Atatürk'ün İzine Dünyada Rastlayabileceğiniz Yerler

Atatürk'ün İzine Dünyada Rastlayabileceğiniz Yerler

Paylaş
Sevgi Özdil  
Eklenme: 13 Ocak 2016
 • Son Güncellenme: 21 Aralık 2023
Atatürk'ün İzine Dünyada Rastlayabileceğiniz Yerler

"Mustafa Kemal Atatürk" adı verilmiş meydanlar sadece ülkemizde bulunmuyor. Dünyanın her yerinde, birçok ülkede Mustafa Kemal Atatürk Meydanı, Mustafa Kemal Anıtı, caddesi, parkı... Avustralya, Yeni Zelanda, Meksika gibi uzak coğrafyalarda bile! Atatürk'ün saygı görerek heykel ve rölyefleri yapılmış ve meydanlara caddeleri isimleri verilen ülkelerin listesini sizler için hazırladık. İşte Atatürk heykelinin bulunduğu ülkeler.

{ad:0}

Tika / Bişkek

tikaataturk

Bişkek'teki bir parkta Atamızın heykeli tüm görkemi ile ziyaretine gelenleri karşılamaya devam ediyor.

Bakü / Azerbaycan

bakuataturk

Atatürk büstünün yanında Ulu Önderin adının verildiği Atatürk Parkı da yer almaktadır.

Santiago / Şili

siliataturk

Başkent Santiago'nun Apoguindo Caddesi Novigod Parkı ev sahipliği yapıyor Atatürk Anıtı'na. Santiago belediyesi aldığı bir kararla kentte bulunan parklardan birine, başkentte yaşayan halkın Atatürk'ü örnek alması için O'nun rölyefini yaptırdı. Rölyefte yazan o yazı: Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, vatanının fedakar ve sadık hizmetkarı, benzeri olmayan kahraman, insanlık idealinin canlı emsali... Bütün hayatını Türk Milletine vakfetmiş, milletine kendi ruhunu, ateşini vermiştir. Hatırası milletinin ruhunu ateşli tutan sönmez bir meş'ale olarak yaşamaktadır!

Higashimuro District - Wakayama / Japonya

japonyaataturk

Anıtın hemen altında 'Yurtta Sulh Cihanda Sulh' ve imzası ile Atatürk heykeli ziyaretine gelenleri karşılar. 

Polonya'da Bir Meslek Lisesi: Liceum Profilowane nr VII, Patron: Mustafa Kemal Ataturk

polonyaataturk

2008 yılında Polonya'nın Wroclaw şehrinde bir meslek lisesine Ulu Önder'in adı veriliyor. Haziran 2008'de okulun ismi Türkiye’den gelen davetlilerinde aralarında bulunduğu, Wroclaw ve Polonya’nın önde gelen otoriteleri tarafından törenle Mustafa Kemal Atatürk ile anılmak üzere ilan edilmiştir.

Lima / Peru

peruataturk

"Paz En Casa, Paz En El Mundo" yani "Yurtta Barış, Dünya'da Barış" Peru halkı Türkleri çok seviyor, özellikle de kırsal kesim. Bu da en büyük kanıtı olsa gerek.

Üsküp / Makedonya 

uskupataturk

Üsküp'te yer alan bir okul ve sokak Mustafa Kemal Atatürk adını taşıyor. Yolunuz düşer de ziyaret etmek isterseniz adres: Pavle Avramoski No 52, Gostivar 1230, Makedonya.

Washington / ABD

abdataturk

Washington’ın en önemli meydanlarından biri olan Sheridan Circle’da Atatürk’ün ölümünün 75. yıl dönümünde açılışı yapılan heykel, ülkenin kamu alanında sergilenen ilk Atatürk heykeli olma özelliğini koruyor.

Budapeşte / Macaristan

budaataturk

Budapeşte'de hem Mustafa Kemal Atatürk'ün adının verildiği sokak hem de Naphegy Parkı'nda büstü bulunuyor.

budapesteataturk

Utrecht / Hollanda

utrechtataturk

Hollanda'nın Utrecht bölgesinde bir caddeye Kemal Atatürk adı verilmiş durumda.

Karlsbad / Çek Cumhuriyeti

cekataturk

Mustafa Kemal Atatürk 1918 Temmuz'unda böbrek tedavisi için o dönemde Avusturya - Macaristan imparatorluğu içinde yer alan Avrupa sosyetesinin gözbebeği Karlsbad'a şimdiki adıyla Karlovy Vary'e gelir. Ulu önder Dr. Vermer'e tedavi olacaktır. Tarihi Grandhotel Pupp'ta kalmak istemektedir ama haftalık 140 Koruno'ya Rudolfs Hof pansiyonda yer ayarlanmıştır kendilerine.

