Dış görünüşüyle inşa edildiği tarihten bugüne dek bulunduğu konumun en dikkat çekici yapısı olması ve özellikle neo-klasik Türk mimarisinin karakteristik özelliklerini taşımasıyla dikkat çeken binanın iç tasarımı da özenlidir. Girişte pencerelerin çini süslemelerine ve üst kat pencereleriyle alt kat pencerelerinin biçimsel olarak birbirini tamamlayacak şekilde üst kattakilerin yuvarlak kemerli, alt kattakilerin ise dikdörtgen olmasıyla ziyaretçilerini muazzam bir oran orantıyla karşılamaktadır.
İkinci kat seviyesinde ise ön cephenin ortasında bulunan yuvarlak kemerli üçüz pencere açıklıkları; büyük bir kaş kemerli çerçeveyi nihayete erdirecek şekilde geliştirilmiş olup, pencere köşelerindeki bitkisel motifli çinilerle dikkat çekmektedir. Yapı; silindirik kubbeleri, bitkisel çini süslemeleri ve üçlü pencere sistemiyle Osmanlı mimarisine özgü özellikleri de fazlasıyla barındırmaktadır.
İzmir Devlet Opera ve Balesi binasının kuzey duvarında, yapıya sonradan eklenen ek mekana açılan bir pencere bulunmaktadır. Geçiş güzergahına göre doğuda bulunan üçlü giriş sayesinde bir ara mekana, ara mekanın kuzey ve güneyindeki merdivenlerle de üst kata çıkılmaktadır. Ara mekanın doğusundaki kapı ise büyük salona açılmaktadır.
Konak gibi merkezi bir konumda olması sayesinde İzmir Devlet Opera ve Balesi Binası pek çok farklı ulaşım yoluyla erişilebilmektedir. Dilerseniz Bostanlı – Konak vapuruyla, dilerseniz İzmir Metrosu ile veya Aliağa – Cumaovası güzergahında işleyen trenle ya da Konak’a giden şehir içi otobüs hatlarıyla İzmir Devlet Opera ve Balesi Binası’na ulaşabilirsiniz.
Konak ve Alsancak İzmir Gezilecek yerler düşünüldüğünde tam nokta atışı olabilecek bölgelerdir. Alsancak Otelleri ve Konak Otelleri listesine Neredekal.com üzerinden bakabilir, İzmir’in tarihi sokaklarında kolay ulaşımı nedeniyle rahatça gezebilirsiniz.