Mersin Kız Kalesi Hakında Her Şey

Mersin Kız Kalesi Hakında Her Şey

Paylaş
Alper Kaya  
Eklenme: 19 Nisan 2021
 • Son Güncellenme: 08 Şubat 2024
Mersin Kız Kalesi Hakında Her Şey

Mersin’in Akdeniz’e bakan kıyılarından sadece 200 metre ileride bir adacık görenleri şaşırtıyor. Çünkü bu küçük adanın üzerinde burçları ve yüksek duvarlarıyla bölgeye adını veren Mersin Kız kalesi yükseliyor. İşte nesilden nesilden anlatılan Mersin Kız Kalesi hikayesini gelin bir de bizden dinleyin:

{ad:0}

Denizin kıyısında engin Akdeniz’e bakan Korykos kentinde yaşayan bir kral hep bir kız çocuğu olmasını dilermiş. Uzun yıllar boyunca çocuk hasreti çeken kral sonunda bir kız çocuğa sahip olunca onu kelimenin tam anlamıyla "prensesler gibi" büyütmüş. Kralın kızı bütün bu ilgiye rağmen şımarmaz, yardımseverliği ve güzelliğiyle herkesin hayranlığını ve kaçınılmaz olarak da sevgisini kazanırmış. Günlerden bir gün Korykos’a gelen bir "bilici" kral tarafından saraya davet edilmiş. Sohbet esnasında kral, kızının geleceği hakkında biliciden bilgi almak istemiş… Ancak bilici, krala açık açık söyleyemese de prensese bakınca çok korkmuş. Emir demiri keser, kralın ısrarcı yaklaşımı karşısında bilici pes etmiş ve kimsenin bozamayacağını söylediği yazgıyı krala fısıldamış: "Kralım, kızınızı bir yılan sokacak ve kızınız ölecek. Siz de bu ölüme engel olamayacak, acıyı tam anlamıyla yaşayacaksınız."

kız kalesi

Kızının üzülmemesi için bunu ona söylemeyen kral bir müddet bu olaya nasıl engel olabileceğini düşünmüş. Üzüntüsünün günden güne artmasıyla çözüme de yaklaşmış. Bu çözüm, bilicinin bahsettiği kaçınılmaz ölümün de ilk adımıymış aslında… Yılanların yüzemeyeceği bilgisinden hareketle Korykos Kalesi’nin tam karşısındaki kıyıya yakın adacığın üzerine bir kale yaptıran kral, güzel kızını hizmetçileriyle beraber bu kaleye kapatmış. Elbette gaipten gelen bu duyumdan haberi olmayan, babasının neden böyle bir şey yaptığı hakkında da hiçbir fikri olmayan prenses üzüntüyle günden güne erimeye başlamış.

{product:13266}

Bütün bu inziva haline rağmen kızının her istediğini de yerine getiren kral, bir gün canı Tarsus beyazı üzüm isteyen kızının isteğini ikiletmemiş. Saraydan derhâl bir üzüm sepeti hazırlanmış ve kaleye gönderilmiş. Genç kız oldukça sevinerek gece karanlık çökünce ve herkes uyuyunca yemek üzere sepetini hemen odasına çıkarmış. Ancak bu üzüm sepetinin içinde bir de yılan varmış… Ve ne yazık ki kehanet orada gerçekleşmiş, güzeller güzeli prenses bir yılana kurban olmuş.

Mersin Kız Kalesi Giriş Ücreti

Mersin Kız kalesine giriş için kişi başı ücret ödemek gerekiyor. Müzekart ile ise kaleye girişler ücretsiz 

Kız Kalesi Nerede?

korikos kalesinden kız kalesi görünümü

Mersin Gezilecek yerler içerisinde en popüler noktalardan biri olan Kız Kalesi, Silifke’ye göre 24 kilometre doğuda, Mersin şehir merkezine göre de 60 kilometre batıda bulunan Kız kalesi Beldesi’nde yer alıyor. Günümüzden doksan yıl önce bölgede yaşayanların anlattıkları efsane ile bölgedeki kalenin adını taşımaya başlayan beldenin eski adı Korykos olarak geçmekte. Mersin Kız kalesi ulaşım seçenekleri ise oldukça fazladır. Mersin'in hemen hemen her ilçesinden toplu taşıma ile ya da özel aracınız ile kaleye ulaşabilirsiniz.

Kız Kalesi Gezilecek Yerler

Mersin Kız kalesi gezilecek yerler arasında hemen yanındaki Sebaste Antik Kenti yer almaktadır. Kız kalesi deniz ortasında inşa edildiği için, Kız kalesi plajına gidip, kale manzarasına karşı denize girebilir, isterseniz kalenin etrafını gezme amaçlı Kız Kalesi tekne turu satın alabilirsiniz.

Mersin Kızkalesi Beldesi

kızkalesi beldesi

Mersin Kız Kalesi hakkında bilgi kısaca eskiden Korykos olan ismi, tarihçi Heredot’un anlatılarına göre Kıbrıslı Prens Korikos tarafından kurulmuş bir yaşam alanı olmasından kaynaklanıyor. Bizans Dönemi’nde en iyi zamanlarını yaşayan şehir, 1361 yılında Kıbrıslı Lusignen tarafından ele geçirilse de 1448 yılında Karaman Sultanı İbrahim Bey tarafından alınmış. 1482 yılında ise Osmanlı’nın topraklarına dahil edilmiş. {product:7010}

Mersin Kızkalesi Beldesi’nin tarihi, Korikos Kalesi ile Kız Kalesi’nin etrafında şekillenmiş. Korikos Kalesi, yarımadanın ucundaki iki hisardan oluşmakta. Bu kalenin iç avlusunda küçük kiliseler ve bu kiliseleri kapsayan uzun bir koridor bulunuyor. Kalenin inşası Romalılar tarafından başlatılmış olsa da Kıbrıslılar tarafından tamamlanmış.

Kızkalesi'nde Nerede Kalınır?

kız kalesi konaklama

Mersin Kız kalesi konaklama yerleri genelde 3-4 yıldızlı otellerin yanı sıra, daha sakin kendi halinde apart ve ekonomik pansiyon seçenekleri de bulunduruyor. Bütçenize ve zevkinize göre tesis aramasını aşağıdan yapabilirsiniz. Yalnız dikkat, buradaki tesislerin yaz boyunca müzikli programları oluyor. Eğer sessiz bir tatil hayal ediyorsanız seçtiğiniz tesisin eğlence programını kontrol etmenizde fayda var. Bu bölgenin bir âdeti de akşam gençlerin Kız Kalesi önünden denize girmeleri. Parıl parıl parlayan yıldızların altında akşamları renkli ışıklarla aydınlatılan Kız Kalesi’ne karşı yüzmek küçük bir maceraya atılmak gibi! Mersin Otelleri'ni Neredekal.com üzerinden inceleyebilir, bütçenize ve zevkinize göre bir tesis tercihi yapabilirsiniz.

{product:12094}{search:kizkalesi-otelleri,Kızkalesi Otelleri}

Yorumlar

Ali meler 
14.07.2021
Kız kalisinde neler bulunur bunu bilmiyorum ama KIZ KALESİNİ beğeniyorum ?