 

cekodaataturk

O dönemlerde Atamızın kaldığı Rudolfs Hof Pansiyon şimdi bir Rus iş adamı tarafından satın alınıp işletilmekte olan Carlsbad Plaza Hotel'dir ve otelin ana kapısının yanında bir levhada Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Kemal Atatürk’ün burada 1918 Temmuz'unda ikamet ettiğini belirten bir levha bulunmaktadır. Ayrıca Atamızın odası da gezilebilmektedir.

Yehud / İsrail 

israilataturk

Arkadaş Derneği'nin bahçesinde bulunan Atatürk Anıtı, 2 Kasım 2007'de Türkiye Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan'ın da katıldığı törenle açıldı. Bu anıt aynı zamanda İsrail'deki ilk Atatürk anıtıdır. Büstün hemen altında "Yurtta sulh cihanda sulh" sözü ve hemen altında da şu yazar: "Türk milleti ve Türkiye'yi seven İsrail halkı sana ebediyen minnettar kalacaktır."

Kabil / Afganistan

kabilataturk

1983 yılında Afganistan Hükümeti tarafından Aliabad Sağlık Kompleksi'nin bir parçası olarak inşa edilmişti. 1991 yılında Afganistan ve Türkiye Sağlık Bakanlıkları arasında varılan mutabakat ile tam teşekküllü bir çocuk hastanesine dönüştürülmüş ve ismi Kabil Atatürk Çocuk Hastanesi olarak değiştirilmişti. 2011 yılında söz konusu hastane geniş çaplı bir tadilattan geçirildi ve hastane Kabil’deki en kapsamlı ve en büyük çocuk hastanesi olma özelliğini taşıyor.

Roma / İtalya

romaataturk

Largo Mustafa Kemal Atatürk ve Mustafa Kemal Atatürk heykeli Roma'da ziyaretine gelenleri karşılıyor.

Yeni Delhi / Hindistan

hindistanataturk

Hindistan Yeni Delhi'de Atamızın adı bir caddede yaşatılıyor. Mustafa Kemal Ataturk Marg. 

Rotterdam / Hollanda 

rotataturk

Hollanda'nın Rotterdam şehrinde de ulu önderimizin adını taşıyan bir cadde var.

Bükreş / Romanya

bukresataturk

Statuia lui Mustafa Kemal Ataturk; Bükreş'te bulunan Atatürk Meydanı'nda bir de Atatürk'ün büstü yer alıyor.

Albany / Avustralya

albanyataturk

Batı Avustralya'da yer alan Albany kasabasında deniz kenarında yüksekçe bir noktada Mustafa Kemal Atatürk'ün heykeli bir kürenin üzerine oturtulmuştur. Bu kürenin ön tarafında da onun sözü olan 'Peace at home peace in the world' yani 'Yurtta sulh dünyada sulh' İngilizce olarak yazıyor. 

Canberra / Avustralya

anzacataturk

Anzac Savaş Anıtı karşısındaki Atatürk Anıtı. Tarih sayfalarına ilk kez bir savaşın iki ülkeyi dostluk bağı ile bağladığı not düşülmüştür. Çanakkale Muharebesi'nde şehit düşen Türk ve Anzak askerlerinin anısını yaşatmak için iki ülke arasındaki görüşmeler sonucu Avustralya'da Atatürk Anıtı'nın açılmasına karar verilmiştir.

Oostzaan / Hollanda

amsterdamataturk

Hollanda'da bir de, 60'larda gelen Türk misafir işçilerin rahatça konaklama yapabilmeleri için konutlardan oluşan bir yer inşa edildi. İnşa edilen bu tesise Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı olan Mustafa Kemal Atatürk'ün adı verildi.

Sidney / Avustralya

sidneyataturk

Mustafa Kemal Atatürk tarafından Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybeden Anzak askerlerinin cenazelerinin Avustralya ve Yeni Zelanda'ya getirilmesini isteyen asker annelerine hitaben yazdığı mektuptaki sözler, Sidney'in merkezindeki Hyde Park'ta yapılan Atatürk Anıtı'nın üzerine konuldu.

Havana / Küba

havanaatatürk

Küba'da Atatürk'ten başka hiçbir yabancı devlet adamının heykeli bulunmamaktadır. Heykel altında Türkçe ve İspanyolca olarak ''Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu - Yurtta Barış, Dünyada Barış '' yazıyor. Atatürk heykeli başkent Havana'nın gözde mekânlarından olan Puerto Caddesi'ndeki, Plaza de Armas parkında ziyaret edilebilmekte.

Caracas / Venezuela

caracasataturk

Venezuela'nın başkenti Caracas'ta bulunan parkta Mustafa Kemal'in heykeli ve altında da "Modern Türk Devleti'nin kurucusu Kemal Atatürk" yazısı bulunmakta. Aynı zamanda başkentte bir caddenin de adı Kemal Atatürk.

Wellington / Yeni Zellanda

yeniataturk

Başkent Wellington'da Atatürk'ün adı parka verildiği gibi bir de Atatürk anıtı bulunmaktadır.

