Konya'ya Gitmişken Mutlaka Uğrayın: En İyi 10 Konya Restoranı

Konya'ya Gitmişken Mutlaka Uğrayın: En İyi 10 Konya Restoranı

Paylaş
Arzu Aksaya  
Eklenme: 11 Aralık 2023
 • Son Güncellenme: 18 Aralık 2023
Konya'ya Gitmişken Mutlaka Uğrayın: En İyi 10 Konya Restoranı

İnsanın içini ısıtan, huzur veren havasının yanında çok da zengin bir mutfağı var Konya’nın. Mevlana’nın izini süreceğiniz bu şehir her köşesine sinmiş Sufi öğretileriyle ruhu doyururken, nefis gastronomisiyle de damakları şenlendiriyor. Selçuklu döneminden Osmanlı’ya, Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen bir maharetle lezzetinin namını korurken, geleneksel sofralarıyla da ataların izinden gidiyor Konya. Mesela şehrin uzun yıllardır hizmet veren et restoranlarında kebap yerken çatal – bıçağı isterseniz getiriyorlar ama eti elle yemek de adetten sayılıyor. Yani Konya sadece gezip görmekle bitmiyor, bir de mutfağına girmeniz, saraylardan yadigar, sultanları ağırlayan o tarifleriyle tanışmanız lazım. Neler mi mesela, aslında liste çok uzun ama Konya lezzetlerinin en bilinenlerini sizin için listeleyelim ve sonra da bu lezzetlerde imza olan en iyi 10 Konya restoranından bahsedelim. Şimdiden afiyet olsun. 

{ad:0}

Konya’nın meşhur yemekleri: 

  • Etli Ekmek
  • Bıçak arası
  • Bamya çorbası
  • Arabaşı çorbası
  • Fırın Kebabı
  • Tirit Kebabı
  • Sac arası tatlısı

Şehir mutfağını daha detaylı tanımak için Konya'da Ne Yenir? Konya'nın Meşhur Yemekleri ve Yöresel Lezzetleri yazımızı okuyabilirsiniz. 

{search:konya-otelleri,Konya Otelleri}

Ali Baba Fırın Kebap Salonu

Konya restoranları

Ata yadigarı lezzetleri yaşatmak ve Selçuklular nasıl yaptıysa öyle yapmak! Ali Baba Fırın Kebap Salonu tam da öyle bir yer. Ete gösterdikleri özeni yerken anlıyorsunuz. Çünkü ille de Toroslar’da otlamış kuzudan, ille de tencereyi fırının en konforlu köşesine oturtarak ve sadece kaya tuzu katarak 5 – 6 saatte yavaş yavaş pişiriyorlar etlerini. Böylece fırın kebapta bir efsane yaratıyor ve Konya gastronomisine de bir imza bırakıyorlar. Yanında bir de tırnak pide ve kuru soğan geliyor ki değmeyelim keyfinize. Vedat Milor’un da tadıp ‘tadın’ dediği bu lezzet kaçmaz, ama akşama kalırsanız et bitiyor dükkan kapanıyor aklınızda olsun. 

Ali Baba Fırın Kebap Salonu Adres:  Şems-i Tebrizi Mahallesi, Şeref Şirin Sokak 5-A, Karatay / Konya

Tel: 0 (332) 351 03 07

Çalışma Saatleri: 10:00 – 18:00

Fiyat Bilgisi: ₺₺ - ₺₺₺

Cemo Etliekmek 

Konya yemekleri

Konya gezilecek yerler arasında mekik dokudunuz, Mevlana’nın izinde yürüyüp yoruldunuz ve karnınız acıktı. Akla ilk gelen lezzet etliekmek oluyor değil mi! Çünkü bu lezzet Konya’nın simgesi ve pide deseniz değil lahmacun deseniz değil, Konya’nın yemyeşil meralarının ete verdiği lezzet dilimlenip upuzun bir sunumla geliyor önünüze. Cemo Etliekmek bu geleneksel tadı senelerdir layığıyla yapan yerlerden. İsterseniz burada bamya çorbası, tirit, kebap ve sac arası gibi tatlı türlerini de tadabiliyorsunuz. Etliekmeğe alternatif, hatta menüyü elinize alınca seçimlerinizde arada derede bırakan diğer bir Cemo klasiği de düve etin biftek kısmından yapılan bıçak arası. 1985 yılında açılan Cemo Etliekmek’in 3 şubesi mevcut. 

