Sonbahar ve Kış Kampı İçin Gerekli Malzemeler

Sonbahar ve Kış Kampı İçin Gerekli Malzemeler

Paylaş
Arzu Aksaya  
Eklenme: 04 Kasım 2020
 • Son Güncellenme: 05 Şubat 2024
Sonbahar ve Kış Kampı İçin Gerekli Malzemeler

Bu yazımızda doğayla baş başa kalmanın insan üzerindeki olumlu etkilerini saymayacağız, o bambaşka ve çok uzun bir konu! Bu olumlu etkileri bizzat yerinde görüp yaşayabileceğiniz yegane deneyim, yıldızların altında, bol oksijenli bir doğa köşesinde kamp yapmaktan bahsedeceğiz! Üstelik ülkemiz dağcılık ve kamp alanında öylesine şanslı bir coğrafya ki, bu hazzı tadabileceğiniz birçok rota var. Örneğin Borabay Gölü'nde Kış Kampı adlı yazımıza bakabilirsiniz.

{ad:0}

Sonbahar ve kış aylarında "rehavetli ruh hallerinin ilacı ve beden dopingi" diye kısa bir tanım da yakıştıracağımız kamp hayatı, yaz mevsiminde yapacağınız kamplardan farklı bir donanım gerektiriyor. Örneğin kampın olmazsa olmaz çadırınızı su geçirmeyen 4 ya da 5 mevsim modelleri arasından seçmek, sırt çantanıza mevsime göre birkaç şey eklemek zorundasınız. Dağ gibi 1500 metre ve üzeri yüksek rakımlı yerlere gidecekseniz daha gelişmiş ekipmana ihtiyaç duyabiliyorsunuz. Yürüyerek değil de araçla gidiyorsanız daha kapsamlı bir kamp listesi de yapabilirsiniz. Ama bazı temel malzemeler var ki hem sonbaharda hem de kışın yapacağınız kampların vazgeçilmezi Sonbahar ve kış kampı malzemeleri nerler mi, hadi birlikte bir göz atalım!

Sonbahar ve Kış Kampı İçin Başlıca Gerekli Malzemeler:

  • Çadır (sonbahar ve kış için donanımlı 4 – 5 mevsim)
  • Çadır Altlığı (footprint)
  • Uyku Tulumu
  • Mat
  • Ocak
  • Tencere ve Tava
  • Tahta, Plastik Bıçak, Çatal, kaşık
  • Termal Giysiler (polar, çorap, mont, pantolon, ayakkabı, içlik, yedek kıyafet vb.)
  • Termos
  • Kamp ve Kafa Lambası
  • Kalorisi Yüksek Yiyecekler
  • İlk yardım Seti
  • Pil - Powerbank
  • Kibrit, Çakmak, Ateş Başlatıcı
  • Bıçak ve Balta

Tabii ki kamp yapacağınız yere ve kalacağınız süreye göre bu malzemeleri artırıp eksiltmek sizin elinizde. Ama bazı malzemeler var ki satın alırken birçok seçenekle karşılaşıyor ve kararsız kalabiliyorsunuz. Kamp türünü ve beklentilerinizi göz önünde bulundurarak bu seçim aralığını daraltabilirsiniz. İşte size yardımcı olabilecek birkaç tüyoyu aşağıda derledik!

1 - Uyku Tulumu

uyku tulumu

Hücrelerinizin oksijenle buluştuğu ve derin uykular uyuttuğu doğada, sonbahar - kış kampı yapmanın en tedirgin edici yönlerinden biri geceleri üşümek. Gelişen teknolojinin kampçılara sunduğu en büyük nimetlerden biri de yalıtımı yüksek uyku tulumları. Soğuk havalar için tasarlanmış mumya tipi tulumlar sadece mevcut sıcaklığı korumuyor, ekstra bir sıcaklık da sağlıyor. Üstelik kolay taşınıyor, hem sonbahar hem de kışın kullanılabiliyor. Uyku tulumu alırken çamaşır makinesinde yıkanabilen modellerine bakmanızı öneriyoruz ki bu modeller kampta su aldığında da zarar görmüyor. Tabii kullanacak kişinin boy ve cinsiyeti de uyku tulumu seçerken önemli. Ama sonbaharda ılıman bir yerde kamp yapacaksanız ve çok üşümem diyorsanız elyaf dolgulu uyku tulumları da kullanabilirsiniz. Bu arada tulumla ten temasını kesmek ve daha temiz kalmasını sağlamak için uyku tulumu içliği de kullanabilirsiniz. Çok üşüyen biriyseniz bu içliklerin bazıları termal olarak üretiliyor ve ısı açısından da avantaj sağlar.

