Atatürk Müzeleri: 29 Ekim'de Ziyaret Edebileceğiniz 19 Atatürk Evi Müzesi

Atatürk Müzeleri: 29 Ekim'de Ziyaret Edebileceğiniz 19 Atatürk Evi Müzesi

Paylaş
Diley Kuru  
Eklenme: 27 Ekim 2014
 • Son Güncellenme: 19 Ekim 2023
Atatürk Müzeleri: 29 Ekim'de Ziyaret Edebileceğiniz 19 Atatürk Evi Müzesi

Bu yıl 100. yılını kutlayacağımız Cumhuriyet Bayramı, bütün coşkusuyla adım adım yaklaşıyor. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 28 Ekim 1923’de bir yemek sırasında "Efendiler yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz" şeklindeki o inanç dolu sözleri, ertesi gün Türk Ulusu’nun verdiği bağımsızlık mücadelesine yepyeni bir boyut kazandırdı. Ne zaman bu tarihi sözcükler kulağımıza çalınsa, hala tüylerimiz diken diken oluyor. Elbette ki Mustafa Kemal Atatürk, yaptığı tüm icraatlarıyla Cumhuriyet’in sinyallerini çok önceden veriyordu zaten. Bu anlam ve duygu yüklü günü, resmi tatili de fırsat bilerek Atamızdan yadigar kalan evlerinde geçirmeye ne dersiniz? İşte 29 Ekim’de ziyarete açık olan, Atatürk’ün başını koyduğu yastığı, dokunduğu eşyaları, kokusunun sindiği kıyafetleri ve soluduğu havayı hissedebileceğiniz, 19 Atatürk Evi Müzesi. Şimdiden 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.

{ad:0}

Diyarbakır Atatürk Köşkü

Diyarbakır surlarının 2,5 km güneyinde yer alan Diyarbakır Atatürk Köşkü, Atatürk’ün ölümünden sonra Diyarbakır Belediyesi tarafından onarılmış ve ziyarete açılmış. 14 Mart 1916 tarihinde Diyarbakır’a gelen Atatürk, 27 Mart 1917 tarihinde bu köşkte kalmış. Diyarbakır evleri tipinde, siyah – beyaz kesme taşlardan yapılmış örneklerden biri olan Diyarbakır Atatürk Köşkü’nün üst katında Atatürk’ün çalışma ve yatak odası bulunuyor. Diyarbakır Gezilecek Yerler ve Tarihi Mekanlar başlığı üzerinden görülebilecek diğer yerlere bakabilirsiniz. 

{search:diyarbakır-otelleri,Diyarbakır Otelleri}

Kayseri Atatürk Evi 

Kayseri Merkez’de, Cumhuriyet Mahallesi’nde yer alan Kayseri Atatürk Evi, 19. yüzyıl sonunda Raşit Ağa tarafından ev olarak yaptırılmış. Heyet-i Temsiliye Reisi olarak 20 Aralık 1919’da Kayseri’ye gelen Atatürk, bu evde kalmış. Atatürk’ün Kayseri’yi ziyaret etmesi anısına restore edilen binanın üst katındaki odalardan birinde, Atatürk’ün Kayseri ziyaretleri ile ilgili belgeler ve fotoğraflar sergileniyor.

{search:kayseri-otelleri,Kayseri Otelleri}

İzmit Atatürk Müzesi 

Kocaeli İzmit’te bulunan İzmit Atatürk Müzesi, 1966 yılında törenle ziyarete açılmış. Milli Mücadele tarihimizde önemli bir olay olarak görülen Atatürk – Fransız yazar Claude Farrere görüşmesi, 18 Haziran 1922 tarihinde bu köşkte gerçekleşmiş. Müzenin üst katında Atatürk’ün yatak odası, alt katında ise arkeolojik eserler sergileniyor.

{search:izmit-otelleri,İzmit Otelleri}

Erzurum Atatürk Evi

Erzurum’da Çaykara Caddesi’nde bulunan Erzurum Atatürk Evi, 19. yüzyılın sonlarında Erzurumlu bir zengin tarafından konak olarak yaptırılmış. 9 Temmuz 1919 tarihinde, Erzurum Kongresi çalışmalarını sürdürmek amacıyla Erzurum’a gelen Atatürk, 52 gün burada kalmış. Bodrum kat, zemin kat, birinci kat ve çatı katından oluşan Atatürk Müzesi, 3 Ekim 1984 tarihinde ziyarete açıldı.

{search:erzurum-otelleri,Erzurum Otelleri}

Bursa Atatürk Müzesi

Bursa, Çekirge Caddesi’nde yer alan Bursa Atatürk Müzesi, Bursa Belediyesi tarafından Miralay Mehmet Bey’den satın alınarak Atatürk’e hediye edilmiş. Atatürk, her Bursa’yı ziyarete gelişinde bu evde kalmış. Cumhuriyet’in 50. yılında müzeye dönüştürülen Atatürk Müzesi içerisinde bulunan tüm eşyalar, Atatürk’ün kullandığı orijinal eşyalar. 

