Neredekal.com

Mardin Gastronomi Rehberi

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 04 Nisan 2022
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Mardin Gastronomi Rehberi
Bir döneme damgasını vuran ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Mezopotamya’da günümüzde hala geçmişin izlerini taşıyan, mistik ve bir o kadar saygın şehir Mardin. Yüzyıllardır bir arada yaşayan farklı dinden, dilden insana kucaklarını açan, kilise çanları çalarken, ezan sesinin 5 vakit yankılandığı, ‘’Gece Gerdanlık, Gündüz Seyranlık’’ siluetiyle Güneydoğu’nun incisi olan Mardin gezilecek yerleri yanı sıra geçmişten günümüze gelen lezzetleri ile de adından söz ettiren bir şehir. Süryani, Türk ve Arap lezzetlerinin günümüze kadar gelmesi ile oluşan Mardin mutfağı, ağırlıklı et üzerine yemekleri ile meşhur. Etin yanı sıra yöresel çorbalar, hamur işleri de Mardin mutfağını tamamlayan lezzetler.

Mardin Gezi Planı yapmadan önce mutlaka Keşif Rehberi’mizde yer alan Mardin Gezi Rehberi‘ni incelemenizi, Ulu Cami, Meryem Ana Kilisesi, Mor Yusuf Kilisesi, Deyrulzafaran, Deyrulumur, Mor Yakup Manastırı, Zinciriye, Kasımiye Medreselerini gezerek, Mardin lezzetleri için sabırsızlanmanızı, Mardin’e gittiğinizde asla denemeden dönmeyeceğiniz lezzetleri sizler için bu yazımızda öneriyoruz. Mardin’de Nerede Ne Yenir? sorusunun cevabı işte burada!

1- Kitel Raha

İçli köfte bildiğiniz üzere Güneydoğu’da oldukça sevilen ve her yörede farklı şekilde yapılan bir yemek. Suda haşlanarak, yassı ve ince şekilde yapılan Kitel Raha, içi kıyma veya küçük kuş başı et ile dışı ise sadece kişniş ve bulgur ile yapılıyor.
Otel
Aile Dostu
Neredekal DeğerlendirmeHenüz Puanlanmamış
Hükümet, Midyat, Mardin
Bu tesiste aradığın tarihler için fiyat bilgisine ulaşamadık. Tarih değiştirerek yeniden deneyebilirsin.

2- Kebap

Mardin Gastronomi Rehberi

Güneydoğu’da hemen hemen her şehrin kebabı oldukça meşhur. Mardin’e gelipte kebap yememek olmaz!

3- İrok

Mardin Gastronomi Rehberi

Mardin usulü içli köfte olarak bilinen bu lezzet, oldukça baharatlı, içi bol etten hazırlanıyor ve son olarak yağda kızartılıyor.Bir de aynı şekilde hazırlanıp haşlanan içli köfte var. Onun da adı İkbebet.

4- Sembusek

Görüntüsü çiğ böreği andıran, aslında Mardin usulü kapalı lahmacun olarak bilinen Sembusek, taş fırında pişiriliyor. Mardin’de Kebapçılarda ve fırınlarda kolaylıkla bulabileceğiniz bir lezzet.
Otel
Şehir Oteli
Neredekal DeğerlendirmeHenüz Puanlanmamış
8 Mart Mah, Nusaybin, Mardin
Tatilsepeti.com
Oda-Kahvaltı
700 TL
Otelz.com
599 TL
En uygun fiyat
599 TL
Otelz.com
En uygun fiyat:
Otelz.com
599 TL

5- Dobo

Mardin Gastronomi Rehberi

Süryani yemekleri denilince ilk akla gelen lezzetlerden biri olan Dobo, kuzu eti sevenlerin denemek isteyeceği bir lezzet. Kuzu budundan yapılan Dobo, biraz ağır gelebilir.

6- Kaburga Dolması

Kuzu eti ve bademli iç pilavdan yapılan harcın hayvanın kaburgasına doldurulması ile fırında pişirilen bir lezzet. Mardin’in en sevilen yemeklerinden biri olduğu gibi Diyarbakır yöresinde de oldukça tüketilen bir yöresel lezzettir.

7- Süryani Çöreği

Mardin Gastronomi Rehberi

Mardin gezinizin olmazsa olmazı Süryani çöreği tatlı bir lezzet. Yine badem ve hurma ile hazırlanan bu çörek çay saatlerinin en aranılanlarından biri.

8- Harire

Mardin Gastronomi Rehberi

Özellikle yemek sonralarnda tüketilen, Mardin’in yöresel restoranlarında kolaylıkla bulabileceğiniz bu lezzet pekmek, şeker, un ve tarçın ile hazırlanan bir tatlı.
Otel
İş Seyahati Oteli
Neredekal Değerlendirme4.4/5 Mükemmel
(42 değerlendirme)
İstasyon, Artuklu, Mardin
Tatilsepeti.com
%5 Tasarruf
Sadece Konaklama
2.124 TL

9- Dibek Kahvesi

Mardin Gastronomi Rehberi

Güneydoğu’nun en sevilen lezzetlerinden biri olan Dibek kahvesi, diğer şehirlerde olduğu gibi Mardin’de Menengiç kahvesi ile birlikte en çok tüketilen içecekler arasında. Kahve, kakule, menengiç ve daha sayamayacağımız kadar baharatın karıştırılarak dibekte dövülmesi ile elde ediliyor.

10- Süryani Kahvesi

Dibek kahvesinden farkı çifte kavrulmuş dibek kahvesinin daha fazla pişirilmesi ile elde edilen Süryani kahvesi oldukça sert bir tada sahip.

11- Süryani Şarabı

Mardin Gastronomi Rehberi

Günümüzde Mezopotamya bağlarında yetişen üzümlerden yapılan Süryani Şarabı, Mardin’de oldukça fazla üretici tarafından üretilen bir içki. Fazla güneş nedeniyle üzümlerin tatlanması sonucu elde edilen şarabın tadı oldukça tatlıdır. Şarap severler için oldukça tatmin edici bir seyahat olacağını şimdiden söyleyebiliriz.

12- Pizza

Mardin Gastronomi Rehberi

Son tavsiyemiz evet yanlış duymadınız, Pizza! Midyat’ın Kafro Köyü’nde son yıllarda meşhur bir lezzet var, Kafro’s Pizzeria. Yerli ve yabancı bir çok turistin uğrak noktalarından biri olan bu pizzacı, esasında boşaltılmış bir köyde. Son yıllarda zamanında orada yaşayan, yurtdışına zorunlu göç eden köy halkının tekrar köylerine gelerek bir hayat kurdukları Kafro’da bu pizzacının sahibi de ustası da yıllarca yurtdışında yaşamış ve yemek konusunda uzman olmuş kişilerden oluşuyor. Turabdin ve kenger gibi yöresel pizzaları burada mutlaka denemelisiniz.

Mardin’de Nerede Kalınır?

Mardin Gastronomi Rehberi

Mardin seyahatinizde özellikle eski şehir bölgesi olan ''Eski Mardin’’ kısmında kalmanızı tavsiye ediyoruz. Mardin otelleri seçkimizin yanı sıra, Mardin'deki bütün oteller arasından kendi seçiminizi yapmak isterseniz Mardin Otelleri listesi sizin için bir tık yakında!
Giriş
31.03.23
Çıkış
01.04.23
Lütfen Giriş-Çıkış tarihlerini seçiniz.
Kişiler
2
0