Ülkemizde de Covid-19 vakalarının artması İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle şehirler arası seyahatlerde birtakım kısıtlamalara gidilmesine sebep oldu. Daha önce İstanbul’dan kalkıp İzmit’e gitmenin izne tabi olacağını söyleselerdi belki güler geçerdik ama pandemi sonrası yeni dünya düzeninde emin olun ki birçok ülke kendini tam da bu tedbirlerle koruyor. Peki diyelim ki pandemi kısıtlamalarının olduğu zaman aralığında bulunduğumuz şehirden başka bir şehre gitmemiz gerekiyor, bunun için ne yapmamız gerekiyor ve kimler için izin belgesi isteniyor? Genelgedeki düzenlemelere bir göz atmaya ne dersiniz?
Bu izinle yasak saatlerinde belirlenen zorunlu haller durumunda özel aracınızla kent dışına çıkabiliyorsunuz. Polis şehir giriş çıkışlarında bu belgeyi göstermenizi isteyebiliyor. Uçak, otobüs, tren gibi şehirler arası toplu taşımalarda ise biletiniz veya rezervasyon numaranızı ilgili kişilere göstermeniz yasaktan muaf olmanıza yetiyor.
İlginizi Çekebilir: Yeni Normal: 2021'de Seyahatler Nasıl Olacak?
Genelgeye göre sokağa çıkma yasağının bulunduğu hafta içi (19:00 – 05:00 arası) ve hafta sonu (cuma günü 19:00’den başlayıp pazartesi sabah 05:00 aralığını kapsayan süre) özel aracı ile şehirler arası yolculuk yapmak isteyen herkesin seyahat izin belgesi alması gerekiyor. Aynı zamanda sadece hafta içi 10:00 – 14:00 arasında sokağa çıkabilen 65 yaş üzeri vatandaşların da yapacağı seyahatler için izin belgesi edinmesi şart! Kısmi Kapanma Genelgesi’ne göre 65 yaş üzerindeki kişiler uçak, otobüs, tren, gemi gibi toplu ulaşım araçlarını veya özel araçlarını ancak bu belgeyi aldıkları takdirde kullanabiliyor.
Bunlara ek olarak sadece hafta içleri 14:00-18:00 saatleri dışarı çıkabilen 18 yaş altı gençler ve çocuklar için yanlarında velileri bulunduğu takdirde özel bir izin alınması gerekmiyor. Yani ailecek çıkacağınız şehirler arası bir yolculuk için çocuklarınıza ayrıca bir izin istenmiyor.
İlginizi Çekebilir: Yeni Kısıtlamalar Sürecinde Seyahat Edeceklerin Bilmesi Gerekenler
Seyahat İzin Belgesi Nereden Alınıyor?
Sokağa çıkma kısıtlaması sürerken uçak, tren gibi toplu taşımalar haricinde özel araç ile şehir değiştirmeniz gerekiyorsa seyahat izin belgesini alternatifli kanallardan temin etmeniz mümkün.
Alo 199 hattı 7/24 hizmet veren ve telefonla ulaşabileceğiniz bir başvuru alternatifi. Hattı çevirdiğinizde bir temsilci tarafından karşılanıyorsunuz. Temsilci bulunduğunuz yerden hangi şehre gideceğinizi, zorunlu durumunuzu, aracınızın plaka numarasını, kimlerin size eşlik edeceğini ve varış adresi bilgilerini soruyor. Görüşme bittikten kısa bir süre sonra SMS ile bilgilendiriliyorsunuz. SMS, hattın yoğunluğu sebebiyle başka bir şehrin kaymakamlığı gibi farklı bir kanaldan da gelebiliyor. e-Devlet ile Seyahat İzin Belgesi Nasıl Alınıyor?
e-Devlet sistemine girerken T.C. kimlik numaranızı hazır bulundurmanız gerekiyor. Gelen ekrana T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapabiliyor, sistem açılınca yeni başvuru butonunu tıkladığınızda talep ekranını görüyorsunuz. Bu sekmede başvuru ve belge türünü seçebiliyorsunuz. Açılan sekmelerde şu an bulunduğunuz ve gideceğiniz şehirdeki adresiniz, gideceğiniz yerdeki ve beraberinizdeki yakınlarınız hakkında kimlik bilgisi ile başvuru sebebininiz gibi soruları cevaplamanız isteniyor. Başvurunuzu tamamladıktan sonra talebiniz bir kurul tarafından değerlendirilip SMS ile bilgilendirme yapılıyor. Dilerseniz sistem üzerinden de sorgulama yapabiliyorsunuz. e-Devlet Şifreniz Yoksa veya Şifrenizi Unuttuysanız; e-Devlet'in verdiği her hizmette esas olan üst düzey güvenlik. Bu yüzden sisteme girişte şifre kullanmanız ve başka birine de bu şifreyi söylememeniz gerekiyor. Eğer şifreniz yoksa kimliğinizle birlikte PTT şubelerine şahsen gidip talep ettiğinizde alabiliyorsunuz. Bu işlem sadece birkaç dakikanızı alıyor ve şifreniz size bir zarf içinde veriliyor.
Şifrenizi unuttuysanız yeniden almak için PTT’ye gitmenize gerek yok, dijital ortamda da yeni bir şifre oluşturabiliyorsunuz. Cep telefonu numaranızı e-Devlet Kapısı’na daha önceden kaydetmişseniz ya da mobil - elektronik imza kullanıcısıysanız sisteme giriş yapabilirsiniz.
Şehirler Arası Yolculuk Şartları Nedir?
Bu mazeretler dışında şehirler arası seyahat edecekler uçak, otobüs, gemi, tren gibi toplu ulaşım araçlarını kullanabiliyor. Ayrıca yasak saatleri dışında (dışarıya çıkmak için herhangi bir kısıtlama bulunmayan zamanlar) özel araçla şehirler arası seyahat serbest. Ancak bu sefer de yasak saatlerine denk gelmemesi için varış sürenizi yola çıkmadan önce hesaplamanız gerekiyor.
İlginizi Çekebilir: Şehir İçinde Güvenli Yolculuk Yapmak İçin İpuçları
Hep söylediğimiz gibi bu günlerin geçeceğine ve "nerede kalmıştık" diye daha bilinçli bir başlangıç yapacağımıza umudumuz tam! Yeter ki tedbirlere uyalım ve her kısıtlamanın sağlığımız için olduğunu unutmayalım.