Balıkesir'in Tatil Cenneti: Akçay Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Balıkesir'in Tatil Cenneti: Akçay Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 12 Eylül 2022
 • Son Güncellenme: 19 Şubat 2024
Balıkesir'in Tatil Cenneti: Akçay Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Geçmiş nesillerden itibaren çoğu Türk ailesinin yaz tatillerinde ilk tercih ettiği yerler arasında olan Akçay, Altınoluk ve Kaz Dağları ile çevrili doğası sebebiyle hem bol oksijen alabileceğiniz hem de masmavi berrak denizinde keyif yapabileceğiniz birbirinden güzel sahillere ev sahipliği yapmaktadır. Yazlık sitelerin oldukça fazla olduğu, emeklilerin ve daha düşük bütçeli tatilcilerin tercih ettiği Akçay, gezilecek yerler açısından Türkiye’nin en güzel tatil beldeleri arasında yer almaktadır.İstanbul’a yakın olması nedeniyle de tercih edilen Akçay’ı bu yazımızda sizlere daha detaylı olarak anlatmak istedik.

{ad:0}

Akçay Nasıl Bir Yer?

Balıkesir'in Tatil Cenneti: Akçay Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ege Denizi’nin masmavi suları yanında Kazdağları’nın yemyeşil doğasını kucaklayabileceğiniz, geçmişten günümüze değin gelen tarihi alt yapısı ile Kuzey Ege’nin en çok tercih edilen tatil beldeleri arasında yıllardır yerini alması şaşırtıcı değil... Tertemiz havası yanında, tabiatın sunduğu güzelliklerini keşfedebileceğiniz Akçay yıllardır emekli hayatı düşleyenlerin, daha sakin bir yaşam isteyenlerin, en uygun tatil yerleri arasında olması nedeniyle bütçe dostu tatil beldesi arayanların da en gözde tatil beldelerinden birisi.

Akçay Nerede?

Balıkesir'in Tatil Cenneti: Akçay Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Edremit Körfezi’nin iç taraflarında yer alan Balıkesir ilinin Edremit ilçesine bağlı olan Akçay, yediden yetmişe herkese hitap edecek tatil ve yerleşim yerleri arasındadır. Akçay’ın Edremit ilçesine olan uzaklığı ise 10 km’dir.

Akçay’ın Tarihi

Balıkesir'in Tatil Cenneti: Akçay Hakkında Bilinmesi Gerekenler

M.Ö. 1200’lü yıllara dayanan tarihi ile Akçay, antik dönemde uğradığı korsan saldırıları nedeniyle uzun bir dönem terkedilmiş şehir olarak kayıtlarda geçmektedir. Chrysa ve Killa şehirlerini bünyesinde barındıran Akçay’ın Homeros’un şiirlerindeki adı ‘’Stoeis’’ olarak geçmektedir. Akçay askeri bakımından stratejik bir konumda yer alması sebebiyle her zaman akınlara uğrayan bir şehir olmuş. Çevresinde Assos, Thebe, Bergama gibi zamanın büyük şehirlerini birbirine, Avrupa’yı da Efes’e bağlayan Haç yolu üzerinde olması nedeniyle önemli bir konumda olmuştur. Akçay günümüzdeki adını ise Kazdağları’ndan gelen Kızılkeçili Çayı’nın Kızılkeçili köyüne dökülmesi ile birlikte almıştır.

Akçay’a Ne Zaman Gidilir?

Balıkesir'in Tatil Cenneti: Akçay Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yaz mevsiminde oldukça sıcak bir hava ikliminin hakim sürdüğü Akçay, deniz-kum-güneş üçlüsünü yaşamak isteyenler nedeniyle oldukça kalabalık bir tatil beldesi olmaktadır ve bu amaçla gelenler için en ideal zamanlar Mayıs-Eylül ayları arasındadır. Akçay kışın nasıl diye merak ediyorsanız kış mevsiminin yağışlı ve ılık geçmesi nedeniyle de kafa dinlemek, Balıkesir’in kaplıca turizminden faydalanmak isteyen ve sessiz bir ortamda dingin birkaç gün geçirmek isteyenler için de bahar ve kış mevsiminde oldukça idealdir. Dört mevsim olanakları ile Akçay’ı ihtiyaçlarınız doğrultusunda her mevsim tercih edebilirsiniz.

