750 Yıllık Bir Gelenek: Şeb-i Arus Törenleri ve Vuslat Yıl Dönümü Hakkında Her Şey

750 Yıllık Bir Gelenek: Şeb-i Arus Törenleri ve Vuslat Yıl Dönümü Hakkında Her Şey

Paylaş
Diley Kuru  
Eklenme: 04 Aralık 2014
 • Son Güncellenme: 07 Şubat 2024
750 Yıllık Bir Gelenek: Şeb-i Arus Törenleri ve Vuslat Yıl Dönümü Hakkında Her Şey

Hoşgörü ve kardeşliğin dünyadaki temsilcisi Mevlana, aramızdan ayrılmasının 750. yılında hala hatırlanıyor. 1273 yılında Hakk'a kavuşan Mevlâna için düzenlenen anma törenleri, dünyanın her köşesinden binlerce insanı Konya'ya çekiyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da oldukça zengin bir Şeb-i Arus törenine seyirci olacağız. Kalbimizin derinliklerinde yer alan maneviyatımız, bir kez daha doruklara ulaşacak, belki de gözyaşlarımıza hakim olamayacağız ve Mevlâna'nın 7 öğüdünü yeniden hatırlayacağız.

{ad:0}

Şeb-i Arus Nedir, Ne Zaman Kutlanır?

749 Yıllık Bir Gelenek: Şeb-i Arus Törenleri ve Vuslat Yıl Dönümü Hakkında Her Şey

Şeb-i Arus, hoşgörü, barış ve iyiliğin sembolü olan Mevlana Celaleddin Rumi'nin ölüm yıl dönümüne verilen isimdir. Mevlana'nın yaşadığı yer olan Konya'da kutlanan bu özel gün, yalnızca ülkemizde değil, tüm dünyada merak uyandırır. Yapılan kutlamalarla, düzenlenen etkinliklerle ve özel olarak planlanan programlarla kutlanan Şeb-i Arus günü, Konya'nın açık ara en hareketli olduğu dönemlerden biridir.

Şeb-i Arus kelime kökeni aslında "düğün gecesi" demektir. Şaşırtıcı değil mi? Nedeni ise Mevlana'nın ölümü bu dünyadan ayrılış olarak görmemesi, tam tersine Allah'a kavuşma günü olarak nitelendirmesidir. Bu hayran kalınası bakış açısıyla yola çıkılan Şeb-i Arus, Mevlana'nın ölümüne yas tutmaz, aksine Mevlana'nın Rabb'ine ulaşmak için yola çıkışını müjdeler.

Peki, Şeb-i Arus ne zaman? Mevlana anma töreni olarak adlandırılan Şeb-i Arus'un asıl tarihi 17 Aralık olmakla birlikte, kutlamalar 7 Aralık'tan itibaren başlar. Mevlana haftası olarak adlandırılan bu haftada pek çok kültürel Mevlana'yı anma törenleri ve programları düzenlenir.

Tüm Dünyaya İlham Olmuş Mevlana'nın Hayatına Küçük Bir Bakış

749 Yıllık Bir Gelenek: Şeb-i Arus Törenleri ve Vuslat Yıl Dönümü Hakkında Her Şey

Bir din alimi, felsefe düşünürü, hoşgörünün vücut bulmuş hali ve tasavvufun efendisi olarak kabul edilen Mevlana Celaleddin Rumi, günümüzde Afganistan'da yer alan Belh kentinde dünyaya gelmiştir. Doğduğu bölge ve şehir tam olarak bilinmese de, 1207 yılında doğduğuna inanılmaktadır. Belh şehrinden göç ettiğinde 21 yaşına gelmiş ve o dönemlerde Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti niteliğinde olan Konya'da yaşamaya başlamış, hayatının geri kalanını Konya şehrinde geçirmiştir. Edindiği bilgilerin çoğunu Türk kültürü çerçevesinde öğrenen Mevlana, tasavvufi ve ruhani dünyanın kapılarını başta Türkler olmak üzere tüm dünyaya açmıştır. 17 Aralık 1273 yılında Konya'da yaşama veda eden Mevlana, hayatı boyunca verdiği tasavvufi düşünceler ve öğütler ile insanların gönlünde taht kurmuştur. Başta İslam dini olmak üzere, pek çok toplum üzerinde büyük etkisi olan Mevlana, yaşamı boyunca insanlara hoşgörüyü, sevgiyi ve iyiliği aşılamıştır.

