Antakya Mozaik Müzesi Hakkında Her Şey

Antakya Mozaik Müzesi Hakkında Her Şey

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 07 Mart 2022
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Antakya Mozaik Müzesi Hakkında Her Şey
Hatay Arkeoloji Müzesi ya da halk arasında daha yaygın kullanılan ismiyle Antakya Mozaik Müzesi, kentte ziyaret edilmesi gereken noktaların başında geliyor. Ancak birçok gezgin, kentteki gezilecek yerlerin fazlalığından dolayı müzeyi tatil programlarına dahil edip etmemek konusunda kararsızlık yaşayabiliyor. Eğer siz de benzer düşünce içerisine girerseniz, hemen aşağıda sıralanan sekiz nedeni aklınıza getirebilirsiniz. Keşif Rehberi’mizde bulunan Hatay Gezi Rehberi’ne de göz atmayı ihmal etmeyin!

Hatay’ın Binlerce Yıllık Tarihi Hakkında Fikir Sahibi Olma İmkânı

Antakya Mozaik Müzesi Hakkında Her Şey

{ad:0} Tarihe meraklı birçok gezgin gibi siz de Antakya’nın kökenleri günümüzden binlerce yıl öncesine dayanan köklü tarihi hakkında bilgi sahibi olmak için müzeyi gezi listenize dâhil edebilirsiniz. Çünkü Hatay ve çevresindeki antik alanlarda gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucunda keşfedilen birbirinden değerli binlerce buluntu, bu kültürel tesiste sergileniyor. Küçük eserler olarak nitelendirilen arkeolojik buluntular, ağırlıklı olarak Sasani, Helenistik, Roma ve Selevkos dönemlerinden kalma nesnelerden oluşuyor.

Aslına Uygun Olarak Tasarlanmış 10 Farklı Canlandırma Alanı

Antakya Mozaik Müzesi Hakkında Her Şey

Arkeoloji müzesinin üstlendiği görevler, yalnızca araştırma, koruma altına alma ve sergileme ile sınırlı kalmıyor. Kültürel tesis, ziyaretçilerine aynı zamanda canlandırmalar aracılığıyla Hatay tarihi için önemli olayları detaylı olarak öğrenme fırsatı da veriyor. Örneğin müzenin girişinde, tarih tutkunlarını bölgedeki yerleşik yaşama dair en eski izleri barındıran Üçağızlı Mağarası’nın canlandırması karşılıyor. Müzede, M.Ö. 43 bin ila M.Ö. 17 bin yılları arasındaki yaşama dair çarpıcı izler taşıyan mağaraya ait canlandırma dışında 9 farklı alan daha bulunuyor.

Helen ve Roma Mitolojilerine Dair Eşsiz Bilgiler Edinme Olanağı

Antakya Mozaik Müzesi Hakkında Her Şey

Mitolojiye, özellikle de Helenistik ve Roma dönemlerine, ilgi duyuyorsanız Antakya Mozaik Müzesi’ni kesinlikle gezi programınıza dâhil etmenizi öneririm. Zira müzenin mitoloji bölümünde, her iki dönemde halkın kutsal saydıkları tanrı ve tanrıçaları tasvir eden çok sayıda heykel bulunuyor. Aynı bölümde ayrıca Helenistik ve Roma mitolojilerinde önemli yere sahip olan kahramanlara adanmış eserleri de yakından inceleyebilirsiniz.

İkonik Kral Şuppiluliuma Heykeli’ni Görme Fırsatı

Hazır heykellerden bahsetmişken, Hatay Arkeoloji ya da halk arasındaki adıyla Antakya Mozaik Müzesi’nde 86 adet göz alıcı güzellikte eserin sergilendiğini biliyor muydunuz? Farklı dönemlere ait bu eserler arasında en yoğun ilgiyi Kral Şuppiluliuma’yı tasvir ettiğine inanılan heykel görüyor. Tabii Geç Hitit Krallığı döneminde üretilmiş bu eser dışında Roma İmparatoru Trebonianus Gallus’a ait olan büst de detaylarıyla ziyaretçilerini epey etkiliyor. Müzenin heykel koleksiyonunu incelerken, Çift Aslanlı Sütun kaidesi gibi daha pek çok çarpıcı nesneyi detaylıca tanıma imkânı bulabilirsiniz.

