Viyana'nın İlham Veren Kafeleri

Viyana'nın İlham Veren Kafeleri

Paylaş
Editor  
Eklenme: 15 Şubat 2017
 • Son Güncellenme: 20 Kasım 2023
Viyana'nın İlham Veren Kafeleri

Sokakları şiir ve kahve kokan Viyana, tarihin şairlerine, müzisyenlerine, bilim adamlarına ilham veren efsane kafeler, tatlar ve Viyana kahveleri... İşte tüm bu ilham veren kafeler bir şehirde toplanmış ve aslını hiç bozmadan günümüze kadar gelmişler, tarihi mirasa tanıklık eden kafelerin her biri, içinde sizi farklı iklimlere götürecek kadar edebiyat ve sanat dolu. Viyana seyahatinizde size yardımcı olacak bir kafe rehberi hazırladık bu sefer.

{ad:0}

Şehirle özdeşleşmiş kahve kültürü 17.YY’dan bu yana dek varlığını hep korumuş. 19. YY’da en parlak dönemini yaşayan kafeler, dönemin ünlü yazarları, şairleri, düşünürleri ve sanatçılarının vakitlerini geçirdiği, eserlerinde ilham aldıkları buluşma mekanı olmuş, bu şık ve zarif mekanlar yüzlerce yıllık kahve geleneğini de günümüze kadar taşımışlar. Viyana’ya gelip şehri doyasıya gezdikden sonra yapmanız gereken güzel bir kahve ve yemek molası için bu kafelerin her birine, tek tek bir gününüzü ayırmak ve ortamın doyasıya keyfini çıkarmak. Bazen sabah kahvaltısı yapmak için, bazen de şehri gezip yorulduktan sonra bir soluk alıp dinlenmek için ideal olan bu kafeler, modası hiç geçmeyen klasik müzik kıvamındalar ve size ilham vermesi için de gelip ziyaret etmenizi bekliyorlar.

Cafe Central

 

Cafe Central

Şehrin ünlü cafelerinden biri olan Cafe Central, Viyana’nın yerlilerinin de pek rağbet ettiği, turistlerin kapısında sırada beklediği kafe olarak biliniyor. Özellikle şehrin en ünlü şairlerinden Peter Altenberg’in uğrak yeri olan kafenin girişinde ilk masada, şairin oturan balmumu heykeli bulunuyor. Kafenin çok geniş ve ferah bir iç dizaynı ve yüksek bir tavanı bulunmakta, içeri girdiğinizde gördüğünüz atmosfer ve masa düzeni ve mermer sütunlar sizi daha ilk girişte etkiliyor ve kafenin ortasında bir piyano, tınıları ile kahve ve yemek keyfinize gün boyu eşlik ediyor.

Cafe Central sadece bir kafe kültüründen ziyade, akşam yemekleri için de tercih edeceğiniz bir mekan. Kafe her daim kalabalık ve kapsında da her daim sıra var, fakat içerisi çok geniş ve ferah olduğu için kalabalık ve sıra sizi pek de rahatsız etmiyor. Ayrıca eğer keyifli bir masaya oturduysanız, dışarıda sıra beklediğinize de değiyor. Özellikle soğuk havalarda giderseniz, içerinin sıcacık atmosferi ve mis kokan kahveleri ve leziz tatlıları ile ideal bir mekan, tatlılarının fiyatı uygun, yemekleri ise tatlılara göre biraz daha pahalı, ayrıca kahvelerinin yanında çikolata ikramları da bulunmakta ve garsonlar çok kibar ve nazikler.

Adres: Harrengasse 14,Wien

Julius Meinl am Graben

 

Julies Graben

Ünlü Graben Caddesi ve Kohlmarkt Caddesi’nin kesiştiği noktada tam caddenin orta noktasında bulunan Julius Meinl, 150 yıllık geçmişe sahip ve aynı zamanda şehirde kafe, market, restaurant özelliği bulunan tek mekan olma vasfını taşımaktadır. İçeri girdiğinizde ilk marketle karşılaşıyorsunuz, bu sizi şaşırtmasın çünkü burası aynı zamanda kocaman da bir market, girişte hem market içinden, hem de kapıda ayrı bir bölümden girilen ve sol tarafta bulunan Julius Meinl’in kafesi, büyük uzun tabure tarzı sandalyeleri olan ve ortada ufak masalardan oluşan, bar konseptli kafe tarzında dekore edilmiş, içerideki kahve kokusu ise yoğun olarak hissedilen, modern tarzda mimariye sahip bir kafe.

