Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Dokuz Eylül Üniversitesi’ni Tanıma Rehberi

Dokuz Eylül Üniversitesi’ni Tanıma Rehberi

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 07 Eylül 2022
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Dokuz Eylül Üniversitesi’ni Tanıma Rehberi
İÇİNDEKİLER:

Ülkemizin cennet köşesi İzmir’de 20 Temmuz 1982 tarihinde kurulmuş bir devlet üniversitesi olan Dokuz Eylül Üniversitesi, adını İzmir’in kurtuluş gününden almıştır. Kurulduğu günden itibaren sanattan ekonomiye, sağlıktan mühendisliğe birçok alanda yetiştirdiği yetkin bireyleri vatanımıza kazandırarak toplumsal kalkınmada büyük bir rolü olan üniversite, günümüzde binlerce yerli ve yabancı öğrenciye nitelikli bir eğitim vermeye devam ediyor. Üniversite bünyesinde 10 enstitü, 18 fakülte, 3 yüksekokul, 1 konservatuvar, 6 meslek yüksekokulu, 1 uygulama ve araştırma hastanesi, 60 uygulama ve 1 araştırma merkezi bulunduruyor. İzmir’in en iyi üniversitelerinden biri olan Dokuz Eylül, başarılı akademik kadrosu ve nitelikli eğitimi ile Türkiye’de bir adım öne çıkan üniversitelerden. Eğer tercihinizi Dokuz Eylül Üniversitesi’nden yana yaptıysanız, unutamayacağınız bir üniversite hayatı yaşayacaksınız. Dilerseniz gelin beraber sizleri nelerin beklediğine yakından bir bakalım.

Dokuz Eylül Üniversitesi Nasıl Bir Yer?

“Hep beraber daha ileriye, daha yükseğe...” sloganıyla idealist eğitim anlayışınıı gözler önüne seren Dokuz Eylül Üniversitesi, sizlere sadece nitelikli bir eğitim değil, aynı zamanda pek çok alanda kendinizi geliştirerek hayallerinizi gerçekleştirebileceğiniz pek çok imkan sunuyor. Dokuz Eylül Üniversitesi öğrenci kulüpleri açısından epey geniş bir yelpazeye de sahip. Size hitap eden bir topluluğa üye olarak derslerden artakalan vakitlerinizi verimli bir şekilde değerlendirebilir, sosyo-kültürel etkinliklere katılımınızı artırabilir ve sosyalleşebilirsiniz. Öğrenci topluluklarının etkinlik takvimine ise üniversitenin internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

{ad:0}

Tınaztepe Kampüsü’ndeki ormanlık alanın içerisinde arkadaşlarınızla eğlenceli vakit geçirebilir, kampüs içerisinde doğa yürüyüşleri bile yapabilirsiniz. Tınaztepe, Dokuzçeşmeler, Alsancak ve Sağlık kampüslerinde bulunan toplam 22 yemekhanede, kalori ihtiyaçlarınız göz önünde bulundurularak gıda mühendisleri ve diyetisyenlerin kontrolünde hazırlanan menüleri oldukça uygun bir fiyata gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Yemekhane sayısı oldukça fazla olduğu için sıra bekleme gibi bir probleminiz olmayacak. Böylece ders aralarında kendinize daha fazla vakit ayırabilirsiniz. Ayrıca üniversite bünyesinde her yıl düzenlenen Bahar Şenliklerinde profesyonel konserler, öğrenci topluluklarının performansları, sergiler, fuarlar, sosyal sorumluluk projeleri yer almakta. Boş vakitlerinizi kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda değerlendirebilmeniz için üniversite opera, tiyatro, konser gibi etkinlere ücretsiz olarak bilet temin etmekte. Etkinliklere katılım sağlamak için Dokuz Eylül Üniversitesi’nin internet sitesinin güncel duyurularını takip etmenizi öneriyoruz. Üniversite aynı zamanda Öğrenci Donanım Evi kapsamında Dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen öğrenciler için evlerinde ihtiyaç duyabilecekleri mobilya, beyaz eşya ve çeşitli araç-gereçleri ücretsiz olarak öğrencilere tahsis etmektedir. Yine üniversiteye bağlı restoranlardan, Öğrenci Aktivite Merkezi’nden, amfi tiyatrodan, açık ve kapalı spor salonundan, atletizm pistli futbol sahasından ve yarı olimpik yüzme havuzundan tüm öğrenciler yararlanabilir. Böylece spor faaliyetlerinize üniversite içerisinde de devam edebilir ya da arkadaşlarınızla eğlenceli vakit geçirerek spor yapmanın tadını çıkarabilirsiniz.