{search:bursa-otelleri,Bursa Otelleri}

Mersin Atatürk Evi Müzesi 

Mersin’in en önemli ve en işlek caddesi olan Atatürk Caddesi’nde yer alan Mersin Atatürk Evi Müzesi, 20 Ocak – 2 Şubat 1925 tarihlerinde Atatürk ve Eşi Latife Hanım’ı ağırlamış. Müzenin alt katında fotoğraflar, belgeler ve Anıtkabir’den getirtilen Atatürk’ün 22 eşyası sergileniyor.

{search:mersin-otelleri,Mersin Otelleri}

Konya Atatürk Evi Müzesi 

Konya, Atatürk Caddesi’nde yer alan Konya Atatürk Evi Müzesi, 1922 yılında inşa edilmiş. Vali Konağı olarak kullanılan bu iki katlı tarihi bina, Konya’yı her ziyarete gelişinde Atatürk’ü ağırlamış. Müzenin içerisinde, Atatürk’ün Konya ziyaretlerini anlatan belgeler, fotoğraflar, Atatürk’ün Konya ziyaretleri sırasında aldığı notlar ve kişisel eşyaları sergileniyor.

{search:konya-otelleri,Konya Otelleri}

Adana Atatürk Evi Müzesi 

Adana’nın Seyhan Caddesi üzerinde bulunan Adana Atatürk Evi Müzesi, geleneksel bir Adana evi olarak 19. yüzyılda inşa edilmiş. 15 Mart 1923’de Atatürk ve eşini ağırlayan bina, 1981 yılında müze olarak hizmete girmiş. Her yılın 15 Martında Atatürk’ün Adana’ya gelişi, resmi törenle bu binada kutlanıyor.

{search:adana-otelleri,Adana Otelleri}

Trabzon Atatürk Köşkü 

Trabzon’da Soğuksu’da bulunan Trabzon Atatürk Köşkü, Atatürk’ün Trabzon ziyaretlerinde kendisini ağırlamış. Müze içerisinde Atatürk’ün Trabzon’da yaptığı konuşmanın tam metni, Atatürk’ün hayatına ve Trabzon ziyaretlerine ilişkin fotoğraflar ve Atatürk’ün kullandığı eşyalar sergileniyor.

{search:trabzon-otelleri,Trabzon Otelleri}

Rize Atatürk Müzesi 

Osman Mataracı’ya ait olan bu tarihi evde Atatürk yalnızca 1 gece kalmış. Atatürk’ün ölümünün 100. yılında, Osman Mataracı tarafından Rize Özel İdaresi’ne bağışlanmış olan bina, ardından da Rize Atatürk Müzesi olarak ziyarete açılmış. 3 katlı olan müzenin en üst katı Atatürk Müzesi olarak kullanılıyor. Alt katında ise idare odaları ve kültür merkezi yer alıyor.

{search:rize-otelleri,Rize Otelleri}

Samsun Gazi Müzesi 

Samsun Merkez, Mecidiye Caddesi üzerinde yer alan Samsun Gazi Müzesi, iki katlı bir yapı. Atatürk 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ilk gelişinde, Mıntıka Palas olarak bilinen bu binada 6 gün kalmış. Ulu Önder’in Samsun’a ikinci gelişinde ise Samsun halkı tarafından bu bina Atatürk’e hediye edilmiş ve Atatürk Samsun’a her gelişinde burada konaklamış. Yıllar sonra bina, 8 Kasım 1998 tarihinde Gazi Müzesi olarak ziyarete açıldı.

{search:samsun-otelleri,Samsun Otelleri}

Yalova Atatürk Köşkleri 

Baltacı Çiftliği’ndeki köşk, Millet Çiftliği’ndeki Yürüyen Köşk ve Atatürk Evi Yalova Atatürk Köşkleri gurubu arasında yer alıyor. Atatürk Evi, Cumhuriyet Dönemi mimarlığımızın erken örneklerinden biri olup, 1929 yılında inşa edilmiş ve içerisindeki eşyalarla birlikte günümüze kadar gelmeyi başardı. Yürüyen Köşk ise ünlü çınar ağacı hikayesiyle ismini duyurmuş ve bugünlere geldi.

{search:yalova-otelleri,Yalova Otelleri}

Denizli Atatürk ve Etnografya Müzesi 

Atatürk’ün Denizli’ye geldiğinde kaldığı bu ev, sonradan müzeye dönüştürülmüş. Denizli Atatürk ve Etnografya Müzesi’nde gardırop, pirinç başlıklı karyola, divan ve barok stili bir çalışma masası sergileniyor. Odalardan biri ise Denizli yöresinin geleneğine uygun olarak döşenmiş.

