Aktarmalı Uçuş Nedir? Aktarmalı Uçuş Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Aktarmalı Uçuş Nedir? Aktarmalı Uçuş Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 22 Haziran 2022
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Aktarmalı Uçuş Nedir? Aktarmalı Uçuş Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Hayalinizdeki şehri keşfetmek için yola çıkacaksanız yolculukla ilgili bazı konular hakkında önceden bilgi sahibi olmanızda fayda var. Yolculuğunuzu uçakla yapmaya karar verdiyseniz, uçak bileti arama ve satın alma gibi süreçler için bazı detaylara dikkat etmeniz gerekiyor. Uçak biletiyle ilgili araştırma yaparken hava yolu şirketlerinde direkt uçuşların yanı sıra aktarmalı uçuşların da olduğunu görebilirsiniz. Peki ''Aktarmalı uçuş ne demek?’’, ''Gitmek istediğiniz şehir için aktarmalı uçuş seçeneği çıkıyorsa nelere dikkat etmelisiniz?''... Aktarmalı uçuşla ilgili bilmeniz gereken her şeyi bu içerikte derledik.

Aktarmalı Uçuş Ne Demek?

Aktarmalı Uçuş Nedir? Aktarmalı Uçuş Hakkında Bilinmesi Gerekenler

{ad:0} Uçak yolculuğu söz konusu olduğunda aktarmalı uçuş, yani transit uçuş kavramını birçok kez duymuşsunuzdur. Peki ''Transit uçuş nedir?'' Aktarmalı uçuş ya da transit uçuş olarak adlandırılan bu seçenek, direkt uçuşların olmadığı yerlerde yolculuğun iki ya da daha fazla uçuş ile gerçekleştirilmesi anlamına gelir. Özellikle yurtdışı uçuşlarında aktarmalı seçeneğine sıklıkla rastlayabilirsiniz.

Aktarmalı Uçuşlarda Vize Gerekli Mi?

Aktarmalı uçuş yapacak olan yolcuların en çok merak ettiği konuların başında vize geliyor. Dış hatlara yapılan aktarmalı uçuşlarda aktarmanın yapılacağı ülkenin vize isteyebileceği bilgisi unutulmamalı. Genelde aktarma duraklarında vize istemeyen veya belirli saat sınırlarında vizesiz aktarmaya izin veren ülkeler bulunuyor.Bunun yanı sıra her koşulda vize isteyen ülkeler de mevcut. Bu nedenle uçuştan önce aktarma yapılacak ülkelerin koşullarını araştırarak ve hava yolu firmasına danışarak bilet almanızda fayda var. Diğer bir çözüm yolu ise uçak yolculuğundan önce aktarma ülkesinin transit vizesini alarak da uçuşu kolaylaştırabilirsiniz. Yolcu, ilgili ülkenin normal vizesine sahipse transit vize almadan da geçiş sağlayabilir. Transit vize gerektiren koşullarda yolcuda bu vize bulunmuyorsa, yolcunun uçağa alınmama ve sınır dışı edilme gibi durumları oluşabilir.

Aktarmalı Uçuşlarda Her Uçuş İçin Check-in Gerekli Mi?

Aktarmalı Uçuş Nedir? Aktarmalı Uçuş Hakkında Bilinmesi Gerekenler

''Aktarmalı uçuşlarda check-in yapılır mı?'' sorusu birçok yolcunun cevabını aradığı sorular arasında yer alıyor. Aktarmalı uçuşlarda birçok yolcu başlangıçta check-in yaptığı için ekstra bir işleme gerek kalmadığını düşünüyor. Ancak transit yani aktarmalı uçuşlarda da check-in işlemlerini yapmanız gerekiyor. Bunun için ikinci uçağa binmeden önce online olarak veya kontuar alanlarından check-in yapmanız mümkün. İşlemlerinizi gerçekleştirerek biletinizi alabilirsiniz. Aktarmalı uçuşlarda varış noktasına yapacağınız tüm uçuşlar için aynı hava yolunu tercih ettiyseniz kalkış noktasındaki kontuardan diğer uçuş kartlarınızı alabilirsiniz.

Aktarmalı Uçuşlarda Bagaj Transferi Nasıl Yapılır?

Aktarmalı Uçuş Nedir? Aktarmalı Uçuş Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Aktarmalı uçuşla yolculuk yapanlar için bagaj transferi ayrı bir önem taşıyor. Yolculuklarda bagaj transferi ne zaman yolcu tarafından yapılır sorusu en çok merak edilenler arasında yer alıyor. Uçak yolcuğunuz yurt dışına aktarmalı olarak gerçekleşiyorsa, inerken sadece kabin bagajınızı almanız yeterli. Sonrasında dış hatlar terminaline giderek gerekli pasaport adımlarını tamamlayabilirsiniz. Bu süreçte bagajınız diğer havayolu firmasına transfer edileceği için ekstra bir işlem yapmanız gerekmiyor. Bağlantılı veya aktarmalı bir uçak bileti aldığınızda durum bu şekilde. Kendiniz birbirinden bağımsız havayollarından birden fazla uçuş için aktarmalı bilet aldığınızda her uçuş için check in yapmalı ve bagajınızı kendiniz takip etmelisiniz. Yolcu sorumluluğunda olan aktarma ile havayolu sorumluluğunda olan aktarmalar farklı işlemlere tabi.

Aktarmalı Uçuşlarda Havaalanı Dışına Çıkılabilir Mi?

Aktarmalı Uçuş Nedir? Aktarmalı Uçuş Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Transit uçuşlarda pasaport kontrolü yolcuların en çok merak ettiği sorular arasında yer alıyor. Aktarmalı uçuş yurt dışına gerçekleştiriliyorsa pasaport kontrolünün zorunlu olduğunu bilmenizde fayda var. Bu süreçte aktarmalı olarak gerçekleştirilen uluslararası uçuşlarda havaalanından dışarı çıkmanın mümkün olmadığını da bilmeniz gerekiyor. Ancak yurt içi uçuşlarda havaalanı dışına çıkmak serbest.

Aktarmalı Uçuşlarda İlk Uçak Kaçarsa Ne Olur?

Aktarmalı Uçuş Nedir? Aktarmalı Uçuş Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Aktarmalı uçağı kaçırmak korkusu pek çok yolcunun başına gelmiştir. Peki ilk uçağı kaçırırsanız ne olur? Uçağa binememe durumu tamamen sizden kaynaklanıyorsa böyle bir olay karşısında hak talep edemezsiniz. Ancak uçuşta rötar gibi havayolu firmasından kaynaklı bir gecikme yaşanırsa ve ikinci uçağınızı kaçırırsanız havayolu şirketi ücretsiz şekilde yeni bir bilet keser. Aktarmalı Uçuş Nedir? Aktarmalı Uçuş Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Aktarmalı uçuşlarda havaalanında bekleme süreniz uzayabilir ya da hay yolu şirketinden kaynaklanan problemler oluşabilir. Bu bekleme süresini konforlu hale getirmek için havalimanlarına en yakın otelde konaklamaya ne dersiniz? Ayrıca Neredekal.com Keşif Rehberi'nden Kulak Ağrısı ve Çınlaması Durumunda Yapılması Gerekenler adlı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Benzer Yazılar
14 Mart Tıp Bayramı
14 Mart Tıp Bayramı
Tuğçe Gülçiçek 
10.03.2024
2024 İzmir Sahur Mekanları
2024 İzmir Sahur Mekanları
Seyhan Ahen 
19.04.2022
Tek Başına Seyahat Rehberi
Tek Başına Seyahat Rehberi
Tuğçe Gülçiçek 
06.03.2024