Tarihi alanlarda, geçmiş uygarlıkların izlerinin peşinden ilerlediğiniz turistik seyahatleri sevenlerden birisiyseniz Balıkesir Edremit'te yer alan Antandros Antik Kenti onu keşfetmenizi bekliyor. Geçmişi Truva Savaşı'nın dâhi öncesine uzanan stratejik bir merkez olan Antandros'u harflerin izleriyle keşfetmeye başlamak için yazıyı okumaya devam edebilirsiniz…
Antandros Antik Kenti Nerede?
![Antandros Antik Kenti Hakkında Her Şey]()
Bir Troas kenti olan Antandros; Balıkesir Edremit'in Altınoluk Mahallesi'nin 2 kilometre uzağında yer almaktadır. Antandros Antik Kentine nasıl gidilir diye soranlar için; Altınoluk sınırlarında yer alan Antandros Edremit Körfezi'ne göre kuzeyde, Kaz Dağları'na göre güneyde kalmaktadır. Altınoluk'un 2.5 kilometre doğusunda yer alan antik kent; Çanakkale – Edremit karayolunun da üzerindedir. Şehir içi ulaşım araçlarıyla rahatça erişilebilmektedir.
Herodotos'un Anlatımıyla Antandros
![Antandros Antik Kenti Hakkında Her Şey]()
Herodotos, Antandros'tan bir Pelasg yerleşimi olarak söz etmektedir. Mitolojinin tarihçilerinden Herodotos'un anlatımına göre Pers Kralı Xerxes Yunanistan'a düzenlediği bir sefer sırasında konakladığı İda Dağı'nın eteklerinde üzerlerine düşen yıldırımlar ve şiddetli bora nedeniyle ordu ciddi kayıplar vermiştir. İşte o konaklanılan bölge, Antandros'tan başka yer değildir…
Marcus Aurelius'un Madalyonu
![Antandros Antik Kenti Hakkında Her Şey]()
MS 222 – 235 dönemlerinde hükümdarlığını sürdüren Marcus Aurelius Severus Alexander'ın ön yüzünde kendi portresinin, arka yüzünde ise Aeneias'ın omzunda babası Anchises ve yanında oğlu Askanius'la birlikte Antandros'tan ayrılırken betimlendiği figürünün yer aldığı madalyonun altında "Antandros" metni yer almaktadır.
Orta Çağ'da Antandros
![Antandros Antik Kenti Hakkında Her Şey]()
Orta Çağ'da Arap akınlarından kaçan halk, şimdiki ismiyle Şahin Kale olan surlarla çevrili sarp kayalık alana taşınmıştır. 16. Yüzyılda yerleşim alanı günümüzde Altınoluk Beldesi'nin eski köylük yerleşiminin olduğu alana konuşlanmıştır.
2000'den Beri Devam Eden Kazılar
![Antandros Antik Kenti Hakkında Her Şey]()
2000 yılında yüzey araştırmaları ile başlatılmış akademik kazılar hâlâ devam etmektedir. Şimdiye dek yapılan keşifler ışığında kentin nekropolünün Yarmataş Tepesi'nin iki kilometre batısında olduğu ifade edilmektedir. MÖ 7 ve 2. Yüzyıllarda kullanılan nekropolde arazinin eğimi nedeniyle üst üste iki ve üç katlık yerleştirilmiş lahit mezarlar çıkmıştır. Bu mezarlardan çıkarılan mezar hediyeleri ise Balıkesir Müzesi'nde sergilenmektedir.
İlk Güzellik Yarışmasının Merkezi
![Antandros Antik Kenti Hakkında Her Şey]()
Mitolojik anlatılarda yer edinen, Zeus tarafından en güzel tanrıçanın belirlenmesi görevinin Paris'e verilmesi ve Paris'in bu görevi karşısına dizilmiş tanrıçalar arasından Aphrodite'i seçip, üzerinde "En Güzele" yazılan elmayı ona vermesiyle gerçekleştirdiği "ilk güzellik yarışması" Antandros'ta gerçekleşmiştir.
Antandros Antik Kentine Yakın Konaklama Önerileri
![Antandros Antik Kenti Hakkında Her Şey]()
Balıkesir'in Edremit ilçesinde yer alan Antandros Antik Kenti'ni keşfetmek için çıkacağınız bir gezide bölgeye yakın en iyi konaklama seçeneklerini öğrenip fiyat karşılaştırması yapabileceğiniz Neredekal.com'un
Edremit Otelleri sayfasına bakabilirsiniz.