Bölge aynı zamanda ülkemizin mantar çeşitliliği bakımından önde gelen duraklarından biri. Baharın gelmesiyle ormanlık alanlarında mantar toplama yürüyüşlerinin sıklıkla yapıldığı Bolu’da özellikle Abant’a düzenlenen kuzugöbeği mantarı(morel mantarı) toplama turlarına katılarak bu deneyimi siz de yaşayabilirsiniz.
5 – Ağva ağva mantar toplama

Birbirinden çeşitli mantar türü bulunan Ağva’da mantar toplama, artık bir spor haline gelmiş durumda. Sonbahara özel mantar yürüyüşlerinin gerçekleştirildiği bölge için mantar, aynı zamanda yöre mutfağının da önemli bir bölümünü oluşturuyor. Geli mantarı, ayı mantarı, kuzugöbeği ve borazan mantarı ise ilçede yer alan mantar türlerinden bazıları. Birbirinden lezzetli yemeklerin yapımında kullanılabilen bu mantarlar her yıl bahar aylarında meraklıları tarafından toplanıyor.
6 – Küre Dağları Milli Parkı küre dağları mantar toplama

Kastamonu ve Bartın il sınırları içerisinde yer alan Küre Dağları Milli Parkı, yabani mantar toplayıcılığının olduğu destinasyonlar arasında. Mantar toplama konusunda yeterli donanıma sahip olduğunuzda ya da rehber aracılığıyla milli parkta nadir bulunan lezzetli türleri toplama imkanı bulabilirsiniz. Oldukça özel bir habitata sahip olan park, özellikle kanlıca mantarı bakımından zengin. Sığır dili ve kara mantarına da sıklıkla rastlanılan bu alanda, çevre köylerden gelen halk bahar boyunca mantar topluyor, daha sonra topladıkları mantarları pazarda satıyorlar.
7 – Belgrad Ormanı belgrad mantar toplama

Yaklaşık 5.500 hektarlık bir alana sahip olan Belgrad Ormanı, çok sayıda bitki ve hayvan türünü bünyesinde barındırıyor. İstanbul’da yaşayan ve hafta sonları şehrin kalabalığından uzaklaşmak isteyenlerin uğrak yerlerinden biri olan orman, mantar toplamak için de oldukça uygun. Çünkü bölgede baharda ortaya çıkan mantarların çeşitliliği oldukça fazla. Bu mantarların büyük bir kısmı zehirli olsa da imparator mantarı ve ayı mantarı gibi türlere rastlamak mümkün.

Yorumlar

Hasan AKBIYIK 
15.11.2020
Çok önemli bir mantar yöresi de Ilgaz Dağları?dır. Yörenin reklamı olmadığı için bilinmez. Ancak genel olarak bakarsak Zonguldak?tan Artvin?e kadar olan İç Karadeniz Bölgesinin iğne yapraklı ormanları iklim müsait olduğunda tam bir mantar cennetidir.
Nimet Sülün 
30.10.2017
Bir mantar rotası da benden. Uludağ sonbahar ve ilkbaharda şahane manzarasıyla yürüyüş yapılıp mantar toplanacak yerlerden biri. Özellikle Sarıalan ve Çobankaya kısımları kestane mantarı, melki mantarı ve ayı mantarı yönünden zengindir. Elbette zehirli türler de vardır. Bu nedenle özellikle mantar türlerini tanıyan kişiler tarafından toplanmalıdır. Bazen ayı mantarlarının 1 kg olanlarına bile rastlanmaktadır.
tokay ceritoğlu 
30.10.2017
Ağırlık Karadeniz kuşağında, Bodrum yine şaşırttı. Ünlü bir gurmemiz, Kastamonu’dan bahsediyor, 812 çeşit yemek, 51 çeşit ekmek ve 38 çeşit çorba diyerek. Tarihi kentimiz keşfediliyor yeniden. Mantar isimleri ise şöyle; kuzukulağı, kanlıca, ayı mıcığı, tavuk ayağı, saçak, içi kızıl, cincile, kavak, meşe, kömüş memesi, söbelek, gelincik, teltelli, kırağı, mıkcık, kum mantarı, vb. olarak tanıtılıyor, bu da Kastamonu ve Küre Dağları Milli Parkı’nı en zengin mantar çeşitlerinin bulunduğu yer olarak tarif ediyor. Elbette bu kadar çok tür olunca ekmek, yemek, çorba sayısı bir hayli artıyor.