Seyahat Sırasında Giyilecek En Kötü 10 Şey

Seyahat Sırasında Giyilecek En Kötü 10 Şey

Paylaş
Yeşim Özbirinci  
Eklenme: 02 Aralık 2021
 • Son Güncellenme: 05 Şubat 2024
Seyahat Sırasında Giyilecek En Kötü 10 Şey

Keşke daha rahat bir şey giyseydim dediğin zamanları hatırlıyor musun? İran’ın İsfahan şehrini bir gün içinde postallarla deli gibi gezmiştim. Akşam eve geldiğimde ayağımın altı kan toplamıştı. Oysa uygun bir ayakkabı ile günün sonunu daha rahat kapatabilirdim. Bazen ince hesaplar yapmak zor oluyor. Akılsız başın cezasını da ayaklar çeker diye boşa dememişler.

{ad:0}

Uygun bir şeyler giymek sadece rahatlık değil bazı yerlerde güvenlik de sağlayabilir. Yine İran’dan örnek vermek gerekirse kadınların saçlarını şal ile örtmesi gibi. Özellikle yurtdışı seyahatlerinde ne giyeceğini seçerken yerel gelenek ve davranışların yanı sıra dini inançları da göz önünde bulundurmakta fayda var

Seyahatlerinde can sıkıcı şeyler yaşamamak için giyinmekten kaçınman gereken 10 şeyi listeledim.

Açık Kıyafetler

Seyahat Sırasında Giyilecek En Kötü 10 Şey

Eğer ziyaret edeceğin yerdeki insanlar daha muhafazakârsa, daha mütevazı kıyafetleri tercih edebilirsin. Ayrıca dini yerleri ziyaret ederken uygun kıyafetler seçmeye çalışın. Atlet ve şortun yanı sıra tatsız logolar veya kelimeler içeren kıyafetler de birçok Ortadoğu ve Asya ülkesinde hoş karşılanmayabilir. Avrupa'daki birçok kilisede de katı kıyafet kuralları olabiliyor. Açık ve dekolteli elbiseler muhafazakâr ülkelerde gereğinden fazla dikkat çekecektir. Birçok Ortadoğu ülkesinde gezerken, bir kiliseye veya başka bir kutsal yere girerken erkekler de şort ve kolsuz üstlerden kaçınmalılar.

Ne giymeli: Pantolon ve uzun etekler her zaman güvenli bir seçenek. Ayrıca kadınlar her ihtimale karşı yanlarında bir şal taşıyabilirler. Genel bir kural olarak, gezginler herhangi bir kutsal mekâna girerken istenmeyen bakışlardan veya girişlerinin engellemesinden kaçınmak için omuzları ve dizleri kapalı olan kıyafetleri tercih etmeliler. Kadınlar uzun kollu bir kıyafet tercih ederken, erkekler de göğüs bölgesini gizli tutmalılar.

Gösterişli Takılar

Seyahat Sırasında Giyilecek En Kötü 10 Şey

Çalındığında çok üzüleceğin bir aksesuarın varsa bunları bazı yerlerde takmamanda fayda var. Pırlanta taşlı evlilik yüzüğünün veya pahalı saatinin başka birinin koleksiyonuna katılmasını istemiyorsan, yurtdışı seyahatlerinde pahalı ve gösterişli takılar takmamaya özen göster.

Ne giymeli: Tarzınıza uygun aksesuar kullanmaktan keyif alıyorsan, kıyafetini uygun pahalı olmayan aksesuarlar kullanabilirsin.

Rahatsız Ayakkabılar

Seyahat Sırasında Giyilecek En Kötü 10 Şey

"Pratik olmayan" parmak arası terlikler (plajda değilsen), yüksek topuklu ayakkabılar (resmi bir etkinliğe katılmıyorsan) ve yepyeni ayakkabılar (çünkü bu parıltı, hırsızların dikkatlerini çekebilir) seyahatler için uygun olmayabilir. Spor ayakkabılar birçok koşul için iyi bir seçenek fakat yepyeni olması çıkardığınızda çalınma ihtimalini artırabilir.

