Doğa Tutkunlarına Özel Bir Rota: Uzungöl

Doğa Tutkunlarına Özel Bir Rota: Uzungöl

Paylaş
Burak Delibacak  
Eklenme: 20 Ekim 2021
 • Son Güncellenme: 21 Ağustos 2023
Doğa Tutkunlarına Özel Bir Rota: Uzungöl

Uzungöl, Trabzon’a dair tatil planları yapan gezginlerin her daim ilgisini çeken bir doğa harikası. Göl, son yıllarda sık sık çevresindeki çarpık yapılaşma ile anılıyor. Üstelik yaz aylarında kalabalıktan dolayı çevresinde deyim yerindeyse iğne atsanız yere düşmeyecek bir atmosfer oluşuyor. Lakin tüm bunlara rağmen Uzungöl, bünyesinde güzellikler barındırmaya ve bunları konuklarına cömertçe sergilemeye devam ediyor.

{ad:0}

Uzungöl Nasıl Bir Yer?

Uzungöl, gökyüzünün mavisinin pamuk gibi beyaz bulutlarına ve yemyeşil ormanlarına karıştığı; yerli ve yabancı herkesin ilgisini çeken, turistik potansiyeli çok yüksek bir doğal harika. Göl kenarında Trabzon’un en yüksek vadisi olmasıyla da bilinen; doğa yürüyüşü, kuş gözlemciliği ve botanik turlar yapabileceğiniz Haldizen vadisi konumlanıyor. Yakınlarında bulunun Şekersu ve Demirkapı yaylalarına da ulaşım imkanı sunan ve Karadeniz mimarisinin yansıdığı ahşap köy evlerine hayran kalacağınız Uzungöl’ü masal diyarı olarak anlatsak abartmış olmayız.

Heyelan Sonucu Oluşmuş Doğa Harikası

Doğa Tutkunlarına Özel Bir Rota: Uzungöl

Trabzon’un en çok tanınan doğal güzelliklerinden biri olan Uzungöl, Çaykara’ya bağlı Şerah Köyü’nün hemen yanı başında yer alıyor. Gölün oluşumuna, Haldezin Deresi’nin aşağı kısmında meydana gelen bir heyelan sebep olmuş. Göl, yapısı itibarıyla adının hakkını fazlasıyla veriyor. Yaklaşık 1.000 metrelik uzunluğa ve 500 metrelik genişliğe sahip. Doğa harikası, günümüzde 500 bin hektarlık alanı kaplıyor. Fakat orijinal boyutu elbette bu değilmiş. 2004 yılında Devlet Su İşleri tarafından gerçekleştirilen rusubat temizliği sonrasında alanı %67 oranında genişlemiş.

Ancak zaman içerisinde meydana gelen genişleme, sadece gölün alanı ile sınırlı kalmamış. Sosyal medyada hakkındaki övgülerin artması ile birlikte Trabzon’un bu cennetten çıkma bölgesine yönelik merak da yoğunlaşmış. Haliyle çevresindeki köy, epey hormonlu şekilde büyümüş ve doğallığını önemli ölçüde yitirmiş. İşin ilginç yanı, 1989’dan beri göl ve çevresinin koruma alanı statüsünde olması bile bu durumun yaşanmasını engelleyememiş.

Uzungöl’ün Kısa Tarihi

Bölgedeki ilk kalıcı yerleşimin Rumlar tarafından 1650’li yıllarda kaydedildiği Uzungöl, “Şerah” adıyla da tarihe geçmiş. İlk yıllarda 12 haneli yerleşik nüfus yaşanan Şerah’a Osmanlıların yerleşmesi ile hane sayısı 229’a kadar yükselmiş. Başlarda Of ilçesine bağlı olsa da, 1948 yılında Çaykara’nın ilçe olmasıyla sınırları bu bölgede kalmış. 1876 nüfus sayımına göre Uzungöl, Çaykara’nın ikinci en kalabalık yerleşim birimi konumunda bulunuyor. Son yıllarda Uzungöl’de çok fazla eski yeni karşılaştırılması yapıldığı da inkar edilemez bir gerçek. Göl çevresinde bulunan imar sorunun çözülmesi ve bu doğal güzelliğin harap edilmesinin önüne geçilmesini umuyoruz.