Burada sıra yok fakat yer bulma sıkıntısı yaşayabilirsiniz, çünkü çok merkezi bir konumda olması ve Viyanalılar’ın da akşam işten çıkıp, alışveriş yapmadan önce ayaküstü uğradıkları ve akşam kahve ve içki molası verdikleri popüler mekanlardan biri konumunda ve bu nedenle bu kafe Viyanalıların cazibe noktası olmuş. Julius Meinl’in melange kahvesi popüler ve bir klasik, eğer içerisi yoğun kalabalıksa ve beklemeye hiç vaktiniz yoksa Julius Meinl’in çekilmiş taze paket kahvesinden satın alabilirsiniz. Ayrıca buranın dondurması, çikolatası da mutlaka tadılmalıdır. İçeride bulunan her şey taze ve kaliteli, özellikle marketin 2. katındaki şarküterisini görmeden, buradan ayrılmayın derim. Mekanın kahveleri ve çikolatalarının fiyatı, market ve restoranına kıyasla daha uygun, ayaküstü bir kahve molası vermek için hem konumu hem de ortamı tam istediğiniz gibi.

Adres: Graben 19,1010 WİEN

Cafe Demel

 

Cafe Demel

Viyana deyince Demel, Demel deyince Viyana’dır ilk akla gelen. Demel Pastanesi, sadece vitrinini görmek için bile Viyana’ya gitmeye değecek bir cafe-pastanedir benim gözümde, burası tatlı severlerin mabedidir ve bir kere girince içinden çıkmak istemezsiniz. Ünlü Kohlmarkt Caddesi üzerinde yer alan kafenin tatlıları, tüm dünyaya ün salmıştır. Büyük kocaman bir vitrini ve kapısında da her daim sırası bulunmaktadır. İçeri girmek kocaman bir sabır gerektirir, içine girip de sipariş verdiniz mi de sizden mutlusu yoktur.

1786 yılından bu yana hizmet veren mekan iç mimarisi ile de de günümüze kadar aslını korumuştur. Tek değişen ise, sanat eserini kıskandıracak tarzdaki vitrin süslemesi ve düzenidir. Ayrıca Demel bir kraliyet tatlıcısıdır, o yıllarda yaptığı tatlı ve pastalarla sarayın tek resmi tatlıcısı ünvanını da almıştır. Demel’de tatmadan dönmemeniz gereken, lezzetlerden biri de Viyana’nın ünlü tatlısı apfelstrudeldir. İncecik hamurunun içinde elma ve tarçınla harmanlanmış olan tatlının üzerine ise pudra şekeri serpilmektedir. Çalışanlar ve servis elemanları çok kibar, sabırlı ve naziklerdir. Kafede fiyatlar, ününe kıyasla çok da yüksek değildir.

Adres: Kohlmarkt 14 A-1010 WİEN

Cafe Museum

 

Cafe Museum

1899’dan beri açık olan kafe, Karlsplatz Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Sokağı boydan boya kaplayan geniş büyük pencereleri ve sarı renkli binası ile dikkat çeken kafenin eski müdavimleri arasında, Viyana’nın ünlü ressamları, şair, yazar ve mimarları bulunmaktadır. Özellikle Gustav Klimt, Egon Schiele, Oskar Korkoschka, Otto Wagner’ın uğrak yeri olan kafe, iki ayrı bölümden oluşmaktadır. Kafeden içeri girdiğinizde, tam karşınızda sizi bir tatlı vitrini karşılar. Birçok tatlı çeşidi yer alan kafede, tatlılar taze ve lezzetlidir. Diğer tüm kafelerde olduğu gibi Viyana’nın ünlü tatlısı Apfelstrudel burada da yemeye doyamayacağınız bir lezzete sahiptir. Cafe Museum’un sabah kahvaltıları ve yemekleri de tatlıları kadar lezzetlidir.

