Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Evcil Hayvanla Seyahat Etmenin 10 Püf Noktası

Evcil Hayvanla Seyahat Etmenin 10 Püf Noktası

Paylaş
Yeşim Özbirinci  
Eklenme: 19 Kasım 2020
 • Son Güncellenme: 13 Nisan 2024
Evcil Hayvanla Seyahat Etmenin 10 Püf Noktası

Evimizi paylaştığımız, evlattan farkı olmayan evcil hayvanlarımızı, uzun bir seyahate çıktığımızda yanımızda götürmek isteriz. Eğer ilgilenmeleri için rica edeceğimiz birileri yoksa onları evde tek başlarına bırakmaya gönlümüz pek el vermez. Tatilimizde de onlarla vakit geçirmek isteriz.

{ad:0}

Peki, evcil hayvanlarla seyahatlerimizi nasıl planlamak gerekiyor? Bir firma ile yola çıkacaksak tüm bu süreç bir sorun yumağına dönüşebiliyor. Kendi aracımız ya da bir ulaşım firması olması fark etmiyor. Evcil hayvanlarla seyahat süreci iyi planlamalı.

Hayvan yavrularınızla sorunsuz bir şekilde seyahat etmenize fayda sağlayabileceğiz birkaç püf noktasını sizinle paylaşmak istiyorum. Okuduktan sonra lütfen yorum kutusunda deneyimlerinizi paylaşın. Evcil hayvan ile tatile hazırlık, yolculuk öncesinde neler yapmak gerekiyor?

Ufak Ufak Onu Alıştırın 

evcil hayvanla seyahat

Hayvan dostlarımız ile yola çıkma fikri heyecanlı olduğu kadar biraz stresli de olabilir. Eğer ilk defa birlikte yola çıkacaksınız nasıl tepki vereceğini bilmemek biraz sizi endişelendirebilir. Uzun bir yola çıkmadan önce kısa süreli mesafelere birlikte çıkarak, sürece alıştırmaya çalışabilirsiniz. Kendisini huzursuz hissediyorsa araca bindiğinizde kucağınıza alıp, rahatlatabilirsiniz. Kendi aracınızla yola çıkacaksanız kutusundan çıkartıp kollarınız arasına almak kolay ama bir firma ile yolculuk edecekseniz kutudan çıkartmak ne yazık ki yasak olabilir.

Sağlık Kontrollerini Yaptırın, Öneriler Alın 

Evcil hayvan Tasma yonetmeligi

Ayrıca yola çıkmadan önce veteriner hekime götürüp, bebişin sağlık kontrollerini yaptırın. Yolculuğu en rahat ve korkusuz atlatabilmesi için hekimden tavsiyeler alın. Hekiminiz önerecekse yatıştırıcı iğneler ya da ilaçlardan yararlanabilirsiniz. Bunun dışında, yol evcil hayvanınızın midesini de tutabilir. Bu ihtimale karşı veteriner hekime ne yapabileceğinizi sorun. Yola çıkmadan önce daha az yemek vermek midesinin tutmasını önleyebilir.

İhtiyaç Listesini Kontrol Edin 

Metro evcil hayvan

Evcil hayvanınızın yolculuk sırasında ihtiyacı olabileceği eşyaların listesini yapın ve yola çıkmadan önce son kontrolleri gerçekleştirin. Bunlar neler olabilir?

  • Mama ve su kabı
  • Maması ve suyu
  • Taşıma kutusu
  • Sağlık belgeleri
  • Hayvanın kimliği
  • Çöp poşetleri
  • Tasması ve kayışı
  • Soğuk havaya karşı bir battaniye

Evcil Hayvan Dostu Otelleri Tercih Edin

Evcil hayvan TASIMACILIGI

Nereye gidiyorsunuz ve nerede kalacaksınız? Konaklayacağınız tesis, otel her neresi ise evcil hayvan kabul ediyor mu? Varacağınız yer dahil duracağınız noktaları öncesinde araştırın. Tüm bu noktalar evcil hayvanları kabul ediyor mu doğrudan arayıp öğrenin.

Seyahat sırasındaki bu noktalar çok sıcak veya çok soğuk olabilir. Evcil hayvanınızın sağlığı için önceden gerekli önlemleri alın. Tercihinizi mutlaka evcil hayvan kabul eden otellerden yana kullanın.

