Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
İstanbul Üniversitesi’ni Tanıma Rehberi

İstanbul Üniversitesi’ni Tanıma Rehberi

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 05 Eylül 2022
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
İstanbul Üniversitesi’ni Tanıma Rehberi
İÇİNDEKİLER:

Türkiye’nin en eski devlet üniversitesi unvanına sahip İstanbul Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet’in 1453’te İstanbul’u fethettiği gibi yapım emrini verdiği bir yükseköğretim kurumu. Zamanının en ünlü devlet adamlarının ve bilimcilerinin eğitim aldığı, geçmişten günümüze harika bir şekilde ulaşmayı başarmış, ülkemizin en önemli üniversitelerinden.

Hal böyle olunca yani İstanbul Üniversitesi’nin tarihi düşünülünce sadece bir üniversite olarak görmek büyük bir yanlış olur; aynı zamanda gerçek bir tarihi eser olarak da görülmeli. Düşününce 569 yıl önce eğitim alan seçkin kişilerle aynı kampüslerde yürüme fırsatına sahipsiniz. Sınıflar ve bazı bina mimarileri korunmak için sonradan geliştirilse de üniversitenin eski ruhunu muhafaza ettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

{ad:0}

Avrupa’da kurulan ilk 10 üniversite içinde olma gururunu da taşıyan İstanbul Üniversitesi, tüm tercih yapacaklar için parlak bir geleceğin kapılarını aralıyor. Kurulduğu dönemden beri Yeni Çağ’da bilim öncüsü olmuş üniversite, Bilgi Çağı’nda da bu hedefini sürdürüyor. Zaten başarılı eğitmen kadrosuyla aksi mümkün bile olamazdı.

İstanbul Üniversitesi kampüsü olsun, sınıfları olsun, atmosferi olsun her şeyi ile mükemmel bir üniversite. Eğer siz de valizlerinizi İstanbul Üniversitesi için hazırlıyorsanız şimdiden tebrikler; harika anılar biriktirebileceğiniz yıllar ve dolu dolu geçecek bir eğitim süreci sizleri bekliyor.

İstanbul Üniversitesi Nasıl Bir Yer?

İstanbul Üniversitesi hakkında aslında pek çok şey söylenebilir. Çimlerinde vakit geçirmek, banklarda ders saatini beklemek, eşsiz İstanbul manzarasını izlemek ve yemyeşil Beyazıt kampüsü içerisinde yürüyüşler yapmak adeta öğrenci olduğunuzu sonuna kadar hissettiriyor. Tüm bunlar üst üste eklenince İstanbul Üniversitesi’nin kendine has atmosferi ortaya çıkıyor.

Arnavut kaldırımlarında eğitim aldığınız fakülteye doğru müzik dinleyerek veya arkadaşlarınızla yürürken bu his hep içinizde bir yerlerde oluyor. Her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünen manzaraları da düşünülünce kendinizi üniversiteyle bütünleşmiş hissedebiliyorsunuz. Kısaca bir eğitim kurumunda olması gereken en önemli şey yani ruh, İstanbul Üniversitesi’nde fazlasıyla var.

Üniversitenin en fazla yararlanacağınız iki yeri büyük ihtimalle yemekhane ve kütüphane olacaktır. Beyazıt kampüsünde yer alan yemekhane gayet ferah bir ortama ve geniş bir kapasiteye sahip. Ayrıca üst katından güzel bir yer kaparsanız deniz manzaraları eşliğinde yemeğinizi yiyebilirsiniz.

Merkez Kütüphanesi ise geçtiğimiz yıllarda tamamen yenilendi. Eskisine kıyasla daha modern bir görünüme kavuştuğunu söyleyebiliriz. Ayrıca içindeki ders çalışabileceğiniz masa ve sandalyeler de yenilenerek daha verimli bir ortam oluşturulmuş. Ders çalışma birimlerinin yanında devasa arşivinden tüm dünya dillerindeki kitaplara ulaşabilirsiniz. Hatta üniversitenin o kadar büyük bir kitap koleksiyonu var ki zaman zaman depolama sıkıntılarıyla bile karşılaşabiliyorlar.