Ne giymeli: Seyahatine, bölgenin iklimini ve yapacağın aktiviteleri düşünerek karar vermelisiniz. Genel olarak konuşursak, nötr veya daha koyu renklerde rahat, destekleyici ayakkabılar seçmek ve uygun çoraplar giymek faydalı olacaktır. Plaj dışında herhangi bir yere seyahat ediyorsan, çakıllı yüzeylerden, böcek ısırıklarından veya parmaklarının kesilmesi ihtimalinden kaçınmak için kapalı burunlu ayakkabılar giyebilirsin.

Yanlış Renkler

Seyahat Sırasında Giyilecek En Kötü 10 Şey

Hepimiz kendimizi çeşitli şekillerde ifade ederiz, ancak seyahatlerimizde parlak renkler giymek her zaman doğru bir yol olmayabilir çünkü parlak renklerle istediğinden daha fazla dikkat çekebilirsin. Hatta bazı renklerden kaçınmak seni güvende bile tutabilir. Nasıl mı? Uyku hastalığı olarak da bilinen "Afrika trypanosomiasis", Glossina’ların (çeçe sineği) insanı sokması ile bulaşır. Parlak ve koyu renkler sineklere cazip gelebildiği için "arka plan ortamıyla karışan nötr renkler"in giyilmesi tavsiye ediliyor.

Ne giymeli: Gideceğin yerde parlak renkler veya cesur desenler norm değilse, lacivert, mavi, ten rengi ve gri gibi mütevazi renk tonlarını kullanmayı düşünün. Her zaman kurtarıcı olan klasik siyah rengi de tercih edebilirsin.

Yanlış Pantolon

Seyahat Sırasında Giyilecek En Kötü 10 Şey

Kot pantolonlar her zaman güvenilir bir seçimdir, değil mi? Hayır, her zaman değil. Sıcak ve/veya yağışlı bir iklime seyahat ediyorsan alternatifleri değerlendir. Kot pantolonlar iyi nefes almaz ve kuruması uzun zaman alır; bu da onları birçok güzergâh için elverişsiz kılar. Ayrıca dar kot pantolonlar uzun uçuşlarda veya tren yolculuklarında rahatsız edici olacaktır. Bol veya yırtık kot pantolonlarını kiliselerde, camilerde veya diğer kutsal mekânlarda giydiğinde saygısızlık yaptığını düşünebilirler.

Ne giymeli: Daha sonra sorun yaşamamak için bavulunu hazırlamaya başlamadan önce gideceğin yerin hava durumunu ve kültürel normlarını araştır.

Dini Görüntüler, Kötü Sözler veya Ulusal Bayraklar

Seyahat Sırasında Giyilecek En Kötü 10 Şey

Takım formaları, dini veya askeri semboller, küfürler, ulusal bayraklar ve tercüme edemeyeceğin bir dilde yazılmış herhangi bir kelime veya sembol içeren giysilerden kaçının. Tatildeyken istemeden duygusal bir tartışma başlatmaya gerek yok.

El hareketleri yaparken veya onları tasvir eden giysiler giyerken dikkatli olun, çünkü bunların bulunduğun yere göre farklı anlamları olabilir. Örneğin; Bangladeş'te ve dünyanın diğer bazı bölgelerinde, "başparmak yukarıya" hareketi müstehcen olarak kabul edilir. Başka bir ülkede el hareketlerinin ne önerdiğini asla bilemeyeceğin için kimseyi rahatsız etmemek adına el kol hareketi yapmamaya özen gösterin.

