Komşuya Ziyaret: Arabayla Yunanistan'a Nasıl Gidilir?

Komşuya Ziyaret: Arabayla Yunanistan'a Nasıl Gidilir?

Paylaş
Sevgi Özdil  
Eklenme: 09 Ağustos 2019
 • Son Güncellenme: 15 Şubat 2024
Komşuya Ziyaret: Arabayla Yunanistan'a Nasıl Gidilir?

Ege sahillerinin karşı kıyısı olan Yunanistan, uzak gibi görünse de aslında çok yakın. O kadar yakın ki sadece 3 saatte İstanbul’dan İpsala Sınır Kapısı’na ulaşabiliyorsunuz. Sınırdan arabayla geçiş yapacağınız için hem sizin hem de aracın bazı belgelere ihtiyacı var. Yunanistan’a geçiş için sizin Schengen vizesine ihtiyacınız olduğu kadar arabanızın da uluslararası sigorta ya da yeşil kart dediğimiz bir belgeye ihtiyacı var. İşte tüm bu belgeler nasıl hazırlanır, nereden temin edilir, bu belgelerle Yunanistan’a Schengen vizesi için nasıl başvuruda bulunulur ve daha nice hap bilgiyi sizlerle detaylıca bu yazımızda paylaşıyoruz.

{ad:0}

Yunanistan'a Arabayla Gitmek İçin Vize Gerekli mi?

Evet, aracınızla Yunanistan'a gitmek için Schengen vizesi almanız gerekiyor. Yunanistan'a arabayla gitmek için vizeyi alamazsınız bu nedenle önceden Schengen vizesi için başvuru yapmalısınız.

Yunanistan'a Arabayla Gitmek İçin Gerekli Schengen Vizesi Evrakları

Pasaport

Yunanistan Schengen bölgesi olduğu için öncelikle bir Schengen vizesine ihtiyacınız var. Eğer geçerli bir Schengen vizeniz, diplomatik, hizmet ya da yeşil pasaportunuz varsa bu kısmı atlayabilirsiniz.

Geçerli bir Schengen vizeniz yoksa ilk iş olarak Yunanistan Konsolosluğu’nun yetkilendirdiği bir aracı kurumdan randevu almalısınız. Yunanistan vize başvurusu yapmak için VFS Global'e veya yalnızca Yunanistan ile alakalı vize işlemleri yapan Kozmos Vize Merkezi'ne başvurabilirsiniz. Seyahat tarihlerinizi netleştirdiyseniz, seyahat tarihinden en az 25 gün öncesine randevunuzu alın. Çünkü yoğunluk sebebiyle vize işlemlerinin 20 – 25 gün sürdüğü durumlar olabiliyor. 

Firmanın internet sitesinden başvuru formunu doldurarak randevunuzu alabiliyorsunuz. Bu başvuru formunu doldurup çıktısını aldıktan sonra diğer gerekli evraklınızı hazırlamaya başlayabilirsiniz.

  • Başvuru formu
  • Pasaport
  • Vize ücreti 
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Seyahat sigortası
  • Pasaport fotokopisi
  • Otel rezervasyonu ya da konaklama bilgisi
  • Araçla ilgili evraklar: Aracın Turing'ten alınmış uluslararası sigortasının fotokopisi, uluslararası ehliyetin fotokopisi (ayrıntılı bilgiyi aşağıdaki yeşilkart işlemleri kısmında bulabilirsiniz), araç sahibi siz ya da sizinle seyahat eden biriyse onun pasaport bilgileri değilse sizin adınıza noterden onaylı vekaletname ve araç ruhsatının fotokopileri 
  •  İşveren mektubu veya izin onayı (SGK Sigortalı işe giriş belgesi)
  • 3 aylık maaş bordrosu
  • Varsa tapu fotokopileri
  • Son 3 ayında banka hesap dökünü
  • Çalıştığınız şirkete ait Vergi Levhası, Ticari Sicil Gazetesi, Son 6 aya ait faaliyet fotokopisi (e-imzali, orijinal), İmza sirküleri
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • QR kodu ikametgah belgesi

