Güney Kurtalan Ekspresi ile Nostaljik Tren Yolculuğu

Güney Kurtalan Ekspresi ile Nostaljik Tren Yolculuğu

Paylaş
Merve Aygün Engin  
Eklenme: 05 Ekim 2021
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Güney Kurtalan Ekspresi ile Nostaljik Tren Yolculuğu
Son dönemlerde herkesin gözdesi olan tren yolculukları, sosyal medyanın da etkisiyle dünya genelinde yavaş seyahati popüler kıldı. Acele etmeden, sindire sindire yapılan bu yolculuklar, tren güzergahlarını ve tren biletlerini de etkiledi. Tren seferlerinin durakları turizme kazandırılmaya, tren biletleri yok satmaya başladı.

Ülkemizde ise en bilinen tren Ankara-Kars hattında yol alan Doğu Ekspresi. Pandemi öncesine kadar dolup taşan, özellikle gençlerin ilgisini çeken ve tur şirketlerinin de programlarına aldığı Doğu Ekpresi, bu ününü bir diğer popüler hat olan Güney Kurtalan Ekspresi ile paylaşıyor. Güney Kurtalan Ekspresi de uçsuz bucaksız topraklardan, harika manzaralar sunan bölgelerden geçiyor. Peki hangi durakları kapsıyor? Hadi gelin, bu efsane yolculuğu detaylıca inceleyelim.

{ad:0} Demirağlarla örülü ülkemizin diğer tren seferlerini öğrenmek için Doğu Ekspresi'ne Alternatif Tren Seferleri adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Tren Güzergahı

Güney Kurtalan Ekspresi ile Nostaljik Tren Yolculuğu

Güney Kurtalan Ekspresi, tıpkı Doğu Ekspresi gibi Türkiye’nin doğusuna doğru yol alıyor. Ankara’dan hareket eden tren; Irmak, Kayseri, Sivas, Malatya, Diyarbakır ve Siirt Kurtalan güzergahında hareket ediyor. Haftanın beş günü düzenlenen tren seferleri, Ankara’dan Kurtalan’a pazartesi, çarşamba, perşembe, cuma ve cumartesi günleri kalkıyor. Kurtalan’dan Ankara’ya ise pazartesi, çarşamba, cuma, cumartesi ve pazar günleri hareket ediyor. {product:37798}

Ankara – Kurtalan arası yolculuk yaklaşık 24 saat sürüyor. Ankara kalkış saati 11:20 olan trenin Kurtalan kalkış saati ise 09:10. Ankara’dan yola çıktıktan sonra Kayseri’ye doğru yavaş yavaş ilerlerken eşsiz manzaralar sizi karşılamaya başlıyor. Karlarla kaplı ovalar, eski trenin çıkardığı nostaljik sesler ve trende olmanın verdiği mutluluk kesinlikle bu uzun yolculuğa değiyor.

Vagon Özellikleri

Güney Kurtalan Ekspresi ile Nostaljik Tren Yolculuğu

Doğu Ekspresi ile aynı özelliklere sahip olan Güney Kurtalan Ekspresi treni, TCDD’nin nostaljik trenleriyle yol alıyor. Trende dört farklı vagon bulunuyor.

Pulman: Normal koltuklu bir vagon olan Pulman, otobüs mantığı gibi iki kişilik koltuklardan oluşuyor. Hal böyle olunca uzun tren yolculuğu için pek konforlu sayılmıyor ancak en ucuz biletler bu vagon için satılıyor.

Örtülü Kuşetli: 4 kişilik bir odayı andıran Örtülü Kuşetli’nin her bir koltuğu açılıp yatak oluyor. Görevliler bu vagondaki her bir kişi için bembeyaz nevresim dağıtıyor. Dört kişilik bu vagonda bir priz ve oda sıcaklığını ayarlamak için bir panel bulunuyor.