Dokuz Eylül Üniversitesi her kesimden öğrenciyi önemseyerek herkesin eğitim hayatı boyunca en nitelikli eğitimi almasını ve en keyifli zamanlarını burada geçirmesini sağlıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Nerede?

Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir’in birçok ilçesinde kampüsü olan bir şehir üniversitesi. Başta Buca ilçesi olmak üzere, Balçova, Narlıdere, Karabağlar, Urla, Seferihisar, Foça, Torbalı, Bergama, Selçuk ve Kiraz ilçelerinde de kampüsleri var. En büyük yerleşimi ise Tınaztepe Kampüsü’nde bulunuyor. Tınaztepe Kampüsü, Buca ilçesinin Kuruçeşme semtinde. Buca Kampüsü ve Dokuzçeşmeler Kampüsü de Buca ilçesinde yer aldığından bu üç kampüsün birbirine yakın ve aynı atmosfere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Buca ilçesi öğrenci nüfusunun daha fazla olduğu bir yer ve bu nedenle oldukça samimi bir havaya sahip. Buca sokaklarında dolaşırken kendinizi zamanda yolculuk yapıyor gibi hissedeceksiniz ki bu oldukça normal. Henüz betonlaşmamış yeşil alanlar ve bu yeşil alanlar içinde yer alan her biri birer sanatsal harika olan ve Rönesans üslubunun ilginç örneklerinden Levanten Köşkleri kendine hayran bırakan cinsten. Derslerinizden sonraki vaktinizi arkadaşlarınızla birlikte keyifli bir şekilde geçirebilme fırsatını sunan bu yerde insanın kendini adeta cennette gibi hissetmesi kaçınılmaz. Tınaztepe Kampüsü’nde Denizcilik Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Fen Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İşletme Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Turizm Fakültesi, Devlet Konservatuvarı, çeşitli meslek yüksekokulları ve enstitüler bulunmakta. Buca Kampüsü’nde ise Eğitim Fakültesi ve Eğitim Bilimleri Enstitüsü yer almakta. Buca’da bulunan son kampüs Dokuzçeşmeler Kampüsü’nde ise İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi bulunuyor.

15 Temmuz Sağlık ve Sanat Kampüsü ise Balçova’da yer alıyor. Balçova doğal güzellikleri ile dikkatleri üzerine toplayan bir ilçe. Otobüsler aracılığı ile kolaylıkla ulaşabileceğiniz teleferik sayesinde İzmir’in eşsiz manzaralarına şahit olabilirsiniz. Teleferik yolculuğunuzdan sonra tepe üzerindeki tesiste arkadaşlarınızla piknik yapmak oldukça uygun bir seçenek. Okuldan sonraki zamanınızda burada şehrin karmaşasından kurtulabilir ve ders stresinizi üzerinizden atabilirsiniz. 15 Temmuz Sağlık ve Sanat Kampüsü’nde Diş Hekimliği Fakültesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi, Hemşirelik Fakültesi ve Tıp Fakültesi bulunuyor. Ayrıca ring seferleri bulunduğu için, kampüsler arası ulaşım oldukça basit. Okuldan sonraki vakitlerinizde İzmir Tarihi Rum Evleri’ni ve İnciraltı Deniz Müzesi’ni ziyaret etmeyi unutmayın.

