Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Dünya Üzerindeki En İlginç Havalimanları

Dünya Üzerindeki En İlginç Havalimanları

Paylaş
Sevgi Özdil  
Eklenme: 28 Şubat 2018 - 16:35
 • Son Güncellenme: 25 Kasım 2023 - 15:57
Dünya Üzerindeki En İlginç Havalimanları

Yolcuk süresini kısaltarak konforlu bir ulaşım sunan uçaklar dünyanın halen en güvenli ulaşım aracı olarak kabul görüyor. Havalimanları ise bir uçaklara ve uçak yolcusuna seyahatinin hemen öncesi ve sonrasında ev sahipliği yapan yerlerdir. Bu havalimanlarından kimisi büyüklüğüyle kimisi manzarasıyla kimisi de ilginç özellikleriyle öne çıkmaktadır. İşte dünya üzerinde halen kullanılan en enteresan havalimanları.

{ad:0}

Kansai International Airport / Japonya

Kansai International Airport

Japonya'da havalimanı yapacak büyük bir alan bulunamadığı için Japonlar, 4 km uzunluğa ve 2,5 km genişliğe sahip yapay bir ada üzerine havalimanını inşa ettiler. Osaka Körfezi açıklarında yer alan bu havalimanının yapımına 1987 yılında başlandı ve 3 yılda tamamlandı. 1994'te kullanıma açılan alan toplamda 20 milyar dolara mal oldu. Ancak bu kadarla kalmadı yapay bir ada oluşturularak inşa edilen bu havalimanı 1990 yılında ise 3 kilometrelik bir köprü ile anakaraya bağlandı. Bu köprünün maliyeti ise 1 milyar dolarıdır. Amerikalı mühendisler için bu havalimanı milenyumun anıtlarından biri olarak kabul ediyor.

Savannah-Hilton Head International Airport / ABD

Savannah-Hilton Head International Airport

Sıradan bir havalimanı gibi görününen bu havalimanı ilginç kılan özelliği kurulduğu yer. Havalimanı olmadan önce arazi mezarlık olarak kullanılıyordu ve 2. Dünya Savaşı'nda esnasında arazi havalimanına dönüştürüldü. Havalimanına dönüştürülmesi kararı alınınca buradaki bütün mezarlar başka yerler taşınmış, bir çift hariç. Mezarları taşınmayan bu çift arazinin sahipleri olan ve 1880'lerde hayatını kaybeden Catherine ve Richard Dotson. Hatta çiftinin mezar taşları uçakların iniş pistine yerleştirilmiş durumda.

Gibraltar International Airport / İspanya

Gibraltar International Airport

Cebelitarık Boğazı'nda yer alan Cebelitarık Uluslararası Havalimanı Birleşik Krallık'a bağlı bir havalimanıdır. Cebelitarık şehrinde yer alan havalimanının sahibi İngiltere Savunma Bakanlığı'dır. Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin kullanması için kurulmuş olan Gibraltar International Airport'u enteresan kılan özelliği; İspanya'yı birbirine bağlayan anayolun, iniş pisti olarak da kullanılıyor olması. Uçakların piste doğru inişe geçtiği zaman otoyoldaki tüm araçlar 10 dakika kadar bekletiliyor.

Gisborne Airport / Yeni Zelanda

Gisborne Airport

Yeni Zelanda'nın Gisborne şehrindeki bu havalimanındaki pistin tam ortasından tren yolu ve trenler geçiyor.

Juancho E. Yrausquin Airport / Saba Adası

Juancho E. Yrausquin Airport

Dünyanın en kısa uçak pistine ev sahipliği yapıyor Karayipler'deki Saba Adası. Toplamda sadece 13 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip adanın tek havalimanı Juancho E. Yrausquin, adanın büyük bir bölümünü kaplıyor. Pistinin iki ucu da deniz kenarında bulunan havalimanı dünyanın en kısa kalkış - iniş pisti olarak geçiyor ve havalimanına sadece zor şartlarda uçuş yapabilen pilotlar gelebiliyor.

