Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
İlkbaharın Gelişini Kutlayan En Renkli Festivaller

İlkbaharın Gelişini Kutlayan En Renkli Festivaller

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 14 Mart 2022
 • Son Güncellenme: 30 Mart 2024
İlkbaharın Gelişini Kutlayan En Renkli Festivaller

Kış aylarının ardından doğanın uyanmasıyla gelen bahar, pek çok festivalleri de beraberinde getiriyor. Eğlenceli vakitler geçirebileceğiniz ve yörelerin değerlerini daha yakından tanıyabileceğiniz festivaller kaçırılmaması gereken imkanlarla dolu. Yöresel yemekler, danslar, kıyafetler ve adetler eşliğinde doğayı selamlamak hiç şüphesiz özel bir deneyim. Hem sosyalleşmenize olanak tanıyacak hem de çeşitli yerler görmenize vesile olacak başlıca festivaller nelerdir, yakından bir bakalım istedik.

{ad:0}

Mesir Macunu Festivali / Manisa (23 - 28 Nisan)

İlkbaharın Gelişini Kutlayan En Renkli Festivaller

Baharın başlangıcı olarak kabul edilen nevruz haftasında (23 – 28 Nisan) düzenlenen Mesir Macunu Festivali, Manisa’da yaklaşık 400 yıldır kutlanıyor. Ayrıca bu festivalin UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne de 2012 yılında dahil olduğunu yazımızın başında belirtelim. Şifalı bir yiyecek olduğu kabul edilen mesir macununun ortaya çıkışı, tarihsel öykülere dayanmakta. Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan, Manisa sınırları içerisinde nedeni belli olmayan bir hastalığa yakalanır. Çeşitli denemelerin fayda göstermemesi sonucunda Sultan Cami Medresesi’nin başhekimi Merkez Efendi, 41 çeşit bitkinin karışımıyla yapılmış bir macun hazırlar. Macunu yedikten sonra sağlığına kavuşan Hafsa Sultan, her yıl nevruz zamanında bu macunun halka dağıtılmasını, böylelikle herkesin şifa bulmasını ister. Böylelikle gelenek başlamış olur.

Mesir Macunu Festivali’nde her yıl dualar okunarak macunlar hazırlanır ve geleneksel giysiler giyen kadınlar tarafından halka dağıtılır. Yaklaşık üç ton hazırlanan mesir macunu, tıpkı 400 yıl önceki gibi cami meydanından halka saçılır. Meydandaki kalabalıksa usulünce macunları yere düşmeden havada yakalamaya çalışır. Geleneksel macun hazırlama ve dağıtma geleneklerinin yanında festival yürüyüşü, yemek yarışması, halk konserleri, tiyatro, halk oyunları gibi etkinlikler de düzenleniyor. Eğer siz de 400 yıllık süren bu geleneğin bir parçası olmak isterseniz, festivale tok olarak gitmenizi tavsiye ederiz. Mesir Macunu Festivali, global çapta yaşanan pandemiden dolayı 4 yıl aradan sonra ilk kez gerçekleşecek, festivali kaçırmamanızı tavsiye ederiz. İlkbahar'da Manisa'da nerelere gidilir diye soruyorsanız, Keşif Rehberi'nden Bir İlkbahar Rostası: Kula adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

{search:manisa-otelleri,Manisa Otelleri}

Portakal Çiçeği Festivali / Adana (13 - 21 Nisan)

İlkbaharın Gelişini Kutlayan En Renkli Festivaller

Adana’da Nisan’ın ilk veya ikinci haftasında kutlanan festival, birbirinden renkli karelere sahip. 2013 yılında kutlanmaya başlayan Portakal Çiçeği Festivali’nin fikir öncüsü Adanalı iş adamı Ali Haydar Bozkurt, aynı zamanda ülkemizin ilk karnavalının da öncüsü. Şenliğin sloganı "Nisan’da Adana’da" olarak biliniyor. Adana'ya gitmişken meşhur yemeklerinden tatmayı unutmayın deriz. Adana neleri ile meşhur olduğunu öğrenmek için Adana lezzetleri hakkındaki yazımıza göz atabilirsiniz.

