Alışılmışın Dışında Bir Seyahat Deneyimi: Dark Turizm

Alışılmışın Dışında Bir Seyahat Deneyimi: Dark Turizm

Paylaş
Kübra Ulutaş  
Eklenme: 26 Şubat 2020
 • Son Güncellenme: 08 Kasım 2023
Alışılmışın Dışında Bir Seyahat Deneyimi: Dark Turizm

Bir ülkenin tarihini anlamak için yapılabilecek en iyi şey, o ülkenin yaşadığı felaketler ve acılarla empati kurabilmektir. Bu nedenle de son yıllarda gezginlerin tercih ettiği bir turizm çeşidi var. Adı literatürde Dark Turizm olarak geçen bu turizm çeşidi Türkçeye Hüzün Turizmi olarak çevrilmiş. "Hüzün" denmesinin nedeni ise, bu seyahat deneyiminin tarihsel olarak trajediyle ilişkili toplama kampları, savaş alanları, mezarlıklar ve zindanlar gibi hüzünlü yerleri kapsaması. Gelin dark turizmi biraz daha yakından tanıyalım.

{ad:0}

Dark Turizm Nedir?

 dark turizm nedir

Her şeyden önce buradaki "dark" tabiri kelimenin tam anlamıyla değil, mecazi olarak ifade edilmekte. Bu "kara" bağlamı sizin yaptığınız seyahati değil de tarihin o zamanında yaşanan talihsizlikleri ve zor zamanları temsil etmekte. Genel olarak ise dark turizm, bir şekilde ölüm veya felaketle bağlantılı yerlere seyahat olarak kabul ediliyor.

Dark Turizm Nerelerde Yapılıyor?


dark turizm nerede yapılır

Türkiye’de hüzün turizmine verebileceğimiz başlıca örnekler Gelibolu Anzak Koyu, Kayaköy ve Sinop Cezaevi olabilir. Ülkemizde sayabileceğimiz daha birçok destinasyon bulunmakta ancak buralar turistik bir nokta olarak görülmüyor veya desteklenmiyor. Dünya genelinde ise hızla yayılan bu deneyimi yaşayabileceğiniz 10 rotayı sizler için belirledik.

Çernobil Nükleer Santral Etki Alanı / Ukrayna


çernobil faciası

Kuzey Ukrayna’da meydana gelen insanlık tarihinin en kötü nükleer santral felaketi olarak kabul edilen Çernobil patlamasında on binlerce kişinin hayatını kaybettiği acı bir gerçek. Turizm ve çevre örgütleri, patlamadan sonra tahliye edilen Pripyat şehrine ve çevresine nükleere karşı bilinçlendirme amacıyla turlar düzenlemekte.

Pompei / İtalya


pompeii italya

İtalya seyahatinin olmazsa olmaz destinasyonlarından birisi olan Pompei’de gerçekleşen yanardağ patlaması sonucu şehir yüzyıllar boyunca kül altında kalmış. 17. yüzyılda yapılan kazı çalışmaları sonucunda ziyarete açılan bölge hemen her turistin ilgisini çeken bir yer aslında.

Auschwitz Toplama Kampı / Polonya


auschwitz toplama kampı

Kapısının üzerinde Almanca "çalışmak özgürleştirir" yazısının bulunduğu bu yer İkinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa Yahudileri’ne karşı kurulmuş bir toplama kampı. Polonya’da yer alan Auschwitz’de 1 milyondan fazla insanın katledildiği biliniyor. Günümüzde bölgeye binlerce turistin ziyaret ettiği günlük turlar düzenlenmekte.

Oradour-sur-Glane Kasabası / Fransa


oradour sur glane kasaba

1944 yılında İkinci Dünya Savaşı sırasında işgal edilen Fransız kasabasında yaşayan insanların neredeyse tamamı yakılarak öldürülmüş. Olay üzerine bölgeyi ulusal anıt ilan eden Fransa, kasabayı olduğu gibi bir açık hava müzesine dönüştürmüş.

