Yeşil Seyahat Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Doğa Dostu Tatil Planlama

Yeşil Seyahat Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Doğa Dostu Tatil Planlama

Paylaş
Yeşim Özbirinci  
Eklenme: 27 Mayıs 2021
 • Son Güncellenme: 06 Şubat 2024
Yeşil Seyahat Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Doğa Dostu Tatil Planlama

Korona salgınıyla birlikte tüm dünyada gerçekleşen Covid-19'un Doğaya Yansıyan Olumlu Etkileri'ni hatırlarsınız. Ne kadar çabuk kendini toparlamaya başlamıştı. Buradan şunu çıkartabilir miyiz? Doğamıza, çevremize, canlılığa daha saygılı olmalıyız. Evet, kocaman fabrikalar ve gözleri kapalı yönetimler bu işin başını çekiyor ama bizler bireyler olarak dikkat etmezsek bu gibi aktörler hiç umursamaz. Ne de olsa değişim bireyde başlar. Ayrıca insan, fikirleri ile de tutarlı olmalı. O zaman bir sonraki seyahat planlarınızı ekolojik hassasiyetlerle planlamaya ne dersiniz? Yeşil seyahat ve doğa dostu tatil kavramlarını inceliyoruz.

{ad:0}

Yeşil Seyahat Nedir?

Dünyadaki her hareketimiz, ekolojik ayak izimize yansıyor ancak bu izin ne kadar az veya çok olacağının kontrolü bizim elimizde. Seyahatlerinizi de bu hassasiyet ile gerçekleştirirseniz gezegenimiz üzerindeki kötü etkinizi aşağı çekebilirsiniz. Taşıtlar karbon emisyonu yayar, oteller çarşafları ve havluları yıkamak için bir sürü su harcar, gezginler yüzlerce plastik kullanır...

Ben, sen, o, biz dikkat etmezsek korkunç sonuçlar ile karşı karşıya kalacağız. İklim alarm vermeye çoktan başladı ama hiçbir zaman geç değil. Bunun yanında, doğa dostu seyahat veya yeşil seyahatin sizin için moda olmasına izin vermeyin. Araştırın ve yeşil felsefeyi gerçekten özümseyerek hayatınızın bir parçası haline getirin. Birçok marka ve otel "yeşil", "ekolojik", "organik" kavramlarını kendi pazarlama amaçları için çok rahatlıkla kullanabilir ama siz sorgulayarak samimiyetlerini tartabilir ve bu doğrulta karar verebilirsiniz. Yeşil göz boyama (greenwashing) diye tabir edilen bu durumun çabalarınızın önüne geçmesine izin vermeyin.

Yeşil Gezgin Olmak Zor mu?

Çoğu gezgin sürdürülebilirliğin zor olduğunu düşünür. Evet, alışkanlıkları değiştirmek başta zor gelebilir ama niyet edip kafaya koyduğunuzda ne kadar kolay olduğunu eminim göreceksiniz. Bir anda her şeyi değiştirmeye çalışmaktansa basit ve küçük adımlarla başlayabilirsiniz. Herkesin değişim süreci elbette farklı olacaktır.

Yeşil Turizm Nedir?

Yeşil turizm kavramı ilk defa 1980 yılında bir araştırmada geçiyor. Araştırma, yeşil turizmi otel işletmelerinin konuklarını havlularını tekrar kullanmaya teşvik etmeleri ve her odaya bilgilendirme afişleri yerleştirmeleri ile açıklıyor. Ardından birçok otelin yeşil bir turizm için çaba göstermediğini de ekliyor. Aradan yıllar geçiyor ve sürdürülebilirlik gerçek hassasiyetler ile birlikte bir trend haline de geliyor. Haliyle bu moda, turizm sektörüne de yansıyor. Ardından yeşil seyahat kavramı, doğaya ve yerel halkın sosyo-ekonomik refahına fayda sağlamak için çabalayan eko-turizm ve sorumlu seyahat uygulamaları şeklinde tanımlanıyor.