Cafeden içeri girdiğinizde sol tarafta kalan bölümü eski tarzını koruyan yapısı, tarihi dokusu, geniş masaları ve kendine özgü tarzı ile daha ilk girişte sizi etkiler. Kafenin sağ taraftaki bölümü ise, daha modern tarzda dekore edilmiş, kadife üzerine kırmızı renkli koltukları, kocaman gri renkli yuvarlak ve parlak tavan aydınlatmalarına sahip, duvar kenarlarında kafenin eski ünlü müdavimlerinin büstlerinin yer aldığı bir mimari özellik sergilemektedir. Cafe Museum’da, seçeceğiniz bir tatlı çeşidi, sıcak kahve, çay ya da sıcak çikolata ile günü güzel geçirmenizi ve dinlenmenizi sağlayacak birçok etmen bir aradadır. Çalışanlar güler yüzlü ve ilgilidir, Servis hızlıdır. Fiyatlar Viyana’nın diğer kafelerine göre uygundur.

Adres: Opergasse 7 ,Beim Karlsplatz 1010, WİEN

Cafe Landtmann

 

Cafe Landtmann

Viyana’da her kafenin bir hikâyesi ve bir tarihi bulunmaktadır. Cafe Landtmann’ın tarihi ise 1873 yılına dayanmakta. Viyana’daki kafeler şık, zarif ve farklı tarzı ile dikkat çekse de Cafe Landtmann’a girdiğinizde şıklık ve zerafet gözünüzde ayrı bir boyut kazanacaktır. Cafe Landtmann açıldığı yıllarda dönemin ünlü ve en büyük kafesi olma özelliğinin yanında kafeye gelen Hollywood yıldızları ile de adından çok söz ettirmiştir. Marlene Dietrich, Burt Lancester, müzik dehası Paul Mc Cartney gibi ünlüleri ağırlayan mekan, günümüzde de bu popülaritesini korumakla kalmamış, politikacıların ve işadamlarının gözdesi haline gelmiştir. Burası hem kafe bölümü ile hem de restoran bölümü ile çok büyük ve geniş bir mekanı kaplamakta ve içerde belirli günlerde canlı piyano performansı da bulunmaktadır. Kafenin ayrıca girişte geniş bir avlusu vardır.

Kafenin şıklığı, müşteri kalitesine de yansımış ve gelen kişilerin daha bakımlı ve şık olmasını kaçınılmaz hale getirmiştir. Burada yer alan pastalar, kekler lezzetinin yanında, farklı sunumu ile de diğer kafelerden ayrılmaktadır. Özellikle kafenin menüsünde, Original Wiener Apfelstrudel (Viyanalı apfelstrudel ) olarak servis edilen apfelstrudel yanında vanilya sosu ve whipped creması ile sunulmaktadır. Diğer tüm apfelstrudelleri unutup bu lezzetli tatlıyı melange kahvesi ile birlikte tatmanızı tavsiye ederim. Ayrıca Landtmann’ın yemekleri de, tatlıları kadar başarılı ve lezzetliler. Kahvaltı için de ideal bir kafe olma özelliğini taşımaktadır.

Kafede servis hızlı ve kaliteli, ayrıca servis elemanları seçimlerinizde yardımcı olmaktalar, sıcak, samimi ve şık bir ortamı olan Landtmann’da, fiyatlar ise standardın biraz üstünde, ayrıca her Viyana kafesinde olduğu gibi burada da uzayıp giden bir kuyruk var ve sıra çok da çabuk gelmiyor. Fakat sabır gösterip bekleyerek içeri girmenize değer bir mekan...