2 - R5 Mat

r5 mat

Matları her mevsim kullanabilirsiniz. Ama yaz aylarında sadece daha yumuşak bir zemin için konfor sağlarken kışın uyku tulumunuzun altına sermeniz, ısıyı muhafaza etmek açısından önemli. Çünkü çok soğuk bir zeminde en kaliteli uyku tulumuyla bile üşüyebilirsiniz. Matlar R (Value) değeriyle nitelendiriliyorlar. Kışın zor hava şartlarına karşı önerilen R değeri ise 5 ve üzeri. Hatta şişme matın altına köpük mat sermeniz sıcacık bir gece geçirmeniz için kesin çözüm. Gideceğiniz yer kar ve buz kaplı değilse sünger dolgulu matla da rahat edebilirsiniz. R değeri 5’in altında olan matları eğer yüksek rakımda değilseniz sonbahar mevsiminde de kullanabilirsiniz.

3 - Çadır Altlığı

Sonbahar ve Kış Kampı İçin Gerekli Malzemeler

Sonbahar ve kış için dizayn edilen çadırlara 4 ya da 5 mevsim çadırı adı veriliyor. Çift tenteli bu çadırlar soğuğa ve yağışa karşı korumasına rağmen sert ve buz gibi bir zemine karşı yeterince dirençli değil. İşte tam bu noktada bir çadır altlığına ihtiyaç var. Çadırınız su geçirmez de olsa footprint bir altlıkla suya karşı direnci artıyor ve aynı zamanda aşındırıcı, delici zeminlere karşı da korunuyor.

4 - Ocak/Tencere

kamp için ocak

Kim demiş doğanın ortasında leziz yemek yapılmaz diye! İyi bir ocak ve tam da üstüne oturan bir tencereyle kampta da harikalar yaratabilirsiniz. Çay, kahve ve yemek hazırlamak için mutlaka yanınızda olması gereken ocak, üşüdüğünüzde de cankurtaran bir sobaya dönüşebiliyor. Ocak satın alırken pratik ve kolay taşınabilir olması ile soğuk havalarda bile performansını koruması önemli. Kampçıların en çok tercih ettiği modeller ise kartuşlu kamp ocakları. Kamp süreniz uzun olacaksa yanınıza yedek kartuş almanızı öneriyoruz.

5 - Termos

kamp termosu

İçeceklerinizin sıcak kalması en çok da doğanın ortasındayken önemli. Hele ki kış kamplarında "kahvem gün boyu sıcak kalsa ne güzel olurdu" diyenlerdenseniz profesyonel markaların termoslarını inceleyin deriz. Taşımak açısından kolaylık sağlayan 600 ml ila 2 litre arasındaki modeller ya da french press termoslar tercih edebilirsiniz.

6 - Uygun Kıyafetler

kışlık kamp kıyafeti

Sonbahar ve yaz kampları için vücut ısınızı koruyan en ideal giyinme şekli katman katman, yani lahana tarzında giyinmek. Çünkü gündüz sıcaklık seviyesi yüksekken geceleri çok soğuk olabiliyor. Sentetik dokulu kıyafetler seçmek ise zor ıslanması ve kolay kuruması gibi avantajlar sağlıyor. Termal içlik gece soğuğa karşı etkiliyken, outdoor montlar ve pantolonlar da rüzgar geçirmiyor. Kampı kış mevsiminde yapıyorsanız eldiven, bere ve atkı da mutlaka yanınızda getirmeniz gereken malzemelerden. Ayrıca gündüz güneşten korunmak için de bir şapka takabilirsiniz.

