Siz de pandemi biter bitmez kendinizi yollara vurmak için sabırsızlanıyor ve şöyle cam kenarından bir hikayem olsun diyorsanız ekspres trenlerden birine binebilir, hatta komşu bir ülkeye misafirliğe bile gidebilirsiniz. Nasıl mı? Halkalı'dan kalkan ve Bulgaristan'ın başkentine yol alan Sofya Ekspresi'yle!
Sofya Ekspresi hızlı tren değil, vagonlar elektrikli bir lokomotif tarafından çekiliyor. Buna rağmen eski adı Bosfor Treni olan Sofya Ekspresi, Avrupa seyahatlerine keyifli bir yol hikayesi eklemek ve diğer ulaşım araçlarına göre en uygun bütçeyle gitmek açısından harika bir alternatif. Tabii bu alternatiften ancak pandemi sonrası yararlanabileceksiniz çünkü şu an Sofya seferleri de dahil tüm uluslararası tren seferleri salgın nedeniyle durduruldu.
Tren Halkalı garından haftanın her günü saat 22:40'da kalkıyor ve 10 durak sonrasında sabah 08:45 civarında Sofya'ya ulaşıyor. Dönerken Sofya'dan akşam saat 21:00'de binip Halkalı'ya sabah 06:50 civarında geliyorsunuz. Gece yolculuğu yapmanız gün kaybetmememiz açısından da oldukça avantajlı.
İstanbul Halkalı Tren Garı – Sofya Durakları: Halkalı, Çerkezköy, Alpullu, Edirne, Kapıkule, Svilengrad, Dimitrovgrad, Plovdiv, Pazarcık , Sofya. Tren gece saat 02:00 civarında sınır kapısına ulaşıyor.
Sofya - İstanbul Halkalı Tren Garı Durakları: Sofya, Pazarcık, Plovdiv, Dimitrovgrad, Svilengrad, Kapıkule, Edirne, Alpullu, Çerkezköy, Halkalı.
Ama biletten önce vizenizin hazır olması gerekiyor ki, bu vize Bulgar vizesi veya Schengen vizesi olabiliyor. Bulgaristan'a giriş yaparken sınır kapısındaki yaklaşık 2 saatlik beklemenin sebebi yetkililerin pasaport kontrolü yapmasından kaynaklanıyor.
Ayrıca İstanbul'dan bilet alırken Euro ya da TL olarak ödeme yapabiliyorsunuz. Bulgaristan'dan alacağınız bilet için hem Euro hem de Leva bulundurmanızı öneriyoruz.
Bilgi için 08:00 – 18:00 saatleri arasında 444 82 33 numaralı TCDD Çağrı Merkezi'ni arayabilirsiniz.
Kuşetli Vagon: Bu vagonu seçtiğinizde 4 veya 6'şar kişilik kabinlerde yolculuk edebiliyorsunuz. 4 kişilik vagonları TCDD, 6 kişilik vagonları ise Bulgar Demiryolları işletiyor. 4 kişilik vagonlar rahatlık açısından daha çok tercih edilirken, her iki vagon tipinde de koltuklar yatak haline getirilebiliyor.
4 kişilik vagonda yolcu başına 28,5 Euro, 6 kişilik vagonda yolcu başına 28 Euro bilet ücreti ödeniyor.
Yataklı Vagon: 2 kişilik özel kabinler olan yataklı vagonlarda mini bir buzdolabı, lavabo, masa, priz, battaniye ve terlik gibi ayrıcalıklar var. Koltuklar yatak haline gelebiliyor. Tek kişi gitseniz bile bilet alırken fark ödüyorsunuz. Yataklı vagonların en büyük avantajlarından biri içeriden kilitlenmesi. Bulgaristan hırsızlık olaylarının çok yaşandığı bir ülke, vagonu kilitlediğinizde eşyalarınızı güvende tutabiliyorsunuz. Ama dışarıdan kilitlenmediği için çıkarken eşyalarınızı yanınıza almanızı öneriyoruz.
Yataklı vagonda tek yolcu iseniz 63 Euro civarında, çift yolcu iseniz yolcu başına 33,5 Euro civarında ücret ödeniyor.
Seferler başladığında fiyat güncellemesi yapılabilir, çağrı merkezinden güncelleme yapabilirsiniz.
Trendeki WC'ler ortak kullanım, ayrı bir yemek vagonu da bulunmuyor. Kapıkule'de trenden inip gümrüğe gidiyor ve yurt dışı çıkış harcı pulu için ayrıca bir ücret ödüyorsunuz. Harç pulunuzu trene binmeden almanız Kapıkule'de kuyruğa girip beklememeniz açısından önemli.
Osmanlı'dan izler taşıyan şehirde şimdi bir kilise olan Mimar Sinan'dan yadigar Kara Cami ile Alexender Nevsky Katedrali görmeye değer tarihi yapılardan. Müze ziyaret etmek isterseniz arkeoloji ve tarih müzelerini de gezebilirsiniz. Geceleri ışıl ışıl olan en kalabalık caddesi Vistocha ile sokak pazarları da şehrin en eğlenceli noktalarından.
Yemek konusunda Türk kültürüne yakın bir sunum bulacağınız Bulgaristan'ın et mutfağını denemenizi öneririz. Domuz eti de vazgeçilmezlerinden olduğu için menüden seçim yaparken garsona et türünü sormanız gerekebilir. Bulgaristan'ın peyniri de meşhur, gelirken yanınızda peynir getirebilirsiniz.
Şimdiden keyifli yolculuklar…
O meşhur Ayvalık tostunu sevmeyen yoktur. Peki bu muhteşem Ayvalık lezzetinin çıkış noktasını hiç ziyaret...
Sahur vakti geldiğinde şehirde ışıklar artar, gece çayları demlenir ve insanlar en samimi dilekleriyle sofralara...
Tarihi oldukça uzun kökenlere dayalı Muğla'nın Datça ilçesi, yaz turizminin kalbinin attığı yerlerden. Her yıl...
Alışageldik rotalardan ve klasik adreslerden sıkılıp yepyeni yerler keşfetmeyi sevenlerin tatilleri ve seyahatleri bir başka...
İsminden dolayı Rodoslular'ın kurduğu düşünülen Rhodiapolis Antik Kenti, başka bir rivayete göre de adını Mopsos'un...
Cruise tatili ile klasik bir tatil anlayışının ötesine geçip hayatınız boyunca unutamayacağınız bir seyahate çıkmak,...
Başkent Ankara, Ramazan ayının geleneksel ruhunu doya doya yaşamaya devam ediyor. Şehirde iftar saati sonrası...
''Sahurda açık mekanlar'', ''sahur menüsü'' gibi başlıklarda arama yapıyorsanız bir de bu yazımıza göz atmanızı...
Kampçılık, hem ülkemizde hem de dünya genelinde en çok ilgi gören doğa sporu olmasıyla bilinir....
İnsanlığı ve kapital sistemin gelişimiyle beraber, insan gücüne dayalı üretim oldukça hızlandı. Sömürü sisteminde dayanan...
Adıyla ilgili ilk izlere Likçe yazıtlarında rastladığımız, Milattan Önce 5. Yüzyıldan itibaren yerleşim yeri olarak...
Açık havanın ve temiz çevrenin geniş bir yer kapladığı Çatalca piknik alanları ile ailecek veya...