İzmir'e Yakın Günübirlik Rotalar: Nazarköy

İzmir'e Yakın Günübirlik Rotalar: Nazarköy

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 22 Şubat 2022
 • Son Güncellenme: 19 Aralık 2023
İzmir'e Yakın Günübirlik Rotalar: Nazarköy

Nazarköy, Ege Bölgemizin vazgeçilmezi İzmir’in Kemalpaşa ilçesine bağlı bir köy. İlçe merkezine 6 km uzaklıkta bulunan köy neşeli insanlarıyla, yemyeşil doğasıyla ve ferah atmosferiyle Ege’nin en güzel köylerinden biri. Hepimizin aşina olduğu nazar boncuğundan adını alan köy, ülkemizin en önemli boncuk üretim merkezi konumunda. Hatta boncuk ustalığı yerliler için o kadar önemli ki bu işi bir sanat olarak görenler bile var. Aslında baktığımızda bunun pek de yanlış olduğunu söyleyemeyiz çünkü el yapımı boncuklar gerçekten de kusursuz gözüküyorlar. Her fırsatta İzmir’i gezmek ve keşfetmek isteyenler için Keşif Rehberi'nden İzmir’in Yaşanılası Bir Şehir Olduğunun 12 Kanıtı anlattığımız yazımızı okuduktan sonra, günübirlik hafta sonu keşifleri için ideal olan Nazarköy’ü hemen keşfetmeye başlayabilirler.

{ad:0}

Nazar Boncuğu Efsanesi

İzmir'e Yakın Günübirlik Rotalar: Nazarköy

Tarih içerisinde farklı inançlarda farklı şekillerde karşımıza çıkan nazar boncuğunun, üzerinde bulunduğu kişiyi kötülüklere karşı koruduğu ortak bir inanç. Aynı şekilde bu boncuğun bazı usullere uygun olarak ve en önemlisi de elde yapılmış olması önemli bir nokta. Tüm boncukların üretimi geleneksel ocaklarda, yüksek ısı kullanılarak yapılıyor. Bu yüzden köyü gezerken boncuklarla süslü ağaçlar, kapılar ve pencereler görmeniz mümkün. Bu süslemeler köyün öylesine özel bir atmosfere sahip olmasını sağlıyor ki kendinizi bir yaz dizisi setindeymiş gibi hissediyorsunuz. Ayrıca boncuk üretiminin yalnızca nazar boncuğuyla sınırlı olmadığını da belirtelim. Nazarköy içerisinde ustaların farklı tasarımlara sahip el yapımı eserlerini görebilirsiniz. Kendinize veya sevdiklerinize özel bir hediye almak isterseniz, tam adresindesiniz.

Uzun zamandır boncuk üretimini sürdüren köy geçtiğimiz yıllarda yüksek sayıda ziyaretçi ağırlamaya başladı. Özellikle doğal güzellikleriyle ve atmosferiyle dikkat çektiğinden huzurlu bir tatilin de adresi diyebiliriz. Nazarköy’de belirli zaman aralıklarıyla gerçekleştirilen ve büyük bir ilgiyle karşılanan boncuk şenlikleri de yapılıyor. Tüm köylüler ürettikleri boncukları meydanda sergiliyorlar ve üretim süreci hakkında ilginç bilgileri ziyaretçilerle paylaşıyorlar. Eğer bahar aylarında farklı yerleri gezmek isterseniz Nazarköy, günübirlik ve hafta sonu tatilleri için de çok uygun. Küçük bir hava değişikliğinin iyi geleceğini düşünenlerdenseniz Nazarköy’ü beğenebilirsiniz.

Nazarköy’ün Mucize Muhtarı

İzmir'e Yakın Günübirlik Rotalar: Nazarköy

Nazarköy’den bahsederken özellikle değinmemiz gereken bir isim var. Emekli olduktan sonra eşinin ısrarıyla Nazarköy’e yerleşen Mehmet Yiğit, bölgenin şu anki muhtarı ve turizm açısından tanınmasının da öncü ismi. Muhtarın köye yaptığı önemli katkılar arasına Esnaf Sanatkar Kooperatifi kurulması, ahşap satış stantları temin edilmesi ve neredeyse on yıldır süren Nazarköy Boncuk Festivallinin düzenlenmesi gibi etmenler yer alıyor. Köylülerin kendi aralarındaki dayanışmalarını güçlendirerek ve yeni olanaklar sağlayarak boncuk üretimini ciddi derecede arttıran Mehmet Yiğit, kadın işçiler grubu da kurarak köylü kadınları çalışmaya teşvik etmiş. O günden itibaren Nazarköy’ün turizm serüveni başlamış ve hala gelişmeye devam ediyor.

Nazarköy’de Neler Yapılır?

İzmir'e Yakın Günübirlik Rotalar: Nazarköy

Nazarköy’de geleneksel olarak 9 yıldır her yıl 12 Mayıs'ta düzenlenen Nazarköy boncuk şenliği, köylülerin ve turistlerin kaynaşması için çok güzel bir fırsat! Rengarenk boncuklarla süslü meydan içerisinde zanaat ustalarıyla sohbet edebilir, el emeği göz nuru işlerini yakından görebilir, dilerseniz satın da alabilirsiniz. Bahar havası ve uyanan doğa eşliğinde gerçekleştirilen şenlikler aynı zamanda yazı da selamlıyor. Her yıl gerçekleşen etkinlikte oylama yapılarak "En İyi Ocak", "En Güzel Tasarım", "En Başarılı Usta" gibi kategoride ödüller de veriliyor. Tatlı rekabetler içerisinde yarışmaların da düzenlendiği boncuk şenliğinde keyifli vakitler geçirebilirsiniz.Buna ek olarak Boncuk çarşısını da gezebilir, birbirinden güzel el işi nazar boncuklarından yapılan hediyelik eşyaları inceleyebilir, sevdiklerinize ve kendinize ufak da olsa bir Nazarköy hatırası alabilirsiniz.

Nazarköy’e Nasıl Gidilir?

İzmir'e Yakın Günübirlik Rotalar: Nazarköy

Nazarköy, İzmir’in Kemalpaşa’ya bağlı 48 mahallesinden biri ve Kemalpaşa ile uzaklığı 6 km, İzmir ile ise 37 km uzaklıktadır. Şahsi aracınızla ulaşım sağlayacaksanız en pratik yol İzmir - İstanbul çevre yolu üzerinden Torbalı istikametine sapmak. Sonrasında önünüzde yalnızca 3km bir yol bulunuyor. Sapaktan sonra Nazarköy tabelalarını takip etmeniz yeterli. Eğer toplu taşıma tercih edecekseniz, İzmir içerisinden Kemalpaşa’ya vardıktan sonra 768 numaralı Vişneli Köyü hattına binip Nazarköy’de inebilirsiniz.

Nazarköy’de Nerede Kalınır?

İzmir'e Yakın Günübirlik Rotalar: Nazarköy

Güzel bir hafta sonu geçirmek, sevdiklerinize hediye almak, yerlilerin ürettiği ürünleri tatmak isterseniz, Nazarköy ‘ü gezmek ideal bir plan olacak. İzmir merkezden çok rahatlıkla gidilen Nazarköy’de kalabileceğiniz bir tesis bulunmuyor. Neredekal.com’un listelediği İzmir Merkez Otellerini inceleyebilir, Nazarköy ve İzmir’de günübirlik güzel bir hafta sonu geçirebilirsiniz.

{search:izmir-otelleri,İzmir Otelleri}