Adres: Universitatsring 4, 1010 WİEN

Cafe Hawelka

 

Cafe Hawelka

Viyana’nın göz bebeği bir kafe ve şehrin klasikleri arasında 1. sırada yerini almış, bohem havası ile efsane olan kafenin tarihi ise 1939 yılına dayanmakta, karı koca Hawelkalar’ın açtığı kafenin içi ise ufak, samimi ve tam bir aile ortamı kıvamında. 2. Dünya Savaşı sırasında kapanan kafe, 1955 yılında tekrar açılmış. Viyana’nın 1. bölgesinde bulunan kafe ünlü Graben Caddesi üzerinde yer alan ve ara sokaklardan biri olan Dorotheergasse’de, Graben Hotel’in tam karşısında bulunmakta. Hawelkalar’ın el ele vererek büyüttükleri bu sıcak, samimi yer, onların ölümünden sonrada başarılı bir şekilde, ününü hiç kaybetmeden ve tarzını hiç bozmadan günümüze kadar gelmiş. Kafeden içeri girdiğinizde, solda duvarda Leonard Hawelka’nın dostları ile gülümseyen bir fotoğrafı sizi girişte selamlamakta, ayrıca karı koca Hawelkalar’ın da kafe içinde bir de büstleri bulunmakta ve bu sıcak insanlar tıpkı eski günlerdeki gibi gelen konukları birlikte karşılamaktalar.

Kafe dönemin şairlerinin, yazarlarının, filozoflarının uğrak yeri haline gelmiş ve tabiki Nazım Hikmet de bu güzel mekanın müdavimleri arasına girmiş, duvarlarda ise, dönemin ünlü yazar ve şairlerinin şiir ve yazıları yer almakta, eğer içeride uzun kalırsanız, bu çalışmaları inceleme şansınız olabilir. Cafe Hawelkan’ın bu kadar ünlü olmasının bir diğer sebebi ise, kömür ateşinde pişen kahvesi ve tabiki yanında Buchteln tatlısı (tatlı çörek), Viyana’da artık her kafede bulunan apfelstrudel ise gayet başarılı ve lezzetli. Kafede sabahları sıra bulmak daha kolay, öğleden sonraya kaldınız mı sıra bulmanız zorlaşabilir ve kuyruğa girmeniz gerekebilir. Fiyatları ise diğer kafelere göre daha uygun, servis elemanları hızlı, ilgili ve güler yüzlü. Ayrıca menüsü yok, gittiğinizde bu sizi şaşırtmasın, kafede müzik yayını bulunmamakta fakat bunun eksikliğini çok duyacağınızı söyleyemem, bir kere içerideki o bohem havayı soludunuz mu, dünyanın tüm müzikleri artık sizinle birlikte...

Adres: Dorotheergasse,6 1010 WİEN

Viyana gezilecek yerler listemizi de keşfedin!

Yorumlar

Yeşim Tezcan 
04.03.2017
Damlacım bayıldım anlatımına. Budapeşte'yi çok istiyordum, Viyana ile beraber yazıyorum listeme.
Damla Göregen 
28.02.2017
Mustafa Bey, çok güzel bir fikir, çok isterim inanın, hatta notlarıma alıyorum hemen. Ayrıca yazımı beğenmenize çok sevindim. Keyifli okumalar ve ziyaretler dilerim size.
Mustafa Cakir 
27.02.2017
Sevgili Damla, gerçekten güzel bir yazı olmuş. Ne az, ne fazla... Gelecek yazını Viyana'daki tiyatrolar, konser salonları veya müzeler üzerine yazmaya ne dersin? Her üç konu da en az bu yazı kadar okuyucu bulacak.
River Gunay 
24.02.2017
Çok yakında Viyana'ya seyahate gideceğim. Bu ilk ziyaretim olacak, o yüzden nerede ne yapılır diye Google’dan araştırırken bu yazı çıktı karşıma. Çok bilgilendirici, yürekten, sıcak bir yazı olmuş. Buradaki kafe ve sokakları tek tek ziyaret edeceğim. Bu güzel yerleri görmek için sabırsızlanıyorum.
mine 
23.02.2017
Tekrar Viyana'nın sokaklarında ve kafelerinde dolaştım yazınla birlikte. Kalemine sağlık...
Daha fazla yorum gör