Festival boyunca portakal kokan sokaklarda çeşitli etkinliklere katılabilirsiniz. Bunlar arasında sokak gösterileri, dans gösterileri, üniversite müzik gruplarının konserleri, spor müsabakaları ve bando gösterileri gibi eğlenceler yer almakta. Kortej geçişi ve renkli karnaval görüntüleri alışık olduğumuz festivallerin biraz daha dışında olduklarından, kendinizi yurt dışında gibi hissedebilirsiniz. Tüm bu festival etkinlikleri gerçekleştirilirken, Adana’ya özgü bir lezzete sahip portakallar da katılımcılara dağıtılıyor. Verilere göre festivale 100 bini Adana dışından olmak üzere yaklaşık 1,5 milyon kişi katılıyor.

{search:adana-otelleri,Adana Otelleri}

Alaçatı Ot Festivali / İzmir (18 - 21 Nisan)

İlkbaharın Gelişini Kutlayan En Renkli Festivaller

Alaçatı’da düzenlenen geleneksel ot festivalleri, zamanla ünlenerek dışarıdan gelenlerin de merakını uyandırmayı başardı. Yörede yetişen şifalı otların yanı sıra, bu otların yemeklere eklenme usulleri de ustalık istiyor. Çeşme Belediyesi’nin her yıl düzenlediği ot festivali, pandemi süresince diğer festivaller gibi sekteye uğrasa da, bu yıl düzenlenmesi düşünenler arasında. 

Alaçatı’nın dar sokaklarında kurulan tezgahlar sıcak ve samimi bir festival ortamı hazırlıyor. Pek çok çiftçi ve emekçi, hasat ettiği ot türlerini tezgahlarda satışa sunarken, hünerli kişiler de bu otlardan yaptıkları yemekleri katılımcılarla buluşturuyor. El yapımı reçellerin ve yemeklerin tadı, gerçekten çok kaliteli oluyor. Festivalle asıl eğlencesini katan şeylerse düzenlenen etkinlikler. Her yıl çeşitli sanatçıların katılımıyla gerçekleşen müzik konserleri ve ot toplama yarışmaları düzenleniyor. Alaçatı Açıkhava Tiyatrosu’nun ev sahipliği yaptığı bu etkinlikler, en iyilere verilen çeşitli ödüllerle son buluyor. Eğer bir Alaçatı gezisi planlıyorsanız bunu ot festivallerine denk getirerek bahar aylarında gezinize gerçek anlamda renk katabilirsiniz. Alaçatı Ot Festivali yazımızı okuyarak, hemen festival planlarınızı yapabilirsiniz.

{search:alacati-otelleri,Alaçatı Otelleri}

Lale Festivali /  İstanbul (6 - 30 Nisan)

İlkbaharın Gelişini Kutlayan En Renkli Festivaller

Lalelerin tarihimizde ne kadar önemli bir sembol taşıdığı herkes tarafından bilinir. İstanbul’da düzenlenen geleneksel lale festivalinde, çeşitli semtlerde renkli ve şirin çiçek sergileri hazırlanıyor. Lalelerin ağırlıklı olduğu festivallerde farklı çiçek türlerini de yakından görebilirsiniz. Emirgan Korusu, Göztepe 60. Yıl Parkı ve Sultanahmet Meydanı’nda gerçekleştirilen festival, İstanbul’da bulunanlar için baharı karşılamak adına en iyi seçeneklerden. Lale dikme etkinliği sayesinde tüm şehir lalelerle kaplanıyor; hatta öyle ki 2018 yılında yaklaşık 20 milyon lale dikilmiş. Festival kapsamında çeşitli spor etkinlikleri, müzik konserleri ve lale satışı da yer alıyor. Aynı zamanda öncü özellikleri arasında olan halı dikimini de atlamamak gerek. 2015 yılında Sultanahmet Meydanı’nda 545 bin lale kullanılarak yapılan halı, dünyada da bir ilk olma özelliği taşıyor. Eğer siz de şehrin içinde, mis çiçek kokularıyla ve rengârenk sokaklarda bahara hoş geldin demek isterseniz, 6 Nisan’da İstanbul’da düzenlenmesi planlanan 9. İstanbul Lale Festivali’ne katılabilirsiniz.

