Neredekal.com
Neredekal.com
Tatil Blog
Faydalı Bilgiler
Evde Kahve Demleme Yöntemleri ve Dünya Kahveleri

Evde Kahve Demleme Yöntemleri ve Dünya Kahveleri

Paylaş
Yeşim Özbirinci  
Eklenme: 29 Aralık 2020
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Evde Kahve Demleme Yöntemleri ve Dünya Kahveleri
Kahvesiz yaşayamamak bir yana kahve çeşitlerine hakim olmak ve evde kendi kahveni demlemek, bu kültüre sahip olmanın getirdiği en büyük keyiflerden biri olsa gerek. Sabah kahvesi içmeden güne başlamak çok mu zor oluyor? O halde kahve keyfinizi bir sonraki aşamaya taşımaya ne dersiniz? 3’üncü nesil kahvecilere taş çıkartacak bilgiler ile harmanlanmış bu yazımda evde kahve demleme yöntemlerinden ve dünya kahve çeşitlerinden bahsettim. Kahve Çekirdekleri ve Değirmenler Her kahve çekirdeği yetiştirildiği ortama göre bir aromaya ve tada sahip oluyor. Bazı kahve çekirdekleri bizlere daha lezzetli bir içim keyfi sunabiliyor. Bazı demleme yöntemleri de daha çok hoşumuza gidebiliyor.

Kahve çekirdeğinin hikâyesi aslında oldukça maceralı. Sadece çekirdeği seçmek ile bitmiyor. Nasıl demleyeceğinize göre öğütmeniz de lazım. İri, orta veya ince taneli olmalı. Öğütülme kalınlığı, suyun eklenme şekli ve sıcaklığı kahvenin tüm tadını etkiliyor. Şunu da söylemek gerekir ki öğütülmüş kahve hemen tüketilmeli; çok bekletilmemesi tavsiye ediliyor. Bu yüzden eğer bir kahveciden öğütülmüş bir kahve alacaksanız az almanızda fayda var veyahut evinizde kendinize ait değirmen bulundurabilirsiniz. Evde Kahve Demleme Yöntemleri 1 – French Press french press demleme yöntemi

Hemen hemen hepimizin bildiği bir yöntemden bahsetmek istiyorum. French Press'i sadece kahvelerde değil birçok bitki çayında da kullanıyoruz. Eğer bu yöntem ile kahvenizi içmek istiyorsanız iri öğütülmüş kahve çekirdeği kullanmanız gerekiyor. Sıcak suyunuzu ekledikten sonra 4-5 dakika kadar beklemeniz lazım. Daha sonra yavaşça pistonu aşağı itin; bu şekilde kahve posası aşağıda kalacak. İyi bir lezzet için 80-86 santigrat derecedeki bir suyu kullanın yoksa kahveniz, sıcak su nedeniyle yanacaktır. 2 – Moka Pot moka pot demleme yöntemi nasıl

Kamp ve karavancıların adeta hayat arkadaşı olan Moka Pot, kahvekoliklerin her yerde kurtarıcısı oldu. Alüminyum ya da çelikten üretilen Moka Pot'lar 1933 yılında icat edildi. Moka Pot'u çevirerek ikiye ayırabiliyorsunuz. İçinde bir tane de metal filtresi bulunuyor. Alt hazneye suyunuzu koyun ve filtresini içine yerleştirin. Kahvenizi ekledikten sonra üzerini çay kaşığı yardımı ile düzleştirin. Daha sonra yine çevirerek diğer parçasını kapatın ve ocağın üstüne koyun. Birkaç dakika içinde hazır olacak. Kaynama noktasına geldiğinde kahvenizi ocağın üstünden alabilirsiniz. Eğer hemen almazsanız kahveniz kaynayan suda yanacaktır ve acı bir tadı olacaktır. Kahvesini sert sevenler için bu yöntem ideal. Çekirdeğiniz ise ince taneli olmalı. 3 – Chemex chemex demleme yöntemi

Instagram'daki şık fotoğraflardan belki bu demleme yöntemine aşinasınızdır. 1940’lı yıllarda ortaya çıkan Chemex, aslında klasik demleme yöntemi ile aynı ama filtresi ile standart yöntemden farklılaşıyor. Üç kat daha yoğun bir aromaya sahip. 510 gram suyu kaynatın ve 30 gram taze, iri öğütülmüş (French press biraz daha ince olabilir) kahvenizi de hazırlayın. Filtre kağıdını Chemex'in ağzına yerleştirin. Filtreyi sıcak su ile ıslatın ki kağıt tadını az da olsa uzaklaştırın. Kaynar suyu bir anda dökmeyin, 20 ile 30 saniye dinlendirin. Daha sonra kahveleri sıcak su ile ıslatın ve yine 20 ile 30 saniye dinlendirin. Kahveleri bir kaşık ile karıştırın ve aşama aşama kalan suyu da dökün. 4 – Aeropress aeropress demleme yöntemi

