Temel Kayak Malzemeleri ve Kayağa Başlama Rehberi

Temel Kayak Malzemeleri ve Kayağa Başlama Rehberi

Paylaş
Editor  
Eklenme: 24 Aralık 2014
 • Son Güncellenme: 08 Şubat 2024
Temel Kayak Malzemeleri ve Kayağa Başlama Rehberi

Kış mevsimini sevenler derneği açılsa, ilk üye olacak kişiler muhakkak biz kayak ve board sevdalıları olacaktır! Evet hava buz gibi, tüm şehir yağmur çamur içinde, hep bir eve gidip sıcak çikolata içme isteği. Oysa bunların hepsi kar yağmasını hevesle bekleyen bizler için, adeta kayak alametleri… Kayak hakkında hiç tecrübesi olmayanlar, hatta kayak merkezlerine hiç çıkmayan ama çok merak edenler için hap niteliğinde bir yazı hazırladık. İlk kez kayağa gideceklere tavsiyeler niteliğinde olan bu içeriğimizde kayak merkezinde ne yapılır, kayak merkezine giderken alınması gerekenler gibi kayak hakkında merak ettiğiniz birçok sorunun cevabını burada bulabilirsiniz.

{ad:0}

Kayak Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kayak Nedir, Nasıl Yapılır?

Kayak kısaca özel ekipmanlarla kar üzerinde yapılan ilerlemeye dayalı bir spor türüdür. Türkiye’nin birçok farklı noktasında bu sporu gerçekleştirebileceğiniz özel pistler yer alıyor. Üstelik tesislerde eğitmenler yardımıyla başlayıp profesyonel hale gelebilmek için gerekli olan hemen hemen her türlü destek sağlanıyor. Kayak grupları genel olarak zorluk seviyelerine göre farklı farklı gruplara ayrılıyor. Yeni başlayanların bulunduğu pistlerde daha çok ekipmanların kullanımına yönelik çeşitli eğitimler veriliyor. Özellikle kayak ayakkabılarını bağlama, çıkarma, ayarlama kemerlerini tutturma veya çözme işlemleri bu eğitimler sayesinde kolayca gerçekleştirilebiliyor.

Eğitmenlerin yardımı ve batonların desteğiyle ayakta durup geri ve ileri adımlar atarak dengede kalmayı sağlamanız şart. Ardından kar sapanı ya da slalom gibi tekniklere geçiş yaparak hareketleri çalışmak ve daha sonrasında serbest kayma hareketleriyle kayak öğrenme süreci devam ediyor.

Kayak Yapmaya Ne Zaman Gidilir?

Türkiye’de kayak hizmeti sunan tesisler genellikle hem hava şartları hem de kar yağışlarının yoğun olması sebebiyle pistleri Aralık’ta açıp Mart sonunda kapatıyor. Yani aslında aradaki 4 aylık süreç kayak yapmak için oldukça uygun. {product:27078}

İdeal Kar Kalınlığı Nasıl Olmalı?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün detayları paylaştığı bir Kar Kalınlıkları sayfası bulunuyor. Buradan detayları öğrenebilirsiniz. Bunun haricinde kayak yapmak için kar kalınlığının 40 - 50 cm civarında olması gerekiyor.

Temel Kayak Malzemeleri

Temel Kayak Malzemeleri ve Kayağa Başlama Rehberi

İlk aşamada kayak yapmak için ekipmanları satın almanıza gerek yok. Yani kayak tatili için alınması gerekenler listesinde pek de bir şey bulunmuyor. Bunun ötesinde zaten işletmeler ve kar tatili sunan oteller size hem gereken ekipmanları kiralayıp, hem de isterseniz ücretli bir şekilde eğitmen desteğini sağlıyorlar. Dolayısıyla kiralama yöntemiyle ekipmanları tanıyabilir ve detayları öğrenebilirsiniz. Peki ama temel kayak malzemeleri neler?

