Rize'nin Bol Oksijenli Atmosferi: Pokut Yaylası Hakkında Her Şey

Rize'nin Bol Oksijenli Atmosferi: Pokut Yaylası Hakkında Her Şey

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 28 Mart 2022
 • Son Güncellenme: 05 Şubat 2024
Rize'nin Bol Oksijenli Atmosferi: Pokut Yaylası Hakkında Her Şey

Adeta masallar diyarını andıran birbiri ardına sıralanmış, tarihe meydan okuyan yayla evleri ile Rize gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yer alan, büyülü ve muhteşem manzara karşısında ‘’Cennet böyle bir yer olmalı’’ diyebileceğiniz bir yayla olan Pokut Yaylası’ndan bu yazımızda bahsedeceğiz. 

{ad:0}

Öyle bir yer düşünün ki yer ve gök neredeyse eşit. Aslında hem havadasınız, hem de bulutların arasında uçuyor gibisiniz, sanki sonsuzluğa doğru bakıyorsunuz. Fakat ayaklarınız de yere basıyor. Karşınızda yüce dağlar... Dağlarda sıralanmış yemyeşil ağaçlar, Pamuk gibi bulutlar... Ayağınızın altında, çevrenizde, her yerde mor, sarı, bembeyaz yayla çiçekleri... Bu manzara içerisinde tek başınasınız. Çevrenizde pek kimse yok, taşıt yok, korna sesi yok, keşmekeşlik yok. Doğa ile baş başasınız. Belki görebileceğiniz tek canlı bir inek veya bir köpek. Duyabileceğiniz tek ses kuş sesi. Ama korkmayın onlar da oranın bir parçası... İşte Pokut Yaylası tam olarak böyle bir yer.

Pokut Yaylası’na Ne Zaman Gidilir?

Rize'nin Bol Oksijenli Atmosferi: Pokut Yaylası Hakkında Her Şey

Pokut Yaylası’na gidilebilecek en doğru zaman Mayıs ortası-Ekim ayları arasındadır. Pokut yaylası rakım nedeniyle yüksekte olduğu için Pokut yaylası hava durumu koşulları saat başı bile değişmektedir. Pokut Yaylası’na yaz mevsimi özellikle Temmuz ve Ağustos ayları için plan yapmak ve gelmişken yaylada en az 2 gün geçirmek en ideal olanı. Sürekli değişen sisli ve yağmurlu hava durumunu göz önüne aldığınızda o kadar meşakkatli bir yolculuğa değsin istiyor insan.

Pokut Yaylası’nda Neler Yapılır?

Rize'nin Bol Oksijenli Atmosferi: Pokut Yaylası Hakkında Her Şey

Pokut Yaylası doğayla baş başa kalacağınız, kendinizi dinleyeceğiniz, inzivaya çekileceğiniz, Fırtına Vadisini izleyeceğiniz, kuşlarla, ineklerle vakit geçirebileceğiniz ve bol bol oksijen alacağınız bir yayla. Çevresinde bulunan Hazindak, Sal yaylalarına yürüyüş yapabilir, bölgede yaşayan köy halkı ile muhabbet edebilirsiniz. Sal yaylası Pokut Yaylasına oldukça yakın. Orman yolundan giderek yarım saat gibi bir sürede Sal Yaylasına ulaşabilirsiniz. Hazindak Yaylası ise 15 km kadar uzaklıkta yer alıyor. 3-4 saatlik bir yürüyüş ile Hazindak Yaylasına yürüyüş yapabilirsiniz. Fotoğraf çekmeye meraklıysanız, gece Pokut yaylasında konakladığınızda eğer hava açıksa yıldız gözlemi yapabilir ve hareket eden yıldızlara uzun pozlama yaparak, harika fotoğraflar elde edebilirsiniz. {product:19600}

Pokut Yaylası Nerede?