7 - İlk Yardım Seti

ilkyardım seti

Kamp hayatının gereklerinden biri de beklenmedik her türlü riske karşı ilk yardım bilgisine sahip olmanız. Bu sebeple elinizin altında ilk müdahaleler için ihtiyaç duyabileceğiniz malzemeleri kapsayan bir ilk yardım çantası bulundurmanız önemli. Sırt çantanızın bir bölmesinde küçük de olsa ona ait bir yer açmanız gerekiyor.

8 - Kamp ve Kafa Lambası

kafa lambası

Sadece yıldızların aydınlattığı bazen de zifiri karanlık kamp gecelerinde eliniz ayağınız olacak bu ışık kaynaklarını seçerken onlarca alternatifle karşılaşacaksınız. Çadırınıza asacağınız lamba için enerji tasarrufu sağlayan LED ampullü seçenekleri değerlendirebileceğiniz gibi güneş enerjisi ile çalışan lambalar da kullanabilirsiniz. Hatta son yıllarda şarj edilebilen kamp lambaları da kullanılıyor ve gittikçe de yaygınlaşıyor. Hareket ederken size eşlik eden kafa lambaları seçerken ise genelde iki alternatifiniz oluyor. Elektrik akımıyla çalışan akkor lambalar ve LED ışık sağlayan lambalar. Biz LED ışık kaynağını öneriyoruz çünkü akkor olanlar çok açık tutulduğunda ısınıyor ve çabuk tükeniyor. Bir kafa lambasının lümen değeri ne denli yüksekse o kadar parlak aydınlatıyor. Ayrıca flash ve kırmızı ışık seçeneği olması da aydınlatmayı güçlü kılıyor. Seçiminizi yaparken su ve toza karşı dirençli modelleri değerlendirmenizi öneriyoruz.

Sonbahar ve Kış Kampı İçin Gerekli Malzemeler

En temel malzemelerden oluşan bu kamp listesine isteğinize göre eklemeler yapabilirsiniz. Uzun süreli kamplarda sırt çantanızda yemek hazırlamak için kap kacak ve servis gereçleri ile sabun gibi hijyen malzemelerine de yer açabilirsiniz. Bu arada duayen kampçıların da bir tavsiyesi var ki belirtmeden geçmeyelim; "En iyi ekipman, sırt çantanızda en az yer kaplayanı, en hafif olanıdır." Seyahatlerinde doğayla iç içe olmayı sevenler, kampa çıkmadan önce ''Eksiğim neler acaba?'' diye düşünürken ihtiyaçlarını gözden geçirmek için Kamp Malzemeleri Listesi adlı yazımıza da göz atabilirler.

Bonus: Amazon.com’dan Kış Kampınızı Isıtan Tavsiyeler

Yazımız boyunca kış kampınızda yanınızda olması gereken temel eşyalardan bahsettik. Özellikle çadır altlığı ve uyku tulumu, ısı yalıtımı ve konfor için son derece önemli. Giyim kuşamınıza da özen gösterirseniz kış kampınızı gayet rahat ve keyifli geçirebilirsiniz. Fakat bazı pratik eşyalar var ki işinizi bir hayli kolaylaştırabiliyor. Pratiklik sadece kış kampında değil herhangi bir aktivitede en yakın dostunuz olacaktır. Dilerseniz gelin, Amazon.com üzerinden güvenle satın alabileceğiniz kullanışlı kış kampı eşyaları arasından bizim önerilerimize bir bakalım.

1- Biggdesign Su Torbası

Sonbahar ve Kış Kampı İçin Gerekli Malzemeler

Soğuk kış aylarında bir su torbasının gücünü hiç de hafife almamak gerek. Biggdesign markasının ürettiği dışı pelüş, Biggdesign Su Torbası kamp tecrübenizde harika bir yer edinebilir. Eğer gece uyumadan önce içerisine sıcak su koyar ve uyku tulumunuzu kapatıp içine yerleştirirseniz evinizden bile daha sıcak bir şekilde uyuyabilirsiniz. Su torbası içerideyken tulumunuzun kafa bölgesini de geçici olarak bir şeyle tıkarsanız ısının kaçmasını daha da engellemiş olursunuz. Vücudunuzu da iyice ısıtıp tulumunuza girdiğinizde sizi harika bir uyku bekliyor olacak.