Evcil Hayvan ile Şehri Keşfetmek 

Pegasus evcil hayvan

Ayrıca tatilinizi geçirirken gezmek istediğiniz yerlerin bir listesini çıkartın. Bu yerlerin evcil hayvanınızı kabul edip etmeyeceğini araştırın. Kilise gibi kutsal yerler büyük ihtimalle ne yazık ki kabul etmeyecektir. Eğer çok görmek istediğiniz bir yapı ise ve tatile iki kişi gitmişseniz dışarıda onlar beklerken siz belki hızlıca görmek isteyebilirsiniz.

Evcil hayvanınızın yeni arkadaşlarla tanışabileceği ve enerjisini atabileceği doğal alanlar, parklar, sahiller de vakit geçirmek için güzel noktalardır. Gezi planlarınıza buraları da ekleyin.

Hangi Yolla Gitmeyi Planlıyorsunuz? 

Kamil Koc evcil hayvan 2020

Yola kendi aracınızla mı çıkacaksınız yoksa bir otobüs, tren, gemi veya havayolu firması ile mi? Eğer bir firma ile yolculuk etmeyi planlıyorsanız prosedürler firmaya göre değişebilir. Firmalar ağırlıklara ve boyutlara göre farklı ücretlendirmeye tabii tutabiliyorlar, farklı kurallar koyabiliyorlar. Önceden firmayı arayıp detaylı bir bilgi alın. Hangi şartları var, neler talep ediyorlar, ekstra ne kadar ücret ödemeniz gerekiyor soruşturun.

Ayrıca yola çıkacağınız araç evcil hayvanınız için uygun mu, aynı tarihte başka bir evcil hayvan da seyahat edecek mi gibi soruları da iletmeyi unutmayın. Hayvanlar birbirinin kokusunu alıp, huzursuz olabilirler.

Uçak firmaları, 6 kilogram ve üzeri evcil hayvanları genellikle havalandırmalı kargo bölümlerine kabul ediyor. Diğer bebişleri de evcil hayvan taşıma kutuları ile kabinde yanınızda taşıyabiliyorsunuz.

Otobüsler bu konuda daha dengesiz bir yol izliyor. Geçmişte birçok insan çeşitli problemler yaşadı ama bu sene güzel bir gelişme oldu. 10 Ocak tarihinde Resmî Gazete'de, Ulaştırma Bakanlığı, Kara Yolu Taşıma Yönetmeliği'nde değişikliğe gittiklerini yayınlanmıştı. Yeni karara göre; aşı karnesi bulunan kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvanlar, özel kafeslerde kilitli bulunmak koşulu ile hayvan sahiplerinin kucağında ya da oturduğu koltuğun önünde taşınabilecek. Otobüs firmaları evcil hayvanların araç içinde taşınabileceği özel seferler de düzenleyebilecek. Tabii bu durum pitbull, doberman gibi büyük hayvanlarda biraz değişiklik gösterebilir. Bu tarz büyük hayvanları yine taşıma kutularında ama bagaj bölümünde taşınması gerekebilir.

Yolculuk Sırasında Neler Yapmak Gerekiyor?


Evcil hayvan Tasma yonetmeligi Resmi Gazete

Tüm hazırlıklarımızı ve kontrollerimizi yaptıktan sonra artık yola çıkmaya hazırız.

Kendi aracınız ile yola çıktıysanız istediğiniz vakit mola verme avantajına sahipsiniz. Birkaç saatte bir mola vermek faydalı olacaktır. Mola verdiğiniz noktada evcil hayvanınızı dolaştırmayı ihmal etmeyin. Çok fazla olmamak kaydı ile ufak parçalar halinde karnını doyurun. Tam tıka basa doyurmak midesini bulandırabilir. Hayvanınız ihtiyaçlarınız mola gidersin, temiz hava alsın. Tüm bunlar onu biraz daha rahatlatacaktır.

Eğer uzun süreli bir mola vereceksiniz evcil hayvanınızı yanınıza alın. Bazen yine de uygun bir ortam olmayabiliyor ve içeride bırakmak zorunda kalabilirsiniz. Bu noktada aracı gölge, serin bir yere bırakın. Camları hafif aralayın. Köşeye biraz da su bırakın. Döndüğünüzde sizi uslu bir bebiş bekliyorsa onu bir de ödül maması ile sevindirmeyi ihmal etmeyin. Yine mümkün olduğunca çok çok uzun vakit bırakmamaya çalışın. Veyahut bir kişi işini halledip, bir kişi onunla vakit geçirip; işlerinizi dönüşümlü çözümleyebilirsiniz.

