Yurt Dışı Gönüllülük Programları ve Uluslararası Çalışma Kampları

Yurt Dışı Gönüllülük Programları ve Uluslararası Çalışma Kampları

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 10 Ekim 2022
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Yurt Dışı Gönüllülük Programları ve Uluslararası Çalışma Kampları
Yurt dışında eğitim almak, yepyeni şeyler öğrenmek ve aynı zamanda farklı ülkelerdeki kültürleri ve yaşam şekillerini keşfetmek kesinlikle çok faydalı oluyor. Bunun için üniversitelerin anlaşmalı olduğu kurumlarda staj ya da Erasmus yapma olanakları var. Belirli sınavlardan yeterli puan alan öğrenciler burslu olarak bu programlara katılabiliyor.

Bunun dışında yurt dışı gönüllü çalışma programları da bulunuyor. Yurt dışında gönüllü olarak hem bir yerde çalışmak hem de gençlik turları ile seyahat etmek farklı bir bakış açısı sunuyor. Peki yurt dışında gönüllü olarak çalışmak için ne yapmalıyız? ''Gönüllülük kamp nedir?'' Başvuru süreci ve detaylar için yazımıza buyurun!

{ad:0}

Yurt Dışı Gönüllülük Programları ve Çalışma Kampları Nedir?

Gençlerin, günlük olarak kuruluşların işlerine yardımcı olmalarına imkan veren ortalama 2-12 ay süren tam zamanlı ücretsiz etkinliklere deniyor. Program ülkelerinde ya da komşu ortak ülkelerde çevre, kültür, sosyal vb. birçok konudaki projelerde gönüllülük esasına dayanıyor. Bu programlarda iki tür faaliyet bulunmaktadır. Dilerseniz bireysel dilerseniz gönüllü takımlarla çalışabilirsiniz.

Yurt Dışı Gönüllü Çalışma Programlarına Başvuru Süreci

Yurt Dışı Gönüllülük Programları ve Uluslararası Çalışma Kampları

Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları için öncelikle bu işi yapan firma ve kuruluşları bulmak gerekiyor. Türkiye’de bu işi yapan firma ve kuruluşları bulmak hiç de zor değil. Bu tarz yerlere gidip kamplar için bilgi almak ve ön kayıt yaptırmak gerekiyor. Hangi ülkeye, hangi şehre gitmek istediğinize, hangi tür kampa katılmak istediğinize siz karar veriyorsunuz. Zaten başvuru yapmaya gittiğiniz firmalar size kamp içerikleri hakkında detaylı bilgiyi sunuyor.

Ön kayıt sonrasında gitmek istediğiniz ülkeyi ve yurt dışı gönüllü çalışma kampları seçiyorsunuz ve akabinde de kesin kayıt yaptırıyorsunuz. Birden fazla kamp seçip, bir liste oluşturuyorsunuz. Belirli bir kontenjan olduğu için, her zaman ilk tercihiniz olamayabiliyor ama mutlaka bir kampa gidiyorsunuz. Bu yüzden gitmek istediğiniz programları seçmeniz gerekiyor ki kampta çalışırken zorlanmayın. Gönüllü kamplar için başvuru ücreti çok fazla olmadığı için, tüm öğrenciler kolayca bu programlara katılabiliyor.

Az para ödeyerek 2 veya 3 haftalık bir kampa katılıp, onlarca farklı ülkeden kişilerle tanışma ve onların kültürlerini yakından tanıma fırsatı buluyorsunuz. Hem yabancı dilinizi geliştirip hem de boş zamanlarınızda seyahat ediyorsunuz. Bu arada kamplara katılmak için iyi derecede yabancı dil bilmenize de gerek yok. Amaç zaten yabancı dili yurt dışında o dili konuşan kişilerle geliştirmek. O yüzden bu konuda rahat olabilirsiniz.

Sizlere bir fikir oluşturması adına gönüllü çalışma programlarını inceleyebileceğiniz iki web sitesi;

  • Workaway.info: Workaway.info bir yurtdışı gönüllülük programı Workaway dünyanın her yerinden oluşan gönüllerle beraber çalışarak birçok şeyi farklı yapmayı amaçlayan bir grup. Birkaç saatlik yardım karşılığında size konaklama bazen yemek sunan bir program. Burada hem yabancı dilinizi geliştiriyor hem de kültürel anlamda kendinize pek çok şey katabiliyorsunuz.
  • Worldpackers:Worldpacker dil konusunda kendini geliştirmek isteyen gezginlerin, konaklama, yemek ve diğer ihtiyaçlarının karşılandığı çeşitli sivil toplum kuruluşlarında, topluluklarda ve ekolojik projelerde aktif görev alabileceği bir program.