Yeşil seyahat eko-turizmi de kapsayan daha geniş bir ifadedir. Seyahat etmenin her adımının ekolojik etkisi ile yakından ilgilidir. Yeşil seyahat felsefesi, ziyaret ettiğiniz topluluklar üzerinde olumlu bir etki yaratmayı önemser. Özetle, bulduğundan daha iyi bir yer bırak. Ortamını güzelleştir ve renk kat.

Doğa Dostu Tatil İçin Neler Yapılabilir?

  • Seyahat planlarınıza doğa dostu işletmeleri araştırarak başlayabilirsiniz. İlgilendiğiniz işletmeleri doğrudan arayarak veya e-posta göndererek gerçekten doğa dostu mu yoksa göz boyama mı yaptıklarını birtakım sorular ile öğrenebilirsiniz. Green Key, Green Tourism gibi sertifikaları olup olmadığını sorun.
  • Biliyorum hepimiz o minik şampuanları hayatımızda bir kere de olsa çantamıza atıp evimize götürdük. Peki, o küçük plastik şişelerin nereye gittiğini düşünüyorsunuz? Seyahatlerinizde tekrar tekrar doldurup kullanabileceğiniz kişisel hijyen kutuları edinin ve bunları yanınızda taşıyın.
  • Yeşil bir gezgin olmak yola çıkmadan önce başlar. Evinizdeki elektronik cihazları fişten çekmeyi unutmayın. Aynı zamanda bu para tasarrufu da demektir.
  • Konakladığınız yerde odanızdan çıkarken ışıkları kapatın.
  • Otelin çarşaf ve havlularını her gün değiştirtmek yerine tekrar kullanın.
  • Çay ve kahve keyfimizin ardından çöpe giden kâğıt veya plastik atıklar gerçekten çok üzücü. Fakat bunun da bir çözümü var; termoslar. Yeşil bir gezgin olma yolunda atacağınız ilk adım termos almak olabilir. Sizin için çok basit ve kolay olacak.
  • Dünyanın bir ucuna gitmek için otobüs kullanın demiyorum. Gözü kara bir gezginseniz ve macera yaşamayı seviyorsanız elbette yapabilirsiniz. Uçak kullanmanız gerektiği noktada uçak kullanın. Sadece şunu hatırlamakta fayda var, attığımız her adımın bir izi var. Kendinize göre doğru olanı seçebilirsiniz. Eğer kısa bir mesafede iseniz bir araç paylaşabilir ya da toplu taşımaları kullanabilirsiniz. Veyahut uçak yerine otobüsü tercih edebilirsiniz. Ulaşımınızda oluşan karbon emisyonunu dengelemek için belki daha sonra bir ağaç dikersiniz.
  • Uçaklardan bahsetmişken aktarmasız uçuşlar yapmak çok daha akıllıca olacak çünkü uçaklar en çok kalkış ve inişlerde yakıt tüketiyorlar. Ayrıca ekonomi sınıfında uçmak bir uçağın daha fazla insan taşıyacağı anlamına gelir. Bu da daha az emisyon demek. Bazı uçak firmaları fide ve farklı ekolojik projeler ile karbon dengeleme hizmeti de sunuyorlar. Ancak bildiğim kadarıyla Türkiye'de böyle bir firma yok.
  • Aynı anda bir sürü kişinin bindiği toplu taşıma araçlarını kullanmak istemeyebilirsiniz, bunu anlayışla karşılayabilirim. Popüler turistik ve gelişmiş şehirler, başarılı ve daha düzenli toplu taşıma ağlarına sahiptir. Araba kullanmanız gerekiyorsa en kısa rota üzerinden gidebilirsiniz.
  • Kısa mesafelerde bol bol yürüyebilirsiniz. Bir kültürü ve toplumu zaten başka şekilde keşfedemezsiniz. Bunun haricinde bisiklet kiralayabilirsiniz. Hem yürümek hem de bisiklet sıfır karbonlu bir aktivitedir.
  • Karşınıza çıkan canlılara saygılı olun. Böcekleri ezmeyin, çiçekleri kopartmayın, hayvanları korkutmayın. Atıklarınızı geri dönüşüm kutularına atın.
  • Yerel esnafı destekleyin. Yerel el işi ürünlerinden almak, yöresel yemekleri tatmak lokal ekonomiyi destekler. Oradaki topluluğun kendisini sürdürmesine katkı sağlamış olursunuz. Evet, farkındayım esnafların bazıları uyanık olabiliyor ama hepsi değil. Karşılıklı iyi niyetlerle daha güzel yarınlara yol alabiliriz. Bunun haricinde yurt dışı seyahatlerinizde, ülkenizde zaten olan ürünleri almayabilirsiniz. Gereksiz yere yükünüzü artırır. Bir şey almak istiyorsanız yöresel ürünlerden şansınızı deneyin.
  • Tatilinizde çeşitli aktivitelere katılmak isteyebilirsiniz. Seçici olmayı deneyin. Sizi doğaya ve kültüre yakınlaştıracak faaliyetleri tercih edebilirsiniz.
  • Deniz, kum ve güneş! Peki ya güneş kremi? İçindeki toksinler denize girdiğinizde suya karışacak. Bu nedenle zararsız güneş kremlerini kullanmayı tercih edebilirsiniz.
  • Dalış yaparken mercanlara dokunmak mukoza zararlarına zarar verir. Dolayısıyla sürdürülebilir bir ekosistem için sadece seyrin güzelliğine odaklanın.
  • Seyahatlerimizde plastik su şişeleri başa bela olabiliyor. Kendi su şişenizi yanınızda taşıyıp, doldurup tekrar kullanabilirsiniz. Suya güvenmiyorsanız filtreleyebilir veya kaynatıp kullanabilirsiniz. En azından güvendiğiniz ülkelerde elinizden geldiğince suyunuzu doldurabilirsiniz. Biliyorum, Hindistan gibi ülkelerde filtrelemek çok işe yaramayabilir.

