Denizin kıyısında engin Akdeniz'e bakan Korykos kentinde yaşayan bir kral hep bir kız çocuğu olmasını dilermiş. Uzun yıllar boyunca çocuk hasreti çeken kral sonunda bir kız çocuğa sahip olunca onu kelimenin tam anlamıyla "prensesler gibi" büyütmüş. Kralın kızı bütün bu ilgiye rağmen şımarmaz, yardımseverliği ve güzelliğiyle herkesin hayranlığını ve kaçınılmaz olarak da sevgisini kazanırmış.
Günlerden bir gün Korykos'a gelen bir "bilici" kral tarafından saraya davet edilmiş. Sohbet esnasında kral, kızının geleceği hakkında biliciden bilgi almak istemiş… Ancak bilici, krala açık açık söyleyemese de prensese bakınca çok korkmuş. Emir demiri keser, kralın ısrarcı yaklaşımı karşısında bilici pes etmiş ve kimsenin bozamayacağını söylediği yazgıyı krala fısıldamış: "Kralım, kızınızı bir yılan sokacak ve kızınız ölecek. Siz de bu ölüme engel olamayacak, acıyı tam anlamıyla yaşayacaksınız."
Kızının üzülmemesi için bunu ona söylemeyen kral bir müddet bu olaya nasıl engel olabileceğini düşünmüş. Üzüntüsünün günden güne artmasıyla çözüme de yaklaşmış. Bu çözüm, bilicinin bahsettiği kaçınılmaz ölümün de ilk adımıymış aslında… Yılanların yüzemeyeceği bilgisinden hareketle Korykos Kalesi'nin tam karşısındaki kıyıya yakın adacığın üzerine bir kale yaptıran kral, güzel kızını hizmetçileriyle beraber bu kaleye kapatmış. Elbette gaipten gelen bu duyumdan haberi olmayan, babasının neden böyle bir şey yaptığı hakkında da hiçbir fikri olmayan prenses üzüntüyle günden güne erimeye başlamış.
Bütün bu inziva hâline rağmen kızının her istediğini de yerine getiren kral, bir gün canı Tarsus beyazı üzüm isteyen kızının isteğini ikiletmemiş. Saraydan derhâl bir üzüm sepeti hazırlanmış ve kaleye gönderilmiş. Genç kız oldukça sevinerek gece karanlık çökünce ve herkes uyuyunca yemek üzere sepetini hemen odasına çıkarmış. Ancak bu üzüm sepetinin içinde bir de yılan varmış… Ve ne yazık ki kehanet orada gerçekleşmiş, güzeller güzeli prenses bir yılana kurban olmuş.
Mersin Kız Kalesi, Silifke'ye göre 24 kilometre doğuda, Mersin şehir merkezine göre de 60 kilometre batıda bulunan Kızkalesi Beldesi'nde yer alıyor. Günümüzden doksan yıl önce bölgede yaşayanların anlattıkları efsane ile bölgedeki kalenin adını taşımaya başlayan beldenin eski adı Korykos olarak geçmekte.
Korykos olan ismi, tarihçi Heredot'un anlatılarına göre Kıbrıslı Prens Korikos tarafından kurulmuş bir yaşam alanı olmasından kaynaklanıyor. Bizans Dönemi'nde en iyi zamanlarını yaşayan şehir, 1361 yılında Kıbrıslı Lusignen tarafından ele geçirilse de 1448 yılında Karaman Sultanı İbrahim Bey tarafından alınmış. 1482 yılında ise Osmanlı'nın topraklarına dâhil edilmiş.
Mersin Kızkalesi Beldesi'nin tarihi, Korikos Kalesi ile Kız Kalesi'nin etrafında şekillenmiş. Korikos Kalesi, yarımadanın ucundaki iki hisardan oluşmakta. Bu kalenin iç avlusunda küçük kiliseler ve bu kiliseleri kapsayan uzun bir koridor bulunuyor. Kalenin inşası Romalılar tarafından başlatılmış olsa da Kıbrıslılar tarafından tamamlanmış.
Kızkalesi beldesinde 3-4 yıldızlı oteller de daha sakin kendi halinde apart ve ekonomik pansiyon seçenekleri de bulmak mümkün. Bütçenize ve zevkinize göre tesis aramasını aşağıdan yapabilirsiniz. Yalnız dikkat, buradaki tesislerin yaz boyunca müzikli programları oluyor. Eğer sessiz bir tatil hayal ediyorsanız seçtiğiniz tesisin eğlence programını kontrol etmenizde fayda var. Bu bölgenin bir âdeti de akşam gençlerin Kız Kalesi önünden denize girmeleri. Parıl parıl parlayan yıldızların altında akşamları renkli ışıklarla aydınlatılan Kız Kalesi'ne karşı yüzmek küçük bir maceraya atılmak gibi!
O meşhur Ayvalık tostunu sevmeyen yoktur. Peki bu muhteşem Ayvalık lezzetinin çıkış noktasını hiç ziyaret...
Sahur vakti geldiğinde şehirde ışıklar artar, gece çayları demlenir ve insanlar en samimi dilekleriyle sofralara...
Tarihi oldukça uzun kökenlere dayalı Muğla'nın Datça ilçesi, yaz turizminin kalbinin attığı yerlerden. Her yıl...
Alışageldik rotalardan ve klasik adreslerden sıkılıp yepyeni yerler keşfetmeyi sevenlerin tatilleri ve seyahatleri bir başka...
İsminden dolayı Rodoslular'ın kurduğu düşünülen Rhodiapolis Antik Kenti, başka bir rivayete göre de adını Mopsos'un...
Cruise tatili ile klasik bir tatil anlayışının ötesine geçip hayatınız boyunca unutamayacağınız bir seyahate çıkmak,...
Başkent Ankara, Ramazan ayının geleneksel ruhunu doya doya yaşamaya devam ediyor. Şehirde iftar saati sonrası...
''Sahurda açık mekanlar'', ''sahur menüsü'' gibi başlıklarda arama yapıyorsanız bir de bu yazımıza göz atmanızı...
Kampçılık, hem ülkemizde hem de dünya genelinde en çok ilgi gören doğa sporu olmasıyla bilinir....
İnsanlığı ve kapital sistemin gelişimiyle beraber, insan gücüne dayalı üretim oldukça hızlandı. Sömürü sisteminde dayanan...
Adıyla ilgili ilk izlere Likçe yazıtlarında rastladığımız, Milattan Önce 5. Yüzyıldan itibaren yerleşim yeri olarak...
Açık havanın ve temiz çevrenin geniş bir yer kapladığı Çatalca piknik alanları ile ailecek veya...
Ali meler - 14 Temmuz 2021, Çarsamba 17:00
Kız kalisinde neler bulunur bunu bilmiyorum ama KIZ KALESİNİ beğeniyorum ?