Cemo Etliekmek Adres:

Selçuklu Belediyesi Yanı, Turkuaz İş Merk. Selçuklu / Konya

Tel: 0 (332) 249 66 66 – 0 (332) 249 42 42

Medrese Mah. Nalçacı Caddesi No:2/C Selçuklu / Konya

Tel: 0 (332) 235 40 16 – 0 (332) 235 04 27

Yenişehir Mah. Gazze Caddesi No:13A Meram / Konya 

Tel: 0 (332) 323 80 73 – 0 (332) 324 42 22

Çalışma Saatleri: 11:00 – 22:30

Fiyat Bilgisi: ₺₺ - ₺₺₺

Pideci Hasan Şendağlı

Konya restoranları

Konya’ya has lezzetlerden yağ somununun bir numaralı adresi olan Pideci Hasan Şendağlı aslında küçücük bir ekmek fırını. İtalya’nın geleneksel pizzasının Konya versiyonunu yaratan fırını, kapısının önündeki kuyruktan hemen tanıyabiliyorsunuz. Vedat Milor’dan lezzet referanslı pideci 1974’ten beri var ama lezzetinde sihir olan yağ somununu 6-7 yıldır üretiyor. Yağlı somunun ilk önce ekmeği yapılıyor, sonra tam pişmeden çıkarılıp içine yörenin küflü peyniri, tulumu ve kaşarı eklenip tereyağıyla da bir güzel yağlanıyor. Adındaki ‘yağ’ kalori hesabı yaptırsa da yağlı somundaki tereyağın tadının ‘bir daha mı geleceğim dünyaya’ dedirttiğini bilahare belirtelim. 

Pideci Hasan Şendağlı Adres: Akçeşme Mahallesi Karaman Caddesi No:1 Karatay / Konya

Tel: 0 (332) 351 37 01

Çalışma Saatleri: 06:30 – 20:00

Fiyat Bilgisi: ₺ - ₺₺

Köfteci Sofu

Konya restoranları

Konya’nın 1952’den bu yana tam üç kuşaktır köfte yapan müessesi Köfteci Sofu’nun farkı, malzeme olarak kendi yetiştirdikleri kuzuların etini kullanması. Köfteleri ise bildiğimiz tombul yassı köftelerden değil, uzun köftelerini köz domates- biber ve yeşillikle servis ediyorlar. Bu eşsiz lezzetin yanına da cacık, acılı ezme ve salata iyi gidiyor. Konya’nın sanayi sitesinde salaş bir mekanda konumlanan ve sadeliğinden, lezzetinden, hizmet kalitesinden yıllardır taviz vermeyen bu esnaf lokantasında yemek sonrası içtiğiniz kahve naneli lokumla birlikte geliyor. Ama kahveden önce bir de sütlacını deneyin, pişman olmayacaksınız. 

Köfteci Sofu Adres: Horozluhan Mah. Hizarcı Sok. No:131, Marangozlar Sitesi, Selçuklu / Konya

Tel: 0 (332) 236 75 86

Çalışma Saatleri: 11:00 – 20:00

Fiyat Bilgisi: ₺₺ - ₺₺₺

Tarihi Tiritçi Mithat

Konya restoranları

Yemyeşil yaylalarda beslenen hayvanların eti Konya mutfağının sihirlerinden biri. Tarihi Tiritçi Mithat da 1988 yılından bu yana ette sanat yaratan Konya lokantalarından. Türk mutfağının saray görgülü tirit yemeğini tanıyorsanız Kastamonu’nun da geleneksel yemeklerinden olduğunu da biliyorsunuzdur. Tiridi Kastamonu’da simit üzerine kıyma serpiştirerek yapıyorlar. Konya’nın tirit tarifi ise farklı. Bayat pideler önce tereyağında bir güzel kavruluyor sonra da sinirleri ayıklanıp dövülmüş ve ızgara yapılmış kuzu eti pidelerin üzerine yerleştiriliyor. Ardından toprak bir güveçle doğru odun ateşine pişmeye!  Etin suyu, yoğurt ve köz domates – biber - maydanozla saraylı olduğunu belli eden yemeğin tadına doyum olmuyor. Tiritçi Mithat’a aç, hatta çok aç gidin ki midenizde koca porsiyonun hepsini bitirebilecek kadar yer olsun. Üstüne de Osmanlı sultanlarının çok sevdiği zerde yemek adetten. 

