Gezilen yerlere farklý bir bakýþ açýsýyla bakmak, yapýlan seyahatlere bambaþka bir açý katmakta ve yolculuklarý çok daha keyifli bir hâle getiriyor. Bu yüzden de bir yolculuðun en heyecan verici anlarý, yolculuðu planlama evresinde yaþanabiliyor. Gezilecek bölgede keþfedilebilecek detaylara internetten bir bakýþ atmanýn artýrdýðý o merak güdüsü zaten bütün yolculuklarýn da asýl sebebi deðil midir?
Ýstanbul'un en kozmopolit ilçelerinden olan ancak bütün bu kalabalýða ve zaman zaman da karmaþa hissine raðmen keþfetmenin en keyifli olduðu destinasyonlarýndan Þiþli'ye tarihinden alýnan bir ilhamla farklý bir bakýþ atmaya ne dersiniz? Bu yazýmýzý okuduktan sonra Keþif Rehberi'mizde bulunan diðer Ýstanbul Semt Rehberlerine bakabilir, hazýr Þiþli'ye gelmiþken Beyoðlu turu yapmak isterseniz Keþif Rehberi'nden Beyoðlu Semt Rehberi yazýsýna da okumanýzý tavsiye ederiz.
Saint Esprit Kilisesi
![Eski Ýstanbul Semtleri: Þiþli]()
Cumhuriyet Caddesi'ndeki Notre Dame de Sion Fransýz Lisesi'nin avlusunda yer alan Saint Esprit Kilisesi, Papa'nýn temsilcisi Hillereau tarafýndan, 1845 yýlýnda mimar Gaspard Fossati'ye yaptýrýlmýþtýr. Yapýmý bir yýla yakýn süren kilise, 1846'da ibadete açýlmýþtýr. Bahçesinde Papa Benedictus'un heykelinin yer aldýðý Saint Esprit Kilisesi'nin zemininde dini açýdan önemli kiþilerin ve hatta kilisenin kurucusunun da ebedi istirahatlerinin sürdüðü yer altý mezarlarý yer almaktadýr.
Aya Dimitri Kilisesi
![Eski Ýstanbul Semtleri: Þiþli]()
Kurtuluþ Semti'nin son duraðýnda yer alan Aya Dimitri Kilisesi, inþa tarihi tam olarak bilinmeyen ancak kendisi hakkýnda 16.y.y.'da yazýlan bazý kaynaklarda izlerine rastlayabildiðimiz bir yapý. Dönemin eserlerinde "Aya Tanaþ Kilisesi" olarak geçen adý sonradan "Aya Dimitri" olmuþtur. Mimarisi ile unutulmaz bir yapý olan Aya Dimitri Kilisesi'nin giriþindeki dört sütun ve içerisindeki altýn kaplama ikonostasis ile ahþap oyma süslemeler kilisenin heybetli yapýsýna mimari ayrýntýlar katmaktadýr.
Teþvikiye Camii
![Eski Ýstanbul Semtleri: Þiþli]()
1854 yýlýnda Sultan Abdülmecit tarafýndan, daha önce III. Selim tarafýndan inþa ettirilen mescidin bulunduðu yere inþa ettirilen Teþvikiye Camii'nin mimarýnýn Krikor Amira Balyan olduðu tahmin edilmektedir. II. Abdülhamit döneminde ve 1891-92 yýllarýnda onarým gören camii, mimari yapýsýnýn yaný sýra sahip olduðu oldukça geniþ bahçesiyle de dikkat çekmektedir. Geniþ avlusu, III. Selim'in 1790'lý yýllarda, II. Mahmud'un ise 1810'lu yýllarda tüfekle niþan alýp atýþ talimi yaptýklarý iddia edilen niþan taþlarýný barýndýrmaktadýr. Güney bölgesinde, yapým tarihinin 1850'li yýllara dayandýðý tahmin edilen bir çeþme ile muvakkithanenin bulunduðu Teþvikiye Camii, Þiþli'ye yolunuz düþtüðünde mutlaka görmeniz ve ziyaret etmeniz gereken yapýlar arasýndadýr.
Bomonti Bira Fabrikasý
![Eski Ýstanbul Semtleri: Þiþli]()
Osmanlý'nýn ilk yerli bira fabrikasý olan Bomonti Bira Fabrikasý, 1890 yýlýnda Ýsviçreli Adolf ve Walter Bomonti kardeþler tarafýndan açýlmýþtýr. 1900'lü yýllara dek rakipsiz bir þekilde üretimini sürdüren Bomonti'ye 1909 yýlýnda çýkan rakip Nektar ile 1912 yýlýnda iki þirket birleþerek "Bomonti-Nektar" adýyla yeni bir yapýlanmayý gerçekleþtirirler. Cumhuriyetin kurulmasýndan sonra uzun bir dönem yönetimsel belirsizlikler ve muammalar yaþanan þirketin yönetimi ve mülkiyeti 1934 yýlýnda Tekel'e verilir. 1991 yýlýnda ise, fabrikadaki üretim sona erer… 2015 yýlýna kadar kapalý kalan Bomonti Bira Fabrikasý, bu tarihte restore edilerek sosyal bir alan hâline getirilmiþtir. Bir döneme damgasýný vuran, kent hayatýnda "Bira Bahçeleri" gibi bir yapýlanmayý geliþtiren þirketten izleri taþýyan Bomonti Bira Fabrikasý, Ýstanbul'da yaþayýp, Þiþli'ye de yolu düþen herkesin en az bir kez yakýndan görmesi gereken yapýlar arasýndadýr.