{product:9870}

Akçay Gezilecek Yerler

Balıkesir'in Tatil Cenneti: Akçay Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Akçay’da keyifli ve çok yönlü bir tatil geçirmeniz için hem doğa, hem deniz hem de tarihi yerleri gezebileceğiniz Akçay önerilerimizi aşağıda sıralamak isteriz;

Sarıkız Heykeli

Balıkesir'in Tatil Cenneti: Akçay Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Öncelikle Akçay merkezde iseniz, Akçay’ın simgesi olan Sarıkız Heykeli’ni görebilir, Sarıkız efsanesi hakkında bilgi alabilirsiniz. Sarıkız Efanesi’nden kısaca bahsetmemiz gerekirse Edremit’in Güre Köyü’nde yaşayan Sarıkız, güzel ve iyi bir kalbi olan biri imiş. Uğradığı iftiralar sonucu babası Sarıkız’ı 5-10 kaz ile birlikte Ida Dağı’na terk etmiş. Daha sonra kızını görmeye gelen baba kızından su istemiş ve Sarıkız elini Ida Dağı’ndan Edremit Körfezi’ne uzatarak tasını suyla doldurmuş. Babası bu durumu şaşkınlıkla karşılayarak kızının erdiğini anlamış. Sırrı anlaşılan Sarıkız İda dağının tepesinde ölmüş, yaptıklarından dolayı pişman olan babası ise başka bir tepede ölmüş. Bu efsane nedeniyle Kazdağı doruğunun tepesi Sarıkız Tepesi, babanın öldüğü yer ise Babadağı tepesi olarak bilinmektedir.

 Antandros Antik Kenti

Balıkesir'in Tatil Cenneti: Akçay Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Balıkesir gezilecek yerler arasında bulunan ve Akçay’a 17 km mesafede, Altınoluk sınırları içerisinde yer alan Antandros Antik Kenti, hala kazı çalışmalarının devam ettiği bir antik kent konumunda. Yunan Mitolojisinde adı geçen ve geçmişten günümüze birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Antandros Antik kentinin tarihi M.Ö. 7.yy’a kadar dayanmaktadır. Kent günümüzde Roma İmparatorluğu tarafından yapılan yer mozaiklerine, kanalizasyon kalıntılarına ve çeşitli lahitlere ev sahipliği yapmaktadır. 

{product:9870}

Kazdağı Milli Parkı

Balıkesir'in Tatil Cenneti: Akçay Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Balıkesir’in Edremit ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve Çanakkale ile paylaşılan Kazdağları, Marmara ve Ege arasında sınır çizen bir orman görevindedir. Sağladığı ekosistem ile barındırdığı endemik bitki türleri açısından oldukça zengindir. İsviçre Alpleri ile yarışan dağların oksijen seviyesi sayesinde huzur ve sakinliği yaşayacağınız Kazdağı Milli Parkı sınırları içerisinde Pınarbaşı ve Hasanboğuldu piknik alanlarını gezmenizi, Sarıkız tepesini görmenizi tavsiye ederiz. Kamp yapmayı da seviyorsanız Kazdağı Milli Parkı uğramanız gereken Türkiye’nin en güzel milli parkları arasında yer alıyor.

