2020 yılının başında dünyaya yayılmaya başlayan ve Mart ayı itibarıyla ülkemizde de etkisi görülen koronavirüse karşı günlük hayatta sıkı önlemler alınıyor. Özellikle turizm sektörünün güçlü oyuncusu konaklama tesisleri de konukların ve otel çalışanlarının güvenliği için birtakım tedbirler uyguluyor. Koronavirüs önlemi alan otellerin listesini görmek için tıklayınız. Tüm bu uygulamaların sayesinde en kısa sürede turizm sektörünün kontrollü bir şekilde canlanması beklenirken bu öngörüyü destekleyici bir haber Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan geldi. Ersoy’un yaptığı açıklamada Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinden oluşan bir komisyon tarafından turizm oyuncuları için bir sertifikasyon hazırlığı yapıldığını duyurdu.
{facility:0}Uluslararası geçerliliği olması planlanan bu sertifikasyon için otellerin belirli hijyen ve güvenlik tedbirlerini almaları bekleniyor. Şu anda hala hazırlık aşamasında olan sertifika için gerekli kriterler henüz açıklanmadı.
Mayıs ayının sonuna kadar tesislere verilmesi planlanan korona sertifikası için bazı kriterlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Bu bir bilgilendirme yazısıdır. Turizm Bakanlığı tarafından sertifika detayları henüz açıklanmadı. Fakat buna hazırlıklı olmak için aşağıdaki tedbirler göz önünde bulundurulabilir:
Gerekli kriterleri karşılayan otellere verilecek "güvenle gidilir" sertifikası sayesinde misafirler, hangi otellerin güvenilir ve korona önlemi aldığını görerek rahatça seyahat planlarını yapabilecekler. Bu sertifika sayesinde yerli ve yabancı turistlerin bu tesislerde güvenli bir şekilde konaklayabilmesi hedefleniyor. Belirli periyotlarda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tesis bazında bir denetim uygulanarak bu sürecin güvenli bir şekilde sürdürülmesi sağlanacak. Şu anda hazırlığı yapılan ve detayları henüz açıklanmayan korona sertifikası alabilmenizi kolaylaştıracak bazı önerilerimizi sizlerle paylaşıyoruz.
Otele giriş yapacak misafirlerin bilgilerin kayıt esnasında bir kayıt formunda toplayabilirsiniz. Bu formda isim, soy isim, pasaport bilgileri, son 14 gün içinde herhangi bir korona şüphesi taşıyan kişiyle temasta bulunup bulunmadıkları ve vücut ısısı bilgilerini tutabilirsiniz. Ayrıca dijital çözümlere yönelerek mobil uygulamalar üzerinden konuklarınızın otele giriş işlemlerini yapabilir, uygulama üzerinden tanımlayacağınız kod ile oda kapılarının açılmasını sağlayabilirsiniz. Böylece kişisel teması minimum düzeye indirerek ekstra güvenlik önlemi almış olursunuz.
Odaların ve diğer kapalı alanların temizliği sırasında ve temizlik sonrasında en az 1 saat süreyle camları açarak havalandırabilirsiniz. Temizlikte ise güçlü dezenfektanların kullanılması gerekiyor. Temizliği yapan görevliler mutlaka eldiven kullanmalılar. Bu eldivenleri her oda temizliği bitiminde değiştirip başka bir odayı temizlemeye başladıklarında yeni eldiven kullanmaları gerekiyor. Ayrıca dezenfektan kullanarak kapı kolları, musluk başlıkları, ıslak alanlar, klima ve televizyon kumandaları, telefon ve ahizesi, tüm yüzeyler ve yatak başları özenle temizlenmeli. Su ve deterjanla temizlik yapıldıktan sonra mutlaka 1’e 100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile tekrar elden geçirilmelidir.
Ayrıca nevresim ve çarşaf değiştirme işlemlerinde otel görevlileri toz ve partiküllerin yayılmasını engellemek için çırpma ve silkeleme işleminden kesinlikle kaçınmalı. Onun yerine kullanılmış çarşaf ve nevresimleri yavaşça katlayarak kirli sepetine almalıdır. Misafirlerin kullandığı havlu, bornoz, çarşaf, nevresim gibi tekstil ürünlerinin çamaşır makinesinde 60 – 90 derecede yıkanması temizlik anlamında gerekli önlemler arasında yer alıyor. Misafirler odadan çıkış yaptıktan sonra bir sonraki misafire oda verilmeden en az 24, en fazla 72 saat boş bırakılması yine bu sertifikasyon için gerekli görülen kriterlerden biri.
Mevcut durumda otellerin bünyesinde bulunan spa ve spor salonları misafirlerin kullanımına kapalı durumda yer alıyor. Oyun parkları ve çocuk kulüplerinde pelüş oyuncaklar ve top havuzu gibi temizlenmesi zor alanların kullanımı bu süre içinde kaldırılabilir. Genel alanlarda misafirlerin görebileceği bilgilendirme metinleri, anti-bakteriyel jel istasyonlarının yer alması genel temizliğin sürdürülmesini sağlıyor. Açık ve kapalı alanların periyodik olarak ozon ve ULV makineleri ile dezenfekte edilmesi ise gerekli hijyeni sağlamanıza yardımcı olabilir.
Otelin en kalabalık alanlarından olan restoranlarda ise masalar arasındaki mesafe en az 1 metre olacak şekilde yeniden düzenlenebilir. Günlük yemeklerde ise misafirlerin bağışıklık ve direncini artıracak besinler tercih edilebilir. Restoran çalışanlarının el temizliğine ekstra dikkat etmeleri gerekiyor. Açık büfe uygulamasına sahip otellerde ise yemek servisinin otel çalışanları tarafından yapılması sağlanabilir. Farklı bir yöntem olarak misafirlerinizin restorana gelmeden önce rezervasyon yapmasını talep edebilirsiniz. Böylece restoranınızdaki kişi sayısını önceden belirleyerek sosyal mesafe kuralını kolayca uygulayabilirsiniz.
Otelinizde görev yapan her çalışana koronavirüsün ne olduğu, nasıl yayıldığı ve koronavirüsten korunma yolları hakkında bilgilendirici bir eğitim sağlayabilirsiniz. Ayrıca otel çalışanlarına mutlaka eldiven ve maske gibi koruyucu ekipmanlar ile temizlik malzemeleri temin edilmeli. Otel çalışanlarının ateşlerinin düzenli bir şekilde ölçülmesi ve herhangi bir belirti göstermesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor. Bu süreçte sizlerle yukarıda bahsettiğimiz sertifika sistemi hakkında gelen tüm gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğiz. Bizi takip etmeye devam edin.