Birçok Sanatçıya ve Esere İlham Olmuştur

749 Yıllık Bir Gelenek: Şeb-i Arus Törenleri ve Vuslat Yıl Dönümü Hakkında Her Şey

Tasavvufi edebiyatın baştacı olarak bilinen Mevlana, Selçuklu döneminin hatırasını günümüzde de yaşatmaya devam eder. Öyle ki, tıpkı geçmişte olduğu gibi, günümüzde de pek çok sanatçıya ilham olur Mevlana. Tasavvufi sözleri, günlük hayat ile öğütleri, yaşama dair felsefeleriyle ünlü düşünürlerden edebiyat yazarlarına, ressamlardan pek çok ilahi bestecisine kadar her türlü sanat koluna mutlaka ilhamı dokunan sanatçılardan biridir. Evrensel adaleti savunan ve barış terazisinin daima hoşgörüyle eşitlenebileceğine inanan Mevlana, Konya şehrinde Şeb-i Arus törenlerinde ilham olduğu sanatçıları ağırlar. Siz de Mevlana'yı anmak ve onun ilham olduğu programlara şahit olmak, parçaları dinlemek isterseniz çeşitli gösteriler için biletinizi ayırtabilirsiniz. Şeb-i Arus biletleri ne kadar diye soracak olursanız, gitmek istediğiniz güne ve programa göre araştırmanızı öneririz. Zira katılımcısı olunmak istenen programa göre bilet fiyatlarında değişiklik olabilir.

UNESCO Kültür Mirası Seçilen Mevlevi Törenleri

seb-i arus hakkında

UNESCO'nun İnsanlığın Sözlü ve Somut Olmayan Kültürel Mirası Başyapıtları Programı öncülüğünde 2005 yılında Başyapıt ödülüne layık görülen Mevlevi Sema Töreni, Türkiye'nin ve Mevlana'nın mirasını tüm dünyaya tanıtmıştır. 2008 yılında da UNESCO'nun değerli İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi altında Türkiye adıyla kaydedilmiş ve Mevlana'nın Türkiye mirası tescillenmiştir. Yıllardır Konya şehrinde görkemli törenlerle kutlanan bu törenler, yüzlerce kişinin emeği ile özenle hazırlanır ve Şeb-i Arus zamanlarında Mevlana severler ile buluşturulur.

Şeb-i Arus İçin Konya'ya Gidildiğinde Ne Yapılır?

749 Yıllık Bir Gelenek: Şeb-i Arus Törenleri ve Vuslat Yıl Dönümü Hakkında Her Şey

Türkiye'nin en muhafazakar ve kültürel değerleri en yüksek şehirlerinden biri olan Konya, özellikle Şeb-i Arus dönemlerinde bambaşka bir şehre evrilir. Şehrin içindeki Mevlana sevgisi zaten şüphesiz, bir de Şeb-i Arus dönemlerinde öyle güzel etkinlikler düzenlenir ki bu etkinlikler UNESCO'nun kültürel mirası seçilen programlar arasına girmiş bile! Bu nedenle Konya planınızı yaparken mutlaka Şeb-i Arus dönemine denk getirmelisiniz ve 17 Aralık tarihinde adeta şehre yansıyan Mevlana ışığını deneyimlemelisiniz.