İstanbul Üniversitesi Nerede?

Üniversite toplamda 10 kampüse sahip. Okuduğunuz bölüme göre eğitim aldığınız fakültenin yeri, dolayısıyla kampüsünüz de değişebilir. Ağırlıklı olarak Fatih semtinde yer alan fakülteler birbirine yakın ve İstanbul’un merkezi bölgelerinde bulunuyor. Yalnızca Avcılar Kampüsü biraz dışarıda kalıyor, bu yüzden oraya ayrı bir başlık altında değindik.

Beyazıt Kampüsü: İstanbul Üniversitesi kampüsü, genel olarak okulun Beyazıt merkez’de yer alan Beyazıt Kampüsü olarak biliniyor. Bunun sebebi kurulduğu yıllardan beri hem en eski kampüsünün burası olması hem de en fazla fakültenin burada bulunması nedeniyle diyebiliriz. Tabi İstanbul’un tarihi yarımadasında, hem şehrin koşturmacasının tam ortasında hem de yemyeşil büyük bir bahçenin içerisinde yer alan bölge, tarihi ve estetik değer taşıyan mimari yapılarla da büyük bir öneme sahip. Kampüste yürürken çimlerdeki Roma döneminden kalma sütun ve bloklardan Beyazıt Kulesi’ne kadar bunun örnekleriyle karşılaşabilirsiniz.

Kampüsün giriş kapısı zaten direkt Beyazıt Meydanı olarak biliniyor. Vezneciler Metro Durağını kullanarak kolaylıkla buraya ulaşabilirsiniz. Yakın çevresinde ise Galata Köprüsü, Mısır Çarşısı, Kapalı Çarşı ve Süleymaniye Camii yer alıyor. Ders çıkışlarında 25-30 dk yürüyerek Gülhane Parkı ve Topkapı Sarayı’na da ulaşabilirsiniz. Kısacası İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü, şehrin Avrupa Yakası’ndaki en önemli ve işlek bölgelerinden birinde bulunuyor.

Beyazıt Kampüsü’nde yer alan fakülteler ise Eczacılık Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İktisat Fakültesi, İletişim Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Mimarlık Fakültesi.

Avcılar Kampüsü: İkinci en büyük ve popüler kampüs ise İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsü. Beyazıt Kampüsü gibi işlek ve canlı bir yerde olmasa da kimi öğrencilerin kalbini sakinliğiyle çalmayı başarıyor. 2018 yılında İstanbul Üniversitesi’nden ayrılarak İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa adı altında eğitim vermeye başlayan üniversite, ana kampüsü olarak Avcılar’da yer alıyor.

Dürüst olalım eskiden gerçekten ulaşımı oldukça zor, kaynak sıkıntısı çekilen ve çoğu kişinin korkulu rüyası haline gelmiş bir yerdi. Fakat o günden beri yapılan geliştirmelerle artık kendine has atmosferi olan bir kampüs diyebiliriz. İçerisinde yer alan zincir marketler, etüt odaları, kafeler ve kütüphane sayesinde rahat edebilirsiniz. Özellikle üniversiteye hali hazırda büyük bir şehirden geliyorsanız da sizin için iyi olabilir. Sakin bir bölgede derse girip kütüphanesinde çalıştıktan sonra İstanbul’un en güzel yerlerinde öğrencilik hayatınızı yaşayabilirsiniz.

Kampüste hala inşasına devam edilen pek çok yapı bulunuyor. Zaten yüzölçümü bakımından çok büyük olması da geliştirebilir potansiyelini gözler önüne seriyor. Kısacası Cerrahpaşa’ya devredildikten sonra daha modern ve işlevli bir hale getirildiğini söyleyebiliriz.

Kampüste yer alan fakülteler Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Orman Fakültesi, Veterinerlik Fakültesi, Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi ve Spor Bilimleri Fakültesi.