Bu ve benzeri programları araştırabilir, başvuru süresine uygun bir şekilde sizler de çalışma koşullarının avantajlarından faydalanabilirsiniz.

Yurt Dışı Gönüllü Çalışma Programları Çalışma Süresi

Yurt Dışı Gönüllülük Programları ve Uluslararası Çalışma Kampları

Proje uzun dönem olarak 2-12 ay arasında sürmektedir. Kısa dönem projelere katılmak isteyenler 15-59 gün arasında çalışabilirler. Eğer bir defa uzun dönem projeye katıldıysanız tekrar katılım hakkı bulamazsınız fakat kısa dönem projeye katıldıysanız uzun dönem projeye katılabilirsiniz. Ancak iki projenin katılım süresinin 14 ayı geçmemesi gerekiyor.

Yurt dışı Gönüllü Çalışma Programları Konaklama Koşulları

Ev sahibi kuruluş, proje boyunca konaklayabileceğiniz bir yer ayarlayacaktır. Burası bir diğer gönüllülerle konaklayabileceğiniz bir ev de olabilir bir aile yanı da olabilir. Ya da otel, hostel gibi konaklama imkanları da verebilir. Başvurduğunuz projeye göre değişmektedir.

Yurt Dışı Gönüllü Çalışma Programları Yeme - İçme Olanakları

Yurt dışı gönüllülük çalışma programları ücretsizdir, dolayısıyla yeme-içme için gençlerden herhangi bir ücret alınmıyor. Katıldığınız projede ev sahibi üç öğün yemek verebilir ya da bu yemeği kendiniz organize edebileceğiniz şekilde ödeme yapılabilir.

Yurt dışı Gönüllü Çalışma Programları Ulaşım Şartları

Seçildiğiniz takdirde yaşadığınız şehirden gittiğiniz ülkedeki ev sahibi kuruluşa kadar tüm yolculuk masraflarınız proje bütçesinden ödenir fakat bütçelendirme olduğu için kilometre aşıldığı için bütçe aşımı da olabiliyor. Fakat genelde gideceğiniz ülkeye göre yolculuk masraflarının tamamı karşılanıyor.

Yurt Dışı Gönüllü Programları Çalışmaların Kapsamı ve Türleri

Yurt Dışı Gönüllülük Programları ve Uluslararası Çalışma Kampları

Yüzden fazla ülkede 2-3 haftalık gençlik kampları var ve çiftliklerde, festivallerde, okullarda gönüllü işler yapabiliyorsunuz. Meyve toplamak, turistik tren rayı döşemek, festivallerde festival alanını organize etmek gibi farklı farklı kamp türleri bulunuyor. Gideceğiniz kamp türüne göre çadırlarda konaklayıp, günde 4-6 saat çalışıyorsunuz. Bu kamplarda yeme-içme ve konaklama ücretsiz oluyor. Hafta sonu ise kamp görevlileri ile bulunduğunuz bölgeyi ücretsiz olarak geziyor, yürüyüş yapıyor ve seyahat ediyorsunuz.

Bu kamplara onlarca farklı ülkeden kişiler katılıyor ve her gün farklı ülkeden biri kendi yemeklerini pişirip, kültürünü ve ülkesini tanıtıyor. Kamp alanında duş ve wc ortak kullanım, bu yüzden kamp boyunca dönüşümlü olarak temizlik de yapılıyor. Akşam yemeğinden sonra kamp ateşi yakıp, şarkılar söyleniyor. Kamp alanında televizyon olmadığı için akşamları ateş başında sohbet ederek, farklı kültürleri tanıyarak geçiyor.

Yaş Grubuna Göre Kamplar: Belli yaş gruplarına göre ayrılmış kamplarda 10 yaşından 99 yaşa kadar birçok ülkede çalışma kamplarında görev alabilirsiniz. Örneğin 10-14 yaş grubu Türkiye’de, 14-15 yaş grubu Almanya, Estonya, Fransa, İzlanda, Litvanya ve Türkiye’de, 16-18 yaş grubu Almanya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, İzlanda, Litvanya ve Türkiye’de, 18-99 yaş grubu ise Türkiye ve yurt dışında 80’i aşkın ülkede programlara katılabilir.