  • Kayak Takımı: Kayak ekipmanları listesinin ilk sırasında elbette kayak takımı geliyor. Bunun için size uygun olan kayak takımını eğitmenlerin belirlemesi şart. Arka kısmı dar ya da dikdörtgen olarak gelen kayak takımları var. Bu aslında dönüşler sırasında size esneklik sağlıyor.
  • Kayak Ayakkabısı: Bir diğer olmazsa olmaz kayak ekipmanı da elbette kayak ayakkabısı. Tamamen plastikten üretilen bu ayakkabılar bileklerinizi de sararak bir bütünlük hissi oluşturuyor.
  • Fiksasyon: Fiksasyon ya da diğer adıyla bağlama, kayak ve ayakkabıların hareket etmesini önleyerek sabit durmasını sağlıyor. Tabii belirli ölçülere göre çeşitli türleri bulunuyor.
  • Kıyafet: Karda hareket etmeyi kolaylaştıran kıyafetlerin hepsi suya dayanıklı olarak üretiliyor. Bu noktada kayak kıyafeti, kayak pantolonu, kayak montu, kayak içliği, kayak beresi, kayak taytı, kayak boyunluğu ve kayak gözlüğünü listenin ilk sıralarına yerleştirmek gerekiyor. Bunların çocuklara özel versiyonları da bulunuyor.

Kayağa giderken yanınızda götürmeniz gereken diğer şeyler: Tabiki sırt çantası ilk ve en önemli malzemeniz. Atkı, bere, eldiven üçlüsü, nemlendirici dudak ve el kremi, deodorant, yedek çorap ve yedek tişört, kazak mutlaka olması gerekenler. Eğer tatilinizi daha uygun fiyata getirmek istiyorsanız çantanıza su ve sandviç de ekleyebilirsiniz. Ayrıca kar kıyafeti kiralama birçok tesiste mevcut bir hizmet.

Temel Kayak Malzemesi Önerileri

Temel Kayak Malzemeleri ve Kayağa Başlama Rehberi

Yukarıda bahsettiğimiz gibi eğer eğlence ve aktivite amacıyla kayak merkezlerini ziyaret ediyorsanız, ekonomik fırsatlar sunan kiralama hizmetlerinden yararlanıp sporunuzu yapabilirsiniz. Fakat kayak sizin için bir tutkuysa ve yazın bile kışı iple çekenlerdenseniz, kendinizi rahat hissedebileceğiniz ve bütünleşebileceğiniz ekipmanlara ihtiyacınız olacaktır. İşte Amazon’da yer alan, kayak yaparken yaşayacağınız keyfi arttıracak bazı ürünler şöyle;

1- Wantdo Erkek Kayak Montu

Wantdo Erkek Kayak Montu, hem dayanıklı hem de kullanışlı bir mont. Özellikle termal içlik, polar ve mont giyerek oluşturulan 3 katmanlı giyim şekline son derece uygun.

Wantdo Erkek Kayak Montu neden alınmalı?

  • Fiyat ve Performans: Wantdo mont, bilindik markalara kıyasla harika bir fiyat performans ürünü. Fiyatının karşılığını vermekle kalmayıp fazlasını bile hissettiriyor. Kaliteli malzemeden üretilmesi, su geçirmemesi, soğuğu çok iyi kesmesi ve rahat hissettirmesi bunun en başlıca örnekleri. Bu yüzden gönül rahatlığıyla hem ana mont hem de yedek mont olarak kullanabilirsiniz.
  • Hem Sıcak Hem Rahat: Mont 150D yüksek kaliteli polyester ve iç polar dolgusundan üretiliyor. Bu da en yüksek kayak pistlerinde bile hızla kayarken rüzgarı hissetmeyeceğiniz anlamına geliyor. Montu doğru bir şekilde giydiğinizde vücut ısınızı çok iyi bir şekilde muhafaza ediyor.
  • Su Geçirmezlik: Kapalı dikişleri sayesinde 10.000 mm su geçirmezlik özelliğine de sahip. Karların vücut ısınızdan eriyip içinize girmesini tamamen engelliyor.
  • Pratik Cepler: Montun toplamda 7 tane cebi bulunuyor. Hepsinin içi polar malzemeden olduğundan ellerinizi sıcak tutuyor. Ayrıca hepsi fermuarlarla korunduğundan eşyalarınızı düşürme riskiniz de ortadan kalkıyor. Kol ve göğüs bölümünde de pratik ceplerin yer aldığını ekleyelim.
  • İşlevsellik: Eğer kayak yaparken kapüşon kullanmak istemezseniz, montunuzdan kolayca sökebilirsiniz. Yaka kısımları dolgulu olduğundan boynu çok iyi kapatıyor ve bir yastık kadar yumuşak hissettiriyor. Bel bölgesinde bulunan kuşağı da bedeninize göre ayarladığınızda mont hem kaymıyor hem de hiç hava geçirmiyor. Ayrıca bileklerinizi çok iyi kavrayan kol lastikleri de son derece rahat.

