Kuþ cennetleri, doða gözleminden hoþlananlar için cazip fýrsatlarý bünyelerinde barýndýrýyor. Ancak ne yazýk ki birçoðu, plansýz yapýlaþma ve tarým faaliyetleri nedeniyle varlýklarýný korumakta epey zorlanýyor. Eðer siz de farklý kuþ türlerini doðal ortamlarýnda gözlemlemekten ve fotoðraflarýný çekmekten hoþlanýyorsanýz, aþaðýda sýraladýðýmýz koruma alanlarýna özel gezi planlarý oluþturabilirsiniz. Ýþte Türkiye'nin en güzel kuþ cenneti rotalarý!
Manyas Kuþ Cenneti
Kuþ cenneti denildiðinde Türkiye'de ilk akla gelen ve büyüleyici güzellikteki olan Manyas Gölü, Bandýrma'nýn 15 kilometre kadar güneyinde yer alýyor. Konumu ve ýlýman iklimi sayesinde bu kuþ cenneti, 266 farklý kuþ türüne ev sahipliði yapýyor. Tabii Manyas Kuþ Cenneti'ni ziyaret ettiðinizde kuþlara ek olarak 118 bitki ve 23 balýk türünü de gözlemleme fýrsatý bulabilirsiniz. 1975 yýlýnda Avrupa Konseyi'nden “'A”' sýnýfý diploma alan Manyas Kuþ Cenneti'nde gözlem yapmak için en ideal nokta, gözetleme kulesi. Buraya çýkan doða tutkunlarýna ihtiyaç duyduklarý dürbünler ücretsiz daðýtýlýyor. Kulede zaman geçirdikten sonra koruma alaný bünyesinde kurulu müzeyi ziyaret edebilirsiniz.
Ýzmir Kuþ Cenneti
![Doða Gözleminden Hoþlananlar Ýçin Türkiye'deki Kuþ Cennetleri]()
Anadolu coðrafyasýnýn zenginliði sayesinde doðal yaþamý anlamak için illa kilometrelerce yol kat etmek gerekmiyor. Örneðin Çamaltý Tuzlasý'ný da içerisine alan Ýzmir Kuþ Cenneti, kent merkezine yakýn konumu ile kentte yaþayanlara diledikleri an doðaya karýþma fýrsatý veriyor. Gediz Nehri'nin körfezle buluþtuðu alaný kapsayan kuþ cenneti, flamingolarý ile ünlü. Ama burada yýl boyunca 289 farklý türü gözlemleyebilirsiniz. Ýzmir Kuþ Cenneti, bünyesinde bulunan Homa Dalyaný sayesinde çeþitli balýk türleri için de üreme alaný vazifesi görüyor. Tüm bunlara ek olarak arka tarafýnda yer alan dar yollarda gezinirken baþta tilki olmak üzere birçok canlýya denk gelebilirsiniz.
Ýzmir Otelleri için Neredekal.com otel listeleme sayfalarýndan detaylýca bütçe ve zevkinize göre tesis seçeneklerine göz atabilirsiniz.
Sultan Sazlýðý Kuþ Cenneti
Kayseri, yemek kültürü ve kayak merkezi ile ön plana çýkýyor. Fakat kent, doða tutkunlarý için ayrý bir anlam ifade ediyor. Zira merkeze 70 kilometre mesafedeki Sultan Sazlýðý, yýl boyunca 300 civarýnda kuþ türüne barýnma imkaný saðlýyor. Üstelik Develi Ovasý'nýn bir bölümünü kaplayan kuþ cennetinin sulak alanýnýn boyutlarý yýl içerisinde deðiþkenlik gösterdiðinden, ziyaretçiler farklý manzaralarla karþýlaþabiliyor. Eþsiz güzellikteki Sultan Sazlýðý Kuþ Cenneti'ni ziyaret ettiðinizde, bölgeye has el iþi ürünlere sahip olma imkanýna da kavuþabilirsiniz. Koruma alaný çevresindeki köylerde yaþayan halk, topladýklarý sazlardan çok güzel eþyalar üretiyor.
