Kamp 101: İsveç Ocağı Yapımı

Kamp 101: İsveç Ocağı Yapımı

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 19 Eylül 2022
 • Son Güncellenme: 02 Şubat 2024
Kamp 101: İsveç Ocağı Yapımı

Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de kamp ve kampçılığa ilgi oldukça fazla. Özellikle pandemi dönemiyle birlikte ülkemizde kamp kültürü, izole bir tatil anlayışı daha da yerleşti. Bunun en büyük göstergesi aslında hem kamp tesislerine hem de kamp ekipmanlarına olan talepten anlaşılıyor. Artık birçok şehirde orman, plaj ya da turistik bölgelerde kamp tesisleri mevcut. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden derlediğimiz kamp alanlarını öğrenmek için Türkiye’nin En İyi Kamp Yerleri sayfasına bakabilirsiniz.

{ad:0}

Otel ve pansiyon gibi klasik konaklama seçeneklerine ek olarak kamp yapmanın çeşitli avantaj ve dezavantajları elbette var. İlk kez kamp yapacak olan kişiler için, kamp alanının sunduğu olanakları iyice gözden geçirmesinde her zaman fayda var. Ama konfordan biraz feragat edip yıldızları izleyerek uyumanın da keyfi bir başka… 

Kampların olmazsa olmazlarının başında ise kamp ateşi geliyor. Evet; birkaç odunla güzel bir ateş yakıp yemek hazırlayabilir ya da çayınızı her yerde demleyebilirsiniz. Ama standartların dışına çıkmak istiyorsanız işinizi kolaylaştıracak İsveç ocağını bu yazımızda sizlere daha detaylı olarak anlatmak isteriz.

İsveç Ocağı Nedir, Ne İşe Yarar?

Kamp 101: İsveç Ocağı Yapımı

İsveç ocağı, kalın bir ağaç dalının ya da kökünün oyulmasıyla yapılan bir ocak türü. Bunun için uygun bir ağaç seçimini ve oyma işlemini özenle yapmak gerekiyor.

İsveç Ocağının Faydaları Nelerdir?

İsveç ocağı daha çok soba gibi görünüme sahip olması nedeniyle göze hoş gelse de aslında yemek ya da çay yaparken de hayatı kolaylaştırıyor. İsveç ocağı faydalarından bir diğeri ise odunun uzun süreli olarak yanıyor olması. Böylece tekrar tekrar ateş yakmaya ya da sönmemesi için uğraşmaya gerek kalmıyor.

İsveç Ocağında Ne Yapılır?

Kamp 101: İsveç Ocağı Yapımı

İsveç ocağı hazır hale geldikten ve iyice tutuştuktan sonra kamptaki yiyecek ve içeceklerinizi bu ocakta yapabilirsiniz. İster et ve et ürünlerini isterseniz de tavuk ürünlerini isveç ocağında kızartıp pişirebilirsiniz. Benzer şekilde su ısıtıp çay yapabilir ya da kahvenizi de bu ocakta demleyebilirsiniz. Kısacası her türlü yemek ihtiyacınızı İsveç Ocağında kolay bir şekilde halledebilirsiniz.

İsveç Ocağı Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

Kamp 101: İsveç Ocağı Yapımı

İsveç ocağı yapımı için gerekli malzemelerin başında burgu aleti ve kalın bir ağaç yer alıyor. Ağacın kuru ve oyulmaya uygun olması çok önemli. Aksi takdirde 1-2 cm’lik oyma işlemi için bile saatlerce uğraşabilirsiniz. İsveç ocağını elde etmek için en ideal ağaç türleri;

  • Armut,
  • Gül,
  • Ceviz
  • Kavak Ağacı

İsveç ocağı yapımı temel malzemeleri ise aslında matkap ucu olarak satılan bir burgu aleti. Normal şartlarda bu uç matkaplarda kullanılıyor ama el oymacılığı ile aynı işlemi yapabilirsiniz. Burgu matkap ucunu herhangi bir nalburdan ya da internet üzerinden satın alabilirsiniz. Daha sonrasında tutma ve döndürme işlemini yapabilmek için üzerine yuvarlak bir demir kaynatılması gerekiyor. Bu da birkaç dakikalık işlem, yalnızca demirci ya da kaynakçı bulmanız yeterli.

İsveç Ocağının Yapımı

Ağacı seçtik, burgu aletimizi ayarladık ve sıra geldi artık İsveç ocağının yapımına…

  • Yaklaşık 50-60 cm uzunluğundaki ağacımıza ilk etapta alttan 10 cm boşluk bırakacak şekilde yandan delmeye başlıyoruz. Bu noktada kaynatılan yuvarlak demir içinden 30-40 cm’lik bir dal parçası geçirirseniz daha fazla güç alıp ağacı daha kolay delebilirsiniz.
  • Burgu aletini, ağacın alt kısmında 10 cm civarında boşluk kalacak şekilde delmeye başlamak gerekiyor. İyice bastırıp sıkı bir şekilde çevirmek ve bunu sürekli olarak tekrarlamak gerekiyor. Ardından ağacın orta kısmına gelene kadar delmek şart.
  • Daha sonra aynı deliği bir baca görevi gerçekleştirmesi için ağacımızın üst kısmından da açmamız gerekiyor. Güç uygulayıp bastırarak burgu aletini çevirmek çok daha verimli sonuç veriyor. Ağacın alt kısmındaki delikle baca deliği birleşinceye kadar işleme devam etmelisiniz…
  • Ağaç oyma işlemi sırasında ortaya çıkan talaşı alttaki delikten içeriye doğru ittirip kibritle birlikte ateşi başlatmak gerekiyor. Hatta hafifçe üfleyerek ateşin başlamasına katkı sağlayabilirsiniz.

İsveç Ocağı İle İlgili Bilinmesi Gereken Detaylar

Kamp 101: İsveç Ocağı Yapımı

Odun tutuşup ağaç iyice yanmaya başladığında ocağınızı istediğiniz yere konumlandırabilirsiniz. Bu noktadan sonra keyif başlıyor! İster ateşi izleyin, isterseniz odunun üst kısmına yerleştireceğiniz küçük bir düzenekle yemeğinizi yapıp çayınızı demleyin. Ateşle tava ya da ateşle çaydanlık arasında biraz boşluk bırakacak şekilde odunun üst kısımlarına birkaç taş yerleştirip daha sonra tavayı ya da çaydanlığı taşların üzerine konumlandırabilirsiniz.

Kamp yapmak zaten eğlenceli bir aktivite iken bu ve benzer minik aktivitelerle daha da öğretici ve eğlenceli bir kamp yapabilirsiniz. Böylece doğanın nimetlerinden faydalanarak zihninizi rahatlatıp el becerilerinizi geliştirebilirsiniz.

Benzer Yazılar