Tarihi Tiritçi Mithat Adres: Aziziye Mahallesi, İstanbul Caddesi Yusufağa Sok. No:21, Karatay / Konya

Tel: 0 (332) 350 72 98

Çalışma Saatleri: 11:00 – 18:00

Fiyat Bilgisi: ₺₺ - ₺₺₺

Lokmahane

konya restoranları

Mevlana’nın ‘bir lokma, bir hırka’ şükründen yola çıkan Lokmahane Konya’nın kahvaltı mekanları arasında da popüler. Ama Konya’nın gastronomisi neden bu kadar ünlü, hamur işlerini et yemeklerini neden bu kadar öneriyorlar bilmek istiyorsanız buyurun Lokmahane’ye lezzet testine. Osmanlı ve Selçuklu mutfağından yadigar tariflerin hepsi Lokmahane’de! Tepelerini ayıklarken ‘ya sabır’ dedirten minicik bamyaların tane tane olduğu bamya çorbası, tarhun çorbası, kayısılı yahni başta olmak üzere kuzu etlerinden yaptıkları sunumlar ve Osmanlı reçeteli şerbetler hoşaflar… Hamur işlerinde iddialı olan Lokmahane’nin el açması hamurluyla kaymağı birleştirdiği tatlılara da aman dikkat, yüksek iştah içeriyor. Lokmahane’nin, Konya’da biri Meram’da biri Karatay’da olmak üzere iki şubesi var.  

Lokmahane Adres: Lokmahane Merkez: Aziziye Mah. Mengüç Cad. No:49 Karatay / Konya

Tel: 0 (332) 353 13 43

Lokmahane Çarşı: Alavardı Mah. Yaka Cad. No:36/A Meram / Konya

Tel: 0 (332) 322 16 16 

Çalışma Saatleri: 09:00 – 21:30

Fiyat Bilgisi: ₺₺ - ₺₺₺

{search:konya-apartlari,Konya Apartları}

Kabakçı Ali Lokantası

Tirit için vereceğimiz Konya adreslerinden biri de Kabakçı Ali Lokantası. Ama şunu da mutlaka belirtelim ki tirit bu lokantanın tek uzmanlı alanı çünkü tiritten başka bir sunum yapmıyorlar. Üstelik de taa 1940’tan beri yaptıkları için tiridin o muhteşem lezzetini stabil tutmayı başarıyorlar. Etleri taze, önceden hazırlanmış şişleri siz sipariş verdikten sonra pişiriyorlar ki cızırtısını duyup kokusuyla acıkmaya başlıyorsunuz. Sade ve tertemiz dükkanıyla ‘et nasıl pişer’in en profesyonel tanımını veren lokantanın tereyağlı tirit sunumu da sumaklı soğan, domates – biberin katkısıyla padişahlara layık nitelikte… 

Kabakçı Ali Lokantası Adres: Devri Cedid Mah. Müneccimbaşı Sok.-ak No:18-A Selçuklu / Konya

Tel: 0 (332) 350 21 31

Çalışma Saatleri: 12:00 – 18:00

Fiyat Bilgisi: ₺₺ - ₺₺₺

Kuzucu Ali

konya yemekleri

Konya’nın eski lezzet adreslerine bir yenisini daha ekleyelim; 1974’ten bu yana var olan ve işletmede ikinci kuşağını süren Kuzucu Ali. Etten anlayan damaklara ve güzel sofralara oturmaktan hoşlananlara hitap eden Kuzucu Ali’de kuzu etinden yapılmış kebaplardan bamya çorbasına kadar Konya’ya adını yazdıran her lezzet var. Kuzucu Ali’de işe ilk önce etlerin en kalitesi seçerek başlıyorlar, kuzuların gerdanını alıyorlar, pişirme işlemini de meşe odununda yapıyorlar. Tandır kebabı buranın en tercih edilen lezzeti, eti ağızda dağılacak kadar yumuşacık. Mezeleri ise her gün tazeleniyor ve et sunumlarına da iyi arkadaşlık ediyor.  Selçuklu saraylarından Mevlevi dergahlarına kadar zengin bir mutfak arşivi olan Kuzucu Ali’yi Konya lezzet rotasının duraklarından biri yapabilirsiniz. 

