Ankara'da Huzur Dolu Bir Mabet: Hacı Bayram Veli Camii
Ankara'da Huzur Dolu Bir Mabet: Hacı Bayram Veli Camii
Paylaş
Burak Delibacak
Eklenme: 27 Nisan 2021
• Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Hacı Bayram Veli Cami, Ankara'da en çok ziyaretçi ağırlayan dini mekânların başında geliyor. Üstelik manevi yönüne ek olarak mimari açıdan da başkentimizdeki en özgün eserler arasında sayılıyor. Peki, özellikle ramazan aylarında, dini günlerde ve ünlü siyasetçilerin ziyaretleri sayesinde adını haberlerde duymaya alıştığımız bu eşsiz mabet hakkında neler biliyorsunuz?
Hacı Bayram Veli Cami Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Asıl adı Numan-bin Koyunluca Ahmed olan Hacı Bayram Veli'nin adını taşıyan cami, 1427-1428 yılları arasında inşa edilmiş. Hacı Bayram Veli Cami mimarı Mehmed Bey olup, caminin yapımında uzunlamasına dikdörtgen bir plan uygulamış. Dini yapının genelinde kesme taş kullanılırken, iki şerefeli minarenin inşasında tuğla tercih edilmiş. Çatısı ise kiremit ile kaplanmış.
Cami, tasarım tercihleri sayesinde çoğu türdeşinden farklı görünüm kazanmış. Yapıya dışarıdan baktığınızda, mimari bakımdan 17. ve 18. yüzyılda Osmanlı'da benimsenmiş anlayıştan izler taşıdığını daha net biçimde anlayabilirsiniz..
Caminin dış duvarları, eskiden ahşap işlemelerle süslüymüş. Lakin sonuncusu 2011 yılında olmak üzere farklı dönemlerde gerçekleştirilen yenileme çalışmalarında, bu işlemelerin birçoğu kaldırılmış. Yine de şanslıyız. Çünkü Hacı Bayram Veli Cami’sindeki restorasyonlar sonucunda dış kısımlar sadeleşirken, iç mekanlardaki süslemeler büyük oranda korunmuş.
Namaz saatleri dışında ziyarete açık olan iç kısmı dolaşırken, özellikle mihrap ve minber tarafındaki süslemelere yakından bakmanızı öneriyoruz. Zira bu bölümdeki işlemeler, enfes güzelliğe sahipler. Mukarnas nişli mihrap, kalıplama tekniğinden yararlanılarak oluşturulmuş. Minberin yapımında ise taklit kündekari tekniği kullanılmış. Caminin harem bölümünde göreceğiniz çiniler, yeni tarihliler. Ancak müezzin mahfilinin altına odaklanırsanız, 18. yüzyıldan kalma orijinal Kütahya çinilerini yakından inceleme imkânına kavuşabilirsiniz..
Caminin bahçesindeki iki mekânı anlatmaya geçmeden önce size süslemeler ile ilgili bir önemli bilgi daha verelim. Hacı Bayram Veli Cami'nin iç kısmını benzersiz kılan detaylardan sayılan boyama nakışlarda, Nakkaş Mustafa Paşa'nın imzası bulunuyor.
Hacı Bayram Veli Türbesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Hacı Bayram Veli Cami, 400 yıllık geçmişi ile Ankara'nın en önemli dini yapıları arasında haklı bir yere sahip. Zira dini günlerde deyim yerindeyse ziyaretçi akınına uğruyor.
Dini bakımdan özel günlerde ziyaretçi yoğunluğunun artmasında, yapının tarihi değeri ve mimari güzelliği kadar bahçesinde yer alan iki türbenin etkisi yadsınamaz boyutlarda. Bu türbelerden ilki ve en çok ziyaret edileni, sizin de kolayca tahmin edebileceğiniz üzere Hacı Bayram Veli'ye ait.
Hacı Bayram Veli Türbesi
Caminin mihrap duvarının bitişiğinde yer alan Hacı Bayram Veli Türbesi, 1429 yılında inşa edilmiş. Kare planlı ve çatısı kurşun kubbe ile kapatılmış türbede, toplam dokuz sanduka bulunuyor. Bunlardan en büyüğü Hacı Bayram Veli için, diğer sekiz tanesi ise ondan sonra gelen şeyhler için çam ağacından yapılmış.
