Kahve çekirdeğinin hikâyesi aslında oldukça maceralı. Sadece çekirdeği seçmek ile bitmiyor. Nasıl demleyeceğinize göre öğütmeniz de lazım. İri, orta veya ince taneli olmalı. Öğütülme kalınlığı, suyun eklenme şekli ve sıcaklığı kahvenin tüm tadını etkiliyor. Şunu da söylemek gerekir ki öğütülmüş kahve hemen tüketilmeli; çok bekletilmemesi tavsiye ediliyor. Bu yüzden eğer bir kahveciden öğütülmüş bir kahve alacaksanız az almanızda fayda var veyahut evinizde kendinize ait değirmen bulundurabilirsiniz.
Kahve içmek pek güzel ama kağıt filtreli bir demleme yöntemi kullanıyorsanız beraberinde çok fazla atık da meydana çıkmış oluyor. Atığınızı azaltmak için tekrar kullanılabilir bez filtrelerden satın alabilirsiniz. Ekolojik ürünler satan internet sitelerinden kolaylıkla edinebilirsiniz.
Kahve bitkilerinin çoğu Arabica ve Robusto olmak üzere iki ana türden oluşur. Bu ikisine ayrıca Liberica'yı da ekleyebiliriz. Doğal bitkilerden elde edilen kahve çekirdekleri olduğu gibi melez türlerden de edilenleri var. Ülke isimleri kahve paketleri üzerinde ön plana çıkıyor çünkü bir kahvenin tadını, bulunduğu coğrafi özellikler bir hayli etkiliyor. Bu yüzden kahveleri çoğunlukla bulundukları ülkelere göre isimlendiririz.
Arabica yüksek yerleri seven, özenli bakım isteyen ve kafein oranı düşük bir kahvedir. Aroması güçlüdür ve piyasadaki birçok kahve Arabica'dan elde edilir. Robusta kafein oranı yüksek ve acı bir kahvedir. Kahveli ürünlerde ve espresso yapımında tercih ediliyor. Liverica ise oldukça düşük bir üretim ve satış hacmine sahiptir.
Yemen Kahvesi: Ülkemizde de çok tercih edilen kahve türlerinden biri olan Yemen Kahvesi, üretim azlığı nedeniyle en değerli kahveler arasında konumlanıyor. Asit ve aroması oldukça dengelidir.
Dominik Kahvesi: Organik kahve konusunda Dominik oldukça başarılı iş çıkartıyor. Ülke içinde çok sık tüketilmesi nedeniyle dışarıya satışları kısıtlı tutuyorlar. Yüksek aromalı ve sert bir kahvedir.
Etiyopya Kahvesi: Kahve denildiğinde en çok akla gelen ülkelerden biri Etiyopya olsa gerek. Zaten dünyanın en büyük 5'inci kahve üreticisi olarak pazarda yerini alıyor. Ülke içinde bile bölgeden bölgeye, sezondan sezona kahve tadı değişebiliyor. Eğer bir Etiyopya kahvesi alacaksanız daha detaylı bir incelemeye tabii tutabilirsiniz.
Peru Kahvesi: Lezzetli Peru Kahvelerinin içimi yumuşak ve asit oranı düşüktür.
Kolombiya Kahvesi: Kuzey Amerika'nın bir numaralı kahvesi olan Kolombiya Kahvesi, devlet tarafından kalite kontrolü yapılarak üretiliyor. Üretilen yerin rakımı değiştikçe aroması da değişiyor. İçimi yumuşak, asit oranı dengeli bir kahve türüdür.
El Salvador Kahvesi: Güçlü ve yoğun bir aroması vardır. Asit oranının oldukça az olması ile de çok tercih edilir.
Kosta Rika Kahvesi: Yüksek rakımlı yerlerde yetişir. İçimi yumuşaktır. Lezzetli bir aromaya sahiptir.
Ruanda Kahvesi: Organik olarak yetiştirilen Ruanda kahvesi, daha yumuşak bir içime sahiptir. Aynı zamanda meyve ve çiçek gibi kokuları da içinde barındırır.
Meksika Kahvesi: Meksika'nın güneydoğusuna doğru ilerledikçe en kaliteli Arabica kahvelerine ulaşabilirsiniz. Kahve piyasasında önemli bir yere sahip olan Meksika, yoğun tada sahip kahveler üretiyor.
Brezilya Kahvesi: Çok fazla çeşide sahip olduğu için Brezilya, dünyaya ve Türkiye'ye en çok kahve satan ülke olarak başı çekiyor. Fındıklı bir aroması var. Kaliteli kahveleri olduğu gibi kalitesizlerine de sahip, alırken dikkat etmekte fayda var.
Endonezya Kahvesi: Diğerlerinden farklı olarak Robusta türünden kahve çekirdeği yetiştiriyor. Dünyanın üçüncü büyük kahve üreticisidir ve kahveleri bölge isimleri ile bilinir: Java, Timor, Sumatro, Sulawesi. Aynı zamanda dünyanın en pahalı kahvesi de burada üretiliyor: Kopi Luwak yani Mis Kedisi Kahvesi. Kahve meyvesini yiyen misk kedisinin dışkısından elde ediliyor.
Nikaragua Kahvesi: Asit oranı dengeli, lezzetli bir kahvedir. Yetiştirildiği çiftliklere göre aroması farklı olabilir.
Honduras Kahvesi: Yüksek rakımlı yerlerde yetişiyor. Orta Amerika'nın en büyük kahve üreticilerinden sayılan Honduras, yoğun tatlı kahvelere sahip.
Kenya Kahvesi: Dünyanın en çok tercih edilen kahvelerinden biri olan Kenya Kahvesi, Arabica türünden kahve çekirdeği üretiyor. Kahvelerini içerek meyve tadı da alabilirsiniz.
Guatemala Kahvesi: Orta Amerika'nın en iyi kahvelerine sahip olan Guatemala, baharatlı, tütsülü veya meyveli tadın hakim olduğu güçlü aromalı kahveler üretiyor. Asit oranı oldukça azdır.
Vietnam Kahvesi: Kahve denince genelde akla Orta Amerika gelmesine rağmen, Vietnam da kahvesi ile ünlü bir ülke. Kahve üretimi ülkenin en önemli gelir kaynağı. Sert içimli kahve çekirdeklerini Robusta türünden üretiyorlar.
En bilinen demleme ve kahve türlerine artık hakim olduğumuza göre bir sonraki kahvemizi daha bilinçli ve keyifli bir şekilde sipariş edebiliriz. Afiyet olsun!
Eşsiz bir seyahatin olmazsa olmazlarından birisi de eşsiz müzik listeleridir. Yolculuk esnasında hele ki uzun...
İstanbul, sayısız güzelliğe sahip eşsiz bir şehir. Doğal kalmış güzellikleri ve konumuyla insanı kendine çeken...
Bahar ayının yüzü suyu hürmetine İstanbul rengarenk olmaya başladı bile… Bir yandan ekilen rengarenk laleler...
Türkiye'nin ilk ve tek vegan festivali, Vegfest'in 2022 yılı etkinlik tarihi belli oldu! 2017 yılından...
Verimli topraklarda kurulmuş, yıllar boyunca deniz ulaşımı ve ticaretiyle de oldukça güzel dönemler geçirmiş olan...
Bir zamanlar Pamphlia Bölgesi'nin başkenti olan, günümüzde Antalya'nın ve hatta Türkiye'nin en gözde antik şehirlerinden...
Kapadokya'nın meşhur çanak çömleğinin anayurdu Avanos. Geçmiş zamanlarda testi kırıklarıyla yolu bulunan ve Kızılırmak kilinden...
İnsanlığın temel taşlarını oluşturulan sanat bugün dünyada en önemli faaliyetlerden birisi. Duyguları, yaşantıyı, insanlığı özetleme...
Kokusuyla insanı kendine çeken, rengiyle enerji veren güllerin serüvenine ortak olmak ister misiniz? Ülkemizin gül...
4 bin yılı aşkın geçmişiyle dikkat çeken Arykanda Antik Kenti, Bey Dağları yamaçlarına gizlenmiş; keşfedenler...
Çok geniş bir tanımı var anneliğin, öyle birkaç küçük kelimeyi ardı ardına dizip noktayla bitirmek...
Yandan çarklı vapurlarından birine binip Marmara'nın maviliklerine açılmadan, İstanbul'u çok iyi tanıyorum demeyiniz. Zira eski...
Ömer Korkmaz - 30 Aralık 2020, Çarsamba 16:52
Teşekkürler, çok güzel bilgiler vermişsiniz. Aslında en sık hasat edilen 3 çekirdek türünü vermişsiniz ama ben bunlara bir de kişisel favorim olan heirloom çekirdek türünü eklemek isterim.?
Özlem Borhan - 30 Aralık 2020, Çarsamba 20:40
Hairka bir içerik. Tam benlik :) Çok keyifle okudum. Teşekkürler, emeğinize sağlık.