Sadece
İstanbul'un değil, ülkemizin de en özel beldelerinden biri
Ağva. Karadeniz'e yaraşır doğal dokusu ve zenginlikleri ile Ağva, sanılanın aksine pek çok keşfedilmemiş güzellik barındırıyor içerisinde. Son yıllarda Ağva, doğa tutkunu Avrupa gezginleri tarafından "gidilmesi gereken yerler" listesine de girdi üstelik. İstanbul'un yanı başında yer alan bu doğa harikası beldeye gitmek için aslında ne çok sebep varmış diyeceksiniz bu yazımızı okuyunca. Şehir hayatının keşmekeşinden kısa süreliğine de olsa soyutlanmak isteyen, maceracı ruhlu ve huzur arayışında olan herkesi tüm benliği ile kucaklıyor Ağva.
1 – Dolunay Partileri
![ağvada yapılacak şeyler]()
Eğer daha önce Ağva'da hiç Dolunay Partileri'ne katılmadıysanız, bu yaz için notlarınız arasına ekleyebilirsiniz. Her yaz Ağva'da düzenlenen Dolunay Partileri, nostaljik tatta bir kumsal eğlencesi. Etraf mumlarla ışıklandırılıyor, kamp ateşleri yakılıyor ve çeşitli sanatçı ve grupların zengin repertuarları eşliğinde muhteşem bir eğlence düzenleniyor. 7'den 70'e herkese hitap eden Dolunay Partileri, hafızalarınızdan silinmeyecek bir etkinlik. Detaylı bilgi için
tıklayın.
2 – Göksu Deresi'nde Safari
![ağvada yapılacak şeyler]()
Yaz ayları boyunca Ağva'da yapılabilecek en güzel etkinliklerden biri de
Göksu Deresi'nde safariye çıkmak. Kumanya ve şarap eşliğinde, 90 dakika boyunca Göksu Deresi'nin sonsuz huzurunu ve eşsiz doğasını yaşayabilirsiniz. Mayıs ve Eylül ayları arasında gerçekleştirilen bu aktivitede, sessizliğin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.
3 – Doğa Yürüyüşleri
![ağvada yapılacak şeyler]()
Ağva, nehirlerle ve ormanlarla çevrelenmiş bir sahil kasabası. Dolayısıyla da doğal güzelliklerle süslenmiş pek çok yürüyüş parkuruna ev sahipliği yapıyor Ağva. Zorluk derecesine göre değişen bu parkurlar, doğa tutkunlarına hitap ediyor daha çok. Ağva'da yürüyüş yapabileceğiniz parkurlar ise; Kilimli Parkuru, Kurfallı Orman Parkuru, Dubabayırı Tepesi ve Hacıllı Parkuru. Tüm bu parkurlarda dört mevsim boyunca doğa yürüyüşü yapabilmeniz mümkün.
4 – Hacıllı Şelaleleri Turu
![ağvada yapılacak şeyler]()
Ağva'da katılabileceğiniz en güzel aktivitelerden biri de Hacıllı Şelaleleri Turu. Yapacağınız lezzetli bir kahvaltının ardından, sırt çantanızı alıp bu keyifli tura katılabilirsiniz.
Hacıllı Köyü'nden başlayan bu yürüyüş, yaklaşık 1 saat sürüyor. Turun en güzel duraklarından biri ise
Gürlek Mağarası. Burada yüzmek için de vaktiniz olacak üstelik. Detaylı bilgi için
tıklayın.
5 – Mantar Günleri
![ağvada yapılacak şeyler]()
Ağva'da her yılın Ekim ayında Mantar Günleri adında bir etkinliğin düzenlendiğinden çok az kişi haberdar. 2015 yılında 4.'sünün düzenlendiği "Yağmurdan Sonra" Ağva Mantar Günleri kapsamında çeşitli mantar yürüyüşleri ve organizasyonlar gerçekleştiriliyor. Her yaş grubundan insana hitap eden bu sıra dışı etkinliğe katılarak, mantarların gizemli dünyasına macera dolu bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Detaylı bilgi için
tıklayın.
6 – Kuş Gözlemciliği
![ağvada yapılacak şeyler]()
Ağva ve çevresinin, ülkemizin kuş türü açısından en yoğun bölgelerinden biri olduğunu biliyor muydunuz? Evet, Ağva'nın zengin ve sulak doğal yapısı dolayısıyla çeşitli gezileriniz boyunca pek çok kuş türüyle karşılaşmanız olası. Özellikle Göksu Deresi'nde kızıl gerdan, yalıçapkını, saka, florya ve bülbül gibi birçok kuş türüne rastlayabilirsiniz. Yeşilçay Deresi kıyısında balıkçıl, karabatak veya karatavuk sizi selamlarken, orman içerisinde bülbül, çulluk, atmaca, doğan, ağaçkakan ya da kırlangıca rastlayabilirsiniz. Sahilde ise balıkçıl ve martılarla sohbet edebilir, şansınız yaver giderse bir kar baykuşu gözlemleyebilirsiniz.
7 – Olta Balıkçılığı
![ağvada yapılacak şeyler]()
Hem amatör hem de profesyonel balıkçılık için Ağva oldukça ideal bir bölge. Yeşilçay Deresi daha çok profesyonellere hitap ederken, balıkçı tekneleri için bir liman görevi görüyor aynı zamanda. Göksu Deresi ise daha çok amatörlere hitap etmekle birlikte, bol miktarda kefal barındırıyor içerisinde. Kurbağa sesleri eşliğinde, derede zıplayan kefalleri izlemek ise insana ayrı bir huzur veriyor.
