İzmir Tire Hakkında Her Şey

İzmir Tire Hakkında Her Şey

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 30 Mayıs 2022
 • Son Güncellenme: 08 Şubat 2024
İzmir Tire Hakkında Her Şey

Tire, İzmir’in güneydoğusunda yer alan, İzmir merkeze yaklaşık 80 km mesafede bulunan, yemyeşil doğası ve lezzetli yerel mutfağıyla özellikle yerli ziyaretçilerin her yıl akınına uğrayan şirin bir Ege ilçesi. Özellikle bahar aylarında İzmir ve çevresi gezilecek yerler arasında önemli bir durak olması nedeniyle bu güzide ilçeyi bizimle keşfetmeye ne dersiniz?

{ad:0}

Tire Tarihi Hakkında

İzmir Tire Hakkında Her Şey

Hititlere kadar uzanan, tarihinde Frigya, Lidya, Pers, Helen, Roma, Bizans ve sonrasında Osmanlı egemenlikleri altında olan Tire, çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yaptığı için oldukça zengin bir geçmişe sahip. Roma döneminde ''şehir'' anlamına gelen ''Arkadiapolis'' adıyla anıldığı bilinen Tire, 1426’da Osmanlı Egemenliği altına girdiğinde ekonomik ve kültürel altyapısı nedeniyle oldukça el üstünde tutulan bir şehir olarak karşımıza çıkıyor. Osmanlı Döneminde Aydın’a bağlı olan bir şehirken, Kurtuluş Savaşı sonrası Cumhuriyet Dönemi’nde İzmir’e bağlanmıştır. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde ''Şehri Muazzam'' övgüsüyle bahsedilen Tire’de gelin gezilecek yerleri bu yazımızda beraber keşfedelim. ''Tire Gezilecek Yerler Nelerdir?'', ''Tire’nin Neyi Meşhur?'', Tire doğal güzellikleri hakkında tüm detaylı bilgiler bu yazımızda sizlerle. {product:27821}

Tire Gezilecek Yerler

İzmir Tire Hakkında Her Şey

1- Kaplan Köyü

Tire’nin en güzel köyleri arasında olan Tire Kaplan Köyü, ilçe merkezine yaklaşık 5 km uzaklıkta bulunan, tepe bir bölgede konumlanan yemyeşil bir köydür. Muhteşem manzaralara sahip, Tire doğal güzelliklerini görebileceğiniz bu köyde hiçbir yerde göremeyeceğiniz çiçekler, her mevsim mis gibi kokusuyla etrafı saran iğde ağaçları, muhteşem manzarası ile doğayı iliklerinize kadar yaşayacağınız Kaplan Köyü’nde doğal yürüyüş yollarının yanı sıra Balım Sultan Türbesi, Gelin Kayası, Mersinli Deresi görülmeye değer güzellikler arasında. {product:26606}

Tire Kaplan Köyü’ne gelmişken ya kahvaltı ya da güzel bir Ege yemeği yemenizi tavsiye ediyoruz. Kaplan Köyü restoran önerimiz Kaplan Dağ Restoran ve GastroTire olacaktır.

2- Tire Pazarı

İzmir Tire Hakkında Her Şey

Ege’ye gelmişken bir köy pazarına uğramadan olmaz. İzmir Pazarları içerisinde en eski ve ünlü olan Tire Pazarı, her hafta Salı günleri ilçe merkezinde İsmail Taşlı Caddesi üzerinde kurulmaktadır. Tire ve civar köylerden gelen yerli üreticilerin ürettiği ürünlerin satıldığı pazarda, organik meyve ve sebze, adını hiç duymadığınız Ege otları, el yapımı erişte, süt ve mandıra ürünlerini bulabilirsiniz. Ayrıca Tire yoğurdu oldukça meşhur, mutlaka almadan dönmemenizi tavsiye ediyoruz.

3- Tire Müzesi

Tek katlı bir binada hem etnografya hem de arkeoloji bölümü ile hizmet veren Tire Müzesi’nde, tarih öncesi döneme ait olan eşyalar ile yöreye ait olan geleneksel kıyafetler, el yapımı kilimler, tablolar sergilenmektedir. Ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz Tire Müzesi haftanın her günü açıktır.