Uzungöl Gezilecek Yerler

Doğu Karadeniz’in doğallığı ve güzelliği ile en popüler gezi noktalarından biri olan Uzungöl’ü detaylı bir şekilde tadına vararak gezmek istiyorsanız 2-3 gününüzü ayırmanızı öneririz. Yılın her ayı ayrı güzel olan bu büyülü yer özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarının vazgeçilmezi diyebiliriz. Gelelim Uzungöl’de gezilecek yerler listemize. Listemizin en başında güne başlarken manzaraya karşı lezzetli bir Uzungöl kahvaltısı var. Mıhlamanızın ve demli çayınızın tadını manzaraya karşı çıkaracağınız, temiz havayı içinizde hissedeceğiniz ve bol bol fotoğraf çekeceğiniz bir kahvaltıcı arıyorsanız önerimiz Kom Cafe. Buranın bir başka artısı ise tam manzaranın karşısında bulunan salıncak oluyor. Uzungöl’de birçok alanda böyle salıncakları görmeniz mümkün ancak konumu güzel olanı tercih etmeniz daha da keyifli bir deneyim sağlayacaktır. Tam kahvaltı sonrası yaylalara karşı sallanmanın verdiği keyif de bir başka oluyor diyebiliriz doğrusu. Uzungöl’ün adeta bir tablodan çıkmış görüntüsüne doymadıysanız, sizi daha çok kendine hayran bırakacak bir yer önerimiz var: DKMP Seyir Terası. Buraya isterseniz özel aracınızla, isterseniz de göl kenarından yukarıya çıkan merdivenle ulaşabilirsiniz. Seyir terasına çıkan merdiven yolunda dikkatli bakarsanız mini bir şelale de göreceksiniz. Peki Uzungöl’de sadece doğal güzellikleri mi gezebilirsiniz? Tabii ki hayır. Toplamda üç kısımdan oluşan ve 50 yıllık bir emek yatan Dursun Ali İnan Müzesi ve Uzungöl ile tamamen özdeşleşmiş Uzungöl Cami de kesinlikle görmeniz gereken kültürel yapı taşları.

Uzungöl Yapılacak Aktiviteler

Doğa Tutkunlarına Özel Bir Rota: Uzungöl

Yüzleşmek durumunda kaldığı çarpık yapılaşma tehlikesi ve buna bağlı kirlilik sorununa rağmen Uzungöl, halen daha konuklarına paha biçilemez aktivite fırsatları sunmaya devam ediyor. Uzungöl’de gerçekleştirilebilecek aktivitelerin başında, doğa yürüyüşü geliyor. İsterseniz bölgede düzenlenen turlara katılarak ya da bireysel olarak yürüyüş parkurlarını arşınlayabilirsiniz. Böylece gölün çevresindeki doğal güzellikleri ilk elden tanıma fırsatına sahip olabilirsiniz. Yürümekten hoşlanmıyorsanız, ATV, deniz bisikleti ya da safari turu seçeneklerine de yönelebilirsiniz.

Yürüyüş yaparken çevredeki tepelerin üst kısımlarına doğru giderseniz, fotoğraflarını çekmeye değer epey güzel manzaralar yakalayabilirsiniz. Ancak siz farklılık peşindeyseniz, yaz aylarında yamaç paraşütü yapabilirsiniz. Yalnız havada kalma süresi pek uzun değil. Uçuşlar genelde 10-15 dakika sürüyor.

Uzungöl’de Ne, Nerede Yenir?

Doğa Tutkunlarına Özel Bir Rota: Uzungöl

Bu soruya cevap bulmak aslında epey kolay. Zira Uzungöl, konuklarına gastronomik anlamda tam bir Doğu Karadeniz deneyimi yaşatıyor. Yani mıhlamadan karalâhana sarmasına, hamsili pilavdan sütlaca, ezme lahanadan mısır ekmeğine kadar bölge mutfağına özgü birçok tarifin tadına gerek bölge otellerinde gerekse de restoranlarda bakabilirsiniz. Ama ben sizin yerinizde olsam, bu seçenekler arasında alabalığa öncelik tanırdım. Zira bir usta tarafından hazırlandığı takdirde tadına doyum olmuyor.