8 – Cuma Pazarı'nda Alışveriş
![ağvada yapılacak şeyler]()
Ağva'da her Cuma, belediyenin geçici hizmet binasının karşısındaki sokakta bir semt pazarı kuruluyor. Kurulan tezgahlarda köy ekmeği, köy peyniri, bahçelerden toplanmış sebze ve meyveler, mevsiminde toplanmış, yöreye ait böğürtlen, taze fındık, taze ceviz, mantar ve yöresel otlar bulabilirsiniz. Cuma günleri dışında, tüm bu ürünleri sahildeki çamlığın karşısında bulunan ve köylülerin işlettiği gözlemecilerde de bulabilmeniz mümkün.
9 – Dalga Sörfü
Karadeniz sahilleri, zemin ve dalga yapısı uygunluğu açısından dalga sörfü sporu için oldukça elverişli. Ülkemizde dalga sörfü yapılabilecek bir diğer rota da Ağva sahilleri. Artık Ağva'da da 12 ay boyunca dalga sörfü yapabilirsiniz. Henüz yeni açılan bir sörf okulu kapsamında verilen eğitimler neticesinde siz de bu maceranın bir parçası olabilirsiniz. Detaylı bilgi için
tıklayın.
10 – Plaj ve Koylarda Yüzme
![ağvada yapılacak şeyler]()
Ağva'ya yaz aylarında geldiğinizde, bölgede bulunan plaj ve koylarda denize girmeden dönmenizi hiç tavsiye etmiyoruz. Zira Ağva'da geniş bir kumsal ve irili ufaklı birçok koy yer alıyor. Tabi bunların yanında sizlerin keşfedebileceği gözlerden uzak, ıssız koylar da mevcut Ağva'da. Ağva'ya gittiğinizde denize girebileceğiniz plaj ve koylar ise; Ağva Plajı, Kurfal Altı Plajı ve Falezi,
Kilimli Koyu ve Falezleri, Kadırga Koyu ve Anfikayalar.
Nasıl Gidilir?
Araçla; İstanbul – Ağva arası 97 km. Araçla gideceksiniz önce
Şile'ye varacaksınız. Otoban kalitesindeki yoldan Şile'ye ulaştıktan sonra iki seçeneğiniz var; Şile Çayırbaşı'nda ikiye ayrılan yoldan sahil yoluna sapacaksınız. Sonrasında Kabakoz –
Akçakese Köyü – Şuayipli – İsaköy güzergahını izleyeceksiniz. İsaköy dönüşüne geldikten sonra Ağva tabelalarını takip etmeniz yeterli. Diğer güzergah ise yine Şile Çayırbaşı'ndan Teke Köyü'ne giden yolu takip edeceksiniz. Teke – Gökmaslı – İsaköy istikametinin devamında Ağva'ya ulaşabilirsiniz.
Otobüsle; Ağva'ya otobüs ile gidecek olanlar önce
Üsküdar Harem'e gelecekler. Harem'den Şile ve Ağva'ya giden şehirlerarası tadında otobüsler hareket ediyor. Ancak biletleri yazıhaneden temin etmeniz gerekiyor. Zira telefon ile rezervasyon alınmıyor. Bir diğer seçenek de, yine Üsküdar'dan hareket eden 139A numaralı İETT otobüsleri. Bu hat Üsküdar Şemsipaşa durağından hareket ediyor ve Ağva Merkez durağına kadar gidiyor.
Editor - 8 Nisan 2016, Cuma 11:25
Bu yazıyı okuyana kadar Ağva benim için de artık klasikleşmiş bir yerdi. Bu içerikten sonra Ağva'ya bakışım bir hayli değişti. Mantar toplamanın sadece Ege'ye özgü olduğunu sanıyordum mesela. Beni en çok şaşırtan ise dalga sörfü. Aklımın ucundan geçmezdi, bu yaz gidip denemek lazım. :)
Ali Sinan Varlık - 11 Nisan 2016, Pazartesi 15:57
Ağva eskiden sık gittiğimiz bir yerdi. Hoşumuza da giderdi. Ta ki 9 sene önce oğlum boğulma tehlikesi atlatana kadar... 45 dakika denizde kaldı arkadaşıyla ve ancak kurtulabildi çok şükür. O günden beri oraya gitmek içimden gelmiyor. Çok güzellikleri var ama denizde hem de kıyıya 3-5 m mesafedeyken bile dikkat etmeli. Deniz aniden çekebiliyor siz anlamadan...
tokay ceritoğlu - 11 Nisan 2016, Pazartesi 18:29
Gerçekten çok güzellikleri olan bir yermiş, ancak denize girme açısından sakıncalı yönleri olduğunu öğreniyoruz, sonuçta Karadeniz, diğer aktiviteleri yaşamak çok hoş olur, seçenekler de bir hayli var.
ayhan turhal - 12 Nisan 2016, Salı 16:53
Ağva hemen herkesin olduğu gibi benim de gezdiğim ve bildiğim bir yer diye düşünüyordum. Buraya yapılan geziler ya günübirlik ya da bir gece konaklamalı oluyor genellikle. Böyle olunca da bazı yerler atlanabiliyor. Ancak sizin yazınızı okuyunca çok eksiğim olduğunu, orada yapılabilecek değişik etkinlikler olduğunu, bunun için de oraya gidildi mi birkaç gün kalmak gerektiğini anladım. Bence Ağva denize girmekten daha ziyade, doğal güzelliklerle dolu bir seyahat için tercih edilmeli diye düşünüyorum. Saygılarımla, Ayhan Turhal.
Mehmet ali ortak - 16 Mart 2020, Pazartesi 22:39
Ağva dünyanın en güzel yeri. Bütün dostlarıma tavsiye ederim.