{search:istanbul-otelleri,İstanbul Otelleri}

Yeşil Üzümlü Kuzugöbeği Mantar Festivali / Muğla (3 - 5 Nisan)

İlkbaharın Gelişini Kutlayan En Renkli Festivaller

Fethiye’nin ovalarıyla göz kamaştıran yöresi Yeşil Üzümlü, her yıl kendine has mantar festivalleri düzenliyor. Masmavi deniz manzaralarından yeşil ovalara seyahat etmek bile başlı başında bir bahar festivali sayılabilecekken, çeşitli etkinliklerin düzenlendiği yörede eğlenceli vakitler geçirmek neredeyse kaçınılmaz oluyor. Festival boyunca çeşitli mantar uzmanlarıyla söyleşiler ve oturumlar gerçekleştiriliyor. Bunun en önemli amacı toplumsal olarak zehirli – zehirsiz mantar bilincini geliştirmek. 

Doğal tarımın yaygınlaştırılması, mantarların doğru şekilde toplanmasının inceliklerinin öğretilmesi, dastar gibi yöresel el sanatlarının devam ettirilmesi ve yöresel türkülerimizin hatırlanması gibi amaçlara sahip etkinlik bu değerleri pekiştirirken, bölgedeki kültürel ve sosyal kaynaşmayı da arttırıyor. Birbirinden leziz yöresel yemekleri tadabilir ve ovalardaki mantar toplama gezilerine katılabilirsiniz. Yeşil Üzümlü Kuzugöbeği Mantar Festivali, her yıl Nisan ayının ilk haftası gerçekleştiriliyor. Nisan ayını şenlendiren festivalde sürdürülebilir tarım ve mantarlar hakkında çeşitli, ilginç bilgiler edinebilirsiniz.

{search:fethiye-otelleri,Fethiye Otelleri}

Kakava Hıdrellez Festivali, Edirne (05 - 06 Mayıs)

İlkbaharın Gelişini Kutlayan En Renkli Festivaller

Bahar’ın gelişini haber veren Hıdrellez, Edirne de büyük bir coşkuyla karşılanıyor. Hızır ve İlyas peygamberlerinin bir gül ağacının altında buluştuklarını temel alan inanç, Romanlar tarafından da her yıl heyecanla bekleniyor. Kakava festivali Edirne’de 5 – 6 Mayıs tarihlerinde, iki ana mekanda gerçekleştiriliyor. Konser, yarışmalar ve dans gösterileri Saraçlar Caddesinde, diğer dini etkinliklerse Kırkpınar Güreşleri’nin de düzenlendiği Sarayiçi’nde meydana geliyor. Şenlikler her iki gün de baharı karşılamaya yönelik iki özel ritüelle başlıyor. Festivalin ilk gününde bereketlerin artması ve güzelliklerin paylaşılması inancını simgeleyen Kakava Ateş’i yakılıyor, pilav ikramı yapılıyor ve geleneksel danslar sergileniyor. Daha çok anmaya ve doğanın uyanışını selamlamaya yönelik bahar ritüelleri ise festivalin ikinci gününde gerçekleştiriliyor. Etkinliklere Türkiye’de bulunan tüm Romanlar yanı sıra dernek temsilcileri, pek çok fotoğraf sanatçısı ve 10 bini aşkın izleyici katılım gösteriyor. Aynı zamanda turistik olarak da çoğu kişinin dikkatini çektiğini ve basın aracılığıyla yakından takip edildiğini de ekleyelim.

{search:edirne-otelleri,Edirne Otelleri}