Mongeri Binasý
![Eski Ýstanbul Semtleri: Þiþli]()
Cumhuriyet dönemindeki Birinci Ulusal Mimarlýk Akýmý söz konusu olduðunda sivil konut mimarisinin özelliklerini yansýtan en etkileyici yapýlar arasýnda Mongeri Binasý gelmektedir. Dr. Þevket Bey Sokaðý'nda 1546 metrekarelik alana yapýlan binanýn mimarý Giulio Mongeri'dir. Mongeri Binasý ikinci dereceden tarihi eser sayýlmakla birlikte bahçe içinde üç kat ve bir çatý katýndan ibaret bir yapýdýr. Dönemin nüfuzlu isimleri arasýnda kabul edilen armatör Ruþen Sadýkoðlu tarafýndan 1925 yýlýnda yaptýrýlan Mongeri Binasý 1948 yýlýna dek Sadýkoðlu ailesine aitti. Sonrasýnda uzun yýllar boyunca doðum kliniði olarak hizmet vermiþtir.
Þiþli Radyo Evi
![Eski Ýstanbul Semtleri: Þiþli]()
6 Mayýs 1927 tarihinde ilk programlý radyo yayýnýna baþlayan Ýstanbul Radyosu'nun stüdyo ihtiyacýný karþýlamasý için 1945 yýlýnda inþasýna baþlanýlan Þiþli Radyo Evi, Harbiye'de yer almaktadýr. Eski bir Ermeni mezarlýðýnýn yer aldýðý araziye inþa edilen Radyo Evi için tasarým yarýþmasý baþlatýlmýþ; bu yarýþmayý Ömer Güney, Ýsmail Utkular ve Doðan Erginbaþ'ýn dört katlý bir yapýyý geliþtirdikleri ortak projesi kazanmýþtýr. Günümüzde ise radyo yayýný yapýlan stüdyolar, kayýt stüdyolarý ve arþiv odalarý ziyaret edilebilmektedir.
Abdi Ýpekçi Anýtý
![Eski Ýstanbul Semtleri: Þiþli]()
1 Þubat 1979 tarihinde, günümüzde adýný taþýyan caddedeki evine giderken caddenin giriþinde hain bir saldýrýnýn kurbaný olan gazeteci Abdi Ýpekçi'nin tam da saldýrýya uðradýðý noktada Ýpekçi'nin anýsýna heykeltraþ Gürdal Duyar tarafýndan yapýlan barýþ anýtý yer almaktadýr. 70 santimetrelik granit kaide üzerine oturtulmuþ olan anýt 3.5 metre yüksekliðindedir. Duyar, barýþ anýtýný Abdi Ýpekçi'nin aydýnlanmacý çizgisini gençlere emanet eden bir kompozisyon ile kurgulamýþtýr.
Feriköy Antika Pazarý
![Eski Ýstanbul Semtleri: Þiþli]()
Her hafta Pazar günleri Feriköy'de bulunan Kapalý otopark bölümünde kurulan Feriköy Antika Pazarý Türkiye'nin en büyük antika pazarlarýndan birisi. Son yýllarda yerli ve yabancý bir çok ziyaretçiyi aðýrlayan pazar, antika eþya meraklýlarý için adeta bir cennet. Aradýðýnýz her þeyi bulabileceðiniz pazarda satýlan eþya çeþidi oldukça fazla. Bir pazar sabahý Feriköy Antik Pazarý'ný gezerek, farklý bir deneyim yaþayabilirsiniz.
Þiþli'de Nerede Kalýnýr?
Ýstanbul'un en tarihi ve kozmopolit semtlerinden biri olan Þiþli bir günlük keþif turlarýna sýðamayacak kadar zengin destinasyon noktalarýna sahip. Beyoðlu ve Beþiktaþ semtlerine komþu olan Þiþli'de nerede kalýný, en iyi Þiþli otelleri hangileridir diye merak ediyorsanýz Neredekal.com'un listelediði Þiþli Otelleri sayfasýna bakabilirsiniz. Keþif Rehberi'nden
Þiþli Otel Rehberi yazýmýzý bakarak konaklama fikrinize ilham olabilir.