Uzungöl’e yolunuz düşerse mutlaka gitmenizi önerdiğimiz restoranlar:

  • Doğa Restaurant
  • Cennet Restaurant
  • Şeflerin Yeri Restoran
  • Inan Kardesler Bungalow & Restaurant
  • Şenol’un Yeri
  • Ada Restaurant
  • Migron Restaurant
  • Sezgin Restaurant
  • Uzungöl Yayla Restoran

Uzungöl’e Nasıl Gidilir?

Doğa Tutkunlarına Özel Bir Rota: Uzungöl

Bu dillere destan herkesin konuştuğu doğa harikası Uzungöl nerede? Uzungöl ile Trabzon kent merkezi arasında yaklaşık 99 kilometre mesafe bulunuyor. Bağlı olduğu Çaykara ilçe merkezine uzaklığı ise 19 kilometre civarında. Peki Uzungöl yol tarifi nasıl olmalı? Göle kolayca ulaşabilmek adına Of üzerinden Cumapazarı-Dernekpazarı-Çaykara rotasını takip etmeniz yeterli. Kiraladığınız ya da kendinize ait araç ile kışın Uzungöl’e seyahat edecekseniz, kar yağışına karşı önleminizi almayı sakın unutmayın. Yılın geri kalan bölümlerinde de ani yağmur ihtimali her daim bulunuyor. Kendi aracınız yoksa veya bütçeniz araç kiralamaya müsait değilse, Trabzon’un merkezinden kalkan otobüslerde yerinizi alabilirsiniz. Seferler, yıl boyunca bir tur şirketi tarafından organize ediliyor. "Zaten tüm yıl şehir içi trafikle boğuşuyorum. En azından tatilde bu stresi yaşamayayım!" diyorsanız, bu seçeneğe yönelebilirsiniz. Ayrıca Meydan mevkiinden de bazı firmalar tarafından Uzungöl'e minibüs seferleri düzenleniyor.

Uzungöl’de Nerede Kalınır?

Doğa Tutkunlarına Özel Bir Rota: Uzungöl

Uzungöl kıyısında özelikle ilkbahar ve sonbahar aylarında birkaç gün geçirirseniz hem mental hem de fiziksel olarak tazelenme imkânı bulabilirsiniz. Bu imkândan faydalanmanın peşine düştüğünüzde ortaya çıkan konaklama ihtiyacınızı gidermek içinse farklı seçeneklere yönelebilirsiniz. Eğer doğayla iç içe olmayı seven bir gezginseniz, konaklama ihtiyacınızı bölgedeki kamp alanları aracılığıyla giderebilirsiniz. Uzungöl çevresindeki kamp alanlarının büyük kısmı, çadır kuracakların ya da karavanlarıyla bölgeye gelenlerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmiş. Bölgedeki bir diğer konaklama tercihi de Uzungöl bungalovlarından oluşuyor. Kamp deneyimine benzer bir konaklama tercihi arıyorsanız ama rahatınıza da düşkünseniz bungalovlar tatiline bir şans vermenizi öneririz. Daha fazla konaklama opsiyonu için Uzungöl Otelleri sayfamıza bakabilirsiniz.

Bizim gibi siz de tatilde ev konforundan vazgeçemeyenlerdenseniz, farklı konseptlerdeki Uzungöl otelleri arasından seçiminizi yapabilirsiniz. Yalnız göle ilginin yaz aylarında epey artmasından dolayı çat kapı gidildiğinde boş oda bulmak, bir mucizenin gerçekleşmesiyle eş anlamlı hale bürünüyor. Tabii erken rezervasyon fırsatlarını değerlendirerek, bu durumun üstesinden rahatça gelebilirsiniz.

Yorumlar

ÖMÜR ALTUNÇİZME 
21.10.2021
Uzungöl artık bitmiş.her yer inşaat.Ayder den sonra burayı da bitirmişler.