Birbirinden güzel programlar hem gözü hem de ruhu doyuracak nitelikte! Semazenlerden dini söyleşilere, ışıklı süslemelerden kültürel yemek dağıtımlarına kadar pek çok farklı etkinliği Şeb-i Arus dönemlerinde bulabilirsiniz. Şunu da söylemeden geçmeyelim, Şeb-i Arus için Konya'ya gittiğinizde şehrin geleneksel yemeklerini de tatmadan geçmeyin! Etli ekmeği ile meşhur olan Konya'da kahvaltıda bile etli ekmek yendiğini biliyor muydunuz? Evet, belki kahvaltıda değil ama Şeb-i Arus programlarından çıktığınızda ailenizle mutlaka bir restoranda oturup bu geleneksel lezzeti deneyimlemelisiniz.

seb-i arus hakkında

Yemyeşil sokakları ve geniş parkları ile bilinen Konya'da yapılacak en iyi şeylerden biri yürüyüş. Tüm şehir merkezini yürüyerek gezebilir ve kültürel mirası her köşede hissedebilirsiniz. Tarihi yapıları sayesinde geçmişin her döneminden bir ize rastlayabileceğiniz Konya'da, tarihi mirasın mükemmel bir şekilde yansıtıldığı müzeleri gezme fırsatı bulabilirsiniz. Konya şehri ve bölgenin yerel kültürel tarihi ve mirası hakkında bilgi almak, yüzyıllardır hiç bozulmadan günümüze gelen eserleri incelemek için Şems-i Tebrizi Camii'yi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Aynı zamanda Konya Arkeoloji Müzesi'nde Konya ve çevresinde keşfedilen en eski yapıları görme ve tarihi hakkında bilgi edinme fırsatına sahip olabilirsiniz. Konya'ya kadar gelmişken mutlaka alışveriş yapmak istiyorum diyenlerdenseniz, Konya Bazaar Alışveriş Merkezi sizleri bekliyor!

Şeb-i Arus Hakkında Bilmeniz Gereken Diğer Şeyler

749 Yıllık Bir Gelenek: Şeb-i Arus Törenleri ve Vuslat Yıl Dönümü Hakkında Her Şey

Şeb-i Arus törenlerine giderken her ne kadar hazır olsanız da programlardan ve söyleşilerden büyüleneceğinize eminiz. Yine de Şeb-i Arus hakkında bu bilgilere sahip olmak size bambaşka bir deneyim katabilir. "Ölüm günüm, düğün günümdür" diyen Mevlâna, o gün Hakk'a kavuşacağı için ölüm yıldönümüne "Şeb-i Arus" ismi verilmiştir. Semazenler için "dönmek" ifadesi kullanılmaz. Semazenlerin gerçekleştirdikleri bu eylem, "sema etmek" olarak ifade edilir. Semazenlerin giydikleri geniş etekli elbiseye "tennure" denir. Sema törenleri alkışlanmamalıdır. Zira bu bir gösteri değildir.

Konya’da Nerede Kalınır?

seb-i arus hakkında

Özellikle Şeb-i Arus dönemlerinde şenlenen bir şehir, özellikle tam pansiyon ve yarım pansiyon otelleriyle dikkat çekiyor. İster ailenizle, ister de tek başınıza konaklayabileceğiniz pek çok otel seçeneği sizleri bekliyor. Modern yapıların yanı sıra, İç Anadolu kültürünün yansıtıldığı dekorasyona sahip olan Konya otelleri binaları, sizleri geçmişe götürürken kültürel ruhu adeta içinize işliyor. Siz de Şeb-i Arus kutlamaları için Konya’yı ziyaret etmeyi planlıyorsanız otel seçenekleri ve rezervasyon için neredekal.com’u tercih edebilir, size özel kampanya ve avantajlı fiyatlardan yararlanabilirsiniz! Tüm dünyaya iyiliği ve hoşgörüyü aşılayan Mevlana Celaleddin Rumi’nin varlığını ve düşüncelerini onurlandırmak için yaptığınız bu ziyarette siz de Mevlana’nın şehrinde mental huzura kavuşabilirsiniz. Ölümünün 750. yılında Mevlana’yı tıpkı bize öğütlediği gibi sevgi, hoşgörü ve minnetle anıyoruz! {search:konya-otelleri,Konya Otelleri}

