Vespasianus ve Titus Tüneli'nin Hikayesi

Vespasianus ve Titus Tüneli'nin Hikayesi

Paylaş
Burak Delibacak  
Eklenme: 24 Haziran 2021
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Vespasianus ve Titus Tüneli'nin Hikayesi
Vespasianus ve Titus Tüneli, Hatay’ın Samandağ ilçesi sınırları içerisindeki en dikkat çekici tarihi alanlardan biri olarak nitelendiriliyor. Hatta mimari açıdan değerlendirildiğinde, bölgedeki ilk ve en büyük ıslah projesi konumunda yer alıyor. Bu özelliklerinden dolayı da her yıl binlerce gezgini kendisine çekmeyi başarıyor. Babadan Oğula Miras Kalan Bir Proje Vespasianus ve Titus Tüneli'nin Hikayesi

{ad:0} Antik dönemlerde, Samandağ’ın bu bölgesinde sık sık seller ve su taşkınları meydana geliyormuş. İmparator Vespesianus, liman kenti ve çevresinde yaşayan halkı bu son derece yıkıcı doğa olaylarından korumak için bir tünel inşa edilmesini emretmiş. Tabii Seleucia Pieria’da gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalar ışığında, tünelin Akdeniz’in doğusundaki ikinci büyük limanın sel nedeniyle dolmasını engellemek için inşa edildiği fikri artık daha ağır basıyor.

Antik dönem için bir mega proje niteliği taşıyan tünel, M.S. 69 yılında inşa edilmeye başlanmış. Tamamlanma tarihi olan M.S. 81 yılında ise Roma tahtında, Vespesianus’un oğlu Titus oturuyormuş. Dolayısıyla günümüzde yapı, ağırlıklı olarak Titus Tüneli adıyla anılıyor.

Ancak az önce bahsettiğim arkeolojik çalışmalar sırasında bulunan bir belge, tünelin yapımının zannedilenden çok daha uzun sürmüş olabileceğini düşündürüyor. Zira bu belgede, inşa sürecinin Antonius Pius zamanında, yani 138 ila 161 yılları arasındaki bir dönemde tamamlandığına ilişkin bilgi yer alıyor.

Muazzam Bir İş Gücü Gerektirmiş Vespasianus ve Titus Tüneli'nin Hikayesi

Vespasianus ve Titus Tüneli, Anadolu’da antik zamanlarda gerçekleştirilmiş görkemli mühendislik çalışmaları arasında haklı bir yere sahip. Açıkçası ben de bu görüşe katılıyorum. Çünkü sel sularının yönünü değiştirmek için sayıları bin civarında olduğu söylenen işçiler, 10 yıl boyunca geceli gündüzlü çalışmış. Tüm bu meşakkatli sürecin sonunda ise Musa Dağı’nda 1.380 metrelik kanal oluşturulmuş.

Roma lejyonuna bağlı askerlerin ve kölelerin yalnızca basit el aletleri kullanarak kazdıkları tünel, kimi kısımlarında değişkenlik göstermekle birlikte, 7 metre yüksekliğinde. Genişliği ise 6 metre civarında. Tünelin açık kısmından karşıya geçmeyi kolaylaştırması amacıyla inşa sürecinde projeye bir de köprü dâhil edilmiş.

Titus Tüneli’nin bazı kısımlarının üstünün kapalı olmaması, ziyaretçilerinin ilginç ışık oyunlarıyla karşılaşmalarına neden oluyor. Siz de birçokları gibi bu durumdan yararlanıp etkileyici fotoğraflar çekebilirsiniz. Yalnız aynı nedenden dolayı zeminin yıl boyunca nemli ve kaygan olduğunu da unutmayın. Haliyle doğru ayakkabı seçimi yapmak, kaza riskini azaltacağı için epey önem taşıyor.

Titus Tüneli Çevresinde Başka Neler Yapılabilir? Vespasianus ve Titus Tüneli'nin Hikayesi

M.S. 1. yüzyıldan beri varlığını koruyan Titus Tüneli’nde yürüyüp, günümüzden neredeyse 1.950 yıl önce elle şekil verilmiş duvarlarındaki emeği hissetmek gerçekten de harika bir deneyim. Ancak ziyaretinizi tamamladıktan sonra vaktiniz kalırsa hemen 100 metre uzağındaki Beşikli Mağara’yı da mutlaka görmenizi tavsiye ederim.

Tünel ile aynı zaman diliminde inşa edilen mağara, aslında Seleucia Pieria Antik Kenti’nde yaşayan soylular adına hazırlanmış, son derece zarif bir mezar alanı. Asırlar içerisinde define bulma umuduyla epey tahrip edilmiş olmasına rağmen bünyesinde barındırdığı süslemeler sayesinde ziyaretçilerinin halen daha hayranlığını kazanıyor.

Beşikli Mağara’daki gezintinin ardından ise iki farklı seçeneği değerlendirebilirsiniz. Dilerseniz yürüyüş yolunu takip edip, çevrenin doğal güzelliklerini çok daha detaylı biçimde tanımaya odaklanabilirsiniz. İkinci seçenek olaraksa yaklaşık iki kilometre uzaklıktaki Kapısuyu Köyü’ne gidip, mimari yönden ilgi çekici Dor Mabedi ve hikâyeleri ile ünlü Âşık-Maşuk’u ziyaret edebilirsiniz.

Titus Tüneli’ne Nasıl Gidilir? Vespasianus ve Titus Tüneli'nin Hikayesi

Çevlik Ören Yeri’nde yer alan Titus Tüneli’ne gitmek için Samandağ’dan kalkan toplu taşıma araçlarında yerinizi alabilirsiniz. Tünel ve mağarayı da kapsayan ören yerini, yaz mevsiminde 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Kış döneminde, bölge 08.30’dan 17.00’ye kadar ziyarete açık tutuluyor. Giriş ücreti olarak kişi başı 12 TL talep ediliyor. Ancak bir Müzekart edinip, Hatay’daki birçok yer ile birlikte buraya da ücretsiz giriş yapma ayrıcalığına kavuşabilirsiniz. Samandağ'da Nerede Kalınır? İşte, her kesime ve tarza hitap eden Samandağ otellerinden sizler için seçtiklerimiz; {product:5459} {product:37484} {product:21656}

Yorumlar

Ferah sarıbaz 
25.10.2021
Biz Çankaya Konak otelde kaldık çoksa memnun kaldık tavsiye ederim eski bir Ermeni evi otel yapılmış