Geçmişten günümüze dimdik ayakta kalmayı başaran bir köy burası. Köy, ziyaretine gelenleri adeta zamanda bir yolculuğa çıkarıyor. Hem gerçek bir Türk-Türkmen Köyü oluşundan hem de orijinal hali hiç bozulmadan günümüze kadar gelebilen tarihi yapılarının görkeminden dolayı bu köy 1997 yılında Kültür Bakanlığı’nca koruma altına alınmış. Burası resmen bir ‘Müze Köy’ desek yanılmış olmayız.
Toros Dağları’nda saklı bir cennet diyoruz çünkü; doğanın kucağında öyle bir saklanmış ki günümüze kadar asla değişmeden kalabilmeyi başarmış, betonlaşmamış. Saklı bir tarih diyoruz çünkü kurulduğu günden bu yana tarihine öyle bir sahip çıkmış ki zamanı adeta durdurmuş. Köy aynı zamanda, restore edilmiş, yıkılmaya yüz tutmuş ya da hala içinde yaşamın olduğu 300’den fazla tarihi eve ev sahipliği yapıyor. Düğmeli evler olarak ün yapmış bu evlerin en büyük özelliği, harç ve çimento gibi herhangi bir malzeme kullanmadan, taşların ve yörede yetişen Toros sedirinin bir araya gelerek yapıyı oluşturmuş olması.
Ülkemizde birinci, dünyada Alpler’den sonra oksijen oranı en yüksek ikinci yer olan Kazdağları’nın eteklerinde, Rumların ve Türklerin halen birlikte yaşadığı bir köy burası. Zeus Altarı’nın da komşusu olan Adatepe yılın dört mevsimi bir başka güzel. Taş binaları, taş sokakları ve dillere destan butik otelleri ile bir tatlı huzur almaya gelecek olan ziyaretçilerini bekliyor.
Osmanlı daha yeni yeni Söğüt’ten çıkmış batıya doğru gelmeye başlamış ve gelirken de öbek öbek yerleşmeye başlamış ya, burası da o yerleşmeye başladığı dağ köylerinden biri. Cumalıkızık, 180 tanesi günümüzde de halen kullanılmaya devam eden konutlara ev sahipliği yapıyor. Diğerleri ise koruma ve restorasyon çalışmalarının devam ettiği evler olup köyde toplam 270 tane ev bulunuyor ve her biri Osmanlı’dan günümüze bozulmamış bir halde ev dokusunu taşıyor.
Güney Ege’nin hem yerli hem de yabancı turistler tarafından her fırsatta ziyaret edilen yeri olan Bodrum'da yer alıyor Mazı. Burası doğası hiç bozulmadan, sakin bir şekilde kalabilmeyi başarmış bir köy. Tertemiz, masmavi denizi, yemyeşil doğası ve sıcakkanlı yöre insanı ile sakin, bol dinlenmeli, deniz – güneş – kum tatili isteyenlerin vazgeçilmez yerlerinden biri. Mazı'da pansiyon ve apart seçeneklerinden oluşan samimi bir konaklama anlayışı benimsenmiş durumda.
Burası; Karadeniz kıyısında, Yıldız Dağları'nın eteğinde konumlanan doğa harikası bir yer. Ziyaretine gelen doğa tutkunlarına adeta görsel bir şölen sunmayı da ihmal etmeyen bu yerde bilim insanları da çalışmalarına halen devam ediyor. Şu ana kadar yapılan araştırmalar sonucunda, buranın farklı karakterlere sahip 3 farklı orman tipinden oluştuğu belirlenmiş. İstanbul'a yakın olmasından dolayı hem günübirlik hem de hafta sonu kaçamakları için tercih edebileceğiniz bir yer.
Güzel atlar ülkesi olarak bilinen Kapadokya bölgesinde yer alıyor Çavuşin. Burada Rumlar ve Türkler asırlarca kayalara oyulmuş evlerde yaşamış taa ki 1964 yılına kadar. Sonrasında ise yaşanan erozyonlarla ve depremlerle mağara evler çökmüş ve halk ovada yaşamaya başlamış. Köy geçmişten günümüze başta; Vaftizci Yahya Kilisesi olmak üzere, sınırları içerisinde çok sayıda tarihi kilise ve manastıra, eski yerleşim noktaları ve kaya evlerine ev sahipliği yapıyor. Hatta; Kızılçukur Vadisi, Peri Bacaları Vadisi, Meskendir Vadisi, Zindanönü Vadisi, Güllüdere Vadisi, Kılıçlar Vadisi ve Ak Vadi’nin sınırları da bu köyden geçiyor.
Doğanın neredeyse hiç olmadığı kadar cömert davrandığı bu köy, aynı zamanda Zigana Dağı eteklerinde yeşillikler içerisinde, huzur dolu bir kaçamak yapmayı düşünenler için gidilebilinecek en ideal seyahat rotalarından sadece biri. Köyün adından dolayı hamsi balığının meşhur olduğu düşünülebilir ama değil. Zannedilenin aksine bu köyde en meşhur lezzet sütlaç.
Arkeoloji literatüründe Kilikya Afrodisias’ı olarak geçen bu antik kente ev sahipliği yapıyor Tisan. Halen koruyabildiği sakinliği, denizinin temizliği, incecik altın sarısı kumlarının güzelliği, sırt sırta vermiş iki koyu ile sadece bölgeyi bilenlerin tatil için tercih ettiği bir yer aslında burası. Akdeniz'in saklı cenneti olarak adlandırılan Tisan, doğu ve batı olmak üzere iki ayrı limana ve aynı adı taşıyan bir de adaya sahip.