{search:denizli-otelleri,Denizli Otelleri}

Malatya Atatürk Evi 

Atatürk'ün Malatya'ya ilk geldiği zaman bir gece kaldığı eski Türk Ocağı, daha sonra Halkevi Binası'nın giriş katındaki iki oda, 1981 yılında Malatya Atatürk Evi olarak düzenlenmiş. Girişte, sağdaki ilk odada Atatürk'ün Halkevi’ni ziyaret ettiği sırada kullandığı masa, koltuk ve işlemeli bir sehpa, girişin solundaki odada ise, Atatürk’ün kitapları sergileniyor.

{search:malatya-otelleri,Malatya Otelleri}

İzmir Atatürk Müzesi 

İzmir 1. Kordon (Atatürk Caddesi) üzerinde yer alan İzmir Atatürk Müzesi, 1875 – 1880 yılları arasında halı tüccarı Takfor tarafından ev olarak yaptırılmış. Atatürk, 1930 – 1934 yılları arasında İzmir’e her gelişinde bu evde kalmış. Müze içerisinde Atatürk’ün kullanım odaları sergileniyor.

{search:izmir-otelleri,İzmir Otelleri}

Alanya Atatürk Evi Müzesi 

18 Şubat 1935 tarihinde Alanya’ya gelen Atatürk, ziyareti sırasında bir süre bu evde kalmış. 1987 yılında ise restore edilen bina, Alanya Atatürk Evi Müzesi olarak ziyarete açılmış. Müze içerisinde Atatürk’ün kişisel eşyaları, fotoğraflar, Atatürk’ün Alanyalılara yazmış olduğu bir telgraf ve diğer tarihi belgeler sergileniyor. 

{search:alanya-otelleri,Alanya Otelleri}

Florya Atatürk Deniz Köşkü 

Marmara Denizi kıyısında, İstanbul Yeşilköy ve Küçükçekmece arasında yer alan Florya’nın, 19. yüzyılda sönük bir avcı uğrağı konumunda olduğu biliniyor. Ancak Atatürk’ün Florya’ya olan ilgisi, buranın yazlık bir bölge olmasını sağlamış. Atatürk tarafından son olarak 28 Mayıs 1938 tarihinde kullanılan Florya Atatürk Deniz Köşkü, 16 Eylül 1988’de Atatürk Müzesi haline getirilmiş. Müzenin içerisinde ‘Atatürk İstanbul’da’ konulu sürekli bir fotoğraf sergisi oluşturuldu.

{search:istanbul-otelleri,İstanbul Otelleri}

İstanbul Dolmabahçe Sarayı

Ulu Önder Atatürk’ün 10 Kasım 1938 günü hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı’nda belki de en ilginç ve en etkileyici eserler sergileniyor. Atatürk’ün çalışma ve yatak odası, sayısız değerli eşyası, halı, levha, vazo, avize, tablo gibi sanat eserleri Dolmabahçe Sarayı’nda sergilenen eserlerden bazıları.

Ankara Anıtkabir Atatürk Müzesi 

Atatürk’ün ebedi istirahatine çekildiği Anıtkabir, 29 Ekim’de Atatürk’e dair ziyaret edebileceğiniz en can alıcı noktalardan biri. 21 Haziran 1960’da ziyarete açılan müzede, Atatürk’ün kullandığı eşyalar, kendisine hediye edilen armağanlar ve giysileri sergileniyor. 

Ek olarak dünyanın birçok farklı noktasında da Atatürk'ün izine rastlayabilmek mümkün. Daha önce bunları da Atatürk'ün İzine Dünyada Rastlayabileceğiniz Yerler başlıklı blog yazımızda paylaşmıştık.

Yorumlar

Halil kurt 
29.10.2019
Cumhuriyetimizin 96.kuruluş yıldönümü tüm ulusumuz için kutlu olsun. 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetimizin ilanıyla büyük Türk ulusunun bağımsızlığının ve özgürlüğünün resmen ilanı ve tescilidir. Bugün bu coğrafyada yüzümüz ak, başımız dik olarak yaşayıp, dolaşabiliyorsak; Atatürk ve Cumhuriyet ilkelerine sıkı sıkıya bağlılığımıza borçluyuz. Unutmayalım ki Mustafa Kemal Atatürk; " sizlere bırakabileceğim en büyük iki eserim Cumhuriyet ve CHP'sidir" demiştir. Bunlara layığıyla sahip çıkılmasını önemsemiş ve bir anlamda Türk ulusuna vasiyetidir. Halil Kurt.
Mert baris 
29.10.2019
Vatanımızın milletimizin bayramı kutlu olsun. Şehitler ölmez, vatan bölünmez. Bir ölürüz bin diriliriz. Hepimiz kardeşiz.
Nevzat BIHAN 
29.10.2019
Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.
H.Cengiz Parlak 
29.10.2019
Yüz yıl sonrasının hesabını yapabilmek Atababamın meziyetidir. Gerçek Türklerin ikinci Allah’ıdır.
nevzat özcan 
29.10.2019
O son asrın ve mevcut tüm ulusların örnek aldığı okullarda ders kitaplarımda okuttuğu tek lider. Ne mutlu bizlere...
Daha fazla yorum gör