Osman Fazıl Paşa Türbesi
Caminin bahçesindeki diğer türbe, Osman Fazıl Paşa adına 18. yüzyılda yaptırılmış. Türbenin inşasında, klasik Osmanlı mimarisine bağlı kalınmış ve sekizgen tasarım tercih edilmiş. Osman Fazıl Paşa'nın sandukası kısa bir süreliğine burada korunmuş. Ancak sonradan aile mezarlığına taşınmış.
Hacı Bayram Veli Cami Nerede?
Hacı Bayram Veli Cami Ankara’nın en merkezi yerlerinden olan Ulus ilçesinde Altındağ Mahallesi’nde konumlanıyor. Hacı Bayram Veli Cami nerede diye sorduğunuzda ise yoldan geçen çoğu insan sizi camiye yönlendiriyor.
Ulus Meydanı’ndan yürüyerek 10 dakikada ulaşabileceğiniz camiye otobüs, metro, minibüs, taksi ya da özel aracınızla da kolayca ulaşabiliyorsunuz.
Hacı Bayram Veli Cami Ziyaret Saatleri
Namaz vakitleri dışında haftanın her günü camiyi gezip görebiliyorsunuz.
Hacı Bayram Veli Cami’ne Giriş Ücretli mi?
Hacı Bayram Veli Cami girişi ücretsiz. Fakat araçla geliyorsanız otoparkını kullanmak için saatlik ücret ödüyorsunuz.
Ankara gezilecek yerler listesine eklenebilecek en güzel ve huzur dolu yapılardan biri olan Hacı Bayram Veli Cami, Ulus Meydanı'na gayet yakın konumda ziyaret edilmeyi bekliyor. Meydana ulaştıktan sonra Hürriyet Caddesi'ne doğru kısa bir yürüyüşün ardından caminin geniş bahçesine giriş yapıp kültürel değerlerini birer birer tanımaya başlayabilirsiniz. Zamanınız yeterince geniş ise Sıhhiye'den dini yapıya yürümeyi de düşünebilirsiniz.
Hacı Bayram Veli Cami’ni ziyaret ettikten sonra dilerseniz hemen yanı başında duran Augustus Tapınağı'nı ziyaret edebilirsiniz. Antik yapı, M.Ö. 25-20 yılları arasında son Galat hükümdarının oğlu Pilamenes tarafından Roma İmparatoru Augustus'u onurlandırmak için inşa ettirilmiş.
Tapınak, günümüze kadarki süreçte çevresel etkenlerden dolayı epey hasar almış. Bu nedenle duvarlarının sadece bir bölümü ayakta kalabilmiş. Ancak ilk inşa edildiği dönemde etrafı surlarla çevrili, ziyaretçilerini kolayca etkisi altına alan kudrete sahipmiş. Bizans zamanında yapı, köklü değişime uğramış ve Ortodoks stiline uygun olarak kiliseye dönüştürülmüş.
Bu değişime rağmen duvarlarına işlenmiş Res Gestae Divi Augusti, yani imparatorun hayattayken yaptığı işleri anlatan yazıt varlığını korumayı başarmış. Tarihçilerin "Monumentum Ancyranum (Ankara Anıtı)" olarak adlandırdıkları eseri yakından görmek için tapınağın pronaos (ön oda) ve cella (kutsal alan) kısımlarına yönelebilirsiniz.
Hacı Bayram Veli Cami gibi birçok önemli eser göreceğiniz ve Atatürk’ü çok daha yoğun hissedeceğiniz Ankara’da konaklamak için Neredekal.com’da yer alan Ankara otelleri arasından tercihinize uygun seçimler yapabilirsiniz.
Giriş
06.04.23
Çıkış
07.04.23
Lütfen Giriş-Çıkış tarihlerini seçiniz.
Kişiler
2
0
Yorumlar
Mehmet Öz
28.04.2021
Hacı Bayram Veli'nin çilehanesini de görmek lazım, koskoca dünyada, daracık bir yer...!!!