Yurtdışı Çıkış Harcı Ne Kadar ve Nereye Ödenir? 2024 Güncel Yurtdışı Çıkış Harcı Ücreti

Yurtdışı Çıkış Harcı Ne Kadar ve Nereye Ödenir? 2024 Güncel Yurtdışı Çıkış Harcı Ücreti

Paylaş
Gizem Ağma  
Eklenme: 31 Mayıs 2012
 • Son Güncellenme: 12 Aralık 2023
Yurtdışı Çıkış Harcı Ne Kadar ve Nereye Ödenir? 2024 Güncel Yurtdışı Çıkış Harcı Ücreti

Yurtdışı çıkış harcı, Türkiye'den yurdışına seyahat edecek T.C. vatandaşlarının ödemesi gereken bir bedel ve özellikle ilk kez yurtdışı seyahatine çıkacaklar için kafa karışıklığına sebep olabiliyor. Hiç merak etmeyin önden hiç bir hazırlık yapmasanız bile yanınıza alacağınız 150 lira ile havalimanında kolayca halledebileceğiniz bir iş yurtdışı çıkış harcı ödemesi. Gelin biz size bu konuyu detaylıca anlatalım, siz de rahat rahat gelecek yurtdışı seyahatinizin planını ve hayalini kurmaya devam edin! 

{ad:0}

Eğer bu sıra yurtdışı çıkış harcı konusuyla ilgileniyorsanız pasaport ve vize konusunu çoktan halletmiş olmalısınız. Ama ihtiyacınız olursa pasaport çıkarmak için bilgiler ve schengen vizesi içeriklerimizi okuyabilirsiniz.

Yurtdışı Çıkış Harcı Nedir?

Yurtdışı çıkış harcı, 7 yaş ve üzeri Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurtdışına çıkmak isteyen herkesin ödemesi gereken bir bedel, bir vergi türü. Yurtdışı çıkış harcı ödemesini yaptıktan sonra size bir harç pulu teslim edilir. Bu pullar darphanede basılmaktadır ve tek kullanımlıktır. Bu pulu pasaport kontrolü sırasında polise teslim edersiniz, pasaport polisi pulun köşesindeki kesi yerinden pulu yırtar size geri verir. Bu noktadan sonra pulu uçağa binene kadar yanınızda tutmanızda fayda var. Uçağa bindikten sonra ise pul bir hatıralık eşyaya dönüşüyor. Yurtdışı çıkış harcını sadece hava yolculuğu ile yapacağınız yurtdışı seyahatlerinde değil, kara ve deniz yolu ile yapacağınız yurtdışı yolculuklarında da ödemeniz gerekir.

Yurtdışı Çıkış Harcı Ne Kadar?

Yurtdışı çıkış harç ücreti 150TL'dir. Yurtdışı çıkış harç ücretlerine 2 yıl önce zam yapılmıştı. 2024 yılı için şimdilik bir zam haberi yok ancak güncel yurt dışı çıkış harç bedelini takip etmekte fayda var.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Nasıl Ödenir?

Yurt dışı çıkış harcı ödemenizi havalimanında otomat veya gişelerden, şehir merkezlerindeki vergi dairelerinden, interaktif vergi dairesi üzerinden veya yetkili banka şubelerinden yapabilirsiniz.

Yurtdışı Çıkış Harcı Havalimanında Ödeme

İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanlarında yurtdışı çıkış harcı ödeme otomatları bulunuyor. Bu otomatlardan nakit veya kredi kartıyla tek seferde 10 adete kadar yurtdışı çıkış harcı ödeyip çıkış pulu alabiliyorsunuz. Eğer olduğunuz havalimanında otomat yoksa maliye bakanlığına bağlı çalışan gişelerden ödeme yapabilirsiniz. 

Yurtdışı Çıkış Harcı Ödeyebileceğiniz Yetkili Bankalar 

Akbank, Albara Türk Katılım Bankası, Denizbank, Finansbank, Garanti BBVA, Halk Bankası, İş Bankası, Şekerbank, Türkiye Finas Katılım Bankası, Vakıf Bank, Yapı Kredi Bankası ve Ziraat Bankası yurtdışı çıkış harcı ödeyebileceğiniz bankalar arasındadır.

Yurt Dışı Çıkış Harcını İnternet Üzerinden Ödeme

Yurt dışı çıkış harcı ücretini İnteraktif Vergi Dairesi sitesinden veya mobil uygulamasından, ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığına ödeme yapabilirsiniz. İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesinin “Hızlı Ödeme” kısmından “Harç ve Değerli Kağıt Bedeli Ödeme” sekmesini seçerek karşınıza çıkan “Yurt Dışı Çıkış Harcı Ödeme” seçeneğine tıklayın. Sizden istenen gerekli bilgileri girdikten sonra kart bilgilerinizi girerek işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Yurt dışı çıkış harcı bedelinden muaf olan T.C Vatandaşları:

  • Yurt dışında oturma izni bulunanlar
  • 7 yaşından küçük olanlar
  • Yurt dışına ticari amaçla yapılan seferlerde toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatı
  • KKTC kimlik belgesine sahip olup çıkış yapanlar
  • Pasaportunda işçi veya işçi ailesi olduğuna dair kaşesi bulunanlar
  • Pasavan belgesine sahip olup çıkış yapmak isteyenler
  • Çift pasaporta sahip kişiler

harç bedeli ödemek zorunda değildir.