Yolculuğu Kolaylaştıran Eşyalar 

IETT evcil hayvan

Seyahatiniz sırasında evcil hayvanla ilgilenmeyi kolaylaştıran birtakım eşyalar piyasada bulunabiliyor. Çok gerekli mi bilemiyorum ama belki tercih etmek isteyenler olabilir. Nedir bunlar? Mesela, katlanır mama kapları araç içinde su ve mamanın dökülmeden daha iyi muhafaza edilmesini sağlayabilir. Köpekler için koltuk kılıfları yapıyorlar. Daha sonra tüy temizleme derdinden sizi kurtaracaktır. Özel bir koltuk kılıfı almak yerine eski bir çarşafı da bu amaçla kullanabilirsiniz. Özel araç ile gidiyorsanız hayvanınız arka koltukta büyük ihtimalle oturuyor olacaktır. Nasıl ki can güvenliğimiz için bizler emniyet kemeri takıyorsak, arka koltukta oturan köpekler için de emniyet kemerleri tasarlanmış.

En Sevdiği Oyuncağı Unutmayın 

Köpekle uçak seyahati

Bizim için çok değerli olan ve bize iyi hissettiren eşyaları yanımızda taşımayı severiz. Nedense bu eşyalar yanımızdayken her işin yolunda gideceğini düşünürüz. Aynı durum hayvanlar için de geçerli olabilir. Evde sürekli oynadığı bir oyuncak varsa, onu da yanınıza almak iyi fikir olabilir. Evcil hayvanınızın etrafta tanıdık bir şeyler görmesi, bunu panik yapmaya gerek yok işareti olarak algılamasını sağlayabilir.

Belki yurt dışına tatile gideceksiniz veya yurt dışına taşınacaksınız. Elbette prosedürler sizin için biraz daha farklı ve detaylı olacak.

Evcil Hayvanınızla Yurt Dışına Nasıl Çıkabilirsiniz?


Evcil hayvan sağlık belgesi nereden alınır

Türkiye'den çıkış esnasında gerekli olan belgeler:

  • Tarım ve Köy İşleri Müdürlüklerinden seyahate çıkmadan 2-3 gün önce ihracat/çıkış belgesi alınmalı.
  • Bakanlıkta çalışan bir veteriner hekim imzası ile sağlık belgesi alınmalı. Bu belge aynı zamanda kendi veteriner hekiminize de imzalatılmalı.
  • Aşı karnesi veya pasaport.
  • Mikro çip.
  • Gideceğiniz ülkenin evcil hayvan kabul etme prosedürünü ilgili yerlere sorun çünkü ekstra belge isteyebilirler.
  • Eğer bir Avrupa ülkesine gidecekseniz, ekstra olarak titrasyon testi (kuduz aşısının tutup tutmadığını inceleyen bir kan testi) de istiyorlar.

Türkiye'ye giriş esnasında gerekli olan belgeler:

  • Aşı karnesi veya pasaportu.
  • Aşıların düzenli olarak yaptırılmış olması gerekiyor.
  • Veterinerden seyahat edebileceğine dair ayrıca bir sağlık belgesi alınması lazım.
  • Kuduz aşısı da üç ayı doldurmuş olması gerekiyor.

Yorumlar

tokay ceritoğlu 
20.11.2020
Oldukça ayrıntılı yazılmış,Yanlış hatırlamıyorsam ingiltere'de kuduz hastalığı olmadığı için 6 ay gibi karantina şartı vardı,sürprizle karşılaşmamak için elçilik ve konsolosluktan gidilecek ülkede var olan kurallar için bilgi alınmalı,evcil hayvan için sorun olacaksa ya o ülkeye gitmemeli ya da hayvanı götürmemeli,biz yolculuklarımızı genellikle kendi aracımızla yapardık,trenle ve uçakla giderken kabinde kucağımızda iniş ve kalkış haricinde kucağımızda giderdi.Evcil hayvan kabul etmeyen otellere hiç bir zaman gitmedik,şehir içi oteller haricindeki otellerin bu konu da yatırım yapmaları gerektiğini düşünüyorum.
gaye sen 
20.11.2020
Bazı ülkeler Türkiye den hayvan kabul etmiyor örneğin Dublin e kedi götüremezsiniz