Avcılar Kampüsü, Avcılar Murat Kölük Devlet Hastanesi’nin hemen bitişiğinde yer alıyor. Avcılar Merkez’e yalnızca 15 dk yürüyerek ulaşabilirsiniz. 34BZ metrobüs hattını kullanarak kampüse ulaşabilirsiniz. Zaten durağın adı da kampüsle aynı; İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsü. Eğer çıkışta İstanbul’un eğlenceli dünyasına dönmek isterseniz yine aynı metrobüs hattını kullanarak merkezi yerlere ulaşabilirsiniz.

İstanbul Üniversitesine Yakın Nerede Kalınır?

Üniversite kayıt işleriniz halletmek için ailenizle şehre geldiniz, İstanbul Üniversitesi’nde okuyan bir arkadaşınızı ziyaret edeceksiniz veya sadece araştırma yapıyorsunuz. Bu gibi senaryolarda en büyük problem hiç şüphesiz konaklama oluyor; bu yüzden her duruma uygun, ekonomik konaklama önerilerimize göz atmak işinize yarayabilir. Birkaç gün konaklayabileceğiniz uygun fiyatlı ve kaliteli tesisleri aşağıdan keşfedebilirsiniz.

1- Ailecek Konaklamak İçin: Sembol Hotel

Aile ile konaklama söz konusu olunca rahatlıktan ve konfordan pek de ödün vermemek en iyisi. Bu yüzden üniversitenin kapılarına 30 m mesafede yer alan Sembol Hotel’i tercih edebilirsiniz. Yakınlığı ve konforu sayesinde kayıt işlemlerinizi hallettikten sonra eşyalarınızı da asıl kalacağınız yere yerleştirebilir, ailenizle Fatih taraflarını birkaç günde keşfedebilirsiniz. İstanbul Üniversitesi’ne yakın oteller denince konforuyla ve kalitesiyle akla gelen ilk yerlerden biri Sembol Hotel.

2- Uygun Fiyatlı Bir Seçim: Vizyon City Hotel Sultanahmet

Üniversite kapılarına nispeten biraz daha uzak olsa da uygun fiyatı ve konforu sayesinde Vizyon City Hotel Sultanahmet, tercih edebileceğiniz güzel bir seçenek. Uzak dediğimiz de sadece 450 m civarında. Yine sabahları Sultanahmet Meydanı’nı ve hemen dibindeki Ayasofya’yı görebilir, güne çay simitle başladıktan sonra üniversite işlerinizle ilgilenebilirsiniz.

3- Öğrenci Dostu İşletme Arayanlar İçin: Vizyon City Hotel

Üniversite’ye yaklaşık 600 m uzaklıktaki Vizyon City Hotel, özellikle öğrenci gruplarının konaklayabileceği uygun fiyatlı bir tesis. Hatta 4 kişilik bir grup iseniz, ranzalara sahip ekonomik odaları da mevcut.

4- Öğrenci Dostu Bir Başka Alternatif: New Fatih Hotel

Öğrenci dostu işletmeler özellikle sınav dönemi yoğunluğunda dolu olabiliyor. Bu yüzden bir diğer önerimiz de New Fatih Otel oluyor. Günübirlik veya iki günlük konaklamalar için uygun, iki kişiye kadar da gayet rahat edebileceğiniz bir yapıya sahip. Ana kampüse 15-20 dk arasında ulaşabilirsiniz.

5- Avcılar Kampüsüne Yakın Olsun İsteyenlere: Demir Suite Hotel Cihangir

İstanbul Üniversitesi’ne yakın apartlar denince Avcılar tarafı daha çok akla geliyor. Çünkü fatih daha çok otellerin yer aldığı bir yer diyebiliriz. Tam olarak bu noktada Demir Suite Hotel Cihangir, ziyaretçilerine gerçekten ekonomik ve konforlu fırsatlar sunuyor. Avcılar kampüsüne sadece 15 dk yürüme mesafesinde yer alıyor.

İstanbul Üniversitesi’ne Yakın Nerede Yenir?

Üniversite yıllarında kısıtlı bütçeyle yenilebilecek en güzel yemekler yemekhanede çıkıyor. Hatta öğrenci olmanın en güzel taraflarından biri de bu yemekhaneden faydalanmak diyebiliriz. İstanbul Üniversitesi yemekhanesinde üç öğün yemek çıkıyor ve çok ucuz fiyatlara yemek yiyebiliyorsunuz. Fakat elbette her zaman önceden rezervasyonunuzu yaptıramamış veya sevdiğiniz yemekleri bulamamış olabilirsiniz. Ya da canınız sadece değişiklik istiyor da olabilir.

