Vespasianus ve Titus Tüneli'nin Hikayesi

1 Yorum

Ýlginç Bilgiler Burak Delibacak

Vespasianus ve Titus Tüneli'nin Hikayesi
Vespasianus ve Titus Tüneli, Hatay'ýn Samandað ilçesi sýnýrlarý içerisindeki en dikkat çekici tarihi alanlardan biri olarak nitelendiriliyor. Hatta mimari açýdan deðerlendirildiðinde, bölgedeki ilk ve en büyük ýslah projesi konumunda yer alýyor. Bu özelliklerinden dolayý da her yýl binlerce gezgini kendisine çekmeyi baþarýyor.

Babadan Oðula Miras Kalan Bir Proje

Vespasianus ve Titus Tüneli'nin HikayesiAntik dönemlerde, Samandað'ýn bu bölgesinde sýk sýk seller ve su taþkýnlarý meydana geliyormuþ. Ýmparator Vespesianus, liman kenti ve çevresinde yaþayan halký bu son derece yýkýcý doða olaylarýndan korumak için bir tünel inþa edilmesini emretmiþ. Tabii Seleucia Pieria'da gerçekleþtirilen arkeolojik çalýþmalar ýþýðýnda, tünelin Akdeniz'in doðusundaki ikinci büyük limanýn sel nedeniyle dolmasýný engellemek için inþa edildiði fikri artýk daha aðýr basýyor.

Antik dönem için bir mega proje niteliði taþýyan tünel, M.S. 69 yýlýnda inþa edilmeye baþlanmýþ. Tamamlanma tarihi olan M.S. 81 yýlýnda ise Roma tahtýnda, Vespesianus'un oðlu Titus oturuyormuþ. Dolayýsýyla günümüzde yapý, aðýrlýklý olarak Titus Tüneli adýyla anýlýyor.

Ancak az önce bahsettiðim arkeolojik çalýþmalar sýrasýnda bulunan bir belge, tünelin yapýmýnýn zannedilenden çok daha uzun sürmüþ olabileceðini düþündürüyor. Zira bu belgede, inþa sürecinin Antonius Pius zamanýnda, yani 138 ila 161 yýllarý arasýndaki bir dönemde tamamlandýðýna iliþkin bilgi yer alýyor.

Muazzam Bir Ýþ Gücü Gerektirmiþ

Vespasianus ve Titus Tüneli'nin HikayesiVespasianus ve Titus Tüneli, Anadolu'da antik zamanlarda gerçekleþtirilmiþ görkemli mühendislik çalýþmalarý arasýnda haklý bir yere sahip. Açýkçasý ben de bu görüþe katýlýyorum. Çünkü sel sularýnýn yönünü deðiþtirmek için sayýlarý bin civarýnda olduðu söylenen iþçiler, 10 yýl boyunca geceli gündüzlü çalýþmýþ. Tüm bu meþakkatli sürecin sonunda ise Musa Daðý'nda 1.380 metrelik kanal oluþturulmuþ.

Roma lejyonuna baðlý askerlerin ve kölelerin yalnýzca basit el aletleri kullanarak kazdýklarý tünel, kimi kýsýmlarýnda deðiþkenlik göstermekle birlikte, 7 metre yüksekliðinde. Geniþliði ise 6 metre civarýnda. Tünelin açýk kýsmýndan karþýya geçmeyi kolaylaþtýrmasý amacýyla inþa sürecinde projeye bir de köprü dâhil edilmiþ.

Titus Tüneli'nin bazý kýsýmlarýnýn üstünün kapalý olmamasý, ziyaretçilerinin ilginç ýþýk oyunlarýyla karþýlaþmalarýna neden oluyor. Siz de birçoklarý gibi bu durumdan yararlanýp etkileyici fotoðraflar çekebilirsiniz. Yalnýz ayný nedenden dolayý zeminin yýl boyunca nemli ve kaygan olduðunu da unutmayýn. Haliyle doðru ayakkabý seçimi yapmak, kaza riskini azaltacaðý için epey önem taþýyor.

Titus Tüneli Çevresinde Baþka Neler Yapýlabilir?

Vespasianus ve Titus Tüneli'nin HikayesiM.S. 1. yüzyýldan beri varlýðýný koruyan Titus Tüneli'nde yürüyüp, günümüzden neredeyse 1.950 yýl önce elle þekil verilmiþ duvarlarýndaki emeði hissetmek gerçekten de harika bir deneyim. Ancak ziyaretinizi tamamladýktan sonra vaktiniz kalýrsa hemen 100 metre uzaðýndaki Beþikli Maðara'yý da mutlaka görmenizi tavsiye ederim.

Tünel ile ayný zaman diliminde inþa edilen maðara, aslýnda Seleucia Pieria Antik Kenti'nde yaþayan soylular adýna hazýrlanmýþ, son derece zarif bir mezar alaný. Asýrlar içerisinde define bulma umuduyla epey tahrip edilmiþ olmasýna raðmen bünyesinde barýndýrdýðý süslemeler sayesinde ziyaretçilerinin halen daha hayranlýðýný kazanýyor.

Beþikli Maðara'daki gezintinin ardýndan ise iki farklý seçeneði deðerlendirebilirsiniz. Dilerseniz yürüyüþ yolunu takip edip, çevrenin doðal güzelliklerini çok daha detaylý biçimde tanýmaya odaklanabilirsiniz. Ýkinci seçenek olaraksa yaklaþýk iki kilometre uzaklýktaki Kapýsuyu Köyü'ne gidip, mimari yönden ilgi çekici Dor Mabedi ve hikâyeleri ile ünlü Âþýk-Maþuk'u ziyaret edebilirsiniz.

Titus Tüneli'ne Nasýl Gidilir?

Vespasianus ve Titus Tüneli'nin HikayesiÇevlik Ören Yeri'nde yer alan Titus Tüneli'ne gitmek için Samandað'dan kalkan toplu taþýma araçlarýnda yerinizi alabilirsiniz. Tünel ve maðarayý da kapsayan ören yerini, yaz mevsiminde 10.00-19.00 saatleri arasýnda ziyaret edebilirsiniz. Kýþ döneminde, bölge 08.30'dan 17.00'ye kadar ziyarete açýk tutuluyor. Giriþ ücreti olarak kiþi baþý 12 TL talep ediliyor. Ancak bir Müzekart edinip, Hatay'daki birçok yer ile birlikte buraya da ücretsiz giriþ yapma ayrýcalýðýna kavuþabilirsiniz.

Samandað'da Nerede Kalýnýr?

Ýþte, her kesime ve tarza hitap eden Samandað otellerinden sizler için seçtiklerimiz;
Tesis için uygun fiyat gösterilemiyor.
Tesis için uygun fiyat gösterilemiyor.
Tesis için uygun fiyat gösterilemiyor.
1 Kullanýcý Yorumu
  • Tarihe Göre Listele
  • En Faydalýlar
1
/

-

Biz Çankaya Konak otelde kaldýk çoksa memnun kaldýk tavsiye ederim eski bir Ermeni evi otel yapýlmýþ

  • Faydalý buldum (0)
  • Faydalý bulmadým (0)

Popüler Blog Baþlýklarý

Son Ýncelenenler
E-mail bültenimize abone ol. Türkiye'yi bizimle keþfet :)