Gaziantep’i Bir Kitap ve Bir Film Eşliğinde Keşfedin

Gaziantep’i Bir Kitap ve Bir Film Eşliğinde Keşfedin

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 21 Şubat 2022
 • Son Güncellenme: 01 Şubat 2024
Gaziantep’i Bir Kitap ve Bir Film Eşliğinde Keşfedin

Ülkemizin en kalabalık ilk on şehrinden birisi olan Gaziantep, eğitim, sanayi ve ticaret şehri olmasının yanı sıra Anadolu ile Orta Doğu arasında konumlanması ve liman kentlerine yakın oluşuyla da kozmopolit bir yapıya sahiptir. Pek çok doğal güzelliği de barındıran Gaziantep’i gezmek için Keşif Rehberi'nde yer alan Gaziantep'te Bunları Yapmadan Dönme adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

{ad:0}

Paleolitik dönemden bu yana insanlara ev sahipliği yapan bir şehir olması, İpek Yolu üzerinde bulunması gibi tarihi önemi büyük pek çok detayı barındıran Gaziantep, 1500’lü yıllarda Osmanlı himayesine geçene dek pek çok farklı medeniyeti barındırmıştır. Zeugma Antik Kenti ve o meşhur "Çingene Kızı" mozaiği herkesin hafızasında güçlü bir şekilde yer almaktadır. Tarihi Gaziantep Kalesi ve bir o kadar köklü tarihe sahip Naib Hamamı, Bakırcılar Çarşısı, tarihi Antep evleri ve Aziz Bedros Kilisesi gibi yapılar bölgenin geçmişine ışık tutmakta, günümüzde güçlü olan kültür ve tarih turizmine katkı sunmaktadır.

Gaziantep’i Bir Kitap ve Bir Film Eşliğinde Keşfedin

300 çeşide varan yemekle tam bir gastronomi şehri olan Antep kebaptan mercimek köftesine, alinazikten beytiye dek kendi mutfağına özgü lezzetleri bizlerle paylaşmaya ezelden beridir devam etmektedir. Keşif rehberimizden Gaziantep Mutfağına özgü lezzetler rehberine de göz gezdirebilirsiniz.Benzer bir çeşitlilik de el sanatlarında söz konusu. Gaziantep’e özgü motiflere sahip kilimler ve bakır ürünler günümüzde global çapta dâhi pazarlaması yapılan, geniş bir ticaret ağına sahip değerlerdir.

Bir Kitap: Gemileri Yakmak

Gaziantep’i Bir Kitap ve Bir Film Eşliğinde Keşfedin

Köy enstitüsü tahsilli, dolayısıyla toplumcu gerçekçiliği kaçınılmaz olarak eserlerine yansıtabilen yazarlarımızdan Yusuf Ziya Bahadınlı’nın, "Gemileri Yakmak" kitabı; Gaziantep temelli bir hikâye olmakla birlikte edebî açıdan müthiş bir lezzet sunmaktadır.

Elli yıllık bir periyodu anlatan kitapta, Ankara’dan Antep’e dönüş yolunda denk gelen mücadele arkadaşlarının; yazarın farklı kurgulama tekniğiyle birleştirdiği anlatıları bütün okuyucuları ama en çok da bölgenin kültürel değişimini, coğrafi ve sosyolojik bir sosla gözlemlemek isteyenleri bekliyor.

Bir Film: Kızım Gibi Kokuyorsun

Gaziantep’i Bir Kitap ve Bir Film Eşliğinde Keşfedin

İnsanların yolları, pek çok farklı nedenle kesişebilir. "Kızım Gibi Kokuyorsun" filminde olduğu gibi bir trajedi de insanları bir araya getirebilir. Çekimleri Urfa ve Fransa’nın yanı sıra Gaziantep’te de gerçekleştirilen filmin ilk gösterimi 23 Haziran 2019 tarihinde 22. Şanghay Uluslararası Film Festivali’nde gerçekleştirildi.

Filmde 2016 yılında Fransa’da gerçekleştirilen bir saldırı sonrası ailesini kaybeden Beatrice’in, babasının vasiyeti gereği onların cenazelerini yıllar önce göç ettikleri Hatay’a, Samandağ’a götürme hikâyesi anlatılıyor. Beatrice’in bu yolculuğuna hem Urfa’nın ve Antep’in doğal güzellikleri hem de Suriyeli Hevi ve gurbetçi İbrahim karakterleri eşlik ediyor.

Kuzey Avrupa Film Festivali’nde "Yabancı Dilde En İyi Film Yönetmeni" ve "Yabancı Dilde En İyi Başrol Oyuncusu", Doğu Avrupa Film Festivali’nde "Yabancı Dilde En İyi Film Kurgusu" ve "Yabancı Dilde En İyi Başrol Oyuncusu", Milan Uluslararası Film Festivali’nde "Yabancı Dilde En İyi Görüntü Yönetmeni" ve "Jüri Ödülü" ile Dünya Sineması Uluslararası Film Yapımcıları Festivali’nde "Yabancı Dilde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" ödüllerine layık görülen filmde başrollerde Clemence Verniau, Çağlar Ertuğrul, Yılşen Özdemir, Şerif Sezer ve Deniz Arna yer alırken filmin yönetmenliğini ve senaristliğini Olgun Özdemir üstlenmişti.

Gaziantep’te Nerede Kalınır?

Gaziantep’i Bir Kitap ve Bir Film Eşliğinde Keşfedin

Gaziantep seyahatiniz için bütün Gaziantep otelleri arasından sizin için derlediğimiz Gaziantep Otelleri listesine göz gezdirebilir, kendinize en uygun konaklama seçeneğine karar verebilirsiniz. {product:32679}{search:gaziantep-otelleri,Gaziantep Otelleri}