Nallýhan Kuþ Cenneti
![Doða Gözleminden Hoþlananlar Ýçin Türkiye'deki Kuþ Cennetleri]()
Ankara'nýn su ihtiyacýný karþýlayan Sarýyar Barajý'nýn hemen yaný baþýndaki Nallýhan Kuþ Cenneti, Türkiye'deki kuþ cennetlerini sýraladýðýmýz listedeki tek yapay ekosistem olma özelliði taþýyor. Yalnýz bu noktaya pek takýlmayýn. Çünkü yýllar boyunca özenle gerçekleþtirilen çalýþmalar, epey baþarýlý olmuþ. Baþta sakarmeke, angýt ve yeþilbaþ ördek olmak üzere birçok tür, kýþ mevsimini burada geçiriyor. Söðüt aðaçlarý ile kaplý alan, ayný zamanda doða fotoðrafçýlýðý için ideal koþullarý saðlamaktan geri kalmýyor. Dolayýsýyla daha önce kýþ aylarýnda gözlem yapmak adýna Nallýhan Kuþ Cenneti'ne gittiyseniz, ilkbahar ve yaz dönemlerinde de burayý ziyaret etmenizi öneririz.
Ankara Otelleri için Neredekal.com otel listeleme sayfalarýndan detaylýca bütçe ve zevkinize göre tesis seçeneklerine göz atabilirsiniz.
Göksu Deltasý Kuþ Cenneti
Nesli tükenme tehlikesi altýndaki saz horozu ile ilgili neredeyse her yýl Karadeniz'de görüldüðüne dair haberler yapýlýyor. Haliyle kuþ gözlemine yeni baþlayan birçok kiþi, rotasýný kuzeye çevirerek yelvegiller familyasýnýn bir üyesi olan bu kuþ türünü görmeyi arzuluyor. Ancak gözlem konusunda deneyim sahibi olan doða tutkunlarý, ayný amaç doðrultusunda Göksu Deltasý'ný gitmekte bir an için bile tereddüt etmiyor. Silifke sýnýrlarý içerisinde yer alan Göksu Deltasý Kuþ Gölü'ne gittiðinizde, saz horozu dýþýnda 329 farklý türü doðal ortamlarýnda gözlemleme fýrsatýný yakalayabilirsiniz. Yaz ördeði, kýzýl þahin, flamingo ve yalýçapkýný gibi türleri gözlemledikten sonra deltanýn batýsýndaki tarihi kalýntýlarý ziyaret edebilirsiniz.
Birecik Kuþ Cenneti
![Doða Gözleminden Hoþlananlar Ýçin Türkiye'deki Kuþ Cennetleri]()
Týpký saz horozu gibi kelaynaklar da nesli tükenme tehlikesi altýndaki türler arasýnda yer alýyor. Üstelik dünyada sadece üç ülkede üreme alanlarý bulunuyor. Ne þanslýyýz ki bu alanlardan biri ülkemizde, Þanlýurfa'da yer alýyor. Fýrat Vadisi'ndeki Birecik Kuþ Cenneti, 1977 yýlýndan bu yana yalnýzca kelaynaklarýn bakýmýna ve korunmasýna odaklanýyor. Koruma alanýnda ayný zamanda türün geleceðini garanti altýna almak adýna çeþitli çalýþmalar sürdürülüyor. Hatta bu çalýþmalar sonucunda 2020'de 68 yavru üretilerek bir rekora imza atýlmýþ.
Þanlýurfa Otelleri için Neredekal.com otel listeleme sayfalarýndan detaylýca bütçe ve zevkinize göre tesis seçeneklerine göz atabilirsiniz.
Türkiye'de sevdiðiniz ve farklý kuþ türlerini görebileceðimiz baþka nereler var? Yorumlarda bizimle paylaþmanýzdan mutluluk duyarýz!