2- Gemyse Kadın Kayak Montu

Gemyse Kadın Kayak Montu, kayak yaparken bir monttan isteyebileceğiniz hemen hemen her şeyi hesaplı bir fiyata sunuyor. Dilediğiniz rengi seçip yıllar boyunca kullanabilirsiniz.

Gemyse Kadın Kayak Montu neden alınmalı?

  • Fiyat ve Performans: Gemyse, sunduğu kaliteyle fiyatını hak eden bir performans ürünü. Kaliteli malzemesi ve şık tasarımı sayesinde siz de kullanırken iyi hissedebilirsiniz. Sonuçta kayak tatilinizde sıcak kalmanız kadar fotoğraflarda güzel çıkmak da önemli.
  • Rahatlık, Sıcaklık ve Dayanıklılık: Montun dış kumaşı sert ve esnek bir malzemeden yapılmış. Bu yüzden çizilmelere ve darbelere karşı son derece korunaklı. Sırt kısmı ise bele kadar polar, belden aşağısı yanı etek kısmı da polyesterden üretilmiş. Bu yüzden oldukça konforlu ve esnek.
  • Su ve Rüzgar Geçirmezlik: Montun su geçirmezlik özelliği olduğu gibi hızlı kuruma özelliği de mevcut. Bu da rüzgarlı havalarda karların üstünüzde buzlaşmasını engelliyor. Ayrıca montunuzu doğru şekilde kapattığınızda vicudunuza hiç rüzgar gelmiyor.
  • Kullanışlı Cepler: Normalde kadın montlarında pek pratik cepler olmaz fakat Gemyse bu konuda güzel bir avantaj sunuyor. Montun fermuarlı iki yan cep, bir fermuarlı göğüs cebi, bir büyük fileli iç cep ve bir de güvenli iç cep olmak üzere toplamda 5 tane cebi var. Kayak yaparken manevra esnasında değerli eşyalarınızın kara düşmemesi acısından oldukça kullanışlı. Göğüs cebi sayesinde de eldivenlerinizi çıkarmadan kartlarınıza erişebilirsiniz.

3- OutdoorMaster Kayak Gözlüğü

Kaliteli bir kayak gözlüğü, her kayak aktivitenizde bir mont kadar önemli. Çünkü kış aylarında güneşin kar üzerine yansıması, gözlere ciddi anlamda zarar verebiliyor. Bunu önlemek için tüm yüz çevresini koruyan gözlükler tercih edebilirsiniz. Bizim önerimizse OutdoorMaster Kayak Gözlüğü.

OutdoorMaster Kayak Gözlüğü neden alınmalı?