Araç İçin Yeşilkart İşlemleri

 Greencard

Araç sahibi sizseniz ya da araç sahibi bu yolculukta size eşlik edecekse onunla birlikte Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’na kısa bir ziyaret yapmanız gerekiyor. Bu ziyaret esnasında aracın yanınızda olmasına gerek yok. Sadece evraklarınız tam olsun. Eğer araç sizin değilse ve araç sahibi sizinle seyahat etmeyecekse noterden araç sahibi tarafından sizin adınıza çıkartılmış bir vekaletnameye ihtiyacınız var. Noter orada size aracı yurt dışına çıkarmak için tüm işleri yapabilme yetkisi gibi bilgiler içeren bir vekaletname hazırlıyor. O vekaletnameyi alıyorsunuz, aracın ruhsatını alıyorsunuz ve ehliyetinizi de alarak Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’nun (Huzur Mah. Fazıl Kaftanoğlu Cad. No:2 34485 Sarıyer/İstanbul) yolunu tutuyorsunuz. Tüm bu belgeleri sunduktan sonra aracınızı en az 15 gün olmak kaydıyla sigortalıyorsunuz. Yeşilkart güncel fiyat listesine Turing’in internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Ödemeleri nakit yapabileceğiniz gibi kredi kartınızla da yapabiliyorsunuz. 

Uluslarası Sigorta (Yeşil Kart) Fiyatları 2023 

Güncel bilgi için resmi siteyi ziyaret edin.

Geçerlilik Süresi Otomobil Motosiklet
15 Gün 47,25 € 37,80 €
1 Ay 59,06 € 47,25 €
2 Ay 82,69 € 66,15 €
3 Ay 106,31 € 85,05 €

Vize işlemleri için bu belgeleri kullanmayacak olanlar İpsala ve Kapıkule sınır kapılarında da araç için uluslararası sigorta yaptırabilirler. Sınır kapılarındaki Turing merkezinin 7/24 hizmet verdiğini de belirtelim. Biz, hem vize için bu belgeye ihtiyacımız olduğundan hem de işimizi son dakikaya bırakıp riske atmayı sevmediğimizden bu seçeneği değerlendirmedik. Yeşilkart’ın hangi ülkelerde geçerli olduğunu merak ediyorsanız onu da Turing’in internet sitesinden bulabilirsiniz. 

Uluslararası Ehliyet İşlemleri

 Uluslararası ehliyet

Turing’e gittiğinizde size ehliyetinizi soruyorlar. Eğer ehliyetiniz yeni ehliyetlerdense sorun yok. Ancak eski tip ise Turing sizin için uluslararası sürücü belgesi veriyor. Bu sürücü belgesi için yanınızda; ehliyet, TC. kimlik numarası olan bir kimliğiniz ve 2 fotoğraf olması gerekiyor. Bu işlemlerin tutarlarını da yine Turing’in internet sitesinden bulabilirsiniz. 

Yunanistan’dan Schengen vizenizi aldınız, aracınız için uluslararası sigortanızı yaptırdınız, kaskonuza yurt dışı teminatı eklettiniz, aracı uzun yol için kısa bir bakımdan geçirdiniz, vize başvurusunda verdiniz ama vize başvurusu yapmadıysanız ya da zaten vizeniz varsa kendiniz ve yanınızdakiler için yurt dışı sağlık sigortanızı da yaptırdıysanız komşuya ziyaret için hazırsınız demektir. Artık yola çıkabilirsiniz.

Arabayla İpsala’dan Yunanistan’a Geçiş

İpsala sınır kapısı

Pasaportunuz, uluslararası sigortanız -orijinali yanınızda olmalı, gümrükte onu ibraz ediyorsunuz- ve tüm belgelerinizle düşünüz yollara. Biz sabah 05:00’de İstanbul'dan yola çıktık ve hiç mola vermeden 07:45’te İpsala sınır kapısına vardık. Sınır kapısına birkaç kilometre kala benzin istasyonları var. Biz arabamızın deposunu burada doldurduk.

Otomobillerin geçiş yaptığı yerden sınır kapsının içine girdik. Burada gümrük için sırada bekliyorsunuz. Sırada beklerken sol tarafta yer alan binadan ‘Yurt dışı çıkış harç pulu’ alıyorsunuz. Bu harcı yetkili bankalara yatırarak temin edebilirsiniz. Pulunuzu da aldıktan sonra ilk nokta pasaport kontrol. Gümrük polisi tüm pasaportları alarak çıkış damgasını vuruyor ve sonraki büroya doğru yol alıyorsunuz. Bu kontrol noktasında da aracın belgeleri kontrol edilerek onay veriliyor ve gümrüksüz bölgeye geçiyorsunuz. Burada Setur Duty Free noktası var. Dilerseniz buradan alışveriş yapabilirsiniz. 