Yorumlar

HÜLYA YÜCEL 
04.12.2019
Şebi Arus gerçekten görülmeye değer efsunlu bir dünya.Lütfen gidecekseniz eğer sosyal paylaşımlar yapmayın örneğin,şu otelde kaldım, meşhur ve lezzetli yemekleri göstermek biraz ayıp oluyor gitmek isteyip fakat imkanları kısıtlı o kadar insanımız var ki bence orayı yaşayanlar gidemeyenler için oradaymış gibi güzel bir tasvir ile anlatırlarsa daha fazla empati kurulur. Rica ediyorum REKLAM YAPMAYALIM.
Mualla Mendeş 
09.12.2014
Merhaba, yine ben yazmayım, karışmayım diyorum ama güzelce gezmeden konuşuluyor ama bir de. Ben Konya’da yaşıyorum, öyle değil böyle deyince Konya’ya ve de yönetime, halkına haksızlık oluyor. Ben İstanbul’da yaşıyorum, en geç gelişim 3 ay oluyor ve de her cumartesi sema gecesi o kadar güzel, sessiz binlerce kişi nefes almadan dinler. Zaten o anlarda kimse kimseyi görmez, sanki başka dünyada yaşar. Ben öyleyim, ordakiler de öyle görünüyor ve siz orada iken başka şey düşünmeyeceksiniz. Şuan Mevlana orada dönüyor diye onu görürsünüz. Zaten orada semazenler ve halk tam da Mevlana’nın düşündüğü gibi dualar, müzikler, semalar tamam da dinimizi karıştırmayalım ama tam ona da uygun gerçekleri görmeden haksızlık etmeyelim lütfen. Bütün dünya ve devlet adamları geliyor da her sene siz Konya’da nasıl bu kadar gerçek güzellikleri göremezsiniz. O zaman o yazıları yazmayın lütfen. İyi bilmeyen kimseye sormayın lütfen. Cuma akşamı gidip, pazar gece dönülür. Çok ucuz, görülesi, Allah’ın lütfu bir şehir.
Kaan Küçükleroğlu 
09.12.2014
Bilgi dolu, güzel bir yazı olmuş. Elinize sağlık.
Deniz Güngör 
06.12.2014
Merhaba senelerdir Şeb-i Arus törenlerine katılıp, izlemek istiyorum ve her sene gitmekten vazgeçiyorum. Çünkü ben oraya şov izlemeye değil, Mevlana\'nın ruhunu hissetmeye gitmek istiyorum. Daha önce İzmir\'de izlediğim bir sema töreninde çoluk çocuk gelen aileler, bağrış çığırışlar arasında ancak sinirlerim bozulmuştu. Konya\'daki törenler nasıl oluyor? Bir de Konya\'da mistik müzik festivali varmış. O da tüm dünyadan gelen mistik müzik sanatçılarını buluşturan bir yermiş. O konuda bilgi verebilirseniz, sevinirim. Yazınızı çok sade ve bilgilendirici buldum. Teşekkür ederim.
Diley Kuru 
05.12.2014
Merhaba Cihan, 7 Aralık Pazar günü Şeb-i Arus programı şu şekilde; 13:30 - Kandil Uyandırma Merasimi - Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü (Mevlâna Dergâhı Semâhanesi),14:30 - Semâ Töreni ve Gülbang Duâsı (Mevlâna Dergâhı Semâhanesi), 17:30 - VIII. Uluslararası Konya \'Dünya İnançları ve Pencereler\' Fotoğraf Yarışması Ödül Töreni (Mevlâna Kültür Merkezi), 18:30 - Sergi Açılışları (Mevlâna KM Sergi Salonları), 19:00-19:40 Mesnevî Dersleri (Türkçe ve İngilizce, her gün aynı saatler arasında)(Mevlâna KM Sultan Veled Salonu ve Mevlâna KM Konferans Salonu), 20:00 - Semâ (Âyin-i Şerîf), Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu\'ndan Türk Tasavvuf Müziği Konseri ile Ö. Tuğrul İnançer\'den Mesnevî\'den Seçmeler (Mevlâna Kültür Merkezi Semâ Salonu) Şimdiden keyifli bir hafta sonu geçirmeni dileriz. :)
Daha fazla yorum gör