{product:2593}

Yataklı Vagon: Buzdolabı, masa ve lavabodan oluşan Yataklı Vagon, iki kişilik olarak dizayn edilmiş. Küçük bir odayı andıran bu vagon için de görevliler nevresim veriyor. Yataklı Vagon kesinlikle iki kişi için çok rahat bir yolculuk sunuyor.

Yemekli Vagon: Bu vagon konaklamak için değil, tabii ki yemek yemek için dizayn edilmiş. Masalardan oluşan vagonda alkol yok ama hem kahvaltı hem de sıcak yemek servisi var. Yemek dışında çay ve kahve hizmeti de bulunuyor. Ancak çoğu kişi yiyecek ve içeceklerini yanında getiriyor. Yanınıza su ısıtıcı, çöp poşeti, alkol, yiyecek ve içecek alabilirsiniz. Bu konuda trende bir kısıtlama bulunmuyor.

Bilet Alma Süreci

Güney Kurtalan Ekspresi ile Nostaljik Tren Yolculuğu

Pandemi öncesi dönemde Doğu Ekspresi biletleri haberlere konu oluyordu. Biletleri yok satan bu tren için biletler adeta kara borsaya düşüyordu. Doğu Ekspresi kadar olmasa da Güney Kurtalan Ekspresi için de bilet bulmak çok kolay değil. Bunun en önemli nedeni TCDD web sitesinde biletlerin en geç bir ay sonrası için alınabiliyor olması. Yani 29 Eylül tarihinde bilet baktığınızda size bilet verilen en son tarih 28 Ekim oluyor. Satışa açılan biletler anında tükeniyor. Hal böyle olunca da tren yolculuğu yapmak isteyenler istedikleri tarihlere bilet alabilmek için bilgisayar başında bir sonraki günün ya da ayın bilet satışlarının açılmasını bekliyor. {product:4991}

Bu durumda belirlediğiniz tarihte bilet almak isterseniz, en geç bir ay sonraya bilet alabileceğinizi unutmayın. Üstelik bilet bulduğunuzda acil bir şekilde almaya çalışın, yoksa biletler hemen tükenebiliyor.

Güney Kurtalan Ekspresi ile Kapadokya

Güney Kurtalan Ekspresi ile Nostaljik Tren Yolculuğu

Trene bindiğinizde illa son durakta inmenize gerek yok. Tren güzergahındaki duraklardan hangisini keşfetmeyi istiyorsanız o durakta inebilir, eve dönüşü uçakla sağlayabilirsiniz. Güney Kurtalan Ekspresi ile en çok tercih edilen rota ise Kapadokya! Evet, yanlış duymadınız. Kapadokya’nın büyülü coğrafyasına, nostaljik ve nefis manzaralar eşliğinde ulaşmak mümkün. Bunun için trenden Kayseri durağında inmeniz gerekiyor. Kayseri’de inince otogardan Göreme ya da Ürgüp’e hareket eden otobüslerle Kapadokya’ya yaklaşık bir saat içinde ulaşabilirsiniz. Hem tren yolculuğunun verdiği mutluluk hem de özellikle kışın karlar altındaki masalsı Kapadokya manzaraları size unutulmaz bir deneyim sunacak. {product:1928}{search:kapadokya-otelleri,Kapadokya Otelleri}

2021 sonbaharı ile birlikte hem Doğu Ekspresi hem de Güney Kurtalan Ekspresi seferleri tekrar açıldı. Şu an en geç bir ay sonrası için bu iki nostaljik tren için bilet alabilir, böylece Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinden geçerek, eşsiz manzaralara şahit olabilirsiniz. İki tren seferini de kesinlikle tavsiye ederiz, inanın bu trenlere aşık olacaksınız!

Ayrıca trenden Kayseri durağında inip Koramaz Vadisi'ni keşfedebilirsiniz. Gitmeden önce incelemek isterseniz buraya tıklayıp okuyabilirsiniz.

{product:39603}

Yorumlar

Nusret 
27.01.2022
Engelli vatandaşlar için uygun vagon girişleri ve oda mevcutmu aceba Bilgi alabilirmiyim