Pandemi ile Ortaya Çıkan Bir Tatil Anlayışı: Workation

Pandemi ile Ortaya Çıkan Bir Tatil Anlayışı: Workation

Paylaş
Burak Delibacak  
Eklenme: 10 Mayıs 2021
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Pandemi ile Ortaya Çıkan Bir Tatil Anlayışı: Workation
Pandemi, klasik çalışma hayatını yeniden şekillendiriyor. İmkanı olan şirketler bu dönemde evden çalışma sistemine geçerken bazı büyük şirketlerden de bu sistemin kalıcı olacağı duyuruları geldi. Bu durumun doğal bir sonucu olarak ortaya çıkan workation, en basit tanımıyla, çalışırken tatil yapmak anlamına geliyor. Tabii her konseptte olduğu gibi workation özelinde de kusursuz bir deneyim yaşamak için işin detaylarını bilmek ve bunlara göre hareket etmek gerekiyor. Uzaktan Çalışma ile Arasında İnce Bir Fark Var göl evinde çalışma

{ad:0} İngilizce'de iş anlamına gelen "work" kelimesi ile tatil anlamına gelen "vacation" kelimesinin birleşiminden ortaya çıkan bu akımın tanımındaki esneklik nedeniyle ilk defa duyan çoğu kişinin zihninde, hemen bir çeşit uzaktan çalışma şekli olduğu fikri belirebiliyor. Ancak her iki çalışma şekli arasında küçük ama ayırt edici farklılıklar bulunuyor.

Konaklama tarzı, uzaktan çalışma ile workation arasındaki en belirgin farkı oluşturuyor. Pandeminin etkisi ile tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygınlaşan uzaktan çalışma esnasında bireyler, genelde evlerinden işlerini idare etme yoluna gidiyor. Bu durum, otomatikman tek bir mekânda uzun süreli konaklama anlamına geliyor. Oysa workation yaparken konaklama ile ilgili rahatlıkla esnek planlar oluşturulabiliyor.

Uzakta çalışırken ayrıca mesai saatleri mevzusunda belirsizlik olabiliyor. Yani işe ayrılan süre, belirli bir noktadan sonra özel hayattan çalmaya başlayabiliyor. Buna karşılık workation kavramının doğası gereği işe ve tatile ayrılan süreleri belirlemek, çok acil durumlar ile karşılaşılmadığı sürece, kişinin kendi inisiyatifine kalıyor. Hangi Seyahatler Workation Kapsamına Giriyor? tatilde çalışma

Workation için belirli rotaları kapsayan uzun seyahat planları kurgulayabilirsiniz. Bu konuda zaten yazımın en son bölümünde sizlere birkaç öneride bulunacağım. Ancak hem bütçe kontrolünü kolaylaştırmak hem de ofis dışı çalışmadan kaynaklı motivasyon kaybının önüne geçmek adına gerçekleştirmesi çok daha kolay iki farklı seçeneğe yönelebilirsiniz.

Seçeneklerin ilki, aslında çok da yabancısı olmadığımız bir konu olan aile ziyaretleri. Eğer aileniz farklı bir şehirde yaşıyorsa, onları ziyaret edip bir taşla iki kuş vurabilirsiniz. Yani bir yandan çalışmaya devam ederken diğer taraftan onlar ile hasret giderip moral depolayabilirsiniz.

Workation yapmaya olanak veren ikinci seçenek ise biraz daha spesifik bir konuyu içeriyor. Yani uzak mesafe ilişkilerini kapsıyor. Normalde yürütmesi çok zor olan bu tarz bir ilişkiye, workation ile farklı bir boyut katabilirsiniz. Kusursuz Workation Deneyimi için Dikkat Edilmesi Gerekenler kesintisiz iletişim tatilde çalışma

Workation yaparken hissedilen özgürlük ve rahatlama hissi, ister istemez işin çalışma kısmını sekteye uğratabiliyor. Bu durumdan kaçınmak için planlama aşamasında günün hangi saatlerini çalışmaya ve rahatlamaya ayıracağınızı baştan belirleyebilirsiniz. Hatta konaklayacağınız yerde ideal şartlara yakın bir çalışma alanı oluşturmaya gayret edebilirsiniz. Böylece çok daha kolay biçimde çalışma havasına girebilirsiniz.

Kusursuz workation deneyimi için dikkat etmeniz gereken önemli konulardan bir diğeri ise kesintisiz iletişimde kalmak. İletişimi kesintisiz hale getirmek için en azından konaklama yapacağınız yerlerdeki internet bağlantısının stabil olmasına özen gösterebilirsiniz. Böylece iş ortaklarınız ya da mesai arkadaşlarınız ile çalışma saatlerinde sağlıklı bilgi alışverişi yapabilirsiniz.

Tabii bilgi alışverişi esnasında ciddiyetinizi ve çalışma veriminizi korumayı sakın unutmayın. Aksi halde karşı tarafta, işinize artık yeteri önemi göstermediğiniz ve asıl amacınızın tatil yapmak olduğu kanısı uyanabilir. Türkiye’de Workation için İdeal Rotalar doğa içinde uzaktan çalışma

Workation, bünyesinde belirli oranda barındırdığı özgürlük sayesinde uzaktan çalışmanın tekdüzeliğini kıran bir seyahat şekli. Fakat bir önceki bölümde anlattığım gibi bazı noktalara dikkat etmek, iş hayatını sekteye uğratmamak ve kendinize ayırdığınız sürede maksimum mutluluğu elde edebilmek adına önemli. Bu nedenle rota seçiminde biraz özenli olmak gerekiyor.

Neyse ki şanslıyız. Çünkü Türkiye’de workation yapmaya uygun birçok farklı rota bulunuyor. Mesela hem denize yakın olmayı hem de doğa ile baş başa kalmayı arzuladığınızda, Kaz Dağları eteklerine kurulu köyleri kapsayan bir rota çizebilirsiniz. Kuzey Ege’ye ek olarak Batı Karadeniz ve Akdeniz kıyısında da benzer özellikte çok sayıda alternatif rota bulunuyor.

Boş zamanlarınızı kültürel geziler yaparak değerlendirmenin peşindeyseniz, Hatay ve Mardin gibi şehirlerimizi kapsayan programlar oluşturmayı düşünebilirsiniz. Zihninizde öze dönüş yapmak ve doğal yöntemler ile üretim yapmak gibi fikirler belirdiğinde ise ekolojik turizme odaklı mekânları merkezine alan bir workation rotası oluşturabilirsiniz.

Yorumlar

Safa Alperen 
11.05.2021
Tanıtın için teşekkürler ama ben hiçbir şey anlamadim. Demek istediğiniz, işiniz varsa ve online yürütebiliyorsanız arada seyahate çıkabilirsiniz mi?
Benzer Yazılar