Amsterdam / Hollanda

amsataturk

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da yer alan anıtta Hollandaca ve Türkçe olarak ''Burada Atatürk yurdu vardı, bu yurtta Türkler yaşardı, birlik ve beraberlik mutluluk vardı, hatırlanmaları için bu anıt dikildi. 1965 - 1978'' ve ''Yurtta Sulh, Dünyada Sulh'' yazılı.

Be`er Sheva / İsrail

isataturk

David Tuviyahu ile Eli Daivis caddelerinin kesiştiği yerde Be'er Sheva'da bulunan heykelin levhasında "Yurtta barış, dünyada barış. Mustafa Kemal Atatürk 1881-1938 Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu" yazısı bulunmaktadır. 

Santo Domingo / Dominik Cumhuriyeti

dominikataturk

Dominik Cumhuriyeti'nde bir cadde boydan boya Mustafa Kemal Atatürk adını taşıyor.

Mexico City / Meksika

meksikaataturk

Başkent Mexico City'de bulunan saat kulesi Meksika'nın bağımsızlığının 100. yıl dönümünde Türk vatandaşları tarafından hediye edilmiş. 1910 yılında yaptırılmış ve "Osmanlı Saati" olarak biliniyor. Daha sonra yapılan Atatürk Anıtı ise Le Reforma caddesinde bulunuyor. 

Islamabad / Pakistan

pakistanataturk

Büyük önder Atatürk'ün ismi İslamabad'da Pakistan meclisine çıkan bir caddeye verilmiş.

Dhaka / Bangladeş

bangladesataturk

Bangladeş'te de Kemal Atatürk ismi upuzun bir caddeye verilmiş durumda.

Cheratte - Vise / Belçika

viseataturk

Belçika'ya bağlı Vise'de Atatürk Meydanı ziyaretçilerini bekliyor. Dönemin belediye başkanı Marcel Neven'in girişimi ile meydana 2003'te Atatürk adı verilmiş. İlk önce 'Place Attatürk' olarak yanlış yazılmışken kısa süre sonra doğrusuyla değiştirilmiş.

Astana / Kazakistan

astanaataturk

Kazakistan'ın Astana kentinde Atatürk heykeli Kültür Bakanlığı tarafından inşa edildi. Heykel Türkiye'nin Astana Büyükelçiliği'nin yanındaki parkta yer alıyor. 

Cholpon Ata / Kırgızistan

ruhataturk

Ruh - Ordo yani Ruhların Yeri anlamına gelen açık hava müzesine Cumhurbaşkanlığı Sarayı kapısından girerseniz hemen sağınızda sizi ilk olarak Mustafa Kemal Atatürk'ün heykeli tüm heybetiyle karşılıyor.

Atatürk'e ev olan mekânlarını da keşfedin!

Yorumlar

NİHAT DEMİR 
27.06.2021
#GELMİŞ GEÇMİŞ VE DAHİ GELECEKTEKİ TÜM ZAMANLARIN EN MUHTEŞEM LİDERİ,
BÜYÜK ASKERİ DEHA,
VATANIN KURUCUSU VE KURTARICISI,
EBEDÎ BAŞKOMUTAN,
SON KURGAN,
SON BAŞBUÐ,
ULU ÖNDER,
GAZİ MAREŞAL,
#MUSTAFA #KEMAL #ATATÜRK
Ozan Baştürk 
05.01.2020
Japonya'daki heykeli bizzat görmüştüm. Ertuğrul Fırkateyni'nin battığı adada bulunuyor.
08.11.2018
1930lu ve 1940li yillarda Istanbula, nazilerden kacarak iltica eden Alman Profesörü Fritz Neumark, ölemeden önce bir Röportaj hazirlamis, Türkiyedeki hayati hk. Burada Atatürkün önemini ve ayricaligini, Almanca olarak cok iyi anlatmis. Gurur duydum: https://www.youtube.com/watch?v=q9ucvVJNfc8
08.11.2018
Dünyada, Atatürk'ten başka bu kadar benimsenen ve kadar fazla ülke tarafından paylaşılan, baksa bir devlet adamı olduğunu zannetmiyorum. Atatürk dev bir istisna idi. Aşağıdaki linkte 1930’lu ve 1940’lı yıllarda göçmen olarak İstanbul’da yasayan Alman Profesörü Prof. Fritz Neumark’da ayni şeyleri söylüyor: Hayatımda çok önemli devlet adamları ile şahsen tanıştım diyor, fakat Atatürk başka idi, bambaşka idi, dünyada eşine rastlanmayan bir liderdi diyor. https://www.youtube.com/watch?v=q9ucvVJNfc8. Ancak röportaj Almanya’da yapılmış. Bu Prof. Almanya’da, benim çalıştığım, yaşadığım yerde yaşıyordu. Röportajı ölmeden 3-4 yıl önce yapmış.
alev uçkaç 
13.11.2017
Atatürk’ün evladı olmaktan, Türkiye topraklarında yaşamaktan, yeryüzündeki en güzel bayrağa sahip olmaktan gurur duyuyorum. Yazı için de çok teşekkürler.
Daha fazla yorum gör