Neredekal.com
Neredekal.com
Tatil Blog
Faydalı Bilgiler
Kaya Tırmanışına Merak Duyanların Mutlaka Bilmeleri Gerekenler

Kaya Tırmanışına Merak Duyanların Mutlaka Bilmeleri Gerekenler

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 29 Ağustos 2022
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Kaya Tırmanışına Merak Duyanların Mutlaka Bilmeleri Gerekenler
Kaya tırmanışı, doğa tutkunu çoğu bireyin ilgisini çeken; ancak hakkında üretilen türlü hurafeler nedeniyle uzak durmayı tercih ettikleri bir spor dalı. Oysa pandemi sebebiyle çoğu aktivitenin askıya alındığı günümüzde, gerek fiziksel gerekse de mental dengeyi korumak açısından Kaya Tırmanışı ideal seçenekler arasında yer alıyor. Eğer sizin de aklınızda kaya tırmanışına başlama düşüncesi varsa, aradığınız birçok sorunun yanıtını bu rehberin devamında bulabilirsiniz.

Kaya Tırmanışı Nedir, Nasıl Yapılır?

Kaya Tırmanışına Merak Duyanların Mutlaka Bilmeleri Gerekenler

Kaya tırmanışında, kazalardan kaçınmak adına yeterli seviyede bilgi ve deneyim sahibi olmak gerekiyor. Bu iki koşula ek olarak fiziksel sınırlarını bilmek de kaya tırmanışına yeni başlayacak bireylerin işlerini epey kolaylaştırıyor. Bir yandan bilgi ve deneyim kazanırken diğer taraftan fiziksel açıdan yeterliliğinizi ölçmenin en kolay yolu ise tırmanış salonlarında antrenman yapmaktan geçiyor.

Ülkemizde, tırmanış salonlarının sayısı ne yazık ki istenilen seviyelerde değil. Ancak yavaş da olsa sayılarının artma eğiliminde olduğunu söyleyebiliriz. İzmir, İstanbul, Ankara ve Eskişehir’de faaliyet gösteren tam teşekküllü kaya tırmanış salonları bulunuyor. Bunlara ek olarak çoğu büyük şehirde, alışveriş merkezleri daha fazla müşteri çekebilmek adına bünyelerinde çeşitli büyüklüklerde tırmanış parkurlarına yer verebiliyor.

Eğer yaşadığınız şehirde tüm bu seçeneklerden mahrumsanız, herhangi bir yeşil alanda iki ağaç arasına slackline kurup denge çalışmaları yapabilirsiniz. Yalnız iki ağaç arasına hat çekerken yüksekliği düşük tutmaya özen gösterin.

Kaya Tırmanışı Eğitimi Şart!

Kaya Tırmanışına Merak Duyanların Mutlaka Bilmeleri Gerekenler

Kaya tırmanışına merak duyanlar için önyargılardan uzak kalmak, çoğu zaman zor olabiliyor. Özellikle yaş, kilo, boy gibi konularda kulaktan kulağa yayılan yanlış bilgiler, bu spora gönül vermeye meyilli birçok kişinin daha başlamadan vazgeçmelerine sebep oluyor. Ancak işin aslı, kaya tırmanışına başlarken kaç yaşında olduğunuzun hiçbir önemi bulunmuyor. Sağlığınız elverdiği sürece tırmanış yapmaya dilediğiniz yaşta başlayabilirsiniz.

Benzer şekilde uzun boylu olmanın da kaya tırmanışını kolaylaştırdığı şeklinde bir hurafeyi sıkça duyabilirsiniz. Lakin pratik yapmaya başladığınızda boyun ikinci planda kaldığını ilk elden deneyimleyebilirsiniz. Zira tırmanış esnasında kişinin ne kadar ileriye uzanabileceği değil, parkura göre hangi tekniği uygulaması gerektiğini bilmesi yani kaya tırmanışı eğitiminin önemini taşıyor.

Yaş ve boy konusundaki ön yargıları yıktıktan sonra eğer varsa fazla kilolarınızdan kurtulmanızı sağlayacak çalışmalara yoğunlaşabilirsiniz. Bu noktada katı diyetler yapıp bünyenizi güçsüz düşürmek yerine profesyonel destek alabilirsiniz. Hatta dilerseniz kas sisteminizi güçlendirecek ve esnekliğinizi artırıcı uygulamaları günlük rutininize ekleyebilirsiniz.