Dokuz Eylül Üniversitesi’ne Yakın Nerede Kalınır?

Bildiğiniz üzere ülkemizdeki çoğu üniversitenin kayıt dönemi başladı. İzmir’e ilk defa üniversiteye kayıt yapmak için geleceklerin ya da uzun bir süredir ev arayanların aklını kurcalar nerede kalmalı sorusu. Biz de sizler için bu yorucu dönemde biraz olsun dinlenebilmeniz için dilerseniz ailenizle, dilerseniz arkadaşlarınızla veya kendi kendinize konaklayabileceğiniz İzmir otellerini derledik.

1- Modern Dizaynıyla: Royal Palace Boutique Otel Boudja

Dokuz Eylül Üniversitesi’ne yakın otellerden biri olan Royal Palace Boutique Otel Boudja okula 15 dakikalık bir yürüme mesafesinde bulunuyor. Diğer alternatifler arasından okula çok yakın olmasıyla öne çıkan bir seçenek. Böylece kayıt ve evrak işlemlerinizi içiniz rahat bir şekilde halledebilirsiniz.

2- Ailenizle Konaklamaya Uygun: Beta Homes Boutique Hotel

İçinde ihtiyaç duyabileceğiniz her şeye sahip evleriyle Beta Homes Boutique Hotel, ailenizle konaklamaya uygun otel seçeneklerinden biri. Evinizin konforunu aratmayacak bu evlerde mutfak da bulunduğundan, kendi malzemelerinizi alarak kendi damak zevkinize uygun yemekler yapabilirsiniz.

3- Kaliteli Hizmet Anlayışıyla: Diasos Otel

Ziyaretçilerini konforlu, ferah ve donanımlı hizmet altyapısı ile ağırlayan Diasos Otel, merkezi konumu ile öne çıkan bir seçenek. Ayrıca otelin sağladığı havaalanı servis hizmetinden yararlanarak otele basit bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

4- Konforlu Bir Deneyim: Balçova Termal Otel

Oldukça geniş alana sahip zengin bir tesis olan Balçova Termal Otel, yeşil renginin hâkim olduğu bir otel. İçerisinde çeşitli etkinlik alanları da mevcut. Günün yorgunluğunu üzerinizden atmak için biçilmiş kaftan.

Dokuz Eylül Üniversitesi'ne Yakın Nerede Yenir?

  • Şahin Usta Balık: Levrek güvecinin lezzetiyle ünlü Şahin Usta, Buca denildiğinde akla gelen ilk mekanlardan. Güler yüzlü çalışanları ve kaliteli hizmetiyle ailenizle mola vermeniz için en güzel duraklardan biri.
  • By Boyoz Fırın & Cafe: Modern tasarımı ve ferah atmosferi ile By Boyoz Fırın & Cafe pek çok insan tarafından ziyaret edilen bir kafe. Boyozları ve İzmir bombaları ise oldukça lezzetli. Kayıt işlemlerinden sonra enerjinizi geri toplamak için oldukça güzel bir alternatif.
  • Çorbacı Engin Usta: Çorbacı Engin Usta, Buca’da hizmet veren nezih mekanlardan biri. Çalışanların samimiyeti ve uygun fiyatları ile bir kere uğradıktan sonra vazgeçemeyeceğiniz işletmelerden. Özellikle kelle paça çorbaları müşterilerinden tam not alıyor, mutlaka tadına bakmanızı öneririz.

Dokuz Eylül’e Gelmişken Buralara da Gidin

Türkiye’nin üçüncü en büyük şehri İzmir muhteşem doğası; ışıl ışıl denizi yürürken insanı dinlendiren sahilleri, güler yüzlü ve misafirperver insanları, kendine has mutfağıyla bir kere gidildiğinde tekrar tekrar ziyaret etmek isteyeceğiniz türden bir şehir. Biz de sizin için İzmir’e gelmişken mutlaka görmeniz gereken yerleri derledik. Dilerseniz gelin, İzmir gezilecek yerleri beraber inceleyelim.