Dünyanın En Büyük Mozaik Sergileme Alanında Dolaşmak

Antakya Mozaik Müzesi Hakkında Her Şey

Hatay Arkeoloji Müzesi, gerek canlandırma alanları gerekse de diğer tematik bölümleriyle ziyaretçilerine keyif dolu saatler yaşatıyor. Ama dünyanın en büyük mozaik sergileme alanını bünyesinde barındırması, müzenin yoğun ilgi görmesindeki ana sebebi oluşturuyor. Müzenin bu bölümünde, toplam boyutu yaklaşık 3.500 metrekareyi bulan çok sayıda mozaik tarih tutkunlarının beğenisine sunuluyor. Sergileme alanını dolaşırken, sosyal medya paylaşımları sayesinde popülerleşmiş İskelet Mozaiği’nden Perseus ve Dansözler’e kadar birçok çarpıcı çalışmayı yakından görme heyecanını yaşayabilirsiniz.

Detaylarıyla Göz Kamaştıran Antakya Lahdi

Antakya Mozaik Müzesi Hakkında Her Şey

2018 yılında ziyarete açılan “Lahitler Salonu”, bizce müzeye gitmek için en az mozaikleri görme fırsatı kadar iyi bir neden. Çünkü bu bölüm aracılığıyla antik çağlarda Hatay ve çevresinde kök salan toplumların benimsedikleri ölü gömme gelenekleri hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Hatta Urartu mezar mimarisi başta olmak üzere birçok çarpıcı örneğe göz atabilirsiniz. Tabii konu mezar örnekleri olunca, hemen akla göz kamaştıran ayrıntılarla bezenmiş Antakya Lahdi geliyor. İçinden çıkan sikkeler ışığında lahdin M.S. 3. yüzyılda yapıldığı düşünülüyor.

Kentin Önemli Tarihi Yapılarına Ait Minyatürler

Giriş kısmında da belirttiğim gibi Hatay, binlerce yıllık köklü tarihinin etkisiyle konuklarına gezilecek yerler bakımından epey seçenek sunuyor. Haliyle birçok gezgin, kısıtlı tatil dönemlerinde kentteki tüm önemli tarihi yapıları ziyaret etme olanağına kavuşamıyor. Eğer siz de benzer bir durum içerisindeyseniz, rotanızı hemen Hatay Arkeoloji Müzesi’ne çevirip minyatür bölümünü gezebilirsiniz. Müzede; St. Pierre Kilisesi ve Ulu Cami başta olmak üzere birçok önemli yapının minyatürlerine yer veriliyor.

Son Olarak da Müze Binasının Etkileyici Mimarisi…

Antakya Mozaik Müzesi Hakkında Her Şey

Binasının başarılı tasarımı, Antakya Mozaik Müzesi’ni ziyaret etmek için sizlere sunacağımız nedenlerin sonuncusunu oluşturuyor. 53.500 metrekarelik alan içerisine 3 yıllık süreçte inşa edilen bina, Kemal Nalbant’ın imzasını taşıyor. Üstelik kentte çağdaş mimariye dair en önemli eser statüsünde yer alıyor. Başarılı tasarımı sayesinde gezmesi son derece kolay olan binada, genelde antik dönemlere ait eserler öne çıkıyor. Ancak özenle oluşturulmuş Orta Çağ ve İslami Eserler bölümlerini de es geçmemek gerektiğini düşünüyoruz.

Hatay’da Nerede Kalınır?

Antakya Mozaik Müzesi Hakkında Her Şey

Hatay'a gittiğinizde gezilebilecek bir sürü tarihi ve turistik nokta mevcutken bizim önerimiz eski şehir Antakya'da kalmanız olacaktır. Birbirinden güzel butik otelleriyle, eski konaklarıyla, tarihi taş evleriyle hizmet veren, her bütçeye ve her zevke uygun bir çok Hatay Otelleri içerisinden seçiminizi yapabilirsiniz. {product:2540}{search:antakya-otelleri,Antakya Otelleri}
Benzer Yazılar