Bu gibi durumlarda Beyazıt kampüsü fazlasıyla merkezi bir yerde olduğundan, damak zevkinize uygun hemen hemen her yemeği İstanbul Üniversitesi’ne yakın yerlerde bulabilirsiniz.

1- Gerçek Bir Öğrenci Mekanı: Gülebru Kantin

Kapalıçarşı taraflarında yer alan Gülebru Kantin, eğer ekmek arası seviyorsanız öğrencilik hayatınız boyunca müdavimi olabileceğiniz, döner ustalarıyla samimi akrabalarınız gibi sohbet edebileceğiniz güzel bir mekân. Ayranlarının da çok lezzetli olduğunu ekleyelim.

2- Vegan Seçenekleri de İsterseniz: Doydukmu Ev Yemekleri

Eğer okuldan sonra canınız ev yemeği çekerse sadece 15 dk uzaklıktaki Doydukmu Ev Yemeklerini’ni deneyebilirsiniz. Her gün değişen, her daim sıcak ve taze olan yemekleri hem hesaplı hem de doyurucu.

3- En Lezzetli Sandviçler İçin: Coşkun Büfe

Coşkun Büfe, ön tarafında yer alan malzemelerden dilediğinizi seçip kendi sandviçinizi hazırlayabildiğiniz bir dükkan. Özellikle sınav zamanlarında önünde oluşan kuyruklarla ünlü olsa da sabredip bir tane yerseniz, tadı damağınızda kalabilir.

4- Dönerin Başkenti: Döner Bank

Kapalıçarşı taraflarında bulunan bu leziz dönerciye yalnızca 15 dk yürüyerek ulaşabilirsiniz. Öğrencilere yönelik özel menüleri ve harika tadı sayesinde ayağınız da alışabilir. Zaten sadece döner yapması da işinde usta olduğunu gösteriyor.

5- Ders Çalışmak da İsterseniz: Çayistanbul Kitap&Kafe

Vezneciler metro durağına 10 dk’lık yürüme mesafesiyle Çayistanbul Kitap&Kafe, loş ve sakin bir ortama sahip. Kısık sesle çalan müzikler eşliğinde arkadaşlarınızla sohbet edebilir, ister kahve içebilir isterseniz de tost, sandviç gibi atıştırmalıklar yiyebilirsiniz.

6- Olmazsa Olmaz Bir Klasik: Çiğköfteci Selim Bey

Üniversite hayatınızda dersleriniz ve kampüsünüz kadar önemli bir diğer şey ise müdavimi olduğunuz bir çiğköftecinizin olmasıdır. Eyvah ne yiyeceğiz sorunlarının kökten çözümü, acıkan her midenin kurtarıcısı çiğköfte oldukça doyurucu bir yemek. Çiğköfteci Selim Bey de bu işi gayet iyi yapıyor. Eğer damak zevkinize uygunsa Vezneciler metro durağından 10 dk süren bir yürüyüş sonrasında restorana ulaşabilirsiniz.

İstanbul Üniversitesi’nin Ünlü Mezunları Kimlerdir?