Princess Juliana International Airport / Sint Maarten

Princess Juliana International Airport

Sint Maarten Uluslararası Havaalanı olarak da bilinen bu havalimanı Saint Martin Adası'nın Hollanda'ya bağlı olan bölgesinde yer alır. Karayipler'in en yoğun havalmanlarından biri de olan Princess Juliana ayrıca dünyanın en tehlikeli havalimanları arasında geçiyor. Tehlikeli olarak kabul edilmesinin nedeniyse kendin en kalabalık plajına çok yakın olmasından ileri geliyor. Plajda güneşlenen insanların sadece birkaç metre üstünden geçerek uçakların iniş yaptığı bu havalimanında şimdiye kadar hiçbir kazanın gerçekleşmemiş olması da büyük bir şans. Özel sertifikalı pilotların kullanabildiği bu havalimanın iniş/kalkış pisti çok kısa olduğu için uçak tekerleğinin en erken şekilde yere değmesi gerekiyor. Bu yüzden de pilotlar daha plaj yaklaşmadan alçak uçuşa geçiyor.

Qamdo Bamda Airport / Çin

Qamdo Bamda Airport

Çin'in Tibet şehrinde yer alan Qamdo Bamda Havalimanı dünyanın en yüksek noktalarında bulunan havalimanlarından biri. Havalimanının bu kadar yüksekte olmasından dolayı uçakların buradaki piste iniş ve kalkışları oldukça zorlu. Çünkü 14.219 feette deniz seviyesindeki havaya göre oldukça ince olan hava, pistleri inişleri ekstra zorlu hale getirmekte. Bu kadar yüksekten iniş zor olduğundan Tibet’deki bu havaalanı pistinin uzunluğu tam tamına 3,4 mil.

Madeira Airport / Portekiz

Madeira Airport

Portekiz'in Madeira şehrindeki bu havalimanı Avrupa'nın en zorlu havalimanı pistlerinden birine sahip. Zorlu olmasının nedeni ise pilotların okyanus ve dağ zinciri arasındaki ince çizgiyi yakalayarak ilerlemesi gerektiği için. Madeira'nın pisti, kısa olmasının yanında oldukça da rüzgar alan bir noktada. Bu yüzden pilotlar hep son saniyede uçaklarıyla sağa keskin bir dönüş yapmaları gerekiyor. Pistin kısa olması nedeniyle 1977 yılında feci bir uçak kazası yaşanan havalimanında 131 kişi hayatını kaybetti. Bu kaza sonrasında pistin, birkaç kolon daha eklenerek uzatılmasına karar verildi.

Vancouver International Airport / Kanada

Vancouver International Airport

Richmond şehrinde bulunan bu havalimanı Kanada'nın ikinci en yoğun havalimanıdır. Burayı enteresan kılan özelliği pisti değil havalimanının içinde yer alan iki büyük akvaryum.

Barra Airport / İskoçya

Barra Airport

'Eğer üzerinde dolaşan martıların ayaklarını görebiliyorsanız iniş serbest.' İskoçya'daki bu havalimanını diğer havalimanlarından farklı kılan özelliği uçakların belli bir piste değil kuma iniş yapmaları. Evet, doğru duydunuz bu havalimanına yıl boyunca yaklaşık 2500 uçak geliyor ve gelen uçaklar kumsaldan iniş - kalkış yapıyor. Dünyanın tek ticari kumsal havaalanı olma özelliği taşıyan bu havaalanına gelen uçaklar denizin gel - git akıntılarına göre iniş ve kalkışlarını ayarlıyor. Tabelalarla belirlenmiş 3 piste sahip olan havaalanında günde iki kere tüm pistler kapanıyor.

Yurt dışı sonbahar rotalarını da keşfedin!