Tahtakuşlar Etnografya Galerisi

Balıkesir'in Tatil Cenneti: Akçay Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Akçay’a 5 km mesafede yer alan Tahtakuşlar Köyü’nde faaliyet gösteren Tahtakuşlar Etnografya Müzesi Türkiye’nin ilk etnografya müzesi olarak biliniyor. Şaman adetlerini, yöresel kıyafetleri geçmişten günümüze dair dini törelerin izlerini bu müzede görebilirsiniz. 

Akçay’ın Birbirinden Güzel Plajları

Balıkesir'in Tatil Cenneti: Akçay Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Mavi bayraklı plajları ile ünlü Akçay plajlarında gönül rahatlığı ile denize girebilir ve tüm gününüzü birbirinden temiz ve berrak sulara sahip plajlarda geçirebilirsiniz. Balıkesir Akçay deniz suyu genel olarak soğuk bir suya sahip olsa da zaman zaman ılık olduğu dönemler de olmaktadır. İsterseniz Akçay’da denize girilecek plajlara gelin yakından bir göz atalım;

  • Altınkum Plajı: Akçay denilince ilk akla gelen ve Akçay’ın en popüler plajları arasında yerini alan Altınkum plajı, 300 metre uzunluğunda ve kum ile çakıl karışımı bir plaj yapısındadır. Altınkum Plajı Edremit sınırları içerisinde deniz sıcaklığı genellikle soğuk olan bir denize sahiptir. Akçay denizi temiz ve bakımlı plajları ile tercih edilmektedir. Altınkum plajı da oldukça temiz ve berraktır. Plaj, piknik yapabileceğiniz alanların yanı sıra WC, duş, soyunma kabini gibi alanları ile de hizmet vermektedir. Tüm gün deniz keyfi yapılabilecek, aileler tarafından tercih edilebilecek bir plaj olması nedeniyle Akçay Altınkum denizi plajı oldukça popüler bir plajdır. Plajda ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz birçok işletme de bulunmaktadır. Altınkum Plajı giriş ücretsizdir, işletmelerin sunduğu şezlong ve şemsiye imkanlarından yararlanmak ise ücretlidir.
  • Saka Çim Plajı: Akçay plajları arasında öne çıkan, popüler plajlar arasında yerini alan Saka Çim Plajı, Akçay Limanı’nı geçtiğinizde göreceğiniz bir plaj. Sakin ve huzurlu atmosferi ile tatilciler tarafından tercih edilen plajda bir işletme bulunmaktadır. Sahil şeridinin küçük ve taşlıklı olması nedeniyle sakin olan Saka Çim Plajı’na giriş ücretsizdir. İşletmelere ait şezlong ve şemsiye kiralamak için ücret ödenmektedir. Bu plajda da piknik alanları, duş ve WC gibi imkanlar bulunmaktadır.
  • Akçay Pat Kamp Plajı: Akçay kamp yapılacak yerler arasında en çok tercih edilen, deniz kenarında kamp yapıp, vakit geçirmek isteyen tatilciler ve doğa severler için önerebileceğimiz bir plaj Akçay Pat Kamp Plajı. Kamp alanı içerisinde ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir büfe bulunmasına rağmen yine de tedarikli gelmekte fayda var. Kıyı şeridi çakıllı olsa da deniz içerisinde ilerledikçe plaj kum ile kaplıdır. Akçay Pat Kamp plajı girişi ücretsizdir. Şezlong ve şemsiye kullanmak istediğinizde belli bir ücret ödemelisiniz.
  • Ören Halk Plajı: Akçay’a gelmişken yakınlarında bulunan plajlara da uğrayabilir, Balıkesir’in diğer plajlarının keyfine varabilirsiniz. Ören Halk plajı, Güre Sahili Akçay’a yakınlığı nedeniyle tercih edilen diğer plajlar arasındadır.

Unutmayın güzel ve keyifli bir deniz gününün ardından eşsiz gün batımı sunan manzaraları ile Akçay sahilleri yediden yetmişe her tatilcinin gözdesi konumunda.

{product:38329}

Akçay’da Neler Yapılır?