Aile Kampları: Yetişkinlerin yanlarında en az bir çocukla katıldığı kamplara deniyor. Aile programlarında çocuğun maksimum 12 yaşında olması gerekmektedir fakat yine de bu konuda kamp kuruluşları esnek davranmaktadır. Eğer ailenin 2 çocuğu varsa ve biri 12 yaşını aşmışsa genelde kabul oranı yüksektir.

Tematik Kamplar: Tematik kamplar kişilerin kendilerini geliştirmelerine olanak sağlayan alternatif tatil programıdır. Bu kamplar adından da anlaşılacağı üzere belli bir tema üzerinden yapılıyor ve siz bu tema içerisinde hem bir şeyler öğreniyor hem çalışıyor hem de kendinizi geliştiriyorsunuz.

Hem yurt dışında gönüllü olarak çalışmak, hem de yabancı dilinizi geliştirebileceğiniz bir ortamda bulunmak kendinizi geliştirmenizi ve farklı bir bakış açısı kazanmanızı sağlıyor. Üstelik bunun için çok cüzi bir rakam ödüyor ve akabinde haftalarca yurtdışında yaşama fırsatı yakalıyorsunuz. Ne dersiniz? Çok güzel bir deneyim olur, sizce de öyle değil mi?

Yurtdışı Gönüllü Programları Kamp Giderleri

Yurt Dışı Gönüllülük Programları ve Uluslararası Çalışma Kampları

Yolculuk, yemek, konaklama, seyahat sigortası, yerel ulaşım giderleri projeden karşılanır fakat vize pasaport masrafları gibi masrafları kendin karşılaman gerekebilir. Kimi projeler bunları da karşılıyor. Proje genelde günlük 3-6 Euro tutarında bir cep harçlığı verecektir fakat bu tutar ülkeden ülkeye de değişir. Subjektif bir konu olduğundan ne kadar harcama yapabileceğinizi bilemiyoruz fakat beklentinize göre yanınızda yeterli ek bütçe muhakkak olmalı.

Yurtdışı Gönüllü Çalışma Programı ve Kamp Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Genelde en çok kafa karıştıran süreç nereden başlayacağım, ne yapacağım gibi sorulara cevap bulmak. Sonrası zaten hep daha kolay olmuştur. İşte biz de sizler için bu süreci kolaylaştırarak tüm bunları sırasıyla listeledik. Haydi devam edelim.
  • Gönderen Kuruluş Bulmak: İlk olarak projeye başvurmak için gönüllü bir kuruluş bulmanız gerekmektedir.
  • Europass CV Oluşturmak: Bu projelere başvuru yapabilmek için ingilizce bir özgeçmiş hazırlamanız gerekmektedir.
  • Motivasyon Mektubu: Europass özgeçmişi oluşturduktan sonra, projeye neden başvurduğunuzu anlatan bir motivasyon mektubu yazmanız da beklenmektedir. Birkaç paragraflık yazı sizin için yeterli olacaktır.
  • Ev Sahibi Kuruluş Bulmak: Uygun olduğunu düşündüğünüz ev sahibi kuruluşu bulduktan sonra bu kuruluşlara e-posta atarak başvuruda bulunabilirsiniz.
  • Anlaşmalar: Ev sahibi kuruluşu bulup onay aldıktan sonra gönderen kuruluş ve ev sahibi kuruluş arasında anlaşma imzalanır. Bununla beraber sizin de dahil olduğunuz Gönüllülük Anlaşması adında ki anlaşmayı da siz imzalıyorsunuz.
  • Vize İşlemleri: Vizeniz çıktıktan sonra ev sahibi kuruluşunuza vizenin bir kopyasını göndermeniz gerekiyor. Bu süreçte vize ödemeleri katıldığınız proje tarafından ödenir.
  • Uçak Biletleri: Uçak biletlerinin ödemesi girdiğiniz projeye göre değişkenlik gösteriyor. Ya siz ödemelisiniz ya da projeniz bilet ödemenizi karşılayabilir.

Dipnot: Tüm bunlardan hareketle projenize ve gideceğiniz ülkeye göre bütçeler farklılık gösterebilir, dolayısıyla iyi bir araştırma yapıp ek giderler için yeterli bütçe ayırmanızda fayda olacaktır.

Benzer Yazılar
14 Mart Tıp Bayramı
14 Mart Tıp Bayramı
Tuğçe Gülçiçek 
10.03.2024
2024 İzmir Sahur Mekanları
2024 İzmir Sahur Mekanları
Seyhan Ahen 
19.04.2022
Tek Başına Seyahat Rehberi
Tek Başına Seyahat Rehberi
Tuğçe Gülçiçek 
06.03.2024