Mardin'de Ne Yenir? Mardin'in Meşhur Yemekleri ve Yöresel Lezzetleri

Mardin'de Ne Yenir? Mardin'in Meşhur Yemekleri ve Yöresel Lezzetleri

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 04 Nisan 2022
 • Son Güncellenme: 26 Ekim 2023
Mardin'de Ne Yenir? Mardin'in Meşhur Yemekleri ve Yöresel Lezzetleri

Bir döneme damgasını vuran ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Mezopotamya’da günümüzde hala geçmişin izlerini taşıyan, mistik ve bir o kadar saygın şehir Mardin. Yüzyıllardır bir arada yaşayan farklı dinden, dilden insana kucaklarını açan, kilise çanları çalarken, ezan sesinin 5 vakit yankılandığı, ‘’Gece Gerdanlık, Gündüz Seyranlık’’ siluetiyle Güneydoğu’nun incisi olan Mardin gezilecek yerleri yanı sıra geçmişten günümüze gelen lezzetleri ile de adından söz ettiren bir şehir. Süryani, Türk ve Arap lezzetlerinin günümüze kadar gelmesi ile oluşan Mardin mutfağı, ağırlıklı et üzerine yemekleri ile meşhur. Etin yanı sıra yöresel çorbalar, hamur işleri de Mardin mutfağını tamamlayan lezzetler.

{ad:0}

Mardin Gezi Planı yapmadan önce mutlaka Keşif Rehberi’mizde yer alan Mardin Gezi Rehberi‘ni incelemenizi de öneriyoruz.

Mardin'in Meşhur Yiyecekleri

Kitel Raha

İçli köfte bildiğiniz üzere Güneydoğu’da oldukça sevilen ve her yörede farklı şekilde yapılan bir yemek. Suda haşlanarak, yassı ve ince şekilde yapılan Kitel Raha, içi kıyma veya küçük kuş başı et ile dışı ise sadece kişniş ve bulgur ile yapılıyor.

Kebap

Mardin Gastronomi Rehberi

Güneydoğu’da hemen hemen her şehrin kebabı oldukça meşhur. Mardin’e gelipte kebap yememek olmaz!

İrok

Mardin Gastronomi Rehberi

Mardin usulü içli köfte olarak bilinen bu lezzet, oldukça baharatlı, içi bol etten hazırlanıyor ve son olarak yağda kızartılıyor.Bir de aynı şekilde hazırlanıp haşlanan içli köfte var. Onun da adı İkbebet.

Sembusek

Görüntüsü çiğ böreği andıran, aslında Mardin usulü kapalı lahmacun olarak bilinen Sembusek, taş fırında pişiriliyor. Mardin’de Kebapçılarda ve fırınlarda kolaylıkla bulabileceğiniz bir lezzet.

Dobo

Mardin Gastronomi Rehberi

Süryani yemekleri denilince ilk akla gelen lezzetlerden biri olan Dobo, kuzu eti sevenlerin denemek isteyeceği bir lezzet. Kuzu budundan yapılan Dobo, biraz ağır gelebilir.

Kaburga Dolması

Kuzu eti ve bademli iç pilavdan yapılan harcın hayvanın kaburgasına doldurulması ile fırında pişirilen bir lezzet. Mardin’in en sevilen yemeklerinden biri olduğu gibi Diyarbakır yöresinde de oldukça tüketilen bir yöresel lezzettir.

Süryani Çöreği

Mardin Gastronomi Rehberi

Mardin gezinizin olmazsa olmazı Süryani çöreği tatlı bir lezzet. Yine badem ve hurma ile hazırlanan bu çörek çay saatlerinin en aranılanlarından biri.

Harire

Mardin Gastronomi Rehberi

Özellikle yemek sonralarnda tüketilen, Mardin’in yöresel restoranlarında kolaylıkla bulabileceğiniz bu lezzet pekmek, şeker, un ve tarçın ile hazırlanan bir tatlı.

Pizza

Son tavsiyemiz evet yanlış duymadınız, Pizza! Midyat’ın Kafro Köyü’nde son yıllarda meşhur bir lezzet var, Kafro’s Pizzeria. Yerli ve yabancı bir çok turistin uğrak noktalarından biri olan bu pizzacı, esasında boşaltılmış bir köyde. Son yıllarda zamanında orada yaşayan, yurtdışına zorunlu göç eden köy halkının tekrar köylerine gelerek bir hayat kurdukları Kafro’da bu pizzacının sahibi de ustası da yıllarca yurtdışında yaşamış ve yemek konusunda uzman olmuş kişilerden oluşuyor. Turabdin ve kenger gibi yöresel pizzaları burada mutlaka denemelisiniz.

Mardin'in Meşhur İçecekleri

Dibek Kahvesi

Mardin Gastronomi Rehberi

Güneydoğu’nun en sevilen lezzetlerinden biri olan Dibek kahvesi, diğer şehirlerde olduğu gibi Mardin’de Menengiç kahvesi ile birlikte en çok tüketilen içecekler arasında. Kahve, kakule, menengiç ve daha sayamayacağımız kadar baharatın karıştırılarak dibekte dövülmesi ile elde ediliyor.

Süryani Kahvesi

Dibek kahvesinden farkı çifte kavrulmuş dibek kahvesinin daha fazla pişirilmesi ile elde edilen Süryani kahvesi oldukça sert bir tada sahip.

Süryani Şarabı

Günümüzde Mezopotamya bağlarında yetişen üzümlerden yapılan Süryani Şarabı, Mardin’de oldukça fazla üretici tarafından üretilen bir içki. Fazla güneş nedeniyle üzümlerin tatlanması sonucu elde edilen şarabın tadı oldukça tatlıdır. Şarap severler için oldukça tatmin edici bir seyahat olacağını şimdiden söyleyebiliriz.

Mardin’de Nerede Kalınır?

Mardin Gastronomi Rehberi

Mardin seyahatinizde özellikle eski şehir bölgesi olan "Eski Mardin" kısmında kalmanızı tavsiye ediyoruz. Mardin'deki bütün oteller arasından kendi seçiminizi yapmak isterseniz Mardin Otelleri listesi sizin için bir tık yakında!

{search:mardin-otelleri,Mardin Otelleri}