Mağara, Roma döneminde Akdeniz'in doğusundaki iki büyük limandan birine ev sahipliği yapan Seleucia Pieria Antik Kenti'nin sınırları içerisinde yer alıyor. Ancak gerek konumu gerekse de bünyesinde barındırdığı mezarların sayısı göz önüne alındığında bu mekanın kentin önde gelenlerine ayrıldığı fikri ağır basıyor.
Mimari bakımdan Helenistik dönemden de izler taşıyan Beşikli Mağara'da, 250'ye yakın mezar yatağı keşfedilmiş. Adeta bir beşiği andıran bu yatakların fazlalığına rağmen üzerine yerleştirilmiş lahitlerin sayısı yüzü bulmuyor. Peki bu herkesin ziyaret etmek için kuyruğa girdiği Beşikli Mağara ne amaçla yapılmış? Bu mağara Roma İmparatoru Vespasian'ın emri ile dağlardan inen sel ve su taşkınlarından korunmak amacıyla yapılmış. Tünelin inşasında Roma lejyonları ve köleler çalıştırılmış ve tam 12 yıl sürmüş.
1938 yılından beri devam eden kazı ve temizlik çalışmaları sonucunda ziyarete uygun hale getirilen mezar alanının ön girişinde, birçok gezgin haç motifli İyon stili sütunları incelemeye ağırlık veriyor. Ancak siz bu bölüme ulaştığınızda, başınızı yukarı kaldırıp üç bölümden oluşan ve kabartmalarla görselliği zenginleştirilmiş tavanı incelemeye öncelik verebilirsiniz.
Yapının giriş kısmındaki detayları inceledikten sonraysa doğrudan doğu odaya yönelmenizi tavsiye ederiz. Zira buradaki taş işçiliği de en az girişteki kadar güzel. Özellikle tavanında yer alan istiridye motifli süsleme, büyüleyici güzelliğiyle dikkatleri hemen üzerine çekiyor. Odanın güneydoğusundaki mezarın hemen üzerinde yer alan bu motife ek olarak, çeşitli kabartmalarla bezenmiş bant kuşağını da incelemeyi sakın unutmayın. Zira yapımının üzerinden asırlar geçmesine rağmen sahip olduğu estetik özellikler hayranlık uyandırmaya devam ediyor.
Tünelden sonraysa civardaki bir diğer ilgi çekici nokta olan antik kenti ziyaret edebilirsiniz. Tarihi boyunca sıkça düşman saldırılarına maruz kalan kent, arka arkaya yaşadığı iki büyük deprem felaketi sonrasında kaderine terk edilmiş. Ancak nekropol alanının üst kısmındaki çalışma odaları gibi detaylar hala daha gezginler tarafından yoğun ilgi görüyor. Dini inanışı simgeleyen 3000 yıllık Musa Ağacı da, heybetli görünüşü ile tarihe ve doğaya ilgi duyanları kendisine hayran bırakıyor.
Tarihe ilgi duyanlar demişken, Hatay Arkeoloji Müzesinden bahsetmezsek olmaz. Antik döneme ait eserlerin sergilendiği bu sanat müzesinde dünyanın en büyük mozaik sergileme alanı bulunuyor. Bir buçuk iki saatinizi ayırarak gezmeniz gereken bu büyük ve tarihi müzeye giriş ücretli. Müzekartın da geçerli olduğu arkeolojik müzeye giriş ücreti ise 65 TL. Neolitik dönemden Demir Çağının sonuna kadar izlere rastlayacağınız Hatay Arkeoloji Müzesi, sizi geçmiş çağların içindeymişsiniz gibi hissettirecek.
Beşikli Mağara ve Titus Tüneli'nin bulunduğu Çevlik Ören Yeri'nden Kapısuyu Köyü'ne doğru 2 kilometre gittiğinizde, bölgedeki bir diğer dikkat çekici mekan olan Dor Mabedi'ne ulaşabilirsiniz. Mimari stil bakımından Anadolu'da benzerinin çok az bulunması M.Ö. 300 yılı civarında inşa edildiği düşünülen yapıyı bir hayli özel kılıyor. Tabii hazır bu kadar yakınına gelmişken, köyün içerisindeki şık-Maşuk'a zaman ayırmayı da ihmal etmeyin.
Beşikli Mağara için giriş ücreti bulunuyor. Mağarayı bünyesinde barındıran Çevlik Ören Yeri'ne girişte ziyaretçilerden kişi başı 15 TL talep ediliyor. Ücret ödemeden giriş yapmanın tek yoluysa Müzekart edinmek.
Beşikli Mağara'yı ziyaret etmek için Hatay'a gelirseniz konaklayabileceğiniz yerleri Hatay Otelleri sayfamızda bulabilirsiniz!
6 Şubat 2023… Sadece depremi yaşayanların değil, tüm Türkiye'nin bir yürek olup aynı hüznü paylaştığı...
TURSAB, Turistik Doğu Ekspresi seferlerinin 8 Şubat 2023 - 1 Mart 2023 tarihleri arasında iptal...
...
2023 yılında yeni rotalar keşfetmek, gitmediği şehirlere gitmek ve görmediği mekânları görmek isteyenler için oldukça...
Dünya deprem haritasına bakıldığında her yıl gerçek ve artçı olmak üzere binlerce deprem meydana geliyor....