Dokuz Eylül Üniversitesi’ne yakın gezilecek yerler arasındaki ilk durağımız Buca Yedigöller Parkı. Yedigöller, oldukça büyük bir doğal vadinin üzerinde yer almakta. Yeşil ve mavi renklerinin hâkim olduğu bu park, huzurlu yürüyüşler yapmanız için oldukça güzel bir seçenek.

Bir diğer rotamız ise İnciraltı Kent Ormanı. İzmir ziyaretiniz esnasında yürüyüş yapmak, ailenizle piknik yaparken kafanızı dinlemek veya bir ağacın gölgesine sığınmak isterseniz, kesinlikle bu muhteşem deniz manzaralı tabiat parkına gelmelisiniz.

İzmir’in en popüler yerlerinden biri ise Alsancak. Burada bulunan Alsancak Sevgi Yolu insanın içini ısıtan cinsten. İki tarafı da palmiye ağaçlarıyla kaplı, şehrin göbeğinde ama trafiğe kapalı olduğundan aileniz ya da sevdiklerinizle rahatça burada vakit geçirebilirsiniz. Sevgi Yolu’nda oldukça fazla kitapçı ve sahaflar da mevcut. Dersleriniz için kaynağa ihtiyaç duyarsanız da buraya uğramadan geçmemenizi öneririz.

Daha önce İzmir’e gelmediyseniz bile adını mutlaka duyduğunuz Kordon Boyu da kesinlikle görmeniz gereken yerlerden. Sevdiklerinizle yakamozu seyretmek, kordon boyunca yürüyüş yapmak, çimlerde uzanıp yıldızları izlemek ve çiğdem çitlemek güzel bir aktivite olabilir.

İzmir’e kadar gelmişken muhteşem antik kentlerini ziyaret etmeden olmaz. Eğer özel aracınız varsa Bergama Antik Kenti, Dokuz Eylül Üniversitesi’ne bir saatlik uzaklıkta. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış Bergama, yerli ve yabancı olmak üzere her sene binlerce turisti ağırlamakta. Burayı ziyaret ederek tarihi dönemlere bir yolculuk yapabilirsiniz. Gerek manzarası gerekse kolay gezilebilme açısından görülmeye değer bir yer.

Dokuz Eylül Üniversitesi'nin Ünlü Mezunları

  • Engin Altay: Siyasetçi ve milletvekili Engin Altay, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizli Yüksekokulu mezunudur.
  • Emre Aydın: Ünlü müzisyen ve söz yazarı Emre Aydın, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü mezundur.
  • Şenay Gürler: Sinema, televizyon ve tiyatro oyuncusu Şenay Gürler, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Bölümü’nden 1993 yılında mezun olmuştur.
  • Engin Altan Düzyatan: Ünlü oyuncu ve sunucu Engin Altan Düzyatan, 2001 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nden mezun olmuştur.
  • Yeşim Ceren Bozoğlu: Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, yönetmen, seslendirme sanatçısı Ceren Bozoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunudur.
  • Rıza Kocaoğlu: Sinema ve dizi oyuncusu Rıza Kocaoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Oyunculuk Bölümü’nden 2000 senesinde mezun olmuştur.
  • Cengiz Küçükayvaz: Oyuncu ve seslendirme sanatçısı Küçükayvaz, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunudur.
  • Bülent İnal: Ünlü oyuncu Bülent İnal, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunudur.
  • Berna Gözbaşı: Süper Lig’in ilk kadın kulüp başkanı Berna Gözbaşı, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi İngilizce İşletme Bölümü’nden 1996 yılında mezun olmuştur.
  • Fatma Turgut: Ünlü şarkıcı ve söz yazarı Fatma Turgut, 2010 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Klasik Gitar Bölümü’nden mezun olmuştur.