  • Rahatlık: Gözlüğün öncelikle rahatlığından bahsetmek gerek çünkü hepimizin bildiği gibi kayak gözlükleri takmak ağır ve yorucu olabiliyor. OutdoorMaster tasarımında ise kafa bandının rahatlığı hemen anlaşılıyor. Hafif malzemesi de üstüne eklenince gözünüzden hiç çıkarmak istemeyebilirsiniz.
  • Kullanım: Gözlük çerçevesiz bir tasarıma sahip olduğu için pisti tamamen görebiliyorsunuz. Ayrıca kayışlarını ayarlamak da gayet pratik. Bir de lenslerinin kolayca çıkabildiğini ekleyelim. İstediğiniz özellikteki ve renkteki lensi taşıma çantasından çıkarıp takabilirsiniz.
  • Lensler: Ürünün yanında gelen lensler UV400 korumalı. Yanı kardan seken güneş ışınlarına karşı tam koruma sağlıyor. Kar gözlüğü yüzünüzdeyken, Pro OTG adlı tasarımı sayesinde numaralı gözlüklerinizi rahat bir şekilde altına takabiliyorsunuz. Herhangi bir baskı veya rahatsızlık olmuyor.

Kayak Ekipmanları ve Kıyafetlerini Kiralama

Kayak Ekipman Kiralama Ücretleri

Sıkı giyinip odanızdan çıktığınızda size gerekli tüm ekipmanlar işletmeler tarafından sağlanıyor. Doğal olarak kayak ekipmanları veya kayak giysilerinde kiralama ücretleri kayak merkezine göre değişiklik gösteriyor. Genel olarak listelemeyi şu şekilde yapabiliriz:

  • Kayak takımı kiralama (290 TL civarında)
  • Snowboard kiralama (380 TL civarında)

Bunun haricinde kayak montu, kayak gözlüğü, kayak eldiveni ve benzer diğer ekipmanların da fiyatları değişkenlik gösteriyor. Kayak tatilinde snowboard ekipmanları kiralamak isteyenler de olabiliyor. Buradaki fiyatlandırma işletmeye bağlı olarak 100 TL’den başlayarak artıyor.

Kayak Eğitimleri ve Ücretleri

Temel Kayak Malzemeleri ve Kayağa Başlama Rehberi

Kayak eğitimleri genel olarak ilk etapta ekipmanları tanımak ve ekipmanların kullanımını öğrenmekle başlıyor. Kayak takımlarını giyme ve çıkarma bu eğitimlerin büyük bir parçası. Ancak daha sonrasında dengede durma, kayış pozisyonunu öğrenme, manevraları kavrama gibi eğitimler de veriliyor. Dizleri kırmak ve ayaklara eşit ağırlık dağıtmak da aslında bahsettiğimiz bu eğitimlerin çok büyük bir parçası.

Hocalar eşliğinde günde 2-3 saatlik çalışma imkanı sunan çeşitli eğitimler mevcut. Ancak bazı bölgelerde de hızlandırılmış kurs şeklinde verilen 1 saatlik eğitimler de bulunuyor. Bu tür hızlandırılmış kurslarda genellikle ayakta durma, dönüş ve durma eğitimleri veriliyor.

  • 1 Kişi-2000 TL
  • 2 Kişi-3000 TL (Kişi Başı 1500 TL)
  • 3 Kişi-3900 TL (Kişi Başı 1300 TL)
  • 4 Kişi-4800 TL (Kişi Başı 1200 TL)
  • 5 Kişi ve üstü Kişi Başı 1100 TL

Kayak Merkezlerinde Yapılacak Aktiviteler

Kayak korkusu

Bu tatilin amacı hem sizin hem de çocuklarınızın dinlenebilmesi için bir fırsat sağlıyor olması. Bu fırsatı da en iyi şekilde değerlendirmek önemli. Tatiliniz boyunca her gün kayak yapmanız yorucu ve sıkıcı olabilir. Bunu engellemek için dilerseniz bir gününüzü ailecek şehri keşfetmek için ayırabilirsiniz. Kayak yapmadığınız zamanlarda çocuğunuzla birlikte eğlenceli zaman geçirmek için size birkaç öneride bulunabiliriz. Çocuklu aileler kayak tatillerinde işletmeler tarafından sunulan imkanların tamamından yararlanabilirler. Çocuklara özel olarak ders veren eğitimlerden ders alabilir, kızakla kaymalarını sağlayabilir ya da oteldeki eğlence alanlarını deneyebilirsiniz. Artık kayak tatillerinin kapsam alanları oldukça geniş ve çocuklar için de işletmelerde bir dizi imkan sunuluyor. Çocuk oyun alanları, sinema ve tiyatro salonları veya otellerin spontane olarak hazırladığı aktivitelere katılabilirsiniz.

Kayak yapmayı sevmeyen ya da zamanını farklı şekillerde de değerlendirmek isteyenler için kayak merkezlerinde birçok farklı etkinliğe yer veriliyor. Kar ayakkabısıyla yürüyüş, kızakla kayma, kardan heykel yapma, teleferik izle gezinti ve kar motosikleti imkanı sunuluyor. Ama bunlar haricinde de otellerin çeşitli etkinlik ve oyun alanları bulunuyor. Bilardo, masa tenisi, canlı müzik alanları, spor salonları ve SPA ya da masaj salonları kişi kişisel bakım alanlarını tercih edebilirsiniz.

{product:49469}

Kayak Tatiline Çıkmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Temel Kayak Malzemeleri ve Kayağa Başlama Rehberi

Genel hatlarıyla bakıldığında kayak tatili için önerileri de listeyelim ama bu listeyi seçenekler doğrultusunda uzatabilmek mümkün. Kayak tatiline çıkmadan önce yapmanız gerekenler:

  • Güzel bir planlama yapın.
  • Yanınıza alacakları iyi belirleyin. Kalın kazaklar ve güneş koruyucuyu da unutmayın.
  • Kayak sporunun mantığını kavramak için uzman eğitmenlerden ders alın.
  • Kayak haricindeki etkinlikleri mutlaka değerlendirin.
  • İşletmelerin menü seçenekleri oldukça fazla; birçok farklı yemek ve tatlının tadına bakın.
  • Tesislerdeki SPA, hamam ve masaj imkanlarından yararlanın.

İlk Kez Gideceklere Önemli Hatırlatma

Kayağa yeni başlarken eğitimi verilen ilk şey aslında doğru düşmek. Çünkü kayak yapan herkes ister istemez düşüyor ve ilk dönemlerde yararlanma ya da sakatlanmalar meydana gelebiliyor. Bu noktada eğitmenlerin derslerini iyice dinleyip buna göre hareket etmek gerekiyor. Genel bir liste yapmak gerekirse şu detaylardan bahsedebiliriz:

  • Kayak yapmadan önce kollarınızı ve bacaklarınızı esnetmenizde yarar var.
  • Açıkta kalan bölümler için güneş kremi kullanın. Aksi takdirde karın yansıttığı güneşten dolayı rahatsızlık duyabilirsiniz.
  • Yorulduğunuz zamanlarda kısa molalar vermeyi unutmayın. Üst üste aynı hareketleri tekrar tekrar denemek ve yorulmadan devam etmek konsantrasyonun düşüşüyle birlikte sakatlanmalara neden olabiliyor.
  • Sabırlı olmayı öğrenin. Evet; ilk başlarda ayakta kalmak dahi çok zor. Ama ilerleyen süreçte yapacaklarınızı düşünerek işin mantığını kavranmaya odaklanın.
  • Kayak parkurları arasında en basit olanları seçerek işe başlayın. Birden profesyonel kayakçılar arasına dalarsanız bu da aslında ciddi bir güvenlik problemi oluşturabilir.

Kayak Tatili İçin Ne Kadar Bütçe Ayırmalı?

Kar Kalınlıkları

Kayak tatili için bütçe ayırırken tüm detayları hesaba katmak gerekiyor. Öncelikle kayak otellerine ilişkin genel bir araştırma yapmalı; oda seçeneklerine göre genel bir karara varmalısınız. Daha sonrasında bunun üzerine kayak ekipmanları kiralama ücretlerini katmalı ve ayrıca eğitim alacaksanız bunu da bütçeye dahil etmelisiniz. Yani genel olarak bakıldığında otel ücretine ek olarak bir günlük kayak ekipmanları kirası ve özel dersleri 1.000 TL civarına alabilirsiniz.

Kayak Oteli Seçerken Nelere Dikkat Etmeli

Kayak oteli seçimi sırasında birçok farklı kriteri göz önünde bulundurmakta yarar var. Özellikle tesiste yeni başlayanlar için uygun pistlerin olması büyük önem taşıyor. Kayak merkezinin konumu, ulaşımı, ekipman kiralama seçenekleri, telesiyejlerin pistlere yakın olması önemli. Fakat bunların haricinde tesiste kayak dışı çeşitli aktivitelerin bulunması da avantaj denilebilir. Zira bu tip otellerde çok geniş bir menü seçeneğiyle sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği veriliyor. Ek olarak içeride havuz, spor salonları ve masaj gibi detaylar barındıran otellerden yana seçim yapabilirsiniz. Böylece kayak merkezinde neler yapılır sorusu da cevaplanmış oluyor. Zira bu da binlerce kişi tarafından merak edilen bir konu.

Neredekal.com'dan Özel En İyi Kayak Otelleri

Temel Kayak Malzemeleri ve Kayağa Başlama Rehberi

Kayak tatili için Uludağ, Kartalkaya ve Palandöken gibi çok popüler olan kayak merkezlerini tercih edebilirsiniz. Bunlar aslında yeni başlayanlara özel olarak çeşitli pistler de barındırıyor. Fakat bulunduğunuz bölgeye göre farklı şehirlerdeki kayak merkezlerini de tercih edebilirsiniz. Yani aslında Kartepe, Ilgaz, Elazığ ve Sarıkamış’ı da listeye dahil etmenizde yarar var. Ancak Uludağ'ın biraz daha öne çıktığını belirtelim. Çünkü Uludağ'da Kartalkaya'ya oranla fiyatlar uygun, Kartepe'ye oranla hafta sonları daha az kalabalık. Tercihiniz Uludağ'dan ya da Kartalkaya'dan yana ise Uludağ Otelleri ve Kartalkaya Otelleri sayfalarımıza göz atabilirsiniz. Biraz daha profesyonel olduğunuzda Erciyes, Hakkari, Sarıkamış tercih edebileceğiniz kayak merkezlerine sahip olan yerler. Son olarak Türkiye'nin Kayak merkezilerini Keşif Rehberi'mizden inceleyebilirsiniz. {search:kayak-otelleri,Kayak Otelleri}

Yorumlar

Nurettin Öztürk 
19.01.2022
Bilgilendirici yazınız için teşekkür ediyorum. Bayağı faydalandım. Ellerinize sağlık.
Tamer 
10.01.2021
Sayfayı takip eden birisi olark bu makaleyi hiç beğenmediğimi söyleyebilirim. Bu makale kayak tatili ile alakası yok. Turkiyede kayak tatili yapacak daha çok kayak merkezi var. Bunların hiçbiri yazmıyor. Editörün ilk önce kayak merkezleri hakkında bilgili i sanlar ile görüşmesi gerekiyor. Erzurumda iki adet kayak merkezi var. Palandöken ve konaklı kayak merkezleri. Konaklı kayak merkezi turkiyenin en ucuz ve en profesyonel kayak pistlerine sahip. Palandökeni hiç saymıyorum bile.
Şükran 
20.01.2020
İlk defa gideceğiz. Oturup ısınabileceğimiz yerler var mı? Lütfen bilen yazsın.
Ayse Sabir 
18.01.2020
Kartepe'de bot kiralanmıyor arkadaşlar. Mont, pantolon ve ekipman kiralanıyor sadece.
Gamze 
08.01.2020
Kartepe’de kar botu veriliyor mu acaba ve fiyatları ne kadar?
Daha fazla yorum gör
Benzer Yazılar
14 Mart Tıp Bayramı
14 Mart Tıp Bayramı
Tuğçe Gülçiçek 
10.03.2024
2024 İzmir Sahur Mekanları
2024 İzmir Sahur Mekanları
Seyhan Ahen 
19.04.2022
Tek Başına Seyahat Rehberi
Tek Başına Seyahat Rehberi
Tuğçe Gülçiçek 
06.03.2024