Kuzucu Ali Adres: Fevziçakmak Mahallesi 10642 Sokak No: 21 Karatay / Konya

Tel: 0 (332) 345 0 475 

Çalışma Saatleri: 11:00 – 20:00

Fiyat Bilgisi: ₺₺ - ₺₺₺

Kebapçı Dedeler 1929

Konya yemekleri

Adındaki 1929 kebapçının kuruluş tarihi, yani miladı o kadar eski. Hepsi sadelikle döşenmiş 4 şubesi olan lokantanın merkezi de Bedesten’de ve tüm dükkanlarında olduğu gibi burada da sadelik hakim. Kebapçı Dedeler’in fırın kebabı her ne kadar doyurucu olsa da damak lezzetten öyle kolay vazgeçmiyor, doysanız da yine yemek istiyorsunuz. Kebap Konya’nın hemen hemen tüm restoranlarındaki gibi tırnak pide ve kuru soğan eşliğinde geliyor. Kebabın ardından önerilen tatlı ise höşmerim tatlısı. Söz konusu zengin bir saray mutfağının mirasıysa bizce tatlıyı kalori canavarı ilan etmeyin, deneyin. Kebabın akşam vaktine kalmadığı zamanlarda kapsında yazan ‘kebabımız bitmiştir’ yazısı Kebapçı Dedeler’in lezzetini bilip de vazgeçemeyenler için tam bir hüsran. Bu sebeple çok da geç gitmemenizi öneriyoruz. 

Kebapçı Dedeler 1929 Adres:

Merkez (Bedesten): Şükran Mah. Ahi baba Sokak No:20 Konya

Tel: 0 (332) 351 1878 

Büsan Şube: Orgeneral Turan Mah. Şehir Caddesi No:9 Havzan Meram / Konya

Tel: 0 (506) 575 08 47

Çalışma Saatleri: 09:00 – 18:30

Fiyat Bilgisi: ₺₺ - ₺₺₺

Hacı Şükrü

Konya restoranları

Konya, Hacı Şükrü’nün lezzetlerini 1907 senesinden beri tanıyor ve 3 kuşaktır da keyifle yemeye devam ediyor. Fenerbahçe Spor Kulübü’nün kurulduğu yıldan bu yana kebap yapan bu lezzet durağının etlerini Vedat Milor ‘dünyanın en özel lezzetlerinden biri’ olarak tanımlıyor. Asırlık restoranlara hep sorulan ‘bu lezzetin sırrı ne’ sorusunun cevabı Hacı Şükrü’de doğru et seçimi. Şöyle ki; Toklu olarak da adlandırılan yağlı, büyük kuyruklu erkek kuzulardan yapılıyor kebaplar. Pişirilme safhasında bakır kazanlara konuluyor, meşe odunun közünde yavaş yavaş ortalama 5 saatte pişiriliyor. Sonra da fırının koltuk denilen bölümünde rengi nar gibi olana kadar bekletiliyor. Sipariş verirken gerdan, kaburga vb. farklı et türlerinden tercih yapıp, porsiyonu da gramaj olarak söylüyorsunuz. Etlerin hepsinin lezzeti kendine has, dokuları ve yağlılık oranlarıyla damakta bıraktığı tat da birbirinden ayrılıyor. Ama öncesinde şöyle damağı yakan bir bamya çorbası için, sonra da el yapımı ayranla birlikte yiyin kebabınızı. Bu arada hatırlatalım Hacı Şükrü’nün kebapları da akşama kalmıyor, akşamüstü et bittiğinde dükkan da kapanıyor. 

Hacı Şükrü Adres: 

Merkez: Ferhuniye Mahallesi, Müneccimbaşı Sokak No:20 Selçuklu / Konya

Tel: 0 (332) 352 76 23

Meram Şube: Meram Yeni Yol, Dutlukırı Yolu Üzeri Meram / Konya

Tel: 0 (332) 325 28 29 

Çalışma Saatleri: 11:00 – 19:00

Fiyat Bilgisi: ₺₺ - ₺₺₺