4- Yoğurtoğlu Külliyesi

15.yy’dan günümüze kadar ulaşan en eski tarihi yapılardan bir olan Yoğurtoğlu Külliyesi, Yavukoğlu Camisi olarak da biliniyor. Geniş bir avlusu, kütüphanesi, 14 odalı bir medreseye sahip olan külliye, uzun bir restorasyon sonucu 2005 yılında ibadete açılan cami bölümü ile hizmete girmiştir. {product:35784}

5- Tostçular Sokağı

İzmir Tire Hakkında Her Şey

Tire’nin merkezinde bulunan ufak bir Tostçular sokağı mevcut. Burada istediğiniz içerik ve ekmek boyutuna göre lezzetli tostlar yiyebilir, mis gibi ev yapımı ayranından içebilirsiniz.

6- Toptepe

Özellikle Tire’nin yerlilerinin hafta sonları uğrak noktalarından biri olan Toptepe, eşsiz doğası ve manzarası nedeniyle sakin bir hafta sonu geçirmek isteyenler için ideal bir yer. Bölgede bulunan kafe ve restoranlar sayesinde keyifli ve huzurlu bir vakit geçirebilirsiniz.

7- Derekahve

Tire doğal güzellikleri arasında olan ve yerliler tarafından tercih edilen Derekahve, temiz havası, akan sularının berraklığı, dere yanı kafeleriyle tam bir doğa harikası. Sakin atmosfer seven ve dere kenarında huzurlu bir hafta sonu geçirmek isteyenler için Tire gezilecek yerler arasında mutlaka uğramanız gereken bir yer, Derekahve. {product:33564}

8- Tire Hanları

İzmir Tire Hakkında Her Şey

Tire işlek bir yol güzergahı üzerinde olmaması nedeniyle oldukça korunmuş bir ilçe. Geçmiş tarihinden günümüze kadar ulaşan hanlar ise Tire Gezilecek Yerler arasında mutlaka uğramanız gereken tarihi eser statüsünde olabilecek yerlerden. Çöplen Hanı, Kutu Han, Bakır Han tarihe tanıklık eden ve günümüze kadar ulaşmış bazı Tire Hanları arasındadır.

Tire’de Ne Yenir?

İzmir Tire Hakkında Her Şey

Tire lezzetleri ile meşhur bir ilçe. Tire’nin Gastronomi konusunda oldukça iddialı olmasını yerel üreticilerine ve her şeyin organik olarak yetiştirilmesine bağlayabiliriz. Tire’nin neyi meşhur diye soracak olursanız Tire köftesi, Tostu, Taktak Kebabı, Karadutlu Lor Tatlısı, Sübye Tatlısı, Tandır, leziz Ege otları yemekleri Tire Yeme içme listesine ekleyeceklerimiz arasında.’ Tire’de Nerede, Ne Yenir?’’ diye soracak olursanız yukarıda Kaplan Köyü bölümünde bahsettiğimiz gibi Kaplan Restoran ve GastroTire restoranları olacaktır. Bu restoranlar özellikle hafta sonları oldukça yoğun olduğu için önceden rezervasyon yaptırmanızı öneririz.

Tire’ye Nasıl Gidilir?

İzmir Tire Hakkında Her Şey

Tire’ye İzmir ve Aydın üzerinden ulaşabilirsiniz. Tire işlek bir yol güzergahı üzerinde olmadığı için gerçekten keşfetmek isteyenleri bekleyen bir yer. Tire’ye uçakla ulaşmak istiyorsanız öncelikle İzmir Adnan Menderes Havalima’nına gelmeniz sonrasında ise İzmir Otogarına giderek Tire dolmuşlarına binmeniz gerekmektedir. İzmir- Tire arası yaklaşık olarak 80 km, 1,5 saat gibi bir sürede Tire’ye ulaşabilirsiniz. {product:44249}

İzmir Otogarı yerine Gaziemir Semt Garajına giderek de Tire’ye daha kolay ulaşabilirsiniz. Önerimiz ise kendi aracınız yoksa araç kiralayarak Tire’ye gidip, Tire güzelliklerini keşfetmeniz olacaktır.

Tire’de Nerede Kalınır?

İzmir Tire Hakkında Her Şey

Sakin ve huzurlu bir hafta sonu geçirmek isteyenler için güzel bir alternatif olan Tire’de Nerede Kalınır diye soracak olursanız Tire’de konaklama açısından bir alternatif bulunmuyor. Henüz turistik bir konumda olmayan Tire yerine 30 km uzaklıkta olan Ödemiş ilçesini tercih edebilirsiniz. Ödemiş Otelleri için Neredekal.com’da bulunan otelleri inceleyebilir, zevkinize ve bütçenize göre en uygun alternatifi seçebilirsiniz. {search:odemis-otelleri,Ödemiş Otelleri}