Bunların yanında, dini takılar bazı bölgelerde hoş karşılanmayabilir. Politik süreçlerden dolayı ne yazık ki bazı insanlar veya topluluklar başka dinlere “hoşgörülü” davranmayabiliyorlar. Eğer böyle bir yeri ziyaret edeceksen dini takılarını evde bırakmak veya kimsenin görmemesi için kıyafetin altında tutmak mantıklı bir seçenek olabilir.

Ne giymeli: Genel markalardan temin edilebilen düz renkler veya basit desenler içeren kıyafetleri tercih edin.

Aşırı Teknoloji

Seyahat Sırasında Giyilecek En Kötü 10 Şey

Evet, hepimiz fotoğraf ve video çekmeye bayılıyoruz. Mükemmel bir tatil Instagram’ı hayali kurarken, selfie çubuğunun kimsenin kafasına gelmesini de istemeyiz. Aynı şey diğer büyük teknoloji aksesuarları için de geçerli. Çevredekilerin yaralanmaması veya rahatsız olmaması için teknolojik aletlerini dikkatli kullan. Ayrıca profesyonel bir fotoğrafçı değilsen boynuna asılı kocaman bir kamera ile şehir içinde dolaşmayı bir kez daha düşün. Sadece öne çıkmakla kalmayacak, aynı zamanda hırsızlar tarafından da fark edileceksin.

Ne yapmalı: Telefonu veya kamerayı daima fermuarlı bir çantada saklayın.

Sırt Çantaları ve Büyük Cüzdanlar

Seyahat Sırasında Giyilecek En Kötü 10 Şey

-

Sırt çantaları ve büyük cüzdanlar, şehir gezisi için pek pratik değiller. Gerçekten tüm bu ağırlığı taşımaya gerek var mı? Ayrıca yoğun bir metro treninde fermuarı açılmış bir çantaya hırsızlar kolayca ulaşılabilir.

Ne giymeli: Sling modeller gibi çapraz çantalar seyahat için en iyi seçeneklerden biri. Tamamen fermuarlı herhangi bir çanta, hırsızlara karşı daha fazla koruma sağlar.

Rahatsız Kumaşlar

Seyahat Sırasında Giyilecek En Kötü 10 Şey

Seyahat çantasından çıkan buruş buruş kıyafetler senin suratını da hiç ekşitti mi? Veyahut kot pantolonun uçakta iyi fikir olacağını düşünüp, oysa uçuş sırasında dolaşımının kesildiğini hissettin mi? Rahatsızlıktan kırışıklara ve tuhaf kokulara kadar seçtiğin kumaşlar seyahat günlerini vezir de edebilir, rezil de.

Ne giymeli: Gideceğin yerdeki hava durumunu, yapmak istediğin aktiviteleri de aklında bulundurarak kontrol et. Bavul hazırlarken nemi emen spor giysileri, pamuklu kıyafetleri veya kırışıksız olarak pazarlanan elbiseleri tercih edebilirsin.

Büyük Boy Ceket

Seyahat Sırasında Giyilecek En Kötü 10 Şey

Kayak yapmıyorsan veya açık hava kış macerasına atılmıyorsan, büyük boy ceketini evde bırak. Emin ol, çantanda yerden ve ağırlıktan tasarruf edeceksin.

Ne giymeli: Seyahatlerde kalın ve ağır kıyafetler yerine daha hafif secenekleri tercih etmelisin. Daha serin bir yere seyahat ederken, baz olarak birkaç uzun kollu gömlek, ardından kazaklar ve daha rahat, hafif bir kışlık ceket giyin.

Yukarıdaki tüm madde daha rahat ve daha sorunsuz bir seyahat deneyimi yaşayabilmen için önerildi. Yoksa kesin kurallarmış gibi kendi seçimlerine sınırlandırma getirmek için değil. Her bölgenin yapısı farklı olacağı için yanına alacağın şeyler de değişecektir. Önden ufak bir araştırma yaparak önlem almaktan zarar gelmez diye düşünüyorum.

Benzer Yazılar