2- Shenbo El Isıtıcısı

Sonbahar ve Kış Kampı İçin Gerekli Malzemeler

Ellerinizin üşümesine karşı alınabilecek en pratik yöntem Shenbo markasının ürettiği şirin Shenbo El Isıtıcısı olabilir. Kısa süre şarj edip gün boyu rahatlıkla kullanabileceğiniz el ısıtıcısı adeta hayat kurtarıcı. Cebinize atıp elinizi de cebinize soktuğunuzda harika bir konfor elde edebilirsiniz. Bilindiği üzere kışın hem üşümemek hem de hasta olmamak için en çok boyun, alın, eller ve ayaklar sıcak tutunmalı.

Ürünün iki sıcaklık modu bulunuyor. Bu modlar arasında bulunduğunuz yerin hava sıcaklığına göre geçişler yapabilirsiniz. Ayrıca elinizle ısıtıcıyı tutmadığınız zamanlarda maksimum seviyeye getirip göğüs cebinize de koyabilirsiniz.

Aslında sadece kış kampları için değil her soğuk hava senaryosunda kullanılabilecek bir ürün. Dilediğiniz zaman ellerinizi ısıtabilme fikri gerçekten de insana mutluluk veriyor. Bu yüzden sevdikleriniz için güzel bir kış hediyesi de olabilir.

3- GoWith Termal Çorap

Sonbahar ve Kış Kampı İçin Gerekli Malzemeler

Soğukta vücudumuzun özenle korumamız gereken bölgelerinden bahsetmişken ayaklara da ayrı bir parantez açmak gerekli. Ayakkabınız ne kadar yalıtımlı olursa olsun asıl soğuğun topraktan yükseldiğini unutmayın. Tıpkı üstümüzü sıkı giyindiğimiz gibi ayaklarımıza da özen göstermeliyiz yoksa üşümenin önüne geçmemiz bir hayli zorlaşır. GoWith Termal Çorap tam bir fiyat performans ürünü. Normal termal çoraplar gibi ayağınızı kalın bir şekilde sarmalanmış hissettirip hareketinizi kısıtlamıyor. Tam aksine çorap oldukça ince ve kaliteli malzemeden yapılmış. Ayakkabı içinde rahatsız edici bir koku ve kayma, toplanma gibi rahatsızlıklar çıkarmıyor. Bir hayli de sıcak tutuyor. Ayaklarınızın sıcak kalması için en pratik tercih hiç şüphesiz kaliteli çoraplar olacaktır. Kardan veya akarsulardan kaynaklanabilecek ıslanmalara karşı yanınızda bir tane de yedek bulundurmanızı kesinlikle tavsiye ederiz. İkili paket olması bu yönden de tasarruf sağlayacaktır.

4- Diealles Katlanır Kürek

Sonbahar ve Kış Kampı İçin Gerekli Malzemeler

Kolay taşınabilir ve kullanışlı bir kürek kış kamplarında oldukça önemli bir yere sahip. Özellikle çadırınızı kuracağınız zemini düzleştirmek ve uygun bir hale getirmek açısından size zaman kazandıracaktır. Eğer kampa giderken aracınızın lastiği kara saplanırsa yine küreğiniz yardıma koşabilir.

Diealles markasının ürettiği çok fonksiyonlu Diealles Katlanır Kürek, adeta bir avuç içine sığacak kadar küçülebiliyor. Açtığınızdaysa gayet kullanışlı bir kürek meydana geliyor. Ürünü aynı zamanda çapa, kapak açacağı ve küçük bir testere olarak da kullanabilirsiniz. Kolay taşınabildiği için çantanızda ağırlık da yapmıyor yer de kaplamıyor.

Eğer kış kampıyla ilgili temel veya yan ürünlere ihtiyacınız varsa daha fazlasını Amazon.com’un Kış Kamp Malzemeleri sayfasından bulabilirsiniz.

Yorumlar

Necdet Ufuk Ozcelik 
05.11.2020
Kis kamplarinda sicak su torbasi/pet sise tulum icinde ayaklara ve sirta konuldugunda cok cabuk isinma ve uyku konforu saglamaktadir.