Kent, en ihtişamlı dönemlerini M.Ö. 1200 ila M.S. 546 yılları arasında yaşamış. Özellikle M.Ö. 7. ve 6. yüzyıllarda hüküm süren üç kudretli kral; Gyges, Alyattes ve Kroisos sayesinde Batı Anadolu'daki en güçlü yerleşim halini almış. Hatta tarihçiler, kentin bu dönemde Mezopotamya dışındaki en büyük savunma duvarlarıyla çevrelendiği konusunda fikir birliğine varıyor.
Sardes ve Sardis adlarıyla da anılan antik kentin gelişmesindeki bir diğer ana etken olaraksa Kral Yolu öne çıkıyor. Çünkü Sart, Efes ile birlikte bu yolun Anadolu'daki iki başlangıç noktasından biriymiş. Haliyle antik yol sayesinde gerek ticari gerekse de kültürel anlamda yoğun trafiğe sahip olmuş.
Sart, Lidya Krallığı'nın ardından Perslerin hâkimiyetine geçmiş. Sonrasındaki dönemlerde ise antik kent sırasıyla Bergama Krallığı, Roma ve Bizans yönetimi altına girmiş.
Karun'un Lidya tahtına çıkmasının ardından ilk paranın basılması emrini vermesine şahitlik eden Sart, şehircilik anlamında da zamanın öncüsü olmayı başarmış. Örneğin ısınma ihtiyacını termal suyla giderme fikri, ilk defa Romalılar tarafından bu şehirde başarıyla uygulanmış. Antik yerleşimin ana caddesi boyunca sıralanan dükkânlarda, bu uygulamanın izlerini rahatlıkla görebilirsiniz.
Sart'ın şehirleşme açısından zamanın çok ötesinde olduğunun bir diğer kanıtı olarak kale gibi yükselen akropol kısmı gösteriliyor. Bu alanı gezerken, antik dönemlerde Karun'a dokunduğu her şeyi altına çevirme gücü verdiğine inanılan Sart Çayı'nın büyüleyici güzelliğine de ilk elden şahit olabilirsiniz.
Daha sonrasında ise rotanızı, spor müsabakalarına ve kutlamalara sahne olan Gymnasium kompleksine çevirebilirsiniz. Gymnasium'un hemen karşısında "Bronzlu Ev" lakabıyla anılan görkemli bir yapının kalıntıları bulunuyor. Tabii İyon tarzı mimarisi ile büyüleyen Artemis Tapınağı ve M.S. 3. yüzyıldan kalma sinagog ile hemen arkasındaki kiliseyi de listenize eklemeyi sakın unutmayın.
75 kilometrekarelik alanı kapladığı tahmin edilen antik kentin merkezinde bulunan kalıntıları ziyaret ettikten sonra rotanızı, 5 kilometre uzaklıktaki Bin Tepeler'e çevirmenizi öneririm. Yerleşimin güneyindeki Marmara Gölü'ne kadar uzanan alanda, 85 civarı tümülüs; yani toprak yığınlarından oluşturulmuş mezarlar bulunuyor.
Bin Tepeler'deki bu değerli alan, "Lidya Kraliyet Mezarlığı" olarak adlandırılıyor. Ancak içlerinde soylulara ait yapıların da olduğu biliniyor. Yaygın inanışa göre bir mezar ne kadar büyükse, ait olduğu kişiye o kadar saygı duyuluyormuş. Kaldı ki Kral Alyattes'e ait olduğu söylenen tümülüs, büyüklüğü ile bu görüşü kanıtlıyor.
Antik kentte gerçekleştirilen kazılar sonucunda gün yüzüne çıkartılmış eserlerin bir kısmı, Manisa Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde sergileniyor.
Kadim kent, İzmir-Uşak kara yoluna gayet yakın konumda yer alıyor. Eskiden bu yol, antik kentin içinden geçtiği için hem birçok kalıntıyı hem de tümülüsleri yakında görmek mümkündü. Ancak yolun farklı güzergâha alınması sonrasında, antik yerleşime ulaşım için Manisa yönünden Salihli'ye 9 kilometre kala karşınıza çıkacak yol ayrımından içeri girmeniz gerekiyor.
Konumu göz önünü alındığında, Sart Antik Kenti'ne ulaşım konusunda en ideal seçenek olarak araç kiralamak öne çıkıyor. Ama bütçenizi böyle bir harcamayla daraltmak istemezseniz, Salihli yönüne sefer yapan toplu taşıma araçlarında yerinizi alabilirsiniz.
Alternatif olarak trenle önce Salihli'ye gidip, sonrasında minibüs veya taksi aracılığıyla antik kente gitmeyi de tercih edebilirsiniz.
Bahar ayının yüzü suyu hürmetine İstanbul rengarenk olmaya başladı bile… Bir yandan ekilen rengarenk laleler...
Türkiye'nin ilk ve tek vegan festivali, Vegfest'in 2022 yılı etkinlik tarihi belli oldu! 2017 yılından...
Verimli topraklarda kurulmuş, yıllar boyunca deniz ulaşımı ve ticaretiyle de oldukça güzel dönemler geçirmiş olan...
Sahip olduğu doğal güzellikler sayesinde her sene yaklaşık olarak iki milyon turisti ağırlayan Pamukkale, temelleri...
Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne sahip olan şehri Ankara alışveriş merkezi bakımından çokça yapı bulunduruyor. Şehrin...
İnsanlığın temel taşlarını oluşturulan sanat bugün dünyada en önemli faaliyetlerden birisi. Duyguları, yaşantıyı, insanlığı özetleme...
Kokusuyla insanı kendine çeken, rengiyle enerji veren güllerin serüvenine ortak olmak ister misiniz? Ülkemizin gül...
4 bin yılı aşkın geçmişiyle dikkat çeken Arykanda Antik Kenti, Bey Dağları yamaçlarına gizlenmiş; keşfedenler...
Türkiye tarih ve kültür açısından oldukça zengin ve geçmişte pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış...
Antalya'nın en güzide tatil beldeleri arasında olan Alanya, köklü geçmişi yanında doğal güzelliklere sahip olması...
Dönemin en güzel ve en verimli faaliyetlerinden biri olan müze gezileri, art?k eri?im aç?s?ndan çok...
Plajları, tarihi mekanları, gece kulüpleri, dünyaca ünlü restoranları ve sakince yürüyüş yapılabilecek rengarenk sokaklarıyla Bodrum;...
Zübeyir ÇAKIR - 10 Mayıs 2021, Pazartesi 12:53
Evet Burak Beyin anlatım ve tavsiyelerine ek olarak Boz dağın esintileri ile baharın eşsiz renk çeşitleri ve kokuları eşliğinde antik ketin mistik havası antik kenti keşf etmek,uğruna bütün insanlığı rehin aldığı paranın ilk basıldığı medeniyet'tin izlerinde dönüp tarihe bakmak gerçekten yazıya dökmek yetersiz kalıyor.İmkanı ve zamanı olan her kese Nisan Mayıs aylarında tevsiye derim sardes'i gezmeye.