  • Aziz Sancar: Bilim insanı ve akademisyen Aziz Sancar, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden birincilikle mezun olmuş. 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü kazanmasıyla ülkemiz ve kendi adına büyük bir başarıya imza atmasıyla tanınsa da, hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığı ve genetik bilgilerini korudukları hakkında yaptığı araştırmalar son derece önemlidir.
  • Orhan Pamuk: 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü kazanan ilk Türk vatandaşı olan Orhan Pamuk, Gazetecilik Bölümü’nden mezun. Neredeyse her dile çevrilen kitapları 15 milyondan fazla satmış ve dünya genelinde tanınmıştır.
  • Sertap Erener: Ülkemizde herkesin tanıdığı ünlü şarkıcı Sertap Erener ise Konservatuar Bölümü’nde eğitim görmüş. Eurovision şarkı yarışmasında birinci olarak ülkemizi en üst sıraya taşıyan şarkıcı kariyerine hala başarıyla devam ediyor.
  • Canan Karatay: Bir başka ünlü isim Canan Karatay ise İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu. Sağlık programlarının vazgeçilmez ismi olmadan önce yaptığı sansasyonel sağlıklı yaşam açıklamalarıyla ve kitaplarıyla tüm halkın ilgi ve sempatisini kazanmıştı.
  • Fatih Portakal: Haber programı denince akla gelen ilk isimlerden Fatih Portakal da 1993 yılında İşletme Fakültesi’nden mezun olmuş. Pek çok haber programında sabah akşam demeksizin çalışan Fatih Portakal, hepimizin televizyondan tanıdığı başarılı bir haber sunucusu.
  • Burcu Esmersoy: İstanbul Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünden mezun Burcu Esmersoy, çoğu kişinin kalbini çalmış yüksek enerjili bir spor spikeri. Kadınlar spordan anlamaz gibi klişelere rağmen işini çok iyi yapmış ve başarıya ulaşmıştır.
  • Ergin Ataman: En ünlü basketbol antrenörlerinden Ergin Ataman’da İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun. Milli takımımızın şahlandığı dönemlerde heyecanlı tavırları yüzünden “Gergin Ataman” lakabını alsa da hem sporcuların hem de teknik ekibin çalışmaktan zevk aldığı bir sporcu.
  • Ahmet Hamdi Tanpınar: Türk Edebiyatı’nın efsanevi isimlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde eğitim gördü. 1923 yılında ünlü hocaları tarafından çok beğenilen ve devrim olarak adlandırılan teziyle mezun oldu.
  • Oktay Kaynarca: Bir neslin favori televizyon dizisi Kurtlar Vadisi’nin efsanevi ‘’Çakır’’ karakterini canlandıran Oktay Kaynarca, Konservatuar Bölümü’nden mezun. Sonrasında pek çok işiyle övgü toplayan başarılı oyuncu aynı zamanda Altın Portakal Ödülü’ne de sahip.

İstanbul Üniversitesi’ne Gelmişken Görmeniz Gereken Yerler

İstanbul’un dört bir yanı harika güzelliklere sahip. Müzeler, tarihi eserler, parklar, ünlü sokaklar ve iki yaka dolusu tarihi düşünülünce burada doğup büyümüş olsanız bile her bir tarafını gezmeniz fazlasıyla zaman alır.

Fakat ne mutlu ki İstanbul Üniversitesi, gezilecek en güzel yerlerden birinde. Zaten konaklama önerilerimizi de üniversite çevresinden yaptığımıza göre gezilecek yerler için de çevreden bahsedebiliriz.

Zaten öğrencilik hayatınız boyunca İstanbul’u bol bol gezmeye vaktiniz olacaktır. Fakat ailenizle veya arkadaşlarınızla birkaç gün için İstanbul’da bulunuyorsanız gezmeye Sultanahmet Meydanı’ndan başlayın deriz. Ayasofya ve karşısındaki Sultanahmet Cami, İstanbul’un en ünlü sembolleri arasında. Meydanda oturup çay simit yaparken kuşları da besleyebilirsiniz.

Daha sonrasında Mısır Çarşısı’nı ve Kapalıçarşı’yı gezebilir, Galata Köprüsü’ne doğru yürüyebilirsiniz. Çeşitli sahaflar, hediyelik dükkanlar ve ilginç mekanlar bir kenara İstanbul’un ruhunu yaşamanın en güzel yollarından biri buraları gezmek diyebiliriz.

Akşam olmasına yakın da belki metroyla Beşiktaş veya Kadıköy taraflarına geçip güzel bir yemek yedikten sonra eğlenebilirsiniz. Fakat saatler 23:52 olduğunda metro seferlerinin bittiğini hatırlatalım. Bu yüzden otelinize geri dönecekseniz garanti olması için en geç 23:30’da metro durağında olmanızı tavsiye ederiz.