Hiroşima Atom Bombası Kubbesi / Japonya


hiroşima barış anıtı

1945’te Amerika tarafından Hiroşima kentine atılan atom bombasının merkezine çok yakın bir konumda bulunan valilik binası A Bomb Dome isminde bir sergi merkezine dönüştürülmüş. UNESCO tarafından koruma altına alınan binanın çevresinde bulunan alan ise Hiroşima Barış Anıtı Parkı olarak düzenlenmiş durumda.

Berlin Duvarı / Almanya


berlin duvarı

İkinci Dünya Savaşı sonrası Amerika ve Sovyetler arasında iki ayrı yönetime sahip olan Berlin’de 27 yıl boyunca şehri ayıran bir duvar bulunmaktaydı. 1988 yılında yıkılan duvar, yıllar boyu şehrin diğer yakasına kaçmaya çalışan insanlar için ne yazık ki bir ölüm noktası durumundaydı. Günümüzde graffitiler ve barış sözleriyle süslenen duvarın kalıntıları Almanya’da en çok turist çeken yerler arasında.

Almanya vizesi almanın püf noktalarını öğrenin!

Sedlec Ossuary Kilisesi / Çek Cumhuriyeti


sedlec ossuary kilisesi

Halk tarafından kutsal toprak sayılan bir mezarlık üzerine kurulan bu kilise, zamanla kolera salgınında mezarlıkta yer kalmaması nedeniyle çıkarılan insan kemikleriyle dekore edilmiş. Dönemin Schwarzenberg Dükü tarafından yaptırılan bu kilise günümüzde olduğu gibi bir müzeye dönüştürülmüş.

Majdanek Toplama Kampı / Polonya


majdanek toplama kampı

İkinci Dünya Savaşı sırasında kurulan bir diğer toplama kampı ise Majdanek. Kamp içinde kurulan müzeye ve kamp kışlasına düzenlenen turlar zamanın trajedisini biraz da olsun gözler önüne seriyor.

Catacombs of Paris / Fransa


catacoms of paris

Bu yer altı mezarları Ortaçağ döneminde Paris genelinde enfeksiyon ve salgın hastalıklara neden olan mezarlıkların tahliye edilip, kemiklerin eski bir taş ocağı tüneline taşınması sonucu oluşmuş. Paris Belediyesi tarafından düzenlenen turlar ile gözde bir turist destinasyonuna dönüşen tüneller tüyler ürperten cinsten.

Salem Cadı Müzesi / Amerika Birleşik Devletleri


salem cadıları

Boston’da bulunan Salem Kasabası hepimizin de bildiği üzere cadı mahkemeleri ve idamlarıyla ünlü. Cadılar Bayramı’nda süslenen Salem sokaklarında yer alan bu müzede cadılar hakkında birçok ilginç bilgi mevcut. En ilginç olanı ise mahkemelere çıkan insanların balmumu heykelleri…

Yorumlar

Aynur Birbudak 
28.06.2020
Öncelikle harika bir yazı olmuş. Babamın önerisi ile üye oldum sitenize yaşım 16. Çok seviyorum böyle tarihi yerler ile ilgili şeyler okumayı. Lütfen bunları sosyal medyadan paylaşın.
Taner Yılmaz 
27.06.2020
Yahu buralara gidip neden acılara ortak olayım ki? Giderim Antalya'ya.
Süleyman Birbudak 
23.06.2020
Yazıyı okudum. Hey kurban olduğum neler var, nasıl yerler var. Yazar kişi yine sana intizar etmiyorum. İntizar etmiyorum!
Selim 
07.06.2020
Güzel yazı öncelikle teşekkürler. Ama eksik buldum. Yorum yapan kişilerin dediklerine cevap bile verilmemiş. Nasıl gidilir nerelere gidilir biraz onları da paylaşsanız harika olur diye düşünüyorum.
Sedat Yılmaz 
05.06.2020
Yorumlara bakıyorum da herkes benim gibi merak etmiş ama cevap yok. Yazıyı yazıp merak uyandırıp cevap verme zahmetinde bulunun lütfen. Evet gitmek istiyorum ama nasıl gideceğiz buralara?
Daha fazla yorum gör