Balıkesir'in Tatil Cenneti: Akçay Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Akçay’a yaz mevsiminde geliyorsanız yukarıda bahsettiğimiz egenin masmavi denizine sahip plajlarına giderek yaz tatilinizi deniz-kum-güneş üçlüsü ile birlikte geçirebilir, sakin bir tatil arıyorsanız Kaz Dağları’nın tepesinde konumlanan huzur dolu Akçay Otellerinde kafanızı dinleyebilir, kamp ve doğa yürüyüşü, yoga, meditasyon için ideal olan Akçay ve çevresindeki bölgelerde kamp yapabilir, Şahinderesi Kanyonu’nda trekking yapabilir, Kazdağları’nda bulunan kamp alanlarında kalabilir, muhteşem doğanın güzelliklerine yakından tanık olabilirsiniz. Kış mevsiminde ise Akçay yakınlarında bulunan Güre beldesinin ünlü Güre kaplıcalarından faydalanabilir, sağlık turizminden de yararlanabilirsiniz. Son olarak Akçay sahil şeridinde muhteşem bir gün batımı izlemenizi de tavsiye ederiz.

Akçay’da Ne, Nerede Yenir?

p>

Balıkesir'in Tatil Cenneti: Akçay Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ege topraklarında olduğunuz için zeytinyağlı yemeklerin ağırlıkta olduğu Akçay, Balıkesir’in meşhur hayvancılık faaliyetlerinden de nasibini almıştır. Bol akarsu ve şelale bulunan bölgede balık ürünleri ve deniz ürünlerini de gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. En güzel süt ve süt ürünlerini tadabilir, her damak tadına hitap edecek zeytinlerini deneyebilirsiniz. Akçay ziyaretiniz sırasında mis gibi doğal ve yöresel ürünleri satın alabilir, doğal zeytinyağı, zeytinyağlı sabun gibi ürünleri sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz. Son olarak bölgeye özgü höşmerim tatlısını yemeden, Akçay’dan ayrılmamanızı tavsiye ediyoruz.

Akçay’a Nasıl Gidilir?

Balıkesir'in Tatil Cenneti: Akçay Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İstanbul’a yaklaşık 480 km mesafede bulunan Akçay’a hem karayolu hemde hava yolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Karayolu ile gelecek olanlar Yalova-Bursa-Balıkesir güzergahını takip edip, sonrasında Edremit yönünü doğru ilerleyerek Akçay’a rahatlıkla ulaşabilirler. Balıkesir merkeze 95 km uzaklıkta bulunan Akçay, Edremit’e 10 km mesafede yer almaktadır. Kendi imkanları ile Akçay’a gelmeyi düşünenler Türkiye'nin her yerinden Balıkesir’e düzenlenen otobüs seferleri ile Akçay’a ulaşabilir, yaz mevsiminde direk olarak Akçay’a giden otobüslerle de bölgeye ulaşımı rahatlıkla sağlayabilirsiniz.

Akçay’a hava yolu ile gelmek isteyenler Edremit merkeze 8 km uzaklıkta bulunan Balıkesir Koca Seyit Havalimanı’nı tercih ederek önce Edremit’e, sonrasında buradan kalkan otobüslerle de Akçay’a ulaşabilirler.

Akçay’da Nerede Kalınır?

Balıkesir'in Tatil Cenneti: Akçay Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Akçay’a yerleşmek özellikle emekli olduktan sonra sakin bir hayat yaşamayı hayal edenler tarafından sık sık düşünülmektedir. Tatillerinizde kısa da olsa böyle bir deneyime sahip olabilirsiniz. Neredekal.com’un sunduğu Akçay Otelleri sayfasından bütçenize ve zevkinize hitap eden Akçay pansiyonlarını ya da Akçay tatil fırsatlarına göz gezdirebilirsiniz.

{product:26400}{search:akcay-otelleri,Akçay Otelleri}