Kaya Tırmanışının Bir Ekip Aktivitesi Olduğunu Unutmayın

Kaya Tırmanışına Merak Duyanların Mutlaka Bilmeleri Gerekenler

Yeri gelmişken, tecrübesiz kişilerin sıklıkla düştükleri bir başka yanılgıya daha değinmek istiyoruz. Kaya tırmanışı, takım sporları arasında yer almasa da partner eşliğinde yapılması gereken ve güven duygusunun ön plana çıktığı bir aktivitedir. Dolayısı ile güvenlik risklerini mümkün olan en az seviyeye çekmek adına asla yanınızda güvendiğiniz birisi olmadan tırmanış yapmamalısınız.

Partner arayışına girdiğinizde, ilk önce etrafınızda sizinle ortak ilgi alanlarına sahip kişilere yönelebilirsiniz. Eğer yakın çevrenizde size tırmanış esnasında eşlik edecek kimse yok ise bir doğa sporları kulübüne üye olabilirsiniz. Ülkemizdeki bazı üniversitelerin bünyesinde kurulmuş, oldukça değerli organizasyonlar bulunuyor. Üstelik bunların büyük çoğunluğu, sadece tırmanışa odaklanmayıp her seviyede kullanıcıya uygun eğitim faaliyetleri gerçekleştiriyor. Tüm bunlara rağmen size eşlik edecek ideal partneri bulamazsanız, sakın içinizde yeni filizlenen bu tutkudan vazgeçmeyin. Böyle bir durumda hemen Bouldering, yani kısa kaya tırmanışına yönelebilirsiniz.

Kaya Tırmanışı Malzemeleri Nelerdir?

Kaya Tırmanışına Merak Duyanların Mutlaka Bilmeleri Gerekenler

Salonlardaki suni parkurlarda tırmanış yapmak için kaya tırmanışı ayakkabısı ve biraz magnezyum tozu yeterli oluyor. Ama doğada bir kaya bloğunu tırmanmak için çok daha fazla sayıda malzemeye ihtiyaç duyuluyor. Bu malzemeleri temin etmek için iki farklı yoldan ilerleyebilirsiniz.

Malzeme temininde tercih edebileceğiniz ve bizim önerdiğimiz ilk yöntem, yaşadığınız şehirde faaliyet gösteren outdoor mağazalar aracılığı ile satın alım yapmak. Böylece gerekli durumlarda ürün bazlı yönlendirmelerden yararlanabilirsiniz. Tabii ikamet ettiğiniz ilde bu konuda uzmanlaşmış herhangi bir işletme yoksa ya da fiyatları istediğiniz seviyede değilse, online satış kanallarına sahip güvenilir markaların ürünlerini de tercih edebilirsiniz.

İkinci seçenek olarak ise üyesi olduğunuz kulüpteki diğer tırmanışçılar ile malzemeleri ortak kullanmayı düşünebilirsiniz. Ancak bunu yaparken, kullanım öncesinde malzemenin sağlamlığını ve size tam olarak uyup uymadığını dikkatli biçimde kontrol etmeyi sakın unutmayın.

Kaya Tırmanışı Türkiye’de Nerede Yapılır?

Kaya Tırmanışına Merak Duyanların Mutlaka Bilmeleri Gerekenler

Özellikle kıyı kesimlerindeki dağlık yapı sayesinde Türkiye, kaya tırmanışı parkuru bakımından Avrupa’nın en zengin ülkelerinden biri olarak nitelendiriliyor. Başta Antalya, Eskişehir, İzmir ve Eskişehir olmak üzere birçok kentimizde, farklı zorluk seviyelerine uygun harika tırmanış rotaları bulunuyor. İstanbul kaya tırmanışı bakımından farklı lokasyonlarda birçok eğitim alabileceğiniz platforma sahip. Türkiye’nin Tırmanış Rotaları’nı ilgili yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Türkiye’deki tırmanış rotaları arasından seçim yaparken, deneyiminizi göz önünde bulundurabilirsiniz. Hatta bir kulübe üye iseniz, haritayı elinize alıp ''Acaba nereye gitsem?'' sorusuna yanıt bulmak ile vakit kaybetmezsiniz. Çünkü çoğu kulüp, farklı zorluk seviyelerinde aylık ya da mevsimlik tırmanış takvimleri oluşturuyor.