Doğa Dostu Seyahat Deneyimi için Telefon Uygulamaları

Bazı telefon uygulamaları ile etkinizi takip ederek sonuca göre kararlar verebilir veya çözümler üretebilirsiniz. Ayrıca bu uygulamalar, yeşil seyahat deneyiminizi daha eğlenceli hale de getirecek.

  • Olio: Bu uygulama aracılığı ile insanlar yiyecek ve diğer ev eşyalarını ücretsiz olarak dağıtıyorlar. Özellikle yurt dışı seyahatlerinizde işe yarayabilir.
  • Splinister: Bulunduğunuz bölgede kiralık bisikleti olan insanları gösteriyor.
  • BuyCott: Bir ürün almadan önce barkodunu okutup, ürünün ekolojik, adil veya zararsız üretilip üretilmediğiniz öğrenebilirsiniz.
  • My Little Plastic Footprint: Plastik ayak izinizi nasıl azaltabileceğiniz konusunda size yardımcı oluyor.

Google Earth, düzenlediği timelapse ile son 37 yıla ait 24 milyon uydu fotoğrafını etkileşimli 4D deneyimi ile bizlere sunuyor. Videoyu izleyerek neden bir an önce harekete geçmemiz gerektiğinizi çok net görebilirsiniz.

Siz seyahatlerinizde nelere dikkat ediyorsunuz? Yukarıda yazdıklarımdan başka ekleyebileceğiniz ne gibi önerileriniz var? Düşüncelerinizi yorum kutusuna yazmayı unutmayın. Hep birlikte bu konu üzerine kafa yoralım!

Benzer Yazılar