Köprü sınırı

Sonra yol boyunca ilerliyorsunuz ve sınırı çizen köprüden geçerek Yunanistan tarafına ulaşıyorsunuz. Bu arada Türkiye tarafında sınıra geldiğimizde önümüzde 6 tane araç vardı ve toplamda 15 dakika içerisinde sınırı geçtik. Yunanistan tarafına geldiğinizde de ilk olarak pasaport kontrolü yapılıyor. Bu kontrol sırası da yaklaşık 10 dakikada bitiyor ve ver elini komşu diyerek sınırı geçiyorsunuz. İşte bu kadar kolay. Hep gözümüzde arabayla Yunanistan’a gitmek büyüyordu ama o kadar kolay ki korkmanıza hiç gerek yok. Trafik aynen Türkiye’deki gibi akıyor. Tabi Türkiye’ye göre daha az araç ve araç trafiği olduğu doğru. Yollar yeni ve oldukça rahat. Otobanlar için herhangi bir otoyol kartı almanıza gerek yok, nakit gişeleri var. O gişelerde nakit olarak ücretleri ödeyebilirsiniz.

Yunanistan'dan Türkiye’ye Dönüş

 Türkiyeye giriş

Aynı güzergahtan geçerek sınır kapısına varıyorsunuz ve yine ilk olarak pasaport kontrolünden geçiyorsunuz. Bizim aracımız burada aranmadı. Pasaport kontrolünden sonra Türkiye tarafına ulaşıyorsunuz yine burada hem Yunanistan kısmında hem de birkaç metre ilerisindeki Türkiye kısmında duty free mağazaları var. Fiyatlar ikisinde de hemen hemen aynı. Buralardan alışveriş yapıp kuyruğa girebilirsiniz. Burada işlemler biraz daha uzun sürüyor. Yine ilk önce pasaport kontrolden geçiyorsunuz, biraz daha ilerleyince araç kontrol noktasına geliyorsunuz. Orada aracın yeniden Türkiye’ye geldiğine dair bilgi veriyorsunuz. Gümrük polisi aracınızı kontrol ediyor ve sonra son kapıya geliyorsunuz. Buradaki görevli sizi ve aracı görüp geçiş veriyor ve yeniden Türkiye’ye giriş yapmış oluyorsunuz.

Yunanistan'da keşfedilecek çok şey var! Eğer Yunanistan seyahatinizi yaz aylarına denk getirirseniz Yunanistan Plajlarını gezi rotanıza eklemeyi unutmayın!

Yorumlar

SEYİT BOYRAZ 
09.08.2021
gerçekten açıklayıcı bir bilgi olmuş teşekkürler
Eray 
01.03.2020
Peki kendi aracımızın kaskosu yok. Mecbur kasko yapılması şartı var mı peki?
Tuğba Köşkeroğlu 
27.02.2020
Okuduğum 150 blogdan en iyisini yazan, hiçbir cümlede başkalarından alıntı olmayan tek yazı! Emeğinize sağlık. Benim aklıma takılan bir şey var her şeyimiz tam, hafta sonu 2 günlüğüne Yunanistan’a gitmeyi planlıyoruz ama yeni ehliyet konusunda geç kaldık kargoyla haftaya gelecekmiş. Geçici yeni ehliyet çıktısı var elimde, bu çipli ehliyeti turing mi istiyor sigortayı yaparken? Onu çıkışta almayı düşünüyordum eğer öyleyse burada bir bankadan yaptırayım. Gümrükte istiyorlarsa geçemeyeceğiz galiba. :(
Huriye Şentop 
01.09.2019
Peki gidersek eğer bizi nasıl bir sıkıntı bekliyor? Gümrükte polisler Türkiye vatandaşlarına nasıl davranıyor? Herhangi bir sıkıntı sorun oluyor mu acaba.
Uğur çöğürcü 
29.08.2019
Bu kadar zahmetli olamaz, başka yolu olmalı. Daha kısa halini yazar mısınız?
Daha fazla yorum gör