Rize'nin Bol Oksijenli Atmosferi: Pokut Yaylası Hakkında Her Şey

Pokut Yaylası, Rize ilimizin sınırları içerisinde yer alan Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında bulunan, Ortanköy’üne bağlı yaklaşık 2050 metre yüksekliğinde kurulmuş olan bir yayla. Çamlıhemşin ilçe merkezine ulaştıktan sonra tabelaların yönlendirmesi ile yaylanın yolunu bulmanız mümkün. Eskiden Ortanköy’de yaşayan halkın yaz mevsimini hayvanlarıyla birlikte geçirdiği Pokut Yaylası, otantik bir görüntü sunan bir yayla. Yaşlıların bu dünyadan göç etmesiyle birlikte yeni neslin hayvancılıkla uğraşmaması nedeniyle uzun bir süre kaderine terkedilmiş durumda kalan yayla, son 10 yıldır yerel turizm aktiviteleri ile birlikte kalkınan ve pansiyonculukla geçimini sağlayan turistik bir bölge olarak Karadeniz turizmine hizmet ediyor.

Pokut Yaylası’na Nasıl Gidilir?

Rize'nin Bol Oksijenli Atmosferi: Pokut Yaylası Hakkında Her Şey

''Pokut Yaylası’na nasıl çıkılır? Pokut Yaylası’na arabayla çıkılır mı?'' soruları bu bölgeye gitmek isteyenlerin en çok merak ettiği soruların başında geliyor. Pokut Yaylası’nın yolu oldukça dik, bozuk ve bir tarafı uçuruma bakan bir yol. Toprak ve yer yer taşlı, kayalı bozuk bir yola sahip olması sebebiyle her aracın çıkışına uygun olmayan bir yayla yoluna sahip. Yaklaşık 1,5 saat gibi bir sürede sarsıcı, sizi rahatsız edecek ve kesinlikle konforlu bir yolculuk olmayacağı için önerimiz 4X4 olan arazi araçları ile yaylaya çıkmanız. Bozuk yol olması nedeniyle aracınızın yerden yüksek olması gerekiyor. Kendi aracınız bu özelliklerde değilse, Rize’de araç kiralama şirketlerinden araç kiralayabilir, bu yoldaki riski almak istemezseniz Pokut Yaylası Turu düzenleyen profesyonel seyahat firmaları ile Pokut Yaylası’na çıkabilirsiniz. {product:17759}

Ek bilgi olarak Pokut Yaylası’nda konaklama yapacağınız pansiyon işletmeleri ile de önceden iletişime geçerek, sizi Çamlıhemşin’den almalarını da talep edebilirsiniz. Yaylaya çıkmak oldukça meşakkatli olduğu için bu yöntem biraz pahalı gelebilir, bizden söylemesi. Son olarak yürüyüş yapmayı seven, zorluklara göğüs geren doğa severler için yaylaya aynı yoldan yürüyerek de çıkabilirsiniz. Oldukça zor ve zahmetli olacak bu trekking aktivitesi ile 5-6 saat sürecek bir yolculuğa hazırlıklı olmanızı tavsiye ederiz.

Pokut Yaylası’nda Nerede Kalınır?

Rize'nin Bol Oksijenli Atmosferi: Pokut Yaylası Hakkında Her Şey

Pokut Yaylası geleneksel pansiyonculuğun devam ettirilmeye çalışıldığı, son dönemlerde Karadeniz’in en popüler yaylalarından birisi. Yaylada köy halkının kullanılmayan ahşap ve bakımsız Yayla evleri yavaş yavaş pansiyonlara dönüştürülüyor. Yıllardır Pokut Yaylası konaklama seçenekleri arasında ufak aile işletmeleri olduğu gibi, Pokut Yaylası otelleri arasında köy evlerinin dönüşümüyle daha büyük hale getirilen Butik Otel kategorisinde değerlendirebileceğimiz oteller de mevcut. Ufak çaplı işletmeler olduğu için ve lojistik anlamda da birçok hizmet buraya getirelemediği için lüks beklentilerinizin olmamasını tavsiye ederiz. Pokut Yaylasında bulunan Doğa Konuk Evi sizlere önereceğimiz,butik oteller içerisinde sunduğu hizmetin yanı sıra lezzetli mi lezzetli kahvaltı hizmeti ile de adından söz ettiren bir tesis. {product:20277}

Çadır konaklaması severler için yaylada çadırınızla konaklayabileceğiniz bir kamp alanı bulunmamakla birlikte, uygun gördüğünüz yerlerde çadırınızı kurarak kamp yapabilir, seyahatiniz bittiğinde çöpünüzü alarak Çamlıhemşin’e götürmenizi tavsiye ederiz.

{search:camlihemsin-otelleri,Çamlıhemşin Otelleri}