Kahvenizi basınçla demlenmiş ister misiniz? 2005 yılında Aerobie tarafından ortaya atılan bu yöntemle kahvenizi kısa sürede demleyebilirsiniz. Çekirdeğiniz iri taneli öğütülmüş olmalı. Bir kişilik aeroporess kahve için 15 gram kahveye 225 gram su kullanabilirsiniz. Suyunuzu 85-90 derecede kullanın ve dairesel bir şekilde dökün. Ayrıca bardağınızı da ıstın ve demlenen kahvenizi ısınmış bardağınıza dökün. 5 – Hario V60 hario v60 demleme yöntemi

"Kahvem kısa sürede demlensin" diyorsanız Hario V60 size göre olabilir. Japonya'da piyasaya çıkan bu yöntemi Hario isimli bir marka üretmiş. 60 ismi ise koninin 60 derecelik olmasından geliyor. Yani aparat ve yöntem özel. Kahve çekirdeğiniz ince veya orta öğütülmüş olmalı. Hem kahve bardağınızı ısıtmak hem de kağıt tadından biraz da olsa kurtulmak için önce filtrenizi sıcak su ile biraz ıslatın. Tabii bardağa dökülen suyu boşaltmayı unutmayın. Suyunuzun sıcaklığı da 94 santigrat derecede olmalı. Eğer suyunuz kaynamışsa bir dakika beklemeniz yeterlidir. 2.30 ile 3 dakika arasında da kahveniz demlenmiş olacaktır. 6 – Cezve cezvede kahve demleme

Tabii ki de Türk kahvesini anmazsak olmazdı. Bir tatlı kaşığı Türk kahvesini ve bir fincan suyu cezveye ekleyin. Az veya orta şekerli istiyorsanız şeker de ilave edebilirsiniz. Genelde orta şekerli için 1 küp veya 1 tatlı kaşığı şeker konuyor. Kahvenizi cezvenin içinde karıştırın ve kısık ateşte pişirin. Köpük olmaya başlayınca çay kaşığı ile köpüğünü fincana aktarın. Tekrar kahvenizi kısa bir süre daha pişirin ve taşmasına izin vermeden fincana dökün. Tekrar Kullanılabilir Kahve Filtreleri

Kahve içmek pek güzel ama kağıt filtreli bir demleme yöntemi kullanıyorsanız beraberinde çok fazla atık da meydana çıkmış oluyor. Atığınızı azaltmak için tekrar kullanılabilir bez filtrelerden satın alabilirsiniz. Ekolojik ürünler satan internet sitelerinden kolaylıkla edinebilirsiniz. Dünya Kahveleri Demleme yöntemlerinden bahsettikten sonra çekirdeklere geri dönelim ve onları biraz daha detaylı inceleyelim.

Kahve bitkilerinin çoğu Arabica ve Robusto olmak üzere iki ana türden oluşur. Bu ikisine ayrıca Liberica'yı da ekleyebiliriz. Doğal bitkilerden elde edilen kahve çekirdekleri olduğu gibi melez türlerden de edilenleri var. Ülke isimleri kahve paketleri üzerinde ön plana çıkıyor çünkü bir kahvenin tadını, bulunduğu coğrafi özellikler bir hayli etkiliyor. Bu yüzden kahveleri çoğunlukla bulundukları ülkelere göre isimlendiririz.

Arabica yüksek yerleri seven, özenli bakım isteyen ve kafein oranı düşük bir kahvedir. Aroması güçlüdür ve piyasadaki birçok kahve Arabica'dan elde edilir. Robusta kafein oranı yüksek ve acı bir kahvedir. Kahveli ürünlerde ve espresso yapımında tercih ediliyor. Liverica ise oldukça düşük bir üretim ve satış hacmine sahiptir. yemen kahvesi

Yemen Kahvesi: Ülkemizde de çok tercih edilen kahve türlerinden biri olan Yemen Kahvesi, üretim azlığı nedeniyle en değerli kahveler arasında konumlanıyor. Asit ve aroması oldukça dengelidir.

Dominik Kahvesi: Organik kahve konusunda Dominik oldukça başarılı iş çıkartıyor. Ülke içinde çok sık tüketilmesi nedeniyle dışarıya satışları kısıtlı tutuyorlar. Yüksek aromalı ve sert bir kahvedir.

Etiyopya Kahvesi: Kahve denildiğinde en çok akla gelen ülkelerden biri Etiyopya olsa gerek. Zaten dünyanın en büyük 5'inci kahve üreticisi olarak pazarda yerini alıyor. Ülke içinde bile bölgeden bölgeye, sezondan sezona kahve tadı değişebiliyor. Eğer bir Etiyopya kahvesi alacaksanız daha detaylı bir incelemeye tabii tutabilirsiniz.

Peru Kahvesi: Lezzetli Peru Kahvelerinin içimi yumuşak ve asit oranı düşüktür.

Kolombiya Kahvesi: Kuzey Amerika’nın bir numaralı kahvesi olan Kolombiya Kahvesi, devlet tarafından kalite kontrolü yapılarak üretiliyor. Üretilen yerin rakımı değiştikçe aroması da değişiyor. İçimi yumuşak, asit oranı dengeli bir kahve türüdür. kolombiya kahvesi

El Salvador Kahvesi: Güçlü ve yoğun bir aroması vardır. Asit oranının oldukça az olması ile de çok tercih edilir.

Kosta Rika Kahvesi: Yüksek rakımlı yerlerde yetişir. İçimi yumuşaktır. Lezzetli bir aromaya sahiptir.

Ruanda Kahvesi: Organik olarak yetiştirilen Ruanda kahvesi, daha yumuşak bir içime sahiptir. Aynı zamanda meyve ve çiçek gibi kokuları da içinde barındırır.

Meksika Kahvesi: Meksika'nın güneydoğusuna doğru ilerledikçe en kaliteli Arabica kahvelerine ulaşabilirsiniz. Kahve piyasasında önemli bir yere sahip olan Meksika, yoğun tada sahip kahveler üretiyor.

Brezilya Kahvesi: Çok fazla çeşide sahip olduğu için Brezilya, dünyaya ve Türkiye'ye en çok kahve satan ülke olarak başı çekiyor. Fındıklı bir aroması var. Kaliteli kahveleri olduğu gibi kalitesizlerine de sahip, alırken dikkat etmekte fayda var. brezilya kahvesi

Endonezya Kahvesi: Diğerlerinden farklı olarak Robusta türünden kahve çekirdeği yetiştiriyor. Dünyanın üçüncü büyük kahve üreticisidir ve kahveleri bölge isimleri ile bilinir: Java, Timor, Sumatro, Sulawesi. Aynı zamanda dünyanın en pahalı kahvesi de burada üretiliyor: Kopi Luwak yani Mis Kedisi Kahvesi. Kahve meyvesini yiyen misk kedisinin dışkısından elde ediliyor.

Nikaragua Kahvesi: Asit oranı dengeli, lezzetli bir kahvedir. Yetiştirildiği çiftliklere göre aroması farklı olabilir.

Honduras Kahvesi: Yüksek rakımlı yerlerde yetişiyor. Orta Amerika'nın en büyük kahve üreticilerinden sayılan Honduras, yoğun tatlı kahvelere sahip.

Kenya Kahvesi: Dünyanın en çok tercih edilen kahvelerinden biri olan Kenya Kahvesi, Arabica türünden kahve çekirdeği üretiyor. Kahvelerini içerek meyve tadı da alabilirsiniz.

Guatemala Kahvesi: Orta Amerika'nın en iyi kahvelerine sahip olan Guatemala, baharatlı, tütsülü veya meyveli tadın hakim olduğu güçlü aromalı kahveler üretiyor. Asit oranı oldukça azdır.

Vietnam Kahvesi: Kahve denince genelde akla Orta Amerika gelmesine rağmen, Vietnam da kahvesi ile ünlü bir ülke. Kahve üretimi ülkenin en önemli gelir kaynağı. Sert içimli kahve çekirdeklerini Robusta türünden üretiyorlar.

En bilinen demleme ve kahve türlerine artık hakim olduğumuza göre bir sonraki kahvemizi daha bilinçli ve keyifli bir şekilde sipariş edebiliriz. Afiyet olsun!

Yorumlar

Ömer Korkmaz 
30.12.2020
Teşekkürler, çok güzel bilgiler vermişsiniz. Aslında en sık hasat edilen 3 çekirdek türünü vermişsiniz ama ben bunlara bir de kişisel favorim olan heirloom çekirdek türünü eklemek isterim.?
Özlem Borhan 
30.12.2020
Hairka bir içerik. Tam benlik :) Çok keyifle okudum. Teşekkürler, emeğinize sağlık.