Otellerin Korona Sertifikası için Uygulayabileceği Yöntemler

Otellerin Korona Sertifikası için Uygulayabileceği Yöntemler

Paylaş
Zeynep Yeğiner  
Eklenme: 22 Nisan 2020
 • Son Güncellenme: 14 Nisan 2024
Otellerin Korona Sertifikası için Uygulayabileceği Yöntemler

2020 yılının başında dünyaya yayılmaya başlayan ve Mart ayı itibarıyla ülkemizde de etkisi görülen koronavirüse karşı günlük hayatta sıkı önlemler alınıyor. Özellikle turizm sektörünün güçlü oyuncusu konaklama tesisleri de konukların ve otel çalışanlarının güvenliği için birtakım tedbirler uyguluyor. Koronavirüs önlemi alan otellerin listesini görmek için tıklayınız. Tüm bu uygulamaların sayesinde en kısa sürede turizm sektörünün kontrollü bir şekilde canlanması beklenirken bu öngörüyü destekleyici bir haber Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan geldi. Ersoy’un yaptığı açıklamada Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinden oluşan bir komisyon tarafından turizm oyuncuları için bir sertifikasyon hazırlığı yapıldığını duyurdu.

{ad:0}

Uluslararası geçerliliği olması planlanan bu sertifikasyon için otellerin belirli hijyen ve güvenlik tedbirlerini almaları bekleniyor. Şu anda hala hazırlık aşamasında olan sertifika için gerekli kriterler henüz açıklanmadı. 

Sertifika Detayları Belli Olduğunda Hazır Olmak İçin Hangi Tedbirler Alınabilir? 

oteller için korona sertifikası

Mayıs ayının sonuna kadar tesislere verilmesi planlanan korona sertifikası için bazı kriterlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Bu bir bilgilendirme yazısıdır. Turizm Bakanlığı tarafından sertifika detayları henüz açıklanmadı. Fakat buna hazırlıklı olmak için aşağıdaki tedbirler göz önünde bulundurulabilir:

  • Tesislerin genel sterilizasyonu,
  • Temizlikte kullanılan malzemelerin güvenliği,
  • Mekanların mesafe standartlarına uygunluğu,
  • Tesis içindeki gerekli termal kontrol sistemlerinin bulunması,
  • Otel bünyesinde standartlara uygun sağlık ekipmanlarının ve görevlilerinin hazır olması,
  • Otel çalışanlarının pandemi ve bağışıklık eğitimi almış olması

Gerekli kriterleri karşılayan otellere verilecek "güvenle gidilir" sertifikası sayesinde misafirler, hangi otellerin güvenilir ve korona önlemi aldığını görerek rahatça seyahat planlarını yapabilecekler. Bu sertifika sayesinde yerli ve yabancı turistlerin bu tesislerde güvenli bir şekilde konaklayabilmesi hedefleniyor. Belirli periyotlarda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tesis bazında bir denetim uygulanarak bu sürecin güvenli bir şekilde sürdürülmesi sağlanacak. Şu anda hazırlığı yapılan ve detayları henüz açıklanmayan korona sertifikası alabilmenizi kolaylaştıracak bazı önerilerimizi sizlerle paylaşıyoruz.

Misafirlerin Kaydını Tutabilirsiniz 

misafirlerin bilgilerini kayıt altına alma

Otele giriş yapacak misafirlerin bilgilerin kayıt esnasında bir kayıt formunda toplayabilirsiniz. Bu formda isim, soy isim, pasaport bilgileri, son 14 gün içinde herhangi bir korona şüphesi taşıyan kişiyle temasta bulunup bulunmadıkları ve vücut ısısı bilgilerini tutabilirsiniz. Ayrıca dijital çözümlere yönelerek mobil uygulamalar üzerinden konuklarınızın otele giriş işlemlerini yapabilir, uygulama üzerinden tanımlayacağınız kod ile oda kapılarının açılmasını sağlayabilirsiniz. Böylece kişisel teması minimum düzeye indirerek ekstra güvenlik önlemi almış olursunuz.

Kat ve Oda Temizliği Kurallarında Değişikliğe Gidebilirsiniz 

korona döneminde otel odası temizliği

Odaların ve diğer kapalı alanların temizliği sırasında ve temizlik sonrasında en az 1 saat süreyle camları açarak havalandırabilirsiniz. Temizlikte ise güçlü dezenfektanların kullanılması gerekiyor. Temizliği yapan görevliler mutlaka eldiven kullanmalılar. Bu eldivenleri her oda temizliği bitiminde değiştirip başka bir odayı temizlemeye başladıklarında yeni eldiven kullanmaları gerekiyor. Ayrıca dezenfektan kullanarak kapı kolları, musluk başlıkları, ıslak alanlar, klima ve televizyon kumandaları, telefon ve ahizesi, tüm yüzeyler ve yatak başları özenle temizlenmeli. Su ve deterjanla temizlik yapıldıktan sonra mutlaka 1’e 100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile tekrar elden geçirilmelidir.

Ayrıca nevresim ve çarşaf değiştirme işlemlerinde otel görevlileri toz ve partiküllerin yayılmasını engellemek için çırpma ve silkeleme işleminden kesinlikle kaçınmalı. Onun yerine kullanılmış çarşaf ve nevresimleri yavaşça katlayarak kirli sepetine almalıdır. Misafirlerin kullandığı havlu, bornoz, çarşaf, nevresim gibi tekstil ürünlerinin çamaşır makinesinde 60 – 90 derecede yıkanması temizlik anlamında gerekli önlemler arasında yer alıyor. Misafirler odadan çıkış yaptıktan sonra bir sonraki misafire oda verilmeden en az 24, en fazla 72 saat boş bırakılması yine bu sertifikasyon için gerekli görülen kriterlerden biri.

Ortak Alanlarda Sosyal Mesafe Düzenlemesine Gidebilirsiniz 

korona döneminde otelde alınacak önlemler

Mevcut durumda otellerin bünyesinde bulunan spa ve spor salonları misafirlerin kullanımına kapalı durumda yer alıyor. Oyun parkları ve çocuk kulüplerinde pelüş oyuncaklar ve top havuzu gibi temizlenmesi zor alanların kullanımı bu süre içinde kaldırılabilir. Genel alanlarda misafirlerin görebileceği bilgilendirme metinleri, anti-bakteriyel jel istasyonlarının yer alması genel temizliğin sürdürülmesini sağlıyor. Açık ve kapalı alanların periyodik olarak ozon ve ULV makineleri ile dezenfekte edilmesi ise gerekli hijyeni sağlamanıza yardımcı olabilir.

Otel Restoranlarında Korona Önlemleri Alabilirsiniz

 

korona döneminde otel restoranları

Otelin en kalabalık alanlarından olan restoranlarda ise masalar arasındaki mesafe en az 1 metre olacak şekilde yeniden düzenlenebilir. Günlük yemeklerde ise misafirlerin bağışıklık ve direncini artıracak besinler tercih edilebilir. Restoran çalışanlarının el temizliğine ekstra dikkat etmeleri gerekiyor. Açık büfe uygulamasına sahip otellerde ise yemek servisinin otel çalışanları tarafından yapılması sağlanabilir. Farklı bir yöntem olarak misafirlerinizin restorana gelmeden önce rezervasyon yapmasını talep edebilirsiniz. Böylece restoranınızdaki kişi sayısını önceden belirleyerek sosyal mesafe kuralını kolayca uygulayabilirsiniz.

Ek Olarak Otel Çalışanlarına Pandemi Eğitimi Verebilirsiniz 

korona döneminde otel çalışanları

Otelinizde görev yapan her çalışana koronavirüsün ne olduğu, nasıl yayıldığı ve koronavirüsten korunma yolları hakkında bilgilendirici bir eğitim sağlayabilirsiniz. Ayrıca otel çalışanlarına mutlaka eldiven ve maske gibi koruyucu ekipmanlar ile temizlik malzemeleri temin edilmeli. Otel çalışanlarının ateşlerinin düzenli bir şekilde ölçülmesi ve herhangi bir belirti göstermesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor. Bu süreçte sizlerle yukarıda bahsettiğimiz sertifika sistemi hakkında gelen tüm gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğiz. Bizi takip etmeye devam edin.

Yorumlar

Ruşen Öztekin 
21.05.2020
Otelcilere en büyük haksızlık şu günlük, haftalık, aylık evi kiraya veren çoğunluğu emlakçılardır. Virüsten beterler. Evlerde kimin ne kadara nasıl kalıp neler yaptığını kimse denetleyemiyor. Bu tür evler getirisini görenlerce sayısı artırılıyor ve her yer beton doluyor. Kıyılarımız mahvolmuş, bu kafayla yazlıktan para da kazan diyenlerden başka kazanan yok. O evlere gidenler hastalıklı, katil veya iyi birileri olabilir ama her kesime zarar. Düşünsenize sitede yan komşunuz herhangi biri olabilir. Bu evlerde kalanlar engellenirse (madem denetlenemiyor), mecburen devlet hem vergi alır hem de konaklama tesislerinde kalacakları için istihdam sağlanır. Restoranlara, barlara, esnafa fayda olur.
OKTAY ÖZKAN 
09.05.2020
Otel ve turistik tesislerin ateş ölçümü ve kontrolü için sürekli bir personel alt yapısı barındırması büyük maliyetler olmakta. Bu kapsamda ateş ölçen otomatik endüstriyel üniteler tarafımızdan yapıldı. Öngörüsü istenilen yerlerde elinde ateş ölçer bir sabit personel yerine girişte ateşini ölçen otomatik bir cihaz ve uyaran sesli ve görsel algılama sistemi ile güvenlik kolaylıkla sağlanabilmektedir. Maliyetleri de oldukça uygun olmaktadır.
Tamer Avdıcı 
08.05.2020
Bu şartlarda tesis fiyatı iki katı olmalı. Yoksa tesis kesinlikle zarar eder. En iyisi oteli açmamak.
Ramazan Sönmez 
01.05.2020
Tek bina 4, 1+1 apart kişi sayısı zaten az. Böyle küçük yerler bu sertifika kapsamında olacak mı, meraktayım. Müşteri kapasitesi az olan bu yerlerin kazancı zaten az. Bunun altından nasıl kalkacaklar?
İlber Yavuz 
29.04.2020
Misafirlerin kaydı bir kayıt formunda tutulsun isteniyor ama standart bir kayıt formu olacak mı? Bir de misafir odadan ayrıldıktan sonra en az 24 saat en fazla 72 saat misafire verilmesin isteniyor. Yani yüzde elli çalışacaksın deniyor. İşletmelerin bu